Jump to content
Българският форум за музиканти

Първо представяне и въпроси за ампове, преампи, кубета


rbtrjll

Recommended Posts

Здравейте! Казвам се Стоян и съм почти на 15.От доста време насам следя форума, но сега, след като имам въпроси към хората с опит с бас китара реших да се регистрирам.

Значи историята ми е следната - преди няколко месеца получих подарък за рождения си ден - бас Корт Action, 4 струнен. Засега се уча с помоща на школи, свалени от net-а, съвсем начинаещ съм, но желанието е голямо. Не разполагам с китарно кубе, и свиря на обикновен домашен стерео усилвател, с 2-3 тон корекции и трилентови домашни тонколони. Всъщност никога не съм имал допир до кубе за бас китара, и когато преди месец реших че трябва да си купя, брат ми, който е доста по голям от мен и е с инженерно образование, и е голям DIY ентусиаст в областа на музикални усилватели и подобни неща ме спря с думите " Не бързай, сърбят ме ръцете, че такова тясно специализирано нещо не съм правил досега.Порови из нета, регни се във форуми, питай знаещите, реши какво искаш, ще намерим схеми и ще направим нещо...само гледай да е транзисторно, а не лампово"

Аз колкото повече се ровя в нета толкова по голяма става кашата в главата ми. Засега съм се спрял на постановката бас преамп, там с корекциите му , след него транзисторен усилвател, всичко това събрано в една кутия разбира се (глава мисля че се казва), и оттам в кабинет (за които знам че не става с какви да е говорители, ами специални такива) които в последствие ще си купя.

Въпроса ми е какво мога да очаквам от подобна постановка? Някои възел губи ли ми се, ще се получи ли звук като на купешко транзисторно кубе или глава да речем? В нета има доста схеми на предусилватели, с различни корекции и врътки най общо казано, някои с повече, други с по малко, засега съм се спрял на viva analog 360+, само че поставено в глава а не като педал, изобщо при истинските глави така ли е? Предусилвател и усилвател вътре?Каква схема може да се използва за усилвателя? С мосфет-и дали ще е подходящо?Какви мощности трябва да се гонят?

Въпросите ми са доста лаишки, но съм сигурен че като хора с опит ще ми дадете правилни отговори и насоки. Също ако мислите че харесания от мен преамп не е подходящ ми предложете друг, на които да търся схема из нета.

Малко дълго стана като за 1-ви пост, за което се извинявам. приятен ден на всички :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@rbtrjll

 

Браво бе пич - шапка ти свалям. Аз не съм от най-добрите басисти и няма да мога да ти дам съвети, но толерирам откривателския дух и бих искал да те подкрепя морално: дерзай смело и не обръщай внимание на кратките постове от рода на: "купи си оригинално кубе и не се занимавай ...".

 

Напротив - занимавай се и така ще научиш много работи. А пък ако искаш, накой ден си купи и оригинално кубе - ти ще си прецениш.

 

Успех! ... и не забравяй да свириш много :):) :)

Редактирано от spiritus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добър вечер на всички :)

Знам че единственото, което трябва да правя е да се упражнявам и упражнявам сега, защото в момента дали ще свиря с Murder One или ВЕФ или с абонатен високоговорител разлика едва ли ще има някаква...ама наистина бих ви помолил като хора с опит да ми отговорите дали съм на прав път в разсъжденията си, и да ми дадете насока ако греша. Приятна вечер на всички :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

моят съвет е, Купи сеи едно , виж какво не ти харесва и как е направено и после ако можеш се пробвай да си направиш свое! И да Mosfet са използвани в някои усилватели.

За същаление отдавна не се занимавам с електроника- никога не ме е грабвала и по конкретно инфо не мога да дам. Имай предвид 4е схемите из нета са непълни , 4ети форуми на английски и евентуално, някой да ти прати оригинални docs ина4е не мисля 4е ще стане, освен ако някой от по-разбиращите тук не удари едно рамо!

Според мен да си направиш усилвател ще ти излезе по-скъпо от това да си купиш нов!

Трябва и да решиш за какво ще го ползваш, ако е само за вкъщи 10W или 25W мощност е достатъ4но, но ако има барабанист дето да "треска" яко 50W мисля 4е е минимумът. трябва да видиш какви говорители ще ползваш и да си сметнеш съпротивлението и съответно да си направиш и ампа да работи с тях! Май това е на4алото и нататъка ве4е по-техни4ески стават нещата - успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ martin_nestorov, мнението ти може да заблуди както питащия, така и други начинаещи. Важни са не ватовете, а звуковото налягане, което дадената апаратура може да постигне - изчислява се като комбинация от мощност (във ватове) и ефективност на озвучителното тяло (стандартно се дава в децибели при мощност от един ват измерена на метър от говорителя). Това обяснение може да изглежда малко плашещо, но най-общо казано можеш да си позволиш усилвател с по-ниска мощност, ако използваш озвучителни тела с по-голяма площ на говорителите - например 2х15 инча, 4х10, 4х12. Под "ниска мощност" имам предвид поне 100 вата за транзисторен усилвател и 50 вата за лампов.

 

@rbtrjll, заеми се с направа на усилвател, ако искаш да навлезеш в инженерната теория и практика. Много е вероятно първият ти опит да не е особено успешен или да се нуждае от корекции и надграждане, след него да последва втори и т.н. Това е безценно, ако си решил да се занимаваш с техническата страна на музиката. Пари няма да спестиш - качествените компоненти не струват малко, особено в сравнение с цените, на които можеш да намериш готова апаратура втора въка. Говоря от личен опит - с електроника не съм се занимавал, но във времена, когато нормалното бас оборудване беше трудно достъпно в България съм си правил вероятно над 10 озвучителни тела за бас, отделно с помощта на приятели, лютиери и инженери и пр. съм имал най-различни DIY предусилватели, ефекти и бас китари.

 

Ако приоритетът ти е да се научиш да свириш си купи някаква компактна апаратура и започвай без да губиш време - свири поне по час всеки ден, с технически упражнения, гами, вадене на песни и свирене с акомпанимент, свирене на живо с максимално добри и различни музиканти и т.н. Музиката е необятна и за да й се насладиш ще трябва да положиш усилия, при това системно, но обикновено крайния резултат си струва - поне като лично удовлетворение. Ако имаш ограничен бюджет за усилвател те съветвам да се свържеш с http://mmg-music.com - при тях обикновено има нелоши предложения, освен това са коректни и можеш да разчиташ на препоръките и съветите им.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В допълнение на Явор ще кажа, че на ММГ скоро им "занесох" едно прекрасно кубе - 80 вата. 2 входа - пасивен и активен и доста "врътки" за донастройка. Старо винтидж - TEISCO. - ще ти свърши работа със сигурност.

Дано съм бил полезен с тази информация.

Поздрави и успех с музиката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

Разбира се, че ще се вслушам в съвета ви и ще си купя готово кубенце, със сигурност като хора с голям опит с баса сте минавали през такива опити и творения и знаете кое е по - доброто и ме съветвате така не за лошо, а напротив :)

За съжаление сега нямам възможност, не става дума за финансова, а за физическа- с гипс и пирони съм и не ми се обикаля с патерици из магазините, а държа да чуя наживо гласа на кубето, преди да си го купя, ще имам избор да пробвам едно или друго. Ще ме изчака до на пролет :)

Както ви споменах в 1-вия си пост обаче мухата, която си пусна брат ми в главата си е голяма, което мене не ме бърка никак, щото аз ангажименти няма да имам към всичко това, освен някои плюс да изкарам, и разбира се каквото и да се получи си остава мое де :) Темата е за друг подраздел във форума, ако ви е интересно ще ви кажа, че за преамп е избран такъв по схема на Albert Kreuzer, схемата е пълна и работеща и доста харесвана в чуждите форуми, а за power амп ще използва един стар Dave Larios с един неработещ канал, които ако се разкара от кутията сигурно ще освободи място за премпа вътре. Оттам нататък скъпите говорители и изработката на кабинета също са си негова грижа, а накрая ще имам и възможност да сравня купешкото с правеното, въпреки че ако се получи незнам как се сравнява 40-50 В кубе с около 300-350 В такова.

Приятен ден на всички и благодаря за съветите които ми дадохте и ме убедихте да послушам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, съветът, който ще ти дам, е на база лично мнение и не цели да ангажира никого. Даже ще се радвам, ако някой от колегите изкаже мнение в потвърждение или опровержение. Та ето какво мисля аз по въпроса:

 

От това, което изчетох по темата, явно си съвсем начинаещ. В този период (ако искаш да ставаш добър музикант, разбира се :greenball: ) според мен е най-важно просто да свириш. Апаратурата в момента има единствената цел да ти позволява максимално добре да си чуваш свиренето чисто, за да разбираш къде са ти грешките и да ги поправяш, а не да ги замазваш. Точно поради тази причина търсенето на кой знае какво звучене и ефекти трябва да остане за малко по-нататък. Аз например, когато бях на твоя музикален стаж, предпочитах да свиря дори на някакви самоделни hi-fi усилватели, на които просто да се чувам, че свиря. Нерядко свирех и unplugged (което е супер яко, когато не ти се разпъват кабели). Та предполагам, че ти стана ясно какво имам предвид най-общо - няма значение на какво свириш, докато не дойде времето, когато ще търсиш собствено звучене ;) Просто свири, упражнявай се, забавлявай се. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както са ти написали и другите по-горе, за сега наблегни на свирене и изграждане на правилна техника.

 

За усилвател:

http://forum.muzikant.org/topic/114211-iaaaaadhiyoii-ii-oaeo/

 

Това, на цената на един средно-качествен ефект педал ще ти свърши идеална работа + няма да тормозиш много съседите. През следващите поне 12 месеца няма да ти е необходимо нищо друго, освен желание и упоритост.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Според мен този младеж да свири за сега, така както е. Като си направи група тогава ще си вземе. До тогава ще натрупа повече опит, ще разбере какво точно иска. И според мен да си вземе нещо готово. Да набляга на свиренето, а не в правенето на електроники.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.