Jump to content
Българският форум за музиканти

Латенция и ASIO драйвери


Black Bird

Recommended Posts

Човече,бачкам на кеик про.8....азиото го имам,.....намалям буфера почти до край!!!Нищо....мамка му!!!Явно единствения изход са 500 кинта за един роланд!!!..Хора...помагайте....писна ми да важи тенденцията.....които може,няма кинти да вложи!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човече,бачкам на кеик про.8....азиото го имам,.....намалям буфера почти до край!!!Нищо....мамка му!!!Явно единствения изход са 500 кинта за един роланд!!!..Хора...помагайте....писна ми да важи тенденцията.....които може,няма кинти да вложи!!!!

Ами там ти е проблемът - "Кейкът" не поддържа азио драйверите, а ММЕ наистина имат голяма латенция. Ако държиш да си запазиш подобния интерфейс - мини на Сонар, но от версия 2.2 нагоре, защото тогава вкараха поддръжка на азио. Ако интерфейсът и начинът на работа нямат значение за теб, мини на друг хост поддържащ ASIO. За ниска латенция спокойно можеш да ползваш най-обикновен Live! за $25. :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами там ти е проблемът - "Кейкът" не поддържа азио драйверите, а ММЕ наистина имат голяма латенция. Ако държиш да си запазиш подобния интерфейс - мини на Сонар, но от версия 2.2 нагоре, защото тогава вкараха поддръжка на азио. Ако интерфейсът и начинът на работа нямат значение за теб, мини на друг хост поддържащ ASIO. За ниска латенция спокойно можеш да ползваш най-обикновен Live! за $25. <_<

Ше пробвам сонар 4...Препоръчаи наокой VST модул?Аз съм роланд!Не се оплаквамот него,..Но може да има някои по добър??

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дали единственното решение на проблема със забажянето на звука е 500 кинта за хардуерен модул......Ако е така..наистина жалко!Но ако има някое скрито прозорче...и някои го знае!!!Споделете щото предполагам няма някои които да не знае как се побуркава човек от това забавяне...И как след всичкото това побъркване...излиза че нищо не е направил!!! :)

ползваш ли някаква саунд карта или си стази на дъното ищо буташ буфера само неразбрах :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Здравейте! ....по рано бях обещавал яки пачове за Григ....

 

Ето една банка с 2 пача- единия е симуалция на Меса за десен канал

а другия Маршал за ляв канал. /може и да смените местата им :ph34r:

 

Записвате два трака с ритъм. Един в ляво и един в дясно с тези два пача и имате брутален ритъм саунд :ph34r:

 

http://www.cmusicforum.com/dimitar/Dimitar_Mesa&Marshall.bnk

 

Успех!

 

 

 

 

едит:

Работят само с версия 2

Редактирано от Nalbantov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това звучи много добре!

Обаче не можах да разбера как да сложа едното в единия канал а другото в другия. Става въпрос за свирене в реално време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Записваш китарата веднъш с 1 пач на гитар рига на един трак

и примерно е експортваш след това е вкарваш на

аудио трак примерно с панорама по вкус в ляво

След това е записваш втори път с другия пач и пак експортваш

и инпортваш и панорама в дясно пак по вкус

Разбирасе това е един от варянтите може и други :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Описвам наблюдението си подробно:

 

 

1. Отварям WaveLab 5.01b

2. Отивам в меню Optins -> Preferences...

3. В таба Audio Card аз имам следния избор:

 

 

Playback

- MME-WDM Microsoft Mapper

- MME-WDM SB Audigy Audio [E 400]... сиреч моята аудио-карта

- MME-WDM Realtek AC97 Audio... сиреч аудио-картата на дънната ми платка

- Creative ASIO

 

Record

- MME-WDM Microsoft Mapper

- MME-WDM SB Audigy Audio [E 400]

- MME-WDM Realtek AC97 Audio

 

Когато на Playback избера - Creative ASIO, не мога да отворям някои *.wav файлове [1411kbps, 16 bit, PCM, 44kHz - интро файлчето на WaveLab-a] и ми изписва:

 

The audio-card output could not be set to this sample rate: 44100 Hz

Either the card does not support this sample rate, or it is in slave-mode hence its sample rate cannot be changed by WaveLab.

 

Настройките на адио-картата ми са:

Device Control: Sampling Rate - PCM

Digital Output Sampling Rate: 48 000 Hz и избор само за Creative Audigy [E 400]

Други *.wav файлове експортнати на 48 000 Hz и при 24 bit дълбочина експортвани от Reason 3, ги отварям без проблем. Това е първия ми проблем, но мисля, че той е такъв, защото от Device Control-а имам избор само за Creative Audigy [E 400], но не и за Creative ASIO.

 

Вторият - и по-важен - проблем ми е, че като съм избрал на Playback имено това - Creative ASIO - звукът е 2 пъти по-силен, отколкото като съм избрал MME-WDM SB Audigy Audio [E 400] и, о чудо, примерният файл на WaveLab-a вече се стартира без проблем при избраното на Playback - Creative ASIO.

 

Резюме:

 

При избор на Playback: Creative ASIO, звукат е поне 2 пъти по-силен, отколкото при избор на Playback: MME-WDM SB Audigy Audio [E 400]

 

И при двата случая обаче измервателите за сила на звука ми показват еднакви стойности. Защо?

И как е по-добре да работя.

Отсега да кажа, че Reason 3 ми е настроен да работи с Creative ASIO драйвера. И при експорт на *.wav от него [Reason 3], отварям така експортнати файлове и при двете настройки на Playback-а.

Сега виждам обаче и, че така експортнатите файлове от Reason 3 са 2304 kbps, 24 bit, PCM, 48kHz.

 

Ха, а сега видях, че като експортна от Reason 3 даден *.wav файл, само че на 44 100 Hz и 16 bit, при настройка на Playback: Creative ASIO, не мога да го отварям, докато не променя на Playback: MME-WDM SB Audigy Audio [E 400].

 

Какви са тия работи?! Веднъж може, веднъж не може... ?! С ASIO е два пъти по-силно, но не и при отчитането на измервателите от WaveLab-a, а само слухово... ?! Аз ли си халюцинирам слухово!?

 

Ако искате ще ви кажа цялата пермутационна замяна на всички възможности, защото:

 

Device Control: Sampling Rate - PCM

Digital Output Sampling Rate: [три възможности: 44.1 - 48 - 96 kHz]

 

Експорт от Reason 3 при използване в него на ASIO драйвера:

 

(по-малките честоти от 44 100 Hz ги изпускам)

44 100 Hz, 16 bit

44 100 Hz, 24 bit

48 000 Hz, 16 bit

48 000 Hz, 24 bit

88 200 Hz, 16 bit

88 200 Hz, 24 bit

96 000 Hz, 16 bit

96 000 Hz, 24 bit

 

Много става за тестване, ама като не рабирам защо става така?!

И какво е това:

 

Device Control: Sampling Rate - PCM

Digital Output Sampling Rate: [три възможности: 44.1 - 48 - 96 kHz]

 

Щото каквато и да е от трите, май е все тая при експорт на *.wav файлове от Reason 3.

 

Някой да ми обясни, щото сигурен съм, има обяснение!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво означава когато driver-а казва това е ASIO? WDM? Кое е най-добре...

 

Технически, терминът "driver" се отнася към API или Application Programming Interface (Програмен Интерфейс на Приложението). API е връзката между хардуеъра (soundcard-ата) и звуковия софтуер. Вашата soundcard-а може да постави няколко driver-а когато я инсталирате . Те са "видяни" от музикалните приложения. В приложението вие трябва да изберете кой driver желаете да използване.

 

ASIO е съкратено от Audio Streaming Input/Output (Звуков Насочващ се Вход-Изход) Това е "отворен стандарт" развит от Steinberg за намаляване на latency при VST приложенията, където се обработват многочислени потоци звук. Има 2 версии. ASIO 1.0 и 2.0. ASIO 2.0 прибавя способността да следи няколко звукови входове едновременно.

 

WDM или WDM KS е съкратено от Windows driver Model with Kernal Streaming Това е driver на Windows, който понижава времето на latency и позволява директен достъп на приложението до "kernal" (ядрото) на OS. То от своя страна включва в себе си целия процес на обработване на звуковия материал, миксиране и др., но не бит по бит. Резултата е съкращаване на времето на latency, както я доближава до ASIO, но за сметка на качеството. Получава се размазан звук до чувствителни загуби на сигнала. Въпреки че скоростта се доближава до тази на ASIO, то тя не е същата, защото ASIO се обръща директно към процесора, докато WDM ползва ядрото, като при този случай към избраната latency се добавят още 30 msec. Това ще рече, че ако сте избрали latency 5 msec. то резултата е не по-малко от 35 msec.

 

П.С. Забравих да добавя, че картите на Creative Labs не просвирват файлове различни от 48 kHz, когато ползват ASIO driver

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В частност погледнато е така.

 

Но драйвера не се отнася към API. API-то е по-общ модел, който съдържа набор от функции, с които даден софтуер се обръща към услугите на друг софтуер, в конкретния случай sound ядрото на уиндоус. АСИО, вкл. и то минава през wrapping, защото въпреки, че АСИО драйверите на картите са Kernel Mode Drivers за по-висока скорост, последните Уиндоуси са "защитени" грубо казано с оглед стабилността на системата (във връзка с любимия на всички, но значително по-рядко появяващ се в последните версии - BSOD - blue screen of death :P)

 

Допълнително е леко погрешно да се нарича стандартния саунд драйвер на Уиндоус "WDM драйвер". Просто, защото "уиндоус драйвер модел драйвер" се отнася от драйвери за принтери до драйвери за външни дискове...ма поради липса на по-добро съкращение така си остава и в аудио средите.

 

Плюс някои допълнителни екстри - драйверите на някои звукови карти (ЕМУ например ;) ), извършват ресемплиране при просвирване на файл с различен семпъл рейт при избрана сесия с 44.1/48 КХц, при 88.2 и нагоре обаче не го правят. Което вкратцем казано означава, че ако искам да плейна обикновена мп3-ойка в Уинампа с мойта ЕМУ1212м и съм си настроил картата на 24/88.2 или по-висок семпъл рейт - не става...

Някои аудио интерфейси не могат да записват, когато са избрани различни от АСИО драйвери (като Ямаха и88х) например...

Вкратцем - четете си документацията... което в случая на Адхок не е много приложимо, защото не съм виждал доокументация на АЦ'97 все още...може и да има ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е,

Ти си по-вътре в тези неща и не смея да ти противореча. Освен това ми струваше огромно усилие и напъни да го разбера, това което го казваш, но го разбрах де! :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.