Koobenot Отговорено Март 4 Автор Отговорено Март 4 1 hour ago, dzwer said: За това от опит ви казвам - качествения припой има огромно значение за качеството на спойките, от там и качествен звук, според класа на използваните кабели и жакове/чинчове/букси... Абсолютно съм съгласен с твърдението. След цялостна профилактика изоснови на миксер Берингер, още преди 15 години, когато сериите бяха далеч по-допотопни, след презапояване на всички връзки по отношение на входове и изходи изкара по-чист звук от преди (стерео картина/бас/високи/атака). Със сигурност оказва влияние. Цитирай
Ламби Отговорено Март 5 Отговорено Март 5 Не знам какъв Ви е опита ама да говориш за съпротивление на кабел,който влиза в тенекиени букси и от двете страни.Във всички случаи съпротивлението трябва да се мери след тенекията.Хубава лъскава спойка с евтин тинол на тенекия е трудна работа.Ако приемем,че сигнала по кабела минава със скорост близка до тази на светлината можем да сметнем какви са загубите ако кабела е дълъг 3м и 6м 2 Цитирай
synchu Отговорено Март 6 Отговорено Март 6 Никой не говори за съпротивление - пише капацитет (при кабелите е в рамките на пикофаради на метър) и това оказва влияние върху високите честоти в зависимост от дължината на кабела. Все едно си вързал кондензатор към изхода на адаптерите. Стандартна физика. 2 Цитирай
dzwer Отговорено Март 6 Отговорено Март 6 Точно така А ако е много калпав кабела и го пуснете 5-6 метра да има - може да отиде в нанофарадите... Тогава определено ще се усети разлика. 1 Цитирай
emosms Отговорено Март 7 Отговорено Март 7 хващал съм разлика от 30 см, едни скалъпени лампови кутишки с високоимпедансен изход, навързани... С единия кабел беше умряло 1 Цитирай
dzwer Отговорено Март 8 Отговорено Март 8 Ето от коментарите: Q: Is a higher or lower nF value better, I find it weird no one ever mentions this. A: I just use it 'to taste.' Currently I like high cap. on bass and lower cap. on electric guitar to give extra separation in a mix. Your call tho. I'm using differenct lengths of similar Quantum Audio Designs brand cables to achieve this. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 8 Отговорено Март 8 Колкото по-малка pF стойност има един кабел - толкова по-добре! Ако ти е твърде оцъклено винаги можеш да коригираш с тон потенциометър, EQ в баса или ампа, дори позицията на микрофона. Обаче изяде ли ти честотите кабела... game over - няма как да ги възпроизведеш от въздуха. 2 Цитирай
Koobenot Отговорено Март 8 Автор Отговорено Март 8 И аз съм на това мнение. По времето на Хендрикс и Стиви Рей, като не е имало толкова прецизни корекции на тона, окей, съгласен съм, към днешна дата последния Fab Filter ти предоставя възможност за корекция всички ленти от 6 dB/oct до Brickwall, малко е странно да правиш гъжва от кабели, че да намалиш високи ... Цитирай
Koobenot Отговорено Март 12 Автор Отговорено Март 12 @Baby Thomas Понеже съм решил да си взема един LC метър да си меря капацитета на тончестотните кабели, можеш ли да препоръчаш някакъв на народна цена? Препоръчаха ми този: Цитирай
emosms Отговорено Март 13 Отговорено Март 13 Трябва ли ти да мери инуктивност? Има универсални мултицети, които мерят и капацитет, но не индуктивност. Колко са точни... засичал съм по разни кондензатори, бива Цитирай
Koobenot Отговорено Март 13 Автор Отговорено Март 13 ^ Виждал съм ги, доколкото съм запознат, колкото по-малко неща може да мери един хоби уред, толкова по-акуратен е, затова се и целя в такова устройство ... индуктивност не ме интересува пряко, може веднъж на 5 години да ми се наложи да мерна някаква бобина, ама я стане, я не ... И другото, което си мислих, ако ида в магазин да тествам как мога да го проверя колко е точен? Един от методите, за който се сещам е да имам мостра кондензатор, който е премерен със скъп и професионален LC метър и съм сигурен за неговия капацитет ... ама това е един конденатор, то има безброй варианти като стойности. Цитирай
synchu Отговорено Март 13 Отговорено Март 13 In order: https://www.peakelec.co.uk/acatalog/lcr45-lcr-impedance-meter.html https://meters.uni-trend.com/product/ut612/ Masstech имат също добри устройства, но не в този ценови клас Евтиниите в ниските стойности (и на капацитет и на индуктивност) са изключително неточни - то въпроса е и каква прецизност се търси. Но може да се търси и от читавите втора ръка например. 1 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Март 13 Отговорено Март 13 За кабел общо взето всеки ще свърши работа. Аз имам една от китайските джаджи на гола платка дето са, основно използвам едно китайско VC97 (предлагано под различни марки и разновидности), използвам и едно малко по-скъпо Uni-T. За кабел все стават. За други по-специфични измервания обаче нещата много бързо стават много дебели. Примерно LCR Meter с 100 / 120 Hz test frequency (като DE-5000) май беше към $500. Всъщност има едни чайна метърчета, изглеждащи като пинсети, които са поносимо скъпи, но четох противоречиви мнения относно точността и засега поне ми мина мерака да купувам. Можеш да погледнеш за такива препоръки за конкретни модели във форума или Ютюб канала на EVVBlog. 1 Цитирай
Recommended Posts