svet.k Публикувано вчера в 07:12 Публикувано вчера в 07:12 Здравейте, понеже от години имам проблем със съседите отгоре, реших да изолирам тавана, където е най големия проблем. Става въпрос за панелка ( не че на монолитните плочите не са от бетон ) С какво да го налепя хем те да не чуват толкова, хем и аз да не ги чувам, второто и то е важно! Има разтояние достатъчно. Мислех за фибран или стеропор по дебел. Цитирай
Baby Thomas Отговорено преди 20 часа Отговорено преди 20 часа Преди 2 години някъде се наложи да правя ремонт в едната стая (където спя) и реших да сложа "вътрешни стени" от гипсокартон + тежка каменна вата. Както и на тавана, поради причините посочени от теб. Също и за термоизолация, но конкретно на тавана беше изцяло против шум от съседи. Купих сравнително читава вата с добри параметри. Термоизолацията се подобри многократно, шумотевиците отвън и отстрани също (тук влияе и дограмата). Джангъра отгоре обаче си остана на 90-95% същия. Тоест усеща се някаква полза, но минимална. Как точно влиза и откъде и защо не съм много сигурен, но на практика това е резултата, поне в моя случай. Цитирай
svet.k Отговорено преди 19 часа Автор Отговорено преди 19 часа Според мен каменната вата не е добър шумоизолатор. Цитирай
yamaha Отговорено преди 15 часа Отговорено преди 15 часа ^ На обратното мнение съм. П.П. Не визирам конкретния случай на Baby Thomas. Цитирай
svet.k Отговорено преди 4 часа Автор Отговорено преди 4 часа Не трябва ли да е нещо плътно, корка знам че е, но е много скъп. Приятел ми каза че много добър е "дунапрен" за матраци, оребрен на пирамидки. Но дали ще върши работа и за това аз да не чувам? Цитирай
Koobenot Отговорено преди 3 часа Отговорено преди 3 часа Не разбирам от изолации, но знам, че звуко/шумоизолацията е изключително скъпа и няма общо с акустичното третиране. Второто е за да се постигне стая с по-добри/приятни/реалистични отражения, която да става хем за прослушване, хем за записи, без да се чуват кънтежи. В БГ знам, че една от малкото фирми, която се занимава с това професионално е Acoustic Force, другото място, където е инвестирано да се направи като хората е Sofia Live Club. Може би си струва човек да даде пари само за консултативна дейност, за да е ясно струва ли си главоболието или не. Ето Ютуб каналът им. https://www.youtube.com/@acousticforce2708/videos Цитирай
svet.k Отговорено преди 3 часа Автор Отговорено преди 3 часа Няма да правя студио. Идеята е да чувам по малко отгоре и те съответно. Каменната вата очевидно не става, друг ако е правил нещо подобно, ще се радвам да сподели. Цитирай
synchu Отговорено преди 2 часа Отговорено преди 2 часа Няма как да стане само с изолация на тавана. Каквото и да се сложи само на тавана, ефектът ще е минимален - материали от типа на "дунапрен, стиропор и фибран" - даже не влизат в този разговор. За да има ефект трябва да се направи "стая в стаята". Аз имам по-лек вариант реализиран в домашното студио със специализиран винил, вата + гипс картон навсякъде, но без плаващи рамки и тампони, за които вече може @jabs да даде повече информацията. Моят по-лек вариант, който не е евтин също, изолира достатъчно за моите нужди, но ударни шумове, ниски честоти и като си "крещят" комшиите се чува - и аз бях наясно с това предварително. За да стане както трябва изисква доста ресурс. 2 Цитирай
svet.k Отговорено преди 53 минути Автор Отговорено преди 53 минути Преди години си купих един драйв от пич от Пловдив, беше си направил студио в апартамент. Но с половин метър стиропор отвсякъде. Качваш се със стълба в една малка стая, предполагам била хол. Цитирай
Recommended Posts