Jump to content
Българският форум за музиканти

Marshall JCM 2000 DSL 100 - смяна на лампи ECC 83


Radoykata

Recommended Posts

  • Radoykata changed the title to Marshall jcm 2000dsl 100

Здравей Колега.

Имах същата дилема преди години, и реших да подмина EH от предпазливост. ( някой ми спомена че били совтек с друг етикет). Не че совтек са лоши,просто ЕН са по -скъпи от Совтек. За мое съжаление по-късно прочетох много добри отзиви за EH в форума на Маршал амп. Казват че имат по-ярък и чист тон( в добрия смисъл ма думата, гейна е подобен като на повечето Есс 83 марки.(JCM 2000 DSL има пре достатъчно гейн,дори по-вече от колкото е нужно). Мненията като цяло за ЕН есс83 е че са добре изработени с малко шум и дълъг живот на експлоатация .Като при всяка лампа има риска да е не добре съхранявана и транспортирана,съответно продавача е много важен. Ако търговеца копува от доставчик който има апаратура за тест на лампи и полага внимание и грижи за стоката си, не бих се поколебал да платя исканата сума(ако е по джоба де..)

Като заключение ЕН есс83 не са евтини, има и други не лоши варианти.

поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лампи като лампи.Казват че руските са най-добри.Там цените и доставките вече стават сложни.Нищо им няма на ЕН.Аз имам същата глава и е със JJ.Не вярвам да има проблем с тези.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • musicman changed the title to Marshall JCM 2000 DSL 100 - смяна на лампи ECC 83

1. На този усилвател каквото и да сложиш - се тая, то едно 80% е транзистори... ;)

2. ЕН са ми на второ място от новото производство, след Tung-Sol, които пак са руски.

Според мен вземи каквито намериш лесно и на поносима цена наоколо. Мюзик Дивижън примерно имат налични. В странство вече и цените много вдигнаха, и доставките също.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Baby Thomas Какво имаш предвид като казваш, че "80% е транзистори"? ЛамБите + трафа на тоя амп не правят звука "лампов" или и топологията на схемата оказва влияние? (Питам като лаик/не-майстор). :)

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Baby Thomas,не така друже. Дори и майтап да не става с JCM 2000🤣🤣🤭че сме чуствителни.

При JCM 2000 DSL пътя на сигнала е изцяло аналогов . Classic  канала е войснат много близко до този на JMP. 

Аз имам един JCM DSL 50 и е любимият ми усилвател. 

Да поясня аз не съм майстор също.

 

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аналогов не означава лампов, но това е друга тема.

Има някой друг транзистор в него, но не се използва за усилване (генерално погледнато, за да избегнем навлизането в технически детайл). Не е най-класическият Маршал на света, но няма лошо - стига звука да е ок за ползвателя, всичко е наред.

По отношение на лампите последните 20-30 години качеството е доста променливо, но при използването на добър източник, скрапа е относително малко - гаранция няма - поръчвал съм от всички ивестни и неизвестни източници през годините какви ли не марки. Веднъж са ок, друг път не са - и така.

Но да - като че ли Tung Sol (reissue) са може би най-добрите в последно време, без да съм пробвал новото китайско производство, което продават Tube Amp Doctor, но и това ще стане.

Но и JJ ECC803s стават, ако се уцели сполучлива партида, EH също...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@synchu Сиреч по тая логика, факта, че ама има предусилвателни + крайни лампи + траф не е достатъчно условие да звучи "лампово"? Под "лампово" влагам следния смисъл:

  • да има осезаема динамика и промяна на гейна при volume control намален на 1 и усилен на 10
  • да има обем от "крайното стъпало", когато вдигнеш мастър volume
  • да не звучи "пластмасово и изкуствено" - в тея епитети влагам смисъла на кофти процесорите, които ти избучват ушите с едни супер високи зъзкащи честоти, че чак ти се плаче
  • липсват хармоници и богатство на китарния тон
  • не пробива в общия звук поради една или повече от гореспоменатите причини

Значи всичко зависи от конкретен усилвател + подбор на елементи + топология на схемата? 

P.S. Ако е твърде сложно съм склонен и на отговор "не разбираш и трудно може да се обясни с 5 изречения", няма да се разсърдя, апропо. :) 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново 

Усилвателите JCM 2000 имат всички познати характеристики като на останалите изцяло аналогови усилватели които ползват лампи за усилване на звука. Нямат нито един транзистор или диод по пътя на сигнала ако изключим ревърб модула.

Динамиката на JCM dsl е типична като на останалите лампови усилватели( аз не знам за изцяло лампов усилвател който не ползва други ел. компоненти в така наречената верига на сигнала).

Но това не са транзистори или диоди които,  преобразуват електрически сигнал в звукова вълна!

По мои наблюдения :

много предисилвателен гейн малко динамика 

малко динамика при ниско и крайно усилване ( типично за лампови усилватели)

наличие и богатство на хармонични изкривявания 

Крайните лампи добавят прогресивни изкривявания и компресия на сигнала 

пробивноста на усиления сигнал според мен е в следствие на еквилайзерната крива заложена в архитектурата на усилвателя.

 

Така че JCM 2000 напълно заслужават своето място при останалите аналогови усилватели ползващи лампи за усилване на сигнала.

 

Друг въпрос е дали на нас ни харесва и допада това как определен усилвател звучи .

 

Радвам се че се заформи дискусия.

 

Моля и други членове да попълнят или поправят казаното от мен.

Да живеят форумите

 

Поздрави 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преамп гейна може да се свали с есс81 за първа,аз така направих с Оринжа и звукна като Плекси..не е метълски :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^известното неудобство на по-старите форуми, е че тематиката обикновено е дъвкана мноогократно, както е и в този случай. 

Няколко корекции - транзисторите ( а пък диодите съвсем) - не преобразуват "електрическа вълна в звукова" (това като цяло е грешно твърдение - усилвателите в комбинация с говорителите го правят). По същество (масовия аудио) транзистор представлява същия тип устройство като (някои) типове лампи, а именно усилва сигнал (като технически това не е съвсем коректно, но ще загубим аудиторията, което така или иначе по-долу ще се опитаме да направим отново :)).

Диодите в китарната аудиотехника имат много приложения, но те не са 'усилвателни' елементи. Имат приложения, освен токоизправителни, включително и в ламповите усилватели за цели като 'bias' на предусилвателни лампи например, вместо (относително) стандарта - резистор (+ евентуално кондензатор). И в това няма нищо лошо. В използването на транзисторни устройства (като масата китарни ефекти) също няма нищо лошо и там има такива, които допадат на ползвателя и такива, които не допадат - това е най-важното, а не че някой теоретично е сметнал, че втория хармоник е по-висок при този или онзи дизайн.

Част от останалите компоненти (обикновено пасивни) в едно предусилвателно стъпало са кондензатор на изхода, който 'пропуска' AC (сигнала, без DC) при положение, че имаме товар. Освен това формира и т.нар. high pass filter, което в зависимост от стойността на кондензатора се използва за решаване на други проблеми.

Сега - няма как накратко да обясним няколко книги - и всичко по-горе е обвързано с много условности, допълнителни пояснения и търсене на баланс между различни и често противоречиви цели.

Но в крайна сметка "стига звука да е ок за ползвателя, всичко е наред".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поздравления на колегата synchu за неговите допълнения и поправки. 

Съгласен съм също така че,колкото по задълбаваме в техническата част толкова по екзотерично ще звучи терминологията за  мнозина от нас.Аз също искам да се извиня на останалите членове във форума за отклоняването от темата и нямам намерението да губим участници в процес на дискусия. 

 

Ако усилвателя звучи добре , няма значение какви са параметрите на микрокомпонентите във веригата. 

Основната причина за дебата беше повдигната при споменаването на опорочаващите за  JCM 2000 DSL транзистори.

 

Нека уточним че, dsl е аналогов ,лампов усилвател (различен от solid state еквиваленти ) и има своето заслужено място сред останалите важни продукти на Маршъл амплификейшън. 

 

Аз съм от доста време с jj ecc83 и jj E34L и съм отворен към промени и подобрения.

 

Поздрави

Редактирано от musicman
Пиши с нормален шрифт
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почти всички solid state усилватели също са изцяло аналогови. Чак тези, които са цифрови или имат някакво DSP за ефекти в тях може да се каже, че не са изцяло аналогови. Но пък някои от тях струват доста , че не звучат и лошо (Neural, Kemper и т.н.).

Конкретно за JCM2000 DSL100, доколкото не ме лъже паметта и преглеждам набързо схемата, малкото полупроводникови елементи, през които минава сигнала са оптроните, и мисля - операционни усилватели при reverb-а и send-return. Имаше и тук-там някой катоден JFET, който променя режима на лампово стъпало. Също, не мога да си спомня точно, дали за този модел ставаше въпрос, но Дими навремето казваше, че поради избора на изходен трансформатор и ток на покой, JCM2000 (или беше за 900...) сдухва лампите по-бързо.

Та така, извинявам се, ако звуча екзо- или ендотерично, но това са ми спомените за тези модели. Но да - може да се каже, че е по-лампов модел, от да кажем JTM30, който също е лампов, но ползваше някакви диоди при "изкривителните" вериги, което му придаваше малко по-полупроводниково "съскане" при определени нстройки.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за разясненията, малко избягахме от опорната точка на темата, но се заформя хубава дискусия. А и както synchu каза, най-важното е да му харесва на ползвателя. 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.