Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да направя микс (смесване на песен)

Recommended Posts

• 1 month later...

Бе аз не разбирам от звукозапис, но ми направи впечатление, че автора на темата пита само за смесване, но всъщност има запитване и за мастеринг. Пък нещо в последващите отговори никъде не видях (или поне аз не видях, приемам поправки ако греша) думата "мастеринг" (може да ми е убегнала). Уточнявам, че много хора не запознати си мислят че двете са ръка за ръка (и в повечето случаи май са), но реално са си две различни неща. Приемам поправки, предвид че не разбирам от звукозапис, но ако правилно съм разбрал, то смесването (mixing) е само регулация нивата на звука при която отрегулираме кое колко силно да свири, което ни дава първообраза на картината и ако не се лъжа миксинга включва и разположението в пространството (стерео или съраунд картината), докато мастеринга (mastering) е работата с честотите, сиреч "еквалайзера" където освен фината настройка на характера на всеки инструмент, ние осигуряваме финно и разположение на инструментите по честотния спектър. Мисля че не бъркам, поне аз така го бях разбрал, но приемам поправки от хора в бранша и музикалната.

Теоретично са два различни процеса.

Миксинга включва в себе си честотното, динамичното и разпределението по стереото на всички инструменти/канали/стемове в проекта - китари, бас, синтове, барабани, вокали, перкусии, клавишни и т.н. Това включва използването на EQ, компресор, пространствени ефекти, времеви ефекти, saturation и прочие. Веднъж готови с миксинга, следващият процес е мастеринг. Основната цел на мастеринг процеса в контекса на една единствена песен е да я докара до комерсиално звуково ниво на налягане, без да има видими загуби в динамиката, евентуално да се направят финни корекции по честотната лента и в редки случаи, да се сложи mastering convolution reverb за кохезия и обем. Ако става дума за албум, по време на мастеринг процеса, трябва също да се уеднакви звуковото налягане на всички парчета + тяхната усреднена амплитудо-честотна характеристика.

Ако трябва да генерализирам по някакъв начин, в миксинга се регулират отделните канали на песента (бас, барабани, синтове, китари, глас) и съответните им прележащи групи (bus-ове) - група барабани, група китари, група вокали и прочие. При мастеринг се променят параметрите само и единствено на крайния master канал. 

В някои проекти, едното се прави от един човек, другото от друг, в други пък, и двете се правят от един и същи човек. В контекста на домашния хоби-смесител/музикант, мастеринга представлява нищо повече от поставяне на VST ефекти върху master канала, като tape saturation, tube saturation, compression, Mastering EQ, Limiter и прочие, че да докараме "купешки звук". Знам, че генерализирам и е възможно една голяма част от хората да са несъгласни с мен, но масово това правим ... или поне така ми се струва. :) Ако се работи в тандем от двама е възможно нещо, изпратено за мастеринг да се върне на миксинг инженера, за да може той да отработи грешките на ниво канали. Ако това е невъзможно, тогава мастеринг инженера трябва да прави "шмекерии и магии", за да заличава артефакти, да ремонтира честоти/стерео/динамика ... което в повечето случаи е компромис, ако се прави на master канала директно, защото може да се реши една стъпка по-рано. Колкото по-близо до източника на сигнала решаваме даден проблем, толкова по-добър краен резултат сме способни да изкараме. За мен винаги веригата наподобява следното:

идея -> изпълнение -> запис -> миксинг -> мастеринг

И нека повторя отново - ако едно от тия звена куца (особено някое от първите), в повечето случаи ни е спукана работата и каквото и да правим нататък, нямаме много голямо поле за изява. :) 

• Like 2