Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено
On 3/14/2025 at 6:48 PM, Nikolov_76 said:

Но моят въпрос е за спойките ...

Истински случай от преди 2 седмици. Колега диджей се оплаква, че звукът му станал по-мътен и в крайното стъпало на системата няма атака. Отивам на инспекция и какво да видя – кабелът за 220V едвам се крепи към контакта. Само със смяната на кабела всичко светна. Както казваше един колега музикант:

"Коварното нещо при аналогивият звук е, че можеш да имаш амп за 5 хил. лв. и един пиклив кабел за 2.50 лв. e достатъчен да прати всичко по дяволите ... " :greenball:

Отговорено

За това  понякога се чудя, какво остава от китарата, като я прекараш през педалборд с 10- 20 ефекта, пък дори накрая да я ръченеш в качествен  амп?🤔

Отговорено (Редактирано)

Другото, за което към абсолютно сигурен е, че звука заминава, когато мине през педалборда. Аз имам  4 ефекта - тунер, драйв, бустер и ревърб. Всички са "тру байпас" ( и е истински, защото пускат сигнала и без захранване), и въпреки това, при изключени ефекти, звукът губи нещо...може би динамика.

Не е като китара-кабел-амп.😏

Редактирано от Nikolov_76
Отговорено

Колкото е по права веригата от хубава китара към хубав амп е по добре.Тук обаче има хиляди условности кое е хубава китара,кое е хубав амп и се почва Уау,Мяу,Ехо,Бууст,дист и накрая смях.Всеки сам определя какво му трябва за желания резултат и кабелите са най малкия разход.

Отговорено (Редактирано)

Защо да я прекарваш през педал борд...
Ако не ползваш уа - любим драйв или бустер преди ампа (дори и без това, ако ампа си има достатъчно гейн), някакъв проц. в fx-луупа и толкова.
Другия вариант е процесорджийския риг - всичко в процесора и после в ампа, но с добър амп - предния вариант.
Ся, ако иска някой да се прави на edge от u2...

Редактирано от emosms
Отговорено

^ Според мен има два обективни фактора дали ще избереш процесор или куп ефектчета с върволица кабели и захранвания. Ако ти е сложна музиката като на Перифери, имаш 15 смени на ефекти за една песен надали педълборд е най-удачното нещо и да танцуваш казачок по педалиерата докато се съсредоточаваш върху солата. От друга страна ако си "от старата школа" и по средата на парчето искаш да ръчнеш някой ефект нанякъде и да имаш пълен контрол върху всичко, без да се разправяш с менюта и тъчскрийнове – може би камиончета и захранвания, в това отношение от популярните варианти най-типичният е на Steve Lukather с амнайсе захранвания и педала. Ето малко матрЯл по темата:

Има и хибриден вариант, при който се ползва AxeFX и педалчета като на Стив Вай, няма идеално:

Отговорено

Steve ме кефи, но в крайна сметка постига един (пре)напомпан и лееко омазан звук (иначе той си свири чисто нещата), който защо да не се получи и с някакъв по-приличен процесор..

Това с педалборда предполагам е натрупване с годините на неща, които са ти харесали, обичаш си ги, и в крайна сметка се получава някакво струпване от камиончета

Отговорено

Връщам се на размишленията по отношение на кабелите. Доколкото разбирам, освен капацитета на кабела, дето ще го меря в pF (пикофаради), кабелът има и индуктивност, измерена в μH (микрохенри) и DC resistance (правотоково съпротивление) в омове. По тази логика ще ми е нужен LCR или поне LC метър, съпротивлението мога да си го измеря и със сегашния мултицет, който имам. Ако разбирам правилно, тези три величини създават следните промени върху звуковата картина:

• капацитетът на кабела играе ролята на високочестотен филтър от първи ред (6dB/oct.) и реже високите
  • индуктивността на кабела играе ролята на нискочестотен филтър от първи ред (6dB/oct.) и реже ниските честоти
  • съпротивлението пък от своя страна намаля цялостният "gain" на самият кабел и сигналът затихва

Подозирам, че в повечето материали в мрежата не се говори за индуктивността на кабела, особено при китарите, защото или влиянието на затихване е минимално или просто в спектъра на китарата това не е интересно ... все пак при стандартен строй най-ниската ни струна е с фундамент 80Hz и от там нататък - обертонове. Да, ама аз тези аудио кабели ги ползвам и за дигитално пиано, лаптоп, плеър ... там вече ме вълнува да измеря какви загуби ще имам в спектъра 20-20kHz. Именно поради тази причина се оглеждам за такъв уред, дето да може да мери капацитет и индуктивност ... в правилна посока ли съм се засилил? Засега ми хваща окото Juntek LC-200A.

Отговорено

Заиграваш се твърде много. Индуктивността на кабела няма да е в микрохенри, особено ако не е навит на ролка. При сеченията на проводника, който се използва за сигнални аудио кабели (качествени) стойността ще е пренабрежима. Още повече имаш ширмовка, не е едно голо жило. Капацитета е по-съществен, но отново, ако кабела е качествен - няма да има грижи. Капацитета на метър, както го дават, зависи от конкретното изпълнение на кабела - например какво е разстоянието между средното жило и ширмовката, какъв е диелектрика между тях, до колко тези стойности са константа по дължината на кабела и т.н. Много по-съществено влияние ще има състоянието на конекторите (зацапани, счупени, не правещи добър контакт) отколкото всичко останало.

Обхвата на уреда, който си посочил, започва от 1uH с неясна точност. Надали ще хване индуктивност и на 100м кабел навит на макара, особено ако не си сложил вътре дебело парче желязо. Така че - take it easy, похарчи тези 45 лева за нов кабел и си свири.

Нещото, което трябва да се съобрази е, че няма съвсем универсален кабел. Трябва да се съблюдават импедансите на изходите и входовете на устройствата и да се използва подходящ кабел за съответните връзки.

Отговорено

^ Благодаря, абе и на мен ми се стори, че изпадам в свръханализ, но от психиатрията ми казаха засега да карам така ... :greenball:

• 5 weeks later...
Отговорено
On 3/14/2025 at 6:48 PM, Nikolov_76 said:

Но моят въпрос е за спойките, а не за качествата на кабела и по-точно, възможно ли е нормална на вид спойка да доведе до орязване на честотите.

Пресен случай от днес. Микрофонния кабел, с който пея вече 10-15 години започна да прави кофти контакт и да прекъсва. Отворих го и видях, че конструкцията на XLR накрайника спрямо кабела се е повредила и не всички влакна в спойката контактуват с накрайника (пример от Интернет):

5d7c5ca0500ecc8980c62be3_XLR-13.jpg

След презапояване ... ами имам чувството че съм си купил нов микрофон – излезнаха високи, пее се по-лесно, още бас ... така че оказва влияние, със сигурност! ;) 

• 4 months later...
  • 1 month later...
Отговорено (Редактирано)
On 4/24/2025 at 11:49 PM, Koobenot said:

... ами имам чувството че съм си купил нов микрофон – излезнаха високи, пее се по-лесно, още бас ... 

Note: Търсих една друга стара тема, ама не я намерих и ще го напиша тука, а @Koobenot ще го премести в темата, дето не я намерих...не че е нещо важно, ама определено чувствам нужда да го споделя с някого, понеже вече добих комплекс за малоценност. ;) 

Говорили сме си из темите за аудиофилите, на които кабелите им са с цена поне $$$ метъра и след като ги "разсвирят" ден-два за да им се подредят електроните, правят чудеса с музиката. :P 

Днес в Алиекспрес случайно ми попадна някаква обява, дето гледам на картинката нещо като бушон с надпис Hi-Fi с цена $113 за бройка. Почнах да чета и наистина се оказа бушон ръчна изработка, с който музиката "вече няма да е същата", понеже имал и "сребърна жичка за калибриране на звука". За да си поизтрия още малко мозъчни клетки започнах да чета един аудиофилски блог, дето един даваше отзиви за няколко модела подобни бушони, които той купувал наред и с всеки слушал разликите. Обясняваше, че на всеки от бушоните му трябвало около седмица, за да влезе в режим и да звукне както трябва, но пък след като вече бил разработен, такава огромна разлика давал и във високите, и в ниските и най-вече в динамиката, че дори се замислял да поотложи малко покупката на някакъв нов пореден чифт аудиофилски тонколони, които смятал да си купува.

И понеже след  блога попаднах и на един 13-амперов бушон на цена 8000 паунда, за финал мога да кажа...ако аз самият не съм вече оглушал или полудял, само ще се обърна към аудиофилите - хора, не сте добре, отивайте на лекар докато не е късно. :) 

P.S. @Koobenot, намери по-подходящо място за моя спам, понеже не се сещам къде писахме подобни щуротии.

Редактирано от yamaha
Отговорено

Ако не си ги пробвал откъде знаеш как звучат? Не изказвай мнение преди да натиснеш бутона BUY NOW! Do it! DO IT NOW!!! :greenball:

Отговорено (Редактирано)

ОК, нави ме - сега ще си купя една двойка канони - метърът му е 28 000 паунда и като дойде ще го сравня с моите...ама сигурно ще се забавя с отзивите, понеже първо трябва да продам колата и евентуално жената (ако някой се навие да я вземе)...и тъй като за втората сделка не съм никак убеден, ще купя само 60 см., той поне е на цена само 25 000 паунда. :greenangel:

Редактирано от yamaha