Koobenot Отговорено Март 16 Автор Отговорено Март 16 On 3/14/2025 at 6:48 PM, Nikolov_76 said: Но моят въпрос е за спойките ... Истински случай от преди 2 седмици. Колега диджей се оплаква, че звукът му станал по-мътен и в крайното стъпало на системата няма атака. Отивам на инспекция и какво да видя – кабелът за 220V едвам се крепи към контакта. Само със смяната на кабела всичко светна. Както казваше един колега музикант: "Коварното нещо при аналогивият звук е, че можеш да имаш амп за 5 хил. лв. и един пиклив кабел за 2.50 лв. e достатъчен да прати всичко по дяволите ... " 1 1 Цитирай
Nikolov_76 Отговорено Март 16 Отговорено Март 16 За това понякога се чудя, какво остава от китарата, като я прекараш през педалборд с 10- 20 ефекта, пък дори накрая да я ръченеш в качествен амп?🤔 1 Цитирай
Nikolov_76 Отговорено Март 16 Отговорено Март 16 (Редактирано) Другото, за което към абсолютно сигурен е, че звука заминава, когато мине през педалборда. Аз имам 4 ефекта - тунер, драйв, бустер и ревърб. Всички са "тру байпас" ( и е истински, защото пускат сигнала и без захранване), и въпреки това, при изключени ефекти, звукът губи нещо...може би динамика. Не е като китара-кабел-амп.😏 Редактирано Март 16 от Nikolov_76 Цитирай
Ламби Отговорено Март 16 Отговорено Март 16 Колкото е по права веригата от хубава китара към хубав амп е по добре.Тук обаче има хиляди условности кое е хубава китара,кое е хубав амп и се почва Уау,Мяу,Ехо,Бууст,дист и накрая смях.Всеки сам определя какво му трябва за желания резултат и кабелите са най малкия разход. Цитирай
emosms Отговорено Март 17 Отговорено Март 17 (Редактирано) Защо да я прекарваш през педал борд... Ако не ползваш уа - любим драйв или бустер преди ампа (дори и без това, ако ампа си има достатъчно гейн), някакъв проц. в fx-луупа и толкова. Другия вариант е процесорджийския риг - всичко в процесора и после в ампа, но с добър амп - предния вариант. Ся, ако иска някой да се прави на edge от u2... Редактирано Март 17 от emosms Цитирай
Koobenot Отговорено Март 18 Автор Отговорено Март 18 ^ Според мен има два обективни фактора дали ще избереш процесор или куп ефектчета с върволица кабели и захранвания. Ако ти е сложна музиката като на Перифери, имаш 15 смени на ефекти за една песен надали педълборд е най-удачното нещо и да танцуваш казачок по педалиерата докато се съсредоточаваш върху солата. От друга страна ако си "от старата школа" и по средата на парчето искаш да ръчнеш някой ефект нанякъде и да имаш пълен контрол върху всичко, без да се разправяш с менюта и тъчскрийнове – може би камиончета и захранвания, в това отношение от популярните варианти най-типичният е на Steve Lukather с амнайсе захранвания и педала. Ето малко матрЯл по темата: Има и хибриден вариант, при който се ползва AxeFX и педалчета като на Стив Вай, няма идеално: Цитирай
emosms Отговорено Март 19 Отговорено Март 19 Steve ме кефи, но в крайна сметка постига един (пре)напомпан и лееко омазан звук (иначе той си свири чисто нещата), който защо да не се получи и с някакъв по-приличен процесор.. Това с педалборда предполагам е натрупване с годините на неща, които са ти харесали, обичаш си ги, и в крайна сметка се получава някакво струпване от камиончета Цитирай
Koobenot Отговорено %s в %s Автор Отговорено %s в %s Връщам се на размишленията по отношение на кабелите. Доколкото разбирам, освен капацитета на кабела, дето ще го меря в pF (пикофаради), кабелът има и индуктивност, измерена в μH (микрохенри) и DC resistance (правотоково съпротивление) в омове. По тази логика ще ми е нужен LCR или поне LC метър, съпротивлението мога да си го измеря и със сегашния мултицет, който имам. Ако разбирам правилно, тези три величини създават следните промени върху звуковата картина: капацитетът на кабела играе ролята на високочестотен филтър от първи ред (6dB/oct.) и реже високите индуктивността на кабела играе ролята на нискочестотен филтър от първи ред (6dB/oct.) и реже ниските честоти съпротивлението пък от своя страна намаля цялостният "gain" на самият кабел и сигналът затихва Подозирам, че в повечето материали в мрежата не се говори за индуктивността на кабела, особено при китарите, защото или влиянието на затихване е минимално или просто в спектъра на китарата това не е интересно ... все пак при стандартен строй най-ниската ни струна е с фундамент 80Hz и от там нататък - обертонове. Да, ама аз тези аудио кабели ги ползвам и за дигитално пиано, лаптоп, плеър ... там вече ме вълнува да измеря какви загуби ще имам в спектъра 20-20kHz. Именно поради тази причина се оглеждам за такъв уред, дето да може да мери капацитет и индуктивност ... в правилна посока ли съм се засилил? Засега ми хваща окото Juntek LC-200A. Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Заиграваш се твърде много. Индуктивността на кабела няма да е в микрохенри, особено ако не е навит на ролка. При сеченията на проводника, който се използва за сигнални аудио кабели (качествени) стойността ще е пренабрежима. Още повече имаш ширмовка, не е едно голо жило. Капацитета е по-съществен, но отново, ако кабела е качествен - няма да има грижи. Капацитета на метър, както го дават, зависи от конкретното изпълнение на кабела - например какво е разстоянието между средното жило и ширмовката, какъв е диелектрика между тях, до колко тези стойности са константа по дължината на кабела и т.н. Много по-съществено влияние ще има състоянието на конекторите (зацапани, счупени, не правещи добър контакт) отколкото всичко останало. Обхвата на уреда, който си посочил, започва от 1uH с неясна точност. Надали ще хване индуктивност и на 100м кабел навит на макара, особено ако не си сложил вътре дебело парче желязо. Така че - take it easy, похарчи тези 45 лева за нов кабел и си свири. Нещото, което трябва да се съобрази е, че няма съвсем универсален кабел. Трябва да се съблюдават импедансите на изходите и входовете на устройствата и да се използва подходящ кабел за съответните връзки. 1 2 Цитирай
Koobenot Отговорено %s в %s Автор Отговорено %s в %s ^ Благодаря, абе и на мен ми се стори, че изпадам в свръханализ, но от психиатрията ми казаха засега да карам така ... 2 Цитирай
Recommended Posts