Koobenot Отговорено Март 16 Автор Отговорено Март 16 On 3/14/2025 at 6:48 PM, Nikolov_76 said: Но моят въпрос е за спойките ... Истински случай от преди 2 седмици. Колега диджей се оплаква, че звукът му станал по-мътен и в крайното стъпало на системата няма атака. Отивам на инспекция и какво да видя – кабелът за 220V едвам се крепи към контакта. Само със смяната на кабела всичко светна. Както казваше един колега музикант: "Коварното нещо при аналогивият звук е, че можеш да имаш амп за 5 хил. лв. и един пиклив кабел за 2.50 лв. e достатъчен да прати всичко по дяволите ... " 1 1 Цитирай
Nikolov_76 Отговорено Март 16 Отговорено Март 16 За това понякога се чудя, какво остава от китарата, като я прекараш през педалборд с 10- 20 ефекта, пък дори накрая да я ръченеш в качествен амп?🤔 1 Цитирай
Nikolov_76 Отговорено Март 16 Отговорено Март 16 (Редактирано) Другото, за което към абсолютно сигурен е, че звука заминава, когато мине през педалборда. Аз имам 4 ефекта - тунер, драйв, бустер и ревърб. Всички са "тру байпас" ( и е истински, защото пускат сигнала и без захранване), и въпреки това, при изключени ефекти, звукът губи нещо...може би динамика. Не е като китара-кабел-амп.😏 Редактирано Март 16 от Nikolov_76 Цитирай
Ламби Отговорено Март 16 Отговорено Март 16 Колкото е по права веригата от хубава китара към хубав амп е по добре.Тук обаче има хиляди условности кое е хубава китара,кое е хубав амп и се почва Уау,Мяу,Ехо,Бууст,дист и накрая смях.Всеки сам определя какво му трябва за желания резултат и кабелите са най малкия разход. Цитирай
emosms Отговорено Март 17 Отговорено Март 17 (Редактирано) Защо да я прекарваш през педал борд... Ако не ползваш уа - любим драйв или бустер преди ампа (дори и без това, ако ампа си има достатъчно гейн), някакъв проц. в fx-луупа и толкова. Другия вариант е процесорджийския риг - всичко в процесора и после в ампа, но с добър амп - предния вариант. Ся, ако иска някой да се прави на edge от u2... Редактирано Март 17 от emosms Цитирай
Koobenot Отговорено Март 18 Автор Отговорено Март 18 ^ Според мен има два обективни фактора дали ще избереш процесор или куп ефектчета с върволица кабели и захранвания. Ако ти е сложна музиката като на Перифери, имаш 15 смени на ефекти за една песен надали педълборд е най-удачното нещо и да танцуваш казачок по педалиерата докато се съсредоточаваш върху солата. От друга страна ако си "от старата школа" и по средата на парчето искаш да ръчнеш някой ефект нанякъде и да имаш пълен контрол върху всичко, без да се разправяш с менюта и тъчскрийнове – може би камиончета и захранвания, в това отношение от популярните варианти най-типичният е на Steve Lukather с амнайсе захранвания и педала. Ето малко матрЯл по темата: Има и хибриден вариант, при който се ползва AxeFX и педалчета като на Стив Вай, няма идеално: Цитирай
emosms Отговорено Март 19 Отговорено Март 19 Steve ме кефи, но в крайна сметка постига един (пре)напомпан и лееко омазан звук (иначе той си свири чисто нещата), който защо да не се получи и с някакъв по-приличен процесор.. Това с педалборда предполагам е натрупване с годините на неща, които са ти харесали, обичаш си ги, и в крайна сметка се получава някакво струпване от камиончета Цитирай
Koobenot Отговорено Март 25 Автор Отговорено Март 25 Връщам се на размишленията по отношение на кабелите. Доколкото разбирам, освен капацитета на кабела, дето ще го меря в pF (пикофаради), кабелът има и индуктивност, измерена в μH (микрохенри) и DC resistance (правотоково съпротивление) в омове. По тази логика ще ми е нужен LCR или поне LC метър, съпротивлението мога да си го измеря и със сегашния мултицет, който имам. Ако разбирам правилно, тези три величини създават следните промени върху звуковата картина: капацитетът на кабела играе ролята на високочестотен филтър от първи ред (6dB/oct.) и реже високите индуктивността на кабела играе ролята на нискочестотен филтър от първи ред (6dB/oct.) и реже ниските честоти съпротивлението пък от своя страна намаля цялостният "gain" на самият кабел и сигналът затихва Подозирам, че в повечето материали в мрежата не се говори за индуктивността на кабела, особено при китарите, защото или влиянието на затихване е минимално или просто в спектъра на китарата това не е интересно ... все пак при стандартен строй най-ниската ни струна е с фундамент 80Hz и от там нататък - обертонове. Да, ама аз тези аудио кабели ги ползвам и за дигитално пиано, лаптоп, плеър ... там вече ме вълнува да измеря какви загуби ще имам в спектъра 20-20kHz. Именно поради тази причина се оглеждам за такъв уред, дето да може да мери капацитет и индуктивност ... в правилна посока ли съм се засилил? Засега ми хваща окото Juntek LC-200A. Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Март 26 Отговорено Март 26 Заиграваш се твърде много. Индуктивността на кабела няма да е в микрохенри, особено ако не е навит на ролка. При сеченията на проводника, който се използва за сигнални аудио кабели (качествени) стойността ще е пренабрежима. Още повече имаш ширмовка, не е едно голо жило. Капацитета е по-съществен, но отново, ако кабела е качествен - няма да има грижи. Капацитета на метър, както го дават, зависи от конкретното изпълнение на кабела - например какво е разстоянието между средното жило и ширмовката, какъв е диелектрика между тях, до колко тези стойности са константа по дължината на кабела и т.н. Много по-съществено влияние ще има състоянието на конекторите (зацапани, счупени, не правещи добър контакт) отколкото всичко останало. Обхвата на уреда, който си посочил, започва от 1uH с неясна точност. Надали ще хване индуктивност и на 100м кабел навит на макара, особено ако не си сложил вътре дебело парче желязо. Така че - take it easy, похарчи тези 45 лева за нов кабел и си свири. Нещото, което трябва да се съобрази е, че няма съвсем универсален кабел. Трябва да се съблюдават импедансите на изходите и входовете на устройствата и да се използва подходящ кабел за съответните връзки. 1 2 Цитирай
Koobenot Отговорено Март 26 Автор Отговорено Март 26 ^ Благодаря, абе и на мен ми се стори, че изпадам в свръханализ, но от психиатрията ми казаха засега да карам така ... 2 Цитирай
Recommended Posts