Jump to content
Българският форум за музиканти

Потенциометър-откъде ?


Recommended Posts

Здравейте.

Може ли да се намери тъдява следния потенциометър :

https://www.tubeampdoctor.com/poti-a10k-log-pc-mount

Това е от Хюз и Кетнер Атакс 80 - втора вресия, за мастер волюма.

Или поне дали може монтажната ламаринка да се пригоди към обикновен потенциометър ?

Поздрави !

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може и да има, но в БГ надали. А отвън ще е трудно и за една бройка твърде много занимавка.

Може да се сложи един какъв да е и да се свърже с кабелчета. Правил съм го на 3-4 ампа с 16мм пот, само трябва да е подходящ за капачката, която имаш. Примерно:

RV16AF_20_15K_B1.jpg

Ако е малко дълъг пина... ножовка и пила оправят нещата. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, Бейби.

Явно ще се побългарява.

Дано не се окаже , че той също държи платката. Както и да е - ще го измисля.

Поздрави !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А защо просто не си поръчаш от сайта който си посочил? Има доста фирми като лерон.бг които доставят на цена 2-3лв за килограм от Германия. :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Ще използвам темата за да не отварям нова.

Днес реших да потъркам тялото на китарата с вакса, и свалих капачките на потенциометрите за да не ми се пречкат. Когато ги слагах обратно тази на пуш-пула "ми остана в ръката" Доста се изненадах, тъй като въобще не съм затягал прекомерно болтчето. Но както и да е, той потенциометъра и без това е "афиф работа", много хлабав и раздрънкан, и без това беше е добре да се смени. И отчупената част от пластмасата даже не иска да излезе от шапката...

Потенциометъра (май е на Фендер, китарата е Джаксън) е с кръгла пластмасова ос. Всъщност с D-образна метална ос и пластмасов кръгъл накрайник отгоре. Този за тона си е с метална кръгла ос. Съответно и шапките са кръгли, без шлиц.

Точно такъв потенциометър не виждам по магазините, може би ще трябва да взема на шлиц, и нова шапка. Какъв би бил най-лесния и приличен вариант за смяна?

 

IMG_1974.jpeg

IMG_1975.jpeg

IMG_1977.jpeg

IMG_1978.jpeg

IMG_1979.jpeg

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаш ли точния модел? Търси ли в големите дилъри като ТМЕ, Фарнел и прочие? На времето поръчвах през българските магазини Елимекс/Радимекс, смятаха цената по някакъв коефициент, за да включат доставката, но беше поносимо, до 1-2 седмици идват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проверих в музикалните магазини, не ми мина през ума даже да търся в магазин за електроника. Нямам представа по какви параметри трябва да търся или в каква категория спадат тези части. Това е нещо с което нямам опит и честно казано въобще не ми се занимава, и бих предпочел да дам на някой китарата и да си я взема ремонтирана, но и това не знам къде да стане. Нито имам поялник нито нищо, но ще помоля приятел да съдейства, все ще се оправим с един потенциометър... Може ли насока какво точно да купя и от къде?

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Здравей,

Ако искаш оригинален потенциометър, проектиран специално за китари, купи ето това от AMAZON. Ако искаш нещо по-евтино и без част от функциите, търси потенциометър 500 килоома във всеки ,магазин за електронни елементи. Направо не е за вярване, че съм ремонтирал китарни усилватели и електическата част на китари, а понятие нямам от свирене на китара : -)

https://www.amazon.com/A500K-Potentionmeter-Switch-Shaft-Guitar/dp/B00RGKFGFG

[img]https://i.imgur.com/o2ebNxh.jpg[/img]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

4 hours ago, Rezachka said:

Може ли насока какво точно да купя и от къде?

Първата ти стъпка е да идентифицираш точният модел на потенциометъра - някакъв datasheet или упътване на китарата, след това размери, шлици, импеданс, работни напрежения, логаритмична/линейна характеристика ... може би попитай в някакъв Jackson форум? Чак тогава, като имаш всички параметри изоснови, можеш да откриеш точния потенциометър. Освен това в тези големи магазини за електроника ще намериш по-евтино въпросният модел, ако му знаеш параметрите, отколкото да пазаруваш "потенциометър за Jackson XXX", обикновено са по-скъпи така, защото някой си е направил труда вместо теб да го "match"-не по параметри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От големите магазини за части пуш-пул потенциометри в момента има в mouser.bg , във фарнел няма, а в ТМЕ не съм проверявал. Проблем може да ти представлява цената на доставка оттам - 40 лева ако поръчаните стоки са за по малко от 100. Възможно е и някой да доставя от тях с минимална надценка, но не съм запознат - не ми се е налагало да търся.

Прилагам ЛИНК на един случаен потенциометър оттам. В дейташийта може да разгледаш кои параметри са посочени и съответно да се ориентираш какво да мериш и съответно търсиш.

Успех!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет!

За китарния потенциометър - то си пише на него A500k - тоест 500килоома, "audio-taper" или "логаритмичен" (едно и също). Това ти трябва - няма какво да се мери повече.

Вече за long-shaft или short-shaft - и евентуално за диаметър на shaft-а - ще трябва да измериш и да провериш в интернет твоят размер какъв се пада.

За поръчване "от лесно място" от България - Динакорд имат пуш-пул, но са останали само 250k в наличност (не са подходящи за теб за съжаление):

https://www.musicworld.bg/bg/c_592/Potentiometers.html

Може да запиташ Динакорд дали този модел могат да го доставят, но ще има чакане.

В наличност виждам, че има в MusicDivision - но ще трябва да поръчваш от София:

https://musicdivision.bg/cts-500k-push-pull-potentiometer-long-shaft-w-hardware/   (дълга ос)

https://musicdivision.bg/alpha-500k-3-4-shaft-push-pull-potentiometer-w-hardware/  (дълга ос 3/4 диаметър)

https://musicdivision.bg/alpha-500k-push-pull-potentiometer-w-hardware/   (къса ос)

https://musicdivision.bg/bare-knuckle-custom-push-pull-550k-potentiometer-w-hardware-short-shaft-fast-taper-a/ (къса ос, ся - разликата между 500к и 550к надали ще се усети)

https://musicdivision.bg/bare-knuckle-custom-push-pull-550k-potentiometer-w-hardware-long-shaft/ (дълга ос от същия 550к)

Реално всеки един от тези ще ти свърши работа, но зависи какъв размер (дължина и ширина на оста) ти трябва.

ПП: видях, че те притеснява гладък или назъбен е краят на оста - това затруднява избора, но ако не може да намериш, имам някъде черен метален knob като твоя, който се пристяга с малко болтче към оста - мисля, че става и за двата вида..aко минаваш през Пловдив мога да ти го подаря.

Редактирано от ProjectHamsterdam
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите.

Дължината я проверих - 10мм е, т.е. би трябвало да търся къс/стандартен

Пластмасата която беше заседнала в капачката ме изнерви и накрая извадих винтоверта и едно свредло 6мм и така... пробвах я на друга китара с пот на шлиц - ще си свръши работа старата капачка. 

Мисля да поръчам този пот, на снимката ми изглежда със същото тяло и като параметри трябва да пасне.

И този ми изглежда също такъв.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Успех!

Направете си схема + снимки отблизо как е свързан сегашния пот. Да няма объркване и чудене после. Със самото запояване смятам, че ще се справите. С тоя пуш-пул на гърба е по-трудно да изгорите новия пот с поялника, така че..споко.

А ако проблемът е само отчупения край и всичко е наред освен това - няма ли вариант да се изгради наново с някакъв заместител (нещо с подобен размер и форма от пластмаса или дървена клечка - примерно дървено шишче) и секундно лепило / поксипол примерно? Да се залепи към здравата половинка и отгоре да му се сложи капачката... ще спести галимацията поне с купуване на нов, чакане, запояване... но ако не ти се занимава или ще те дразни..да, само нов решава проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.