Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Мерси за бързия отговор. Нямам други неща по пътя на сигнала. Китара-пандора-пулт това е. Пробвал съм с батерия на слушалки пак има жужене, Между другото тази пандора е само с батерия незнам за друго захранване. Купих си я нова. Чиста китара в пулт няма жужене само лек шум при много отворен гейн и плъзгач на канала почти на нула. Пробвал съм с нова китара в магазин от цена 200-300лв, Същата работа. Ди бокса ще ми помогне ли? Или махам пандората и слагам ди бокс?

• Отговори 90
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Евентуално може да опита и с този изолатор
Soundking BJJ302

вместо DI box. А и да не помогне мисля, че е полезно да се притежава такова нещо, все някога ще потрябва.

Отговорено

Най-вероятно няма да пречи, но според мен няма и да помогне. Брум може да влезе от китара със смотана електроника (адаптри/окабеляване/екраниране), някой кабел или граунд лууп между две заземени устройства. В случая, поне доколкото аз разбрах, не е налице нито едно от горните условия. Така че "лечение" с разделите, трафове и т.н. надали ще помогне.

Този продукт от линка по-горе няма пълна спецификация и не е 100% ясно какво ще стане при включване. То и DI Box-а има трансформатор и разделя устройствата, но нивата на входния и изходен сигнал са със съотношение 10:1, което е силно неподходящо за включване между китара и ефект/проц/амп. DI Box се включва в майк преамп, където нивата са други (много по-ниски).

Има подобни джаджи и за линейни нива, които също са неподходящи (даже съм пробвал, въпреки, че от спецификациите знаех, че няма да стане). Просто трябва да се намери откъде е проблема в конкретния случай и тогава вече да се търси решение.

Отговорено

Благодаря за отговорите. Явно ще пробвам различни варианти. Ясно е че китара за 250лв няма кой знае каква електроника. За пандората незнам защо мислите така но вие си знаете. Ако постигна резултат ще пиша. Успех.

Отговорено (Редактирано)

Щом спомена, че жужене ти се проявява само при high gain, провери ли дали правилно си настроил noise gate-а от Пандората на тези заготовки? Освен това може да провериш Пандората за разбити женски жакове. Успех! 

Редактирано от Koobenot
Отговорено

Колеги, искам да споделя, че от както добавих ДИ бокс (Behringer Gi 100) пред аудио интерфейса изчезнаха всички грозни обертонове от преди. Веригата ми е 

китар > ди бокс > аудио интерфейс > комп

Допълнително си записвам със нойз гейт и става съвсем добре. Ако е тъпо, но работи, не е тъпо :)

Отговорено

И двата трака пише, че ги няма.

Скалет Соло има вход, който е подходящ за директно свързване. Китарата в 1/4" дупката и слагаш цъкалчето на INST и т'ва е. Аз имам един от по-големите Scarlett модели и бачка перфектно!

• 5 years later...
Отговорено (Редактирано)

Здравейте, някой правил ли е балансирано връзване на китара?
 В смисъл както е при динамичните микрофони.
Да се ползва "стерео" жак. Звука по + и - , а оплетката /масата/ да няма галванична връзка с проводниците от адаптерите.
С други думи адаптерите с потенциометрите да се свържат както капсулата на динамичен микрофон...
И  включвам към микрофонен вход на миксера. Балансирано. Заради евентуални смущения при дълъг кабел...

Целя да не купувам DI box за бас китарата😋 Китарата е пасивна.

Мнения? 

Без име.png

Редактирано от rettere
рисунка
Отговорено

Само с "хакерско връзване" на женски XLR номерът няма да мине. :) Без да съм много вещ в звукотехниката, за да получиш качествен балансиран сигнал, в схемата ти на свързване трябва да имаш поне следните компоненти:

• схема за съгласуване на входния импеданс (input impedance matching circuitry)- съгласува високия импеданс на изхода на бас китарата с ниския импеданс на входа на DI-схемата
  • трансформатор - преобразува небалансирания сигнал с висок импеданс в балансиран сигнал с нисък импеданс, като същевременно осигурява изолация на земята и намаляване на шума
  • цъкалка за "земята" (ground lift switch) - изключва заземителната връзка между бас китарата и смесителната конзола или аудио интерфейса, което може да помогне за намаляване на бръмченето от заземяващата верига, причинено от разликите в потенциала на земята между различните части на оборудването

Да речем, че polarity switch/pad switch и допълнителен "небалансиран" изход (втори) няма да се имплементират ... ами неоправдано е, трябва цялата тази галимация да я нагъжвиш някак си в платката на бас китарата, а и тоя траф тежи, инструментът ще стане още по-тежък. Да не говорим, че класическия DI BOX е окомплектован в метален корпус, който да служи като "Фарадеев кафез" ("Faraday cage") и да отстрани интерференции/жужалки/бръмчалки и прочие.

На кратко: цялото упражнение ми се струва безсмислено. :no:

Отговорено

Къде трябва да стигне сигнала на този бас?

Иначе - не, не става така - общо взето, каквото написа Koobenot с някакви дребни корекции...

Отговорено (Редактирано)

Мисля, че трябва самите адаптери да са ти със средна точка.
Ако е хъмбъкер, би трябвало да стане нещо (тр. да изведеш средна точка), или JB с двата сингъла с изведена средна точка, но потенциометрите и и пасивната електроника както са, няма да ти свършат работа... 
А и самите адаптери, особено ако са два сингъла нек и бридж, ще имат различни полувълни на сигнала и ще стане... нещо. Бленда между двата също се губи.

Имам най-евтиния DI бокс от томан (20-30 лв беше), който представлява импедансен трансформатор с небалансиран вход и балансиран изход, със средна точка. Има и граунд лифт.
Повече от доволен, при включване на бас директно в пулта.

Но, като няма усилване на сигнала, не знам до колко метра кабел след трафа е ок.. Ползвал съм го с 2-3 метра кабел.

Редактирано от emosms
Отговорено

Това с "превръщането" в балансиран сигнал... според мен няма как да се получи нещо различно от Epic Fail. ;) За да имаш добро ниво и честоти трябва изходния и входния сигнал да имат пасващи си амплитуда и импеданс. Тоя китарния къде ще го включиш точно и какво ще стане при положение, че XLR входовете на миксер/интерфейс са микрофонни или линейни, като китарния сигнал не е нито едното?

Имам и аз такъв мега евтин ДИ Бокс и си работи ОК. Би трябвало да работи и с много дълги кабели, това му е и целта - да можеш да пуснеш 30-40-50 метра жица без да имаш загуби/шумотевици. Понеже с инструментален кабел това няма как да стане, сигналът не е подходящ за транспортиране на големи разстояния.

Също така повечето интерфейси и миксери имат и Hi-Z вход.