Jump to content
Българският форум за музиканти

Aquarelle

Jackson колебания... дайте акъл

Recommended Posts

Здравейте :)

 

Тъй като в последните години наблегнах повечко на китарата, реших, че е време за ново електрическо животно (имам си вече два Ibanez-а в "гаража" - RG370 и RG7420, и двата японски), обаче отдавна имам една неутолима страст към Jackson и съм решила да се оборудвам със следното нещичко: Jackson SlatMGQ3-7 TR QM, което обаче няма къде да го пробвам, а не съм сигурна дали ще ми е удобно (все пак ръката ми не е особено голяма) и имам консултационна питанка към тези от вас, които имат наблюдения и върху двете марки и по възможност върху конкретните модели  :rolleyes:

Нещата, които аз принципно харесвам в Ibanez, са версатилността като цяло, както и удобството на грифа - и двете китари от тази марка, които имам, са с грифчета като вафлички и са ми страшно удобни, дори и 7-цата, която не е баш мислена като за женска ръка ;)

Имах някакви идеи да извършвам (някой да извърши, заради хубавите ми сини очи  :rolleyes:) намеси по тези китари, обаче сметнах, че нещата, които ми липсват в случая, а именно стабилно тремоло (ще полудея от моите вече!), както и хубави адаптри, ме водят по-скоро към избора на гореописания Jackson, тъй че бих била благодарна, ако споделите своят опит относно споменатите инструменти :)

 

Благодаря предварително на откликналите :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ми то тези неща са сменяеми и като цяло 2 броя "стабилно тремоло" + 4 броя "хубави адаптри" струват по-малко от горепосоченият Джаксън. Ако просто искаш да си я купиш, това е друг въпрос.
Сподели за нестабилността на тремолата ти, щом са японски наистина е чудно.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нямам наблюдение в/у конкретната китара, но доколкото съм хващал китари от двете марки, Джаксън са с по-тънки и обли грифове, докато Ibanez отзад грифа става по-плосък, което на мен лично не ми е неудобно, но ми беше странно когато "прехождах" от предната китара.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Проблема с тремолото и на двете ми китари е, че се появява един проблем, който се изразява в това, че като дръпна ръчката нагоре (назад), не се връща в изходно положение и стои близо четвърт тон по-високо... Мислех си, че е въпрос на сетъп и на струни, обаче се оказа, че не е така, а и имам приятели, които си купиха Jackson по същото време, по което си купих Ibanez-а и техните Floyd-ове държаха стабилно доста време след като моя се прецака. С втората ми китара (7-цата) беше същото положение и затова реших, че проблема е генерален... иначе да - както вече описах, имам пристрастия към Jackson и тъй като имам и зачислен бюджет за целта, просто правя рисърч :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да права си не е въпрос на сетъп, доста често срещана хава е, просто в края на фигурата, която изпълняваш с тремолото прави леко вибрато и така ще се върне където трябва. Дали при тази китара ще е така - един господ знае. То при различни бройки се държат тремолата различно понякога. Като гледам пише флойд роуз тремоло, не пише кой, модел точно, но поне ще си е на фирмата, а не лицензиран джаксънски "флойд", които понякога са ок понякога - не. Най вероятно няма да имаш такъв проблем.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пробвай да си смажеш флойда,и моя правеше така,но след смазка с машинно масло няма проблеми

Share this post


Link to post
Share on other sites

Просто се насочи към 7 струнен шектър и забравяш за всичките проблеми, терзания, неволи и колебания! Пробвай и ще се изумиш колко много ти харесва, аз съм с флойд, вадя го, крива го, опъвам го на макс и въобще му е*авам майката отвсякъде не мърда и с хилядни от тона... държи се идеално. Просто пробвай преди да тръгнеш към Джаксъна... Преди свирих с Джаксан... ЛИЧНО мнение - по-скапана марка от тази няма! За да получиш нещо добро от джаксън трябва да се бръкнеш много пари.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Щом правиш рисърч,трябва да я пипнеш/чуеш  и сама да прецениш щом и големината на ръката е проблем !!!

От разкази едва ли ще добиеш представа,Мисля в "Томан" си я видяла можеш да я поръчаш чрез "динакорд" и ако не ти хареса в няколко дневен срок можеш да я върнеш !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

И моя японски Ibanez имаше проблем с неточното тремоло (макар и доста по-лек), тъй като някой умник беше въртял стъдовете под напрежение и беше им разказал играта. Купих си нови от Томан и оттогава вече 6-7 години гък не е казало тремолото!

Правилен сетъп, добро отношение, поддръжка/смазване винаги са добре дошли за инструмента. Както ние се грижим за него така и той ще ни служи през годините, които сме заедно. :)

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

И двата Ибанес-а са с тремоло системи различни от Edge (или LoPro Edge). Това до някъде обяснява защо не се връщат в изходна позиция.

Иначе колегата по-горе го е казал - пробвай със смазка на "ножовете " и болтовете (стъдове). Възможно е проблема да изчезне.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз не че имах проблеми с тремолото, но реших да му капна по една капка масълце на ножовете. Резултата е осезаем. Някак по мазно стана  :greenangel:  Определено идеята е добра.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами ще го пробвам този фокус със смазването, пък дано проработи... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Смазката определено помага, но ако ще взимаш нова китара, според мен Jackson-a е може би най-добрия вариант за парите, ся дали би го намерила удобен....А ако искаш да хванеш нещо различно от Ibanez, в TeleSound има един Schecter с подобни на Jackson-a характеристики, само дето Schecter-a е с bolt-on гриф(според моите наблюдения свръзката с тялото е от голямо значение) и нек адаптера е EMG 85-7....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами пробвала съм Schecter-и, няколко при това, но хич не са ми удобни... имам усещането, че грифовете им са два пъти по-широки от на Ibanez и самия профил ми е нещо странен...  <_< Иначе Jackson-ите, които са ми попадали, са ми били ок като грифове, обаче нямам наблюдения върху новите модели, та затова си питам :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Имам един доста ламерски въпрос. На някой етап ще трябва да взема и аз 7-string, понеже доста от нещата, който слушам се свирят с такива. Отказах се да вземам още в началото евтин такъв по няколко причини. 

1. Наплаших се, че като не е Neck Tru конструкция, постоянно или ще ми криви грифа или ще излиза постоянно от настройка. Та се отказах от Les Paul формата за такъв тип китара.

2. В случая този Jackson e хем 7-стринг, хем с тремоло. Образовай ме моля те как успява това тремоло да се преборва с тоя опън на струните и да си запазва настройките.

 

От тоновете информация, която съм изчел за Heavy Guitars, навсякъде виждах едно и също - avoid Jackson, get a Schechter. В случая разбирам, че е въпрос на удобство при свиренето, конкретно за Джаксъните съм чувал, че са им доста тънки грифовете, на което някой се радват, други се оплакват, че ги болели палците :) Иди разбери, опира до лични предпочитания. Та мислиш ли, че тоя Jackson, очевидно в среден клас ще има проблем с тремолото и грифа? Пак казвам нямам опит със 7-string и за момента съм се насочил и аз към Jackson но King V серията от висок клас 7-стринг: http://www.thomann.de/gb/jackson_corey_beaulieu_king_v_7_tr.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.