Jump to content
Българският форум за музиканти

Warmoth custom guitar - тяло от орех?


dickens

Recommended Posts

Ще поръчвам китара на части от http://www.warmoth.com/. Може ми soloist тяло. Но не това е важното. Тъй като идеята ми е тялото и може би главата на грифа да се резбоват има възможност да поръчам тяло от орех. Рових се из нета, доста мнения изчетох на хора какви точно адаптери подхождат на такъв тип дърво...

Искам да попитам има ли хора от форума които имат китара с тяло от орех, съответно какъв гриф и адаптери (пасивни) биха били подходящи (спрял съм се на Seymour Duncan, но не е изключено и други)... Въпроси от този тип. Говоря за типична метъл машина за резачки :), която все пак би било добре да звучи прилично и без ефект... В крайна сметка ако е много несигурна работата с ореха ще поръчам махагон и много питанки ще отпаднат.

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам 2 китари ( една Ибанез и една къстъм) с гриф от орех и тяло от махагон определено съм доволен от тази комбинация. Определящо за крайния звук все пак имат и други фактори. За тяло от орех не мога да споделя впечатления обаче. И двете китари споменати по-горе са с пасивни Димарцио адаптери.

 

п.с. Почти забравих, че китарите с тази конфигурация за всъщност 3 включително и най-новото ми попълнение. Само че, тя е с активни ЕМГ. Трябва да напратя 1:1 тестове зада се види какви са разликите в звука.

Редактирано от edgecrusher
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Погледна ли този сайт? Аз имам кит от тях и съм доволен. По-евтини са от Warmoth.

http://www.byoguitar.com/

А ето я и моята.

http://forum.muzikan...__fromsearch__1

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко възможно разгледах... Въпроса е, че китарата не е за мен, ще пробваме нещо пък дано потръгне :) Warmoth е гаранция за качество, дърворезбарят е художник от тревненската школа, а орехът е за предпочитане като материал за резба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Горепосочения сайт препродава, части от различни производители - All Parts, Mighty Mite...

A цената има защо да е по-ниска...

Имам китари от части на Warmoth и са значително по-качествени от тези.

Американския орех е доста различен от този растящ в БГ и поради това звуковите му качества са други.

Характерен е с тон подобен на махагона, но с по-малко ниски, добре изразени среди и ясни високи.

Моето лично мнение е, че за това тяло Seymour Duncan JB например ще е много подходящ адаптер, особено щом става дума за резачки...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

travelcaster2, dickens живее в САЩ, там цените са други и warmoth са водещата компания за поръчки.

Малко история, навремето имена като ESP, Chandler/Sheckter, Seymour Duncan, Music man са предлагали тела и грифове.

(ако не ме лъж паметта, някое име може и да греша). Идеята е, че warmoth са преборили конкуренцията в тази ниша.

Най-малкото за САЩ, за Европа винаги е малко по-различно.

 

Калмар, каква е разликата между американският и европейският орех?

Например, ако си в България, не е ли по-добре да се поръча орех от някой от известните ни във форума лютиери?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз още не мога да чуя разликата между клен и явор, някои вече чуват разлика и между орех от различни континенти... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дървесината на българския орех е много различна като качества и разликата в тембъра е осезаема. Не е нужно да "чуваш" честоти над 22 килохерца или да си абсолютист, аудиофил и т.н. за да я усетиш.

Редактирано от разбойник
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок, дървесината е различна, нормално е като за различни континенти. Все пак говорим за един и същи биологичен вид. Ако има ботаници моля да ме извинят, може и латинското наименование да е различно, но поне едно стъпало нагоре в категоризацията говорим за едно и също растение. Колко да е различен звука?

 

Никъде в таблици на т.нар. tone woods не съм виждал да се обозначава, че описаната звукова характеристика е за вид, но от еди кой си континент. Може би за някои супер редки видове като пау феро, овангкол и прочее изцепки от девствените джунгли на амазония се подразбира, тъй като виреят на 1 или 2 места по света. Ама махагон, клен, орех, липа са супер често срещани дървета...

 

Сега някои ще кажат, че бирата бутилирана в Германия е много по-хубава от същата правена в България, макар разликата да е само в използваната вода. Аз бих казал, че разлика и да има е пренебрежимо малка, а в коя посока ще отиде предпочитанието е едва ли не въпрос на личен избор и вкусови усещания.

 

Просто не мога да се стърпя и да не направя същата аналогия с дърветата...е, сигурно орех расъл в Тенеси, на 750 разкрача от фабриката на Гибсън е малко по-различен от този дето расте до фабриката на Кремона в Казанлък, ама чак пък толкова ли да е различен....и все пак не свирим в студиа с контролирани условия изследвайки звука със специализирана апаратура. /някои може и да свирят де, то хора всякакви :) / Сигурно дори стареенето на струните оказва по-голям ефект на звука от това, откъде точно идва дървесината.

 

 

Надявам се някой да не възприема разсъжденията ми прекалено навътре, просто ми е интересно. :)

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми да ама е различна :) Не знам как да ти го кажа другояче освен ако не си имал реален сблъсък/опит.

 

Разбира се, вярно е че - много по-голяма ще е разликата между две китари, еднакъв модел, с еднакви дървесини, но правени от различни лютиери например. Но вида и структурата на махагоните или на палисандъра е много различна в зависимост от това откъде са. И разлика в звука няма как да няма (и има).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Yves - Нищо не разбираш ... има значение даже в каква почва е расло дървото ... друго си е в такава по-богата на хумус :P

Не от два различни континента, ами даже от един двор да са ще ви намеря разлика ако едното е имало повече клони от другото :yes::lol:

... издребнявате с тия минимални разлики ... дето може да ги има в две китари от един и същи ствол направени. И на дървото за кабинетите ви ли обръщате такова внимание? Нали и от него зависи звука ...

То и аз си внушавам, че намирам разни разлики понякога, ама ... топки :D На теория всеки знае, че има разлика, ама я чува, я не. Логично ми се струва климата, почвата, възрастта и тн наистина да имат някво влияние, ама прекалявате ... или имате hifi уши и осцилоскоп в черепната кутия. И разлика заради различни форми китари има нали? Що тогава няма теми: "Кво тяло да си зема от африкански махагон ... tele или explorer, щот второто по-ръбато и тежко , и различно ще резонира" ... примерно. :beer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Основният проблем е, че на тези нюанси обръщат оргомно внимание хора с калпави апаратури, калпави уши и калпави ръце. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е то е ясно, че дърво от едно семейство расло тук и в Азия ще има различни характеристики и качества. Най-малкото (или най-вече?) заради климата. Дали тази разлика не е пренебрежима обаче? Все пак, за да се изкара звук от електрическа китара, освен дървото, се използват адаптери, струни, кабели усилвател/и, кабинети от различна дървесина, говорители... Не ми се вижда сериозно да кажеш, че X% разлика се дължи БГ ореха спрямо американския такъв.

Редактирано от Slide
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yves, клен и явор са от едно и също семейство, от което само в България растат около 30 вида (от храсти до огромни дървета), по света са около 70. Не знам колко вида се крият зад наименованието "орех", но съм сигурен, че между тях има достатъчно разлики като характеристики на дървесината.

 

Baby Thomas първо, не бих нарекъл разликата "нюанс", второ, според мен касае хората, които избират сами материал за инструмента си :)

 

Разликата е сериозна - в цвят, твърдост и звучене. Причината е, че са различни видове, макар и от едно семейство. За разликата в звука говоря от личен опит, при това без да имам претенции за изключителен слух.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.