Jump to content
Българският форум за музиканти

Латенция и ASIO драйвери


Black Bird

Recommended Posts

Сега и аз мисля да слагам един Бос бе-5/ще видим дали ще стане/, преди саунд картата.Иначе тоталната/реална/ латенция,която получавам след като навържа всичко е 18мс.Живот и здраве ,мисля скоро да минавам на мак,а сегашния топ да го прехвърля на синковеца :punk_guitar: .За мак знам че може да се пребориш по успешно със забавянето,което е досадно>при бавните парчета нищо не се забелязва,но при "спийдовете" се задъхвам и изоставам с ритъма.При записи нагласям картата на директ мониторинг/около 50%/,за да мога да имам водещ ритъм без латенция

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Realtek High Definition Audio Driver.............този сега са го инсталирали

 

С Виста ли си? Във форумите на ASIO4ALL някъде имаше пинната тема, че Виста и този т.нар. "High Definition" драйвер изобщо не се погаждат. Аз обаче съм на ХР и от няколко дни имам същия проблем, и то без да съм реинсталирал Уиндоус или да съм инсталирал каквито и да е програми или кодеци.

 

Едит: оф, написал си, че си на ХР :punk_guitar:

Редактирано от dr3amer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А ако вържа външен китарен процесор към компа ми, ще има ли отново латенция? Това по добър вариант ли е от използването на разни софтове?

 

 

Всеки човек явно има различен праг на толерантност към латенцията. Аз например, като свиря с драйв се понасям с тази, която постигам с моя гиър ( предполагам, че реални около 10/15 милисек , Кюбейса твърди, че е 4 на контролния панел) , но при свирене с крънч и особено на чисто издивявам. Също и не съм доволен от качеството на тона на чисто, когато използвам софтове. Личното ми мнение е , че софтуера се спрява задоволително най вече при свирене с доста драйв , ако това ти е основната цел, според мен ще си ОК. Знам , че има хора ( виж Налбантов) , които с помноща на много ноухау и по добри машини, постигат много приятни резултати и при крънча. Предполагам, че тук във форума, той е от най сведущите, които могат да те посъветват, а аз със сигурност съм един от най неподходящите :thumbs_up: ( почти нямам опит с VSTта)

 

п.п. Ако включиш процесора в компа като в усилвател, няма да имаш латенция, но със същия успех можеш да го включиш и в аудио входа на телевизора и още доста домашни уреди ( радиа, уредби и тн)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един добър аудио интерфейс според мен сваля латенцията повече от един процесор.

 

+ Може да се записва както си трябва с микрофон.

 

TC Electronic Konnekt 24D на 128 буфер ми показва латенция от 2.8 мС, което ме навежда на мисълта, че общата латенция е малко под 10 мС. Разбира се, ако на фона на този буфер сложа един два ефекта, почват да се появяват артефакти по звука, но пък за запис на чисти и мръсни китари с микрофон и без обработка е добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз в момента понеже свиря на слушалки да не тормозя домочадието и съм хакнал кубето в един DIY бустер и от там в line in. Латенцията ми е около 12мс което е поносимо с кривоч, като при нещо много бързо започва да се усеща и много ме дразни. На чиста китара е ужас. Отделно съм боднал няколко VST за украса на звучеца. Според мен ако бутнеш директно процесор в компа може би пак ще има латенция което вече си зависи от аудио картата. Гледам че е вградена като мойта тъй че преглъщаш малко шум, тук там пукане и свириш при всички положения по добре отколкото само софтуер. Аз съм така за сега.

И да добавя, че не съм сигурен това което показва рийпъра горе в дясно като цифри за латенцията дали е вярно.

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Oколо 3 милисекунди е латенцията, която се получава когато говорителя е на около метър от вас.

Aкo говорителя е на 4 метра, в другия край на стаята - грубо около 10-на милисекунди.

Със софт подобни резилтати са доста трудно постижими.

 

За малка латенция не необходимо картата да поддържа АСИО хардуерно, както и да е предназначена за процесинг в реално време. Най-евтините карти, които постигат прилична латенция са Audigy(ако ги снабдим с KX драйвер), но не от мъничките евтини орязани варианти, а от големите платки. С такава се постигат(като цифричка на панела) около 5 мсек. латенция, като с по-бърз процесор се слиза и до 3 и нещо.

 

Естествено, при входовете на самата платка на Одиджитата, съотношението сигнал/шум е доста компромисно(около 70dB), като с предния панел LiveDrive се постигат прилични картини от сорта на 92-96dB.

 

С по-скъпи полупрофесионални и професионални платки обикновено е по-добре, макар и да има такива, които са по-зле откъм латенция.

 

Ревюта в нета бол.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евтиме,

ако имаш някакъв опит с KX драйверите върху Audigy, може ли да напишеш малко повече за тях и за такава тема по принцип. Два-три пъти съм ги инсталирал и не успях да наглася нищо по входно-изходни връзки, както и да ги ползвам в DAW програми. От около година не знам докъде е стигнало развитието им, но преди това хич не успявах да ги тествам. Иначе си се инсталираха, но...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Kx драйверите си бачкат екстра, обче трябва всичко да се рутира през Kx DSP и Kx Router, както и добре да се познава Kx Mixer.

За целта има написан Help файл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както камара упътвания. Включително аз съм писал супер подробно каквъз основа на тия туториали съм си направил пресети.

Ако имате карта, която се поддържа от кХ си заслужава да загубите 2-3 дни в четене, ръчкане и проби, защото резултатите после са добри! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Ха, като прочетох темата ми стана интересно с моите машинки каква латенция имам. Според инфото в Кюбейса имам 8.776 милисек. на входа и 13.039 на изхода - това е на 255 буфера. Тук е интересното, че след инсталацията на мишпулта автоматично си стои на около 500 буфера и латенцията на входа става към 12 мс., а на изхода си е все същата. Интересно е, че ми дава като минимално 255 буфера и не ми позволява по-малко. Не знам как някои от вас достигат по 3, 4 мс, не знам и как е най-добре да се измери това. Знам само, че както и да свиря, каквото и да записвам, независимо от темпото на парчето нямам никакви проблеми. Максималното, което мога да направя с тази конфигурация е аранжимент на 27, 28 трака, всеки е MIDI свързан с VST инструмент (най често, HaLion, Prologue, Spector, Nexus), поне 5, 6 канала са през REASON, на всеки канал има средно по 3, 4 ефекта (разни reverb-и, delay, compresor-и, limiter-и, EQ ...) + още 3, 4 трака за вокали. Тук някъде се появява един момент, в който започва да се чува пукане, прекъсване и т.н. Трябва да изключа един, два ефекта (или скайпа и флашгета :slap:))) и това е максимума.

Машината е Intel QuadCore 2.4 MHz, 4 GB RAM 800MHz, 150 GB 10.000U SCSI SATA-HardDisk + 2x 250 GB 7.200U SATAII, WinXP, Cubase4. За саундкарта изполозвам чрез файруеър дигитален мишпулт Tascam DM4800 с 64 канала (е, всъшност реално мога да записвам с 24 канала, другите са разни дигитални, мигитални и тей нататък), а връзката през файъруеъра е с 32 входа и 32 изхода.

Понеже незнам как трябва да се измери тази латенция, а видях тук в Кюбейса има една непроменлива (в зависимост от аранжимента) латенция от 8 мс на входа и за това пиша за нея. Ако някой може да каже как по друг начин да измеря да казва ;)))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Значи пичове оправих си гитар рига и сега си дрънкам спокойно.Обаче от доста време на сам търся всякакви програми за звукозапис да си запиша малко пенси ама не става работата.Когато пусна програмата за запис и след това като пусна Гитар риг ,Риг-а не използва ефектите и се чува само чистата китара.Когато пусна първо рига а след това звукозаписната програма,програмата не може да намери драйвер за да запише звука.Аз пробвах и да го запиша директно от Гитар Риг обаче след записа няма никакви ефекти а само чистия звук което не ми харесва.И общо взето искам да ви питам коя програма или как да го направя така че да си записвам от гитар риг направо с ефекти

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, че с Guitar Rig можеш да записеш и свиренето си както е с ефектите. Нали затова е TapeDeck модулът за просвирване и запис.

Пускаш си Guit Rig, File -> Audio and MIDI Settings... (имаш три таба). В първия е хубаво да избереш Driver: ASIO (или ако знаеш, че нямаш ASIO, no си инсталирал Asio4All, избираш него). В таб Routing имаш два бутона Inputs и Outputs. Интуптс ти е входа, който ще записваш - китара или микрофон, но явно с това се справяш.

 

Като избереш това и си направиш там настройките започваш да си слагаш ефекти в интерфейса и щуротии по звука. За да запишеш всичко със звука и ефктите като файл, отиваш горе на втория бял панел TapeDeck One и малко отдолу ще видиш едно превключвателче с малки буквички: at input, at output. Ти трябва да го сложиш да е на: at output. След това надолу в шкафа с така избраните от теб ефекти и врътки си намираш другия бял панел: TapeDeck Two. Може преди това да искаш да изключиш Loop бутончетата на двата дека, защото ако си заредил някакъв файл в първия дек и на втория дек си дал бутончето да е на sync: ON двата дека ще си вървят заедно и ще чуваш и файла зареден във първия, но това ще го правиш после като запишеш подложка за солото. :offtopic-001:

 

Сега просто записвай на Sync: Off във втория дек. Ако искаш си включи и метроном, за да иерешеш в к'во темпо да си. Натисни бутона за нов файл, изключи лууп бутона (не че сега има значение), REc поподразбиране се е включил и не ти остава друго освен да натиснеш play-бутона и записа с накачените ефекти започва. Като си готов, спираш и натискаш бутона-дискетка, за да запазиш ритъм китарата си някъде в папка на компа. В първия дек онова малкото бутонче трябва да ти е на At Output!!! Не забравяй.

 

След това ако искаш си зареди вече записаната подложка в първия дек. На втроия премести бутончето да е на Sunc: ON (за да чуваш подложката все пак) и във втория дек натискаш бутона за нов файл, оставяш си лууп бутоните натиснати за да ти се повтаря и повтаря подложката и да солираш главозамайващо и като е активен Rec бутона пак натискаш Play бутона и почва новия запис със солото и записания преди малко ритъм ис върви отдолу и си шестак! В първия дек онова малкото бутонче трябва да ти е на At Output!!! Не забравяй. Ако ти е на At Input, а втория дек ти е Sync: On ще чуваш ефект върху заредения файл в първия дек, а твоя ще се записва чист без ефекти. Затова направи няколко грешки и сам ще разбереш как работи тая щуротия.

 

Ако искаш вече да записваш и други инструменти наистина послушай mom4o. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.