svet.k Публикувано вчера в 07:12 Публикувано вчера в 07:12 Здравейте, понеже от години имам проблем със съседите отгоре, реших да изолирам тавана, където е най големия проблем. Става въпрос за панелка ( не че на монолитните плочите не са от бетон ) С какво да го налепя хем те да не чуват толкова, хем и аз да не ги чувам, второто и то е важно! Има разтояние достатъчно. Мислех за фибран или стеропор по дебел. Цитирай
Baby Thomas Отговорено преди 22 часа Отговорено преди 22 часа Преди 2 години някъде се наложи да правя ремонт в едната стая (където спя) и реших да сложа "вътрешни стени" от гипсокартон + тежка каменна вата. Както и на тавана, поради причините посочени от теб. Също и за термоизолация, но конкретно на тавана беше изцяло против шум от съседи. Купих сравнително читава вата с добри параметри. Термоизолацията се подобри многократно, шумотевиците отвън и отстрани също (тук влияе и дограмата). Джангъра отгоре обаче си остана на 90-95% същия. Тоест усеща се някаква полза, но минимална. Как точно влиза и откъде и защо не съм много сигурен, но на практика това е резултата, поне в моя случай. Цитирай
svet.k Отговорено преди 21 часа Автор Отговорено преди 21 часа Според мен каменната вата не е добър шумоизолатор. Цитирай
yamaha Отговорено преди 18 часа Отговорено преди 18 часа ^ На обратното мнение съм. П.П. Не визирам конкретния случай на Baby Thomas. Цитирай
svet.k Отговорено преди 7 часа Автор Отговорено преди 7 часа Не трябва ли да е нещо плътно, корка знам че е, но е много скъп. Приятел ми каза че много добър е "дунапрен" за матраци, оребрен на пирамидки. Но дали ще върши работа и за това аз да не чувам? Цитирай
Koobenot Отговорено преди 6 часа Отговорено преди 6 часа Не разбирам от изолации, но знам, че звуко/шумоизолацията е изключително скъпа и няма общо с акустичното третиране. Второто е за да се постигне стая с по-добри/приятни/реалистични отражения, която да става хем за прослушване, хем за записи, без да се чуват кънтежи. В БГ знам, че една от малкото фирми, която се занимава с това професионално е Acoustic Force, другото място, където е инвестирано да се направи като хората е Sofia Live Club. Може би си струва човек да даде пари само за консултативна дейност, за да е ясно струва ли си главоболието или не. Ето Ютуб каналът им. https://www.youtube.com/@acousticforce2708/videos Цитирай
svet.k Отговорено преди 5 часа Автор Отговорено преди 5 часа Няма да правя студио. Идеята е да чувам по малко отгоре и те съответно. Каменната вата очевидно не става, друг ако е правил нещо подобно, ще се радвам да сподели. Цитирай
synchu Отговорено преди 5 часа Отговорено преди 5 часа Няма как да стане само с изолация на тавана. Каквото и да се сложи само на тавана, ефектът ще е минимален - материали от типа на "дунапрен, стиропор и фибран" - даже не влизат в този разговор. За да има ефект трябва да се направи "стая в стаята". Аз имам по-лек вариант реализиран в домашното студио със специализиран винил, вата + гипс картон навсякъде, но без плаващи рамки и тампони, за които вече може @jabs да даде повече информацията. Моят по-лек вариант, който не е евтин също, изолира достатъчно за моите нужди, но ударни шумове, ниски честоти и като си "крещят" комшиите се чува - и аз бях наясно с това предварително. За да стане както трябва изисква доста ресурс. 2 Цитирай
svet.k Отговорено преди 3 часа Автор Отговорено преди 3 часа Преди години си купих един драйв от пич от Пловдив, беше си направил студио в апартамент. Но с половин метър стиропор отвсякъде. Качваш се със стълба в една малка стая, предполагам била хол. Цитирай
yamaha Отговорено преди 2 часа Отговорено преди 2 часа (Редактирано) 5 hours ago, svet.k said: Не трябва ли да е нещо плътно, корка знам че е, но е много скъп. Приятел ми каза че много добър е "дунапрен" за матраци, оребрен на пирамидки. Но дали ще върши работа и за това аз да не чувам? Преди 30 години бях изолирал цял апартамент с корк - ама целия, дори коридора и входната врата, но ако е тънък, полза много няма...и като влизах в апартамента, малко се чувствах все едно влизам в някоя пещера. Иначе е красиво де, ако говорим за външния декоративен корк над другия отдолу (бях взел някакъв испански). А за пирамидите - май бъркаш вътрешното акустическо оформление с шумоизолацията. Това са 2 съвсем различни процеса когато ги осъществяваш и единственото общо между тях е принципът за количеството материал - "колкото повече - толкова повече". 1 hour ago, svet.k said: Преди години си купих един драйв от пич от Пловдив, беше си направил студио в апартамент. Но с половин метър стиропор отвсякъде. Качваш се със стълба в една малка стая, предполагам била хол. Имам неприятен опит със стиропор на листове (за звукоизолация) когато бях започнал да си правя студиото. Бяха ми останали много листове 2х1м с дебелина 6 (или 8 см., забравил съм вече) и реших да го оползотворя като допълнителен слой зад стените. Оказа се, че така на листове ефектът е по-зле, в смисъл че се получаваше резонанс в някои ниски честоти и усилване на звука, вместо обратното и се наложи да го махна всичкия и да мина основно на вата...много вата. А тоя пич със стиропора, ако наистина е сложил 50 см., може и да не даде резонанс на такава дебелина (особено ако е цял блок или залепени един за друг листове), но пък да скъсиш с по метър помещението на срещуположните стени...или трябва да ти е доста голямо, или да си голям ентусиаст...или и двете. При мен го има другия момент, че където и да съм бил, винаги съм бил на последен етаж, та този проблем със съседите отгоре, дето го имаш ти, при мен не е съществувал, но пък съм имал съседи отдолу и принципът за "пода", прилича малко като при този на "тавана". Когато човек ходи (особено с обувки или пък жена с токчета)...или пък мести някаква мебел, имаш пряк контакт на това, дето се мести - с пода, а в твърдите тела звукът се разпространява многократно по-бързо и по различен начин, отколкото във въздуха, така че се налага физически да изолираш с гума или някакви тампони, всички тези листове, дето си налепил на тавана, защото дори да се опират само на няколко точки в гипсокартона (примерно), през тези точки ти се пренася доста от звука и пак стига до тебе. Не съм правил досега никъде нищо с гипсокартон, затова нямам опит с него, но пода ми мога да го дам за пример - под него има изградена скара, в които отсеци е натъпкано голямо количество вата и като казвам "натъпкана", имам предвид не наредени листове, а ръчно съм ги тъпкал до откат, докато повече не може да поеме. Самата скара пък съм я изолирал от оригиналния под (преди ремонта) с гумени подложки, за да не предава надолу тропането и ходенето. Ефектът е много добър - в 3 през нощта (най-продуктивното ми време ) мога да пускам монитори + големи боксове (ако работя някакъв денс) с прилични децибели, без да будя съседа отдолу. Разбира се всичко това си има цена - помещението ми е скъсено от всяка една стена, а за да влезеш в него, трябва качиш "стълбичката" на издигнатия под. Освен това всеки градус остава в помещението и лятото без климатик е абсурд да преживееш, но пък зимата може и да не го пускаш много и да се отопляваш само от топлината, дето излиза от усилвателите, ако имаш много като мен. Така че всичко си зависи доколко искаш да намалиш шума, който влиза, респ. и който излиза от помещението - ако не е много, няма нужда да правиш някакви еквилибристики, но ако държиш ти самият да вдигаш джангър през нощта или пък ония над теб са прекалено шумни...трябва да вземеш по-сериозни мерки, защото физичните закони са си все още същите. Редактирано преди 1 час от yamaha 2 Цитирай
Recommended Posts