Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Предлагат различни блендове. Еспресото, което пих там, доста ми хареса и не ми се стори твърде кисело. Повечето хора, които ходят там, си поръчват вакуум кана, дрип и тн. кафета.

Аз мляно си взимам, защото мелачката ми е прецакана, скоро трябва да си взема нова и пак да мина на зърна.

Отговорено

Повечето хора, които ходят там, си поръчват вакуум кана, дрип и тн. кафета.

Личното ми мнение е, че това е снобария и (като всяка такава) няма много общо с харесването на истинското, хубаво кафе. Ясно е, че едно такова заведение има потенциал да се превърне в магнит за новополирани селяни, което няма абсолютно нищо общо с желанията и усилията на собствениците разбира се, но за съжаление става така и не само у нас.

Ще се отбия да пия едно еспресо тези дни и без това имам работа в района.

Отговорено

Е, ясно е, че напоследък и кафето (както и крафт бирата) е обект на интерес от страна на хипстърите, но специално това място не ми е направило впечатление клиентелата му да са "новополирани селяни". Всъщност, като съм бил там, най-често се завъртат разни чужденци и приятели на собственика и баристата.

Както и да е, и аз предпочитам еспресо пред дрип пот, френска преса и подобни, но винаги ми е интересно да пробвам нещо различно.

Отговорено (Редактирано)

Чъки имат много хубаво ( по мой вкус) еспресо ,а колкото пъти се излъжа да си поръчам френска преса или дрип пот или нещо от рода, толкова пъти се пренасям веднагически в американско заведение от сорта на Дени'с с кафе на кани....Което между впрочем също не е лоша напитка, просто няма много общо с кафето...

Иначе мястото засега е закътано а и понеже е много малко, няма как да привлече масова снобария...Иначе аз там редовно пия техния безкофеинов бленд, че старост нерадост, трябва да пазим кръвното...

Редактирано от PlamenM
Отговорено

Аз да се похваля с новата си ръчна японска кафемелачка, край на купуването на мляно кафе :)

http://www.vintageclub.bg/product/hario-rachna-kafemelachka-skerton-156

(взех я чрез един приятел и ми излезна 65лв вместо 89)

Отговорено (Редактирано)

Днес имах възможност да мина през Чъки. Поръчах си еспресо (от техния бленд), не беше лошо. Взех 150 гр. за проба вкъщи. Пуснах едно кафе, отново не е лошо . Кафето е печено разделно (т.е. всеки сорт в бленда е изпечен отделно и до определена дълбочина), като някои от сортовете са доста светло изпечени. Киселинността е на границата за моя вкус, бих го сравнил с Домани бленда на Домани. Датата на изпичане е 2 XI, т.е. прясно.

ПП: Мелницата си е 65 лв, например тук:  http://dabov.bg/equipment/kafemelachki/Hario-ruchna-kafemelchka-skerton

Редактирано от blr
Отговорено

И моите впечатления от кафето, което ни изпекоха любезните хора от Домани. И според мен се е получило много добре. Много мек и балансиран вкус, особено за моносорт. Много ниска киселинност и съвсем мека горчивина. Ако трябва да го сравня с Виваче, в което въпросният жълт Бърбън участва в голямо количество, вероятно се губи малко аромат и тяло, който се придава от други кафета, но пък тая кадифена мекота...

Ползвам вече 3-4 дни и съм доволен. Бих повторил ако пак се съберем, а и социалното събитие си заслужаваше отвсякъде.

Отговорено (Редактирано)

^Да, наистина кафенцето излезе доста успешно, поради което разбира се, свърши :).

Може би по-нататък трябва да се сдобия и с по-прилична от моята мелачка, за да е всичко съвсем ОК, но и с тази докарах доста добър вкус. Забелязах също, че с обикновената цедка както и да сучеш, все се получава по-добър вкус, отколкото с кремацедките.

За да не седя в "кафен" вакуум, реших да потърся евтино кафе в търговската мрежа, което е по-приемливо и се спрях на по-препечената (червена) опаковка Bellarom кафе на зърна 100% арабика. Бяха я намалили на 6 лв. за пакет от половин кило.

Е, нямаше как - взех си. Арабиката не е от най-изтънчените сортове, но по вида на зърната личи, че наистина си е арабика. Вкусът на кафето определено не е на нивото на Доманито, но на тази цена си заслужава всеки лев, а и е доста добре - не е кисело, примерно като арабиката на Dallmyar. По-горчивичко е изпечена, има си и мекота известна - бих сложил кафето, на нивото на кафето, което взимам от Bianchi, но с доста по-съхранен аромат.

Каквото и да си говорим, за 12 -14 лева килото, това си е приличен DEAL :D.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Днес ми се наложи да си направя набързо кафе в офиса, че ми се приспа на един мийтинг, но нямах време да ходя до еспресо машината с мелачката, вместо това на всеки етаж имаме малки кухнички с едни машини, работещи с монодози. Имах много ниски очаквания. Изненадата ми обаче беше голяма, защото екстракция на трийсетина мл кафе стана за поне 20 секунди, а кафето беше прекрасно! Толкова добро кафе май не се е получавало на профи машината, вероятно и защото едрината на мелене не е добра. Та се замислих, че ако човек няма пълен контрол над процеса, по-добре да ползва монодози, автомати и прочее, защото се получават очевидно по-добри резултати.

Отговорено (Редактирано)

Поздрав за кафеджиите с

Tu Cafe´

Чак на мен ми се допи !!!

Машала! Евала! НаЗдраве

Редактирано от Лими
Отговорено

Поздрав за кафеджиите с

Tu Cafe´

Чак на мен ми се допи !!!

Машала! Евала! НаЗдраве

http://forum.muzikant.org/index.php?/topic/65740-%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BD%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B5/page__view__findpost__p__476672

Отговорено

E, недей така брутално, чак главата да и разбиваш :greenball:, въпреки че и на мен специално това парче ми вгорчава кафето, а и преди години го въртяха до повръщане. Семплерите са много полезни машинки, но не трябва да се прекалява...

ПП: Ако има желание за нов проект custom roast, давайте да го мислим.

Отговорено

Аз пия доста по-бавно и съм все още на половината на пакета, а брат ми преди седмица се върна от Холандия и ми подари пакет 250 грама прясно изпечено кафе от някаква подобна на Домани пекарна в Маастрихт, така че съм зареден за следващите няколко седмици... Но къстъм кафето се получи доста добро, бих си взел отново, ако успеем да се синхронизираме :)

Отговорено

Аз със сигурност ще купувам по-голямо количество преди Коледа, да речем след около месец, тогава ще купя вероятно килограм, ако не и повече. Ако тогава си готов-сигнализирай.