Jump to content
Българският форум за музиканти

Музикалния бизнес и защо не ставаме ....


Recommended Posts

^ Петсо, това е тема за нова тема направо :butcher:

От работата ми със Сдружението, знам, че само качествена обществена подкрепа му трябва, за да тръгне - идеи и човешки ресурс за реализацията им има!

За съжаление обществената подкрепа е толкова силна, колкото е силна и организацията и... и обратното ;)

 

На Slacoth - подсети ме за една банда, в която свирех доскоро. Наричах го царевичен рок н' ролл - без да се блести невъобразимо, просто естествени имиджари имаше в бандата и правехме такова шоу, че дори са палили сцената покрай нас, а жените пищяха и... Свирихме кавъри, разбира се, с разработени няколко подходящи авторски песни. Беше яко и може би перспективно, ако не се беше намесил човешкият фактор - изначалната причина за съществуване на тая тема въобще! :) :) Та има го прекия път с харизмата! Макар е да не съм го изпитал толкова комерсиално, то го видях поне ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 332
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

Давате? Браво на вас...

 

5 бона е целия награден фонд, приятелю, т.е. не е само за една банда.

 

Дали преди малко не споменах за тези, които си вдигат самочувствието само и единствено с набиране пред клавиатурата?!?!?!

Музикален бизнес ще има, когато събитията като на дадения линк са по няколко на месец в различни градове, редом с други муз. прояви. А не 1-2 на година и то измъчени, наведени и шуро-баджанашки както са сега. И когато повечко хора осъзнаят, че е по-трудно да организираш, но и по-сладко, а е по-лесно да критикуваш безплодно пред компа.

 

–––––––––––––

Babyface Bob: "От работата ми със Сдружението, знам, че само качествена обществена подкрепа му трябва, за да тръгне - идеи и човешки ресурс за реализацията им има!"

 

:offtopic-001: Да разбирам ли, че твоето впечатление е сякаш Сдружението чака обществото да иде при него и да го подкрепи.

Редактирано от petso
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ А ти къде беше на фестивал "Кръстопът"? :offtopic-001:

 

Разбира се, че трябва да има обществена подкрепа. Това означава вкарване на по-изгодни рекламни ползи срещу спонсорство на мероприятия, организирани от ЮЛ като Сдружение "Музикант.ОРГ" по всички правила, вкл. кандидатсване по проекти към разни институции или писане на частни проекти за мероприятия и кандидатстване за спонсорство и т.н.

 

Делим се сериозно, това е проблемът. Както вече казах - за мен проблемът е човешкият фактор. А за урегулирането му точно у нас друг метод освен комунизъм - не се сещам :):greenball::godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо: За коя група говориш? Второ: Защо не спреш да свириш джаз ?

Добре де,а ти като казваш.че имало поне 10 родни банди дето били на супер ниво би ли имал желанието все пак да поизброиш някои от тях,пък да поразмишляваме по въпроса такива ли са,по какви критерии и т.н.,айде стига сме били толкова тактични и да си казваме нещата по-директно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес, във връзка с една публикация на Flisk в друга тема, се замислих : как протича рекламирането на едно участие в даден клуб?

Бандата рекламира за себе си конретния гиг, а клубът, в който ще е участието, (би трябвало да) поддържа традиционна реклама в целенасочени медии?

 

Виждал съм случаи, в които участието на сравнително неизвестна гостуваща група от чужбина се рекламира от клуба.

 

В повечето случаи групите рекламират в нета, понякога лепят плакати (из София). На постерите онлайн / разлепените плакати има лога или имена на клубове, но разходите (за печат най-малкото, другото сами все си го правим) са платени от бюджета на бандите. Същевременно клуба вкарва в Програмата бг и в някои сайтове месечната си програма и с това се завършва рекламата му, ако не се броят завъртанията на името му във връзка със саморекламата на бандата.

 

Така клубът дава място за изява, разчитайки на бандата да доведе хора. Самият клуб има традиционна клиентела също.

 

А как иначе се подхващат хора от улицата, които могат точно днес, на база на желание за разнообразие или друг подтик, различен от конкретния гиг за вечерта, да изберат точно това заведение?

 

Някой някъде чувал/чел ли е реклама на клубовете в София, например?

Някое класическо клише, някое обобщаващо очакванията на клиентелата словосъчетание, някоя яко хеви чудовище или симпатична секси дама в латекс? Нещо?

 

Не ме разбирайте погрешно, не хвърлям обвинения или прочие, питам просто за мнение или опит :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изчетох цялата тема. Доста ме обагати откъм опит на банди, членове и местата на които се изявяват в милата ни родина. Имам няколко въпроса към по-горните членове на бандата Wartime, доколкото мога да се ориентирам, но е валидно за другите банди, желаещи да се поучат от опита им.

 

1. Направи ли сте продукт (запис на албум, подготовка за представянето му), но знаехте ли към кого се целите? Къде е потенциалната ви публика? И още...

2. Решили сте да промотирате албума си (надявам се не таите надежди, че ще се продава в магазините), но с кого се консултирахте на местна почва, как стигна информация до потенциалните ви фенове, че ще свирите тук и там? Феновете никога не са виновни. Все пак вие искате те да дойдат, а те си имат достатъчно банди за гледане в тубата, че и на живо и в последните 5-6 години яки чужди банди, гледани предимно на картинка и плакати или калпав VHS запис.

3. Кои са хората - ваша публика? Къде са? Колко пари им искате на калпак, за да дойдат да ви гледат? изобщо не казвам, че трябва да е безплатно, само щото телефонен оператор ви е рекламодател или крупен бизнесмен, търсещ "пералня", както се случва последните 10-15 г.

 

Надявам се, тези въпроси да са началото на едно преосмисляне, защото нови фенове при стари трудно ще зарибите. Те ви знаят, те знаят и други банди, на които ходят. и не е задължително да ви харесат от първия албум, парче или участие. Затова според мен феновете се зарибяват още от училище. Мога само да предположа, че ваши потенциални фенове са хлапета между 12 и 16 г., които сега се зарибяват по метъла. Смао го предлагам като вариант. Те в повечето случаи имат по 2-3 лева джобни за деня, за закуска и да си платят транспорта от вкъщи до даскало и обратно. Но те са надъхани. Старите кучета на по 30-40 г. са пробвали, знаят, може пък и да са ви конкуренти. Не може ли да са такива?! Що да дойдат да ви гледат, само заради дългите ви коси ли?

 

Аз ако имах банда никога, ама никога нямаше да тръгна да правя турне с цел промоция на албум, ако нямам мениджър зад гърба си, който да направи рекламата (да търси спонсори, както и вие, само за да се видите на сцена). Не се прави така. Утоляването на такава жаждата е съблазнително нещо, но обикновено води до празен клуб, с чат пат двама-трима допиващи си коктейлчето.

 

До всички банди - вашите потенциални фенове са в училищата, а друга подобна част и в университетите. Другото са потомци на Чандала, но те си имат своята културна среда и културни особености и тях не ги слагам към целевата група от потенциални фенове по принцип на метъл и рок музиката в последните 20 г. поне. Да, едва ли хлапетата имат по 5-6 лв. и позволение да остават след 22.00ч., за да гледат батковците с яките китари и метъл-музиката, дето са дошли в града. Еми аз си спомням как съм чакал такива банди да дойдат, я от София, я от Пловдив или защо не от Гърция, Сърбия да, имаше такива! И учидващо в повечето случаи средната възраст на публиката беше не повече от 20 г. предимно съученици бяхме или и от други училища. Старите си знаеха Helloween, Deep Purple или си имаха свои (конкурентни) банди.

 

Съжалявам, че толкова дълго стана изложението ми, но мисля, че поне отразява моят опит през годините. Още помня как така и не дочаках да видя българската банда Crash на живо в нашия малък град, а толкова исках. Бях на 12 май тогава. Едва ли техните връстници тогава на по 20+ са гледали на тях фенски, май по-скоро като на конкуренти. Това е. Спирам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Във всичко прочетено в темата има частица истина. Някои от групите тук в Бг се опитват да проправят пътечка и за останалите, дерзаещи в по-некомерсиалните жанрове и вместо да се заяждаме един с друг, нека се опитаме да видим правилния път,по който нещата могат да започнат да се случват,в противен случай всичко ще си продължи по старо му.

 

Хайде разбиращите и имащи идея как се развива музикален продукт на пазара, да вземат и да се включат в темата и да видим нещата от тяхна гледна точка! Мисля,че ще е полезно за всички.

Редактирано от рахата
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Приятелю, как да разработваме нещо качествено при положение, че тук е пълно със завистници, които са склонни да те оплюят и да ти натикат главата дълбоко в земята, скрити зад екраните на компютрите си. Тук се гледа не "какво постигнах аз", а "какво се опитва да постигне другия и аз как да му се изакам на фасона".

 

Кажи ми как да стане тази работа?

 

Аз съм от скоро тук, но като гледам какви словоизлияния има по темите, си мисля, че хората не работят, а само стоят пред клавиатурите. Как искаш да се разработи нещо? Затова трябва тичане и свирене,. По постовете, които се пишат тук си личи, че масата нито свирят, нито гонят задачи.

 

Туй то...

 

:thumbs_up:

И това кой да го каже ?

Най-големия ПУТЬО мяркал се някога във форума. Че нали ти си първия дето през единия акаунт плюеш, а през другия правиш свирки? Ако не знаете за кой става дума - bigjav, valiaka, Vynyl Sky, Gotcha, Holly Dolly, Ракия рулз, pedrocam, mine, marty и т.н.

 

Между другото, можете да проверите как си говори сам през 2-3 акаунта в купувамп-продавам за да създава интерес :) И не само, някой ден ако имам време ще ви извадя един бест оффф да видите за какво става дума. Много хора ще разпознаят кой ги обижда и се крие зад клавиатурката.

 

Иначе е абсолютен измекяр - заплашва зад клавиатурката (на компютъра или телефона) но като се видим на живо - ака в гащите :(

 

Аз съм от скоро тук..

верно ли ? :surprise:

 

и 100 акаунта да си направиш ще ти ги намеря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Скъпи,мои гълъбчета,чуйте старешките ми разсъждения и сами преценете.....

 

...Та да ви кажа ,кога ще успеете да реализирате своите музикални въжделениа.....Това ще стане тогава когато жизненият стандарт в Българиа стане като в Западните държави и средната заплата у нас стане 1500евро.Тогава Държавата ще си е надвила на масрафите и ще може да обърне внимание и на Културата,което ще рече че ще се приемат закони за меценатството и за данъчни облекчения на фирмите които се занимават с разпространение на художествени(в частност музикални) произведения.Това ще стимулира наливането на пари във фирми които се занимават с издаване на музика и организиране на музикални прояви и тогава....ЕХ живот ЗДРАВЕЙ,ЗДРАВЕЙ....:girl_witch::)

 

Както се казва,сметката е проста -просто сметнете след колко години ще се случи това и всичко ще ви стане ясно.....

 

....А дотогава-ДЕРЗАЙТЕ и не се обвинявайте едни други че феновете или музикантите сте виновни за настоящото положение на нещата....

 

..Е АЙДЕ И СЪС ЗДРАВЕ!!!

 

(....Между другото свиря метал от 26години....) :girl_witch::girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защото в България от доста години властва чалгата и най-вече Пайнера, който налива хиляди в споите певачки. Колко от заведенията в Студентски град или където и да е в България пускат нещо друго вместо чалга?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А и нещо друго - българските рокаджии трябва да се огледат и да разберат, че гръндж музиката от много години не е модерна вече. Правете пънк, ню уейв, защото те се завърнаха на мода в началото на 21 век. Грънджа си остава в 90-те.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защото в България от доста години властва чалгата и най-вече Пайнера, който налива хиляди в споите певачки. Колко от заведенията в Студентски град или където и да е в България пускат нещо друго вместо чалга?

 

Тая работа е много ясна - управляващите имат интерес народа да е прост - да го интересува само да се наяде, напие и наебе. За това чалгата се толерира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правете пънк, ню уейв, защото те се завърнаха на мода в началото на 21 век. Грънджа си остава в 90-те.

 

Кой те подведе така мило дете?Де ги тия пънк и ню уейв?За грънджа съм абсолютно съгласен,но ако се огледаш с отворени очи ще забележиш,че светът е абсолютно металясал през последните няколко години!!!Доказателство за това са огромните фестивали,които се правят по цял свят с огромната си посещаемост и реюниъните на почти всички стари банди!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.