Jump to content
Българският форум за музиканти

Запис от китара на компютър- съвет


sbondokov
 Share

Recommended Posts

Здравейте. Бихте ли споделили как правите запис от китара на компютър, включително и ако свирите синхронно с някоя песен? Най-лесно ми се струва с микрофон, но ако е така какъв микрофон да използвам, за да се получи горе-долу сносен запис. Ако пък включа китарата в микрофонния вход на компа няма как да се чува песента, освен ако не смесвам после, което си е голяма играчка. Дайте съвет :)

Link to comment
Share on other sites

Здрасти, 

Гугъл е отличен помощник, но щом питаш: нормалният начин е с усилвател + кабинет, или кубе и пред него слагаш микрофон (Shure SM57). Има десетки кубета и микрофони, затова не питай кое е най-добро ;) Иначе варианти има много, при липса на някой от по-горните неща :)

Неизвестни са китара? модел? адаптери - активни пасвини? стил музика? ефекти? изолация на стая? и т.н.

Както сам разбираш има доста за четене ;)

успех!

Link to comment
Share on other sites

Здравей! Не съм музикант, но от време на време ми се налага да направя запис на китара. Мисля, че най-евтиният вариант е да си вземеш кабел от китара  към компютър - "Guitar link". Към него свен драйвър върви и една програма "Guitar Rig 3".В нея освн ефекти - бол има опция да ползваш няколко дека. На единия можеш да си пуснеш съпровода, а на другия да записваш заедно с твоето изпълнение. После при желание има програми за обработка и изчистване и т.н. За моите непрофесионални нужди върши работа. Но хората с опит може да дадат по-добри предложения. Поздрави и успех!

Link to comment
Share on other sites

Guitar rig съм я пробвал за свирене, при мен не става, защото дава закъснение, вероятно ми е слаба саунд-картата. Но за запис може пък да стане :)

Link to comment
Share on other sites

Ще използвам различни изходи на процесора- един за запис, друг към кубето за слушане :)

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Здравей.

 

Тъй като аз самият съм се чудел много време над същия въпрос и съм прекарал много време в търсене, ето до какви изводи съм достигнал:

 

1. Китарата директно в жака за микрофона не води до добри резултати. Може и да стане, дори с поносимо забавяне ако ползваш ASIO драйвери, но пак има много шум и нямаш много контрол.

2. Има няколко начина за записване на китара, които водят до добър звук и можеш да ги ползваш според твоите нужди. За всичките ще ти трябва допълнителен хардуер.

 • С микрофон и усилвател. Свириш си с усилвателя както нормално правиш, само дето микрофона е пред него и директно вързан за компютъра. Предимствата на този метод са, че ще можеш да запишеш характерния звук на усилвателя. Тези китарни усилватели не случайно се правят специално за китари, както и кабинетите. Обикновено говорителите които се ползват (независимо дали са в комбо усилватели или кабинети) имат специфичен звук. Всеки производител е различен, но този специфичен звук и фабричните настройки (EQ) са нещото което различава усилвателите един от друг и обикновено е главната причина да си ги купиш. Fender са супер за джаз и по-леки неща, Marshall за хард рок, Peavey за метал и т.н. Това разбира се е генерализация, но идеята е ясна. С микфорона улавяш тези специфики най-добре. Както на амп-а така и на говорителя/кабинета. Минусът е, че улавяш и всичко останало. Ако стаята ти не е добре звукоизолирана ще има ехо, което ще се запише. 
 • Китара директно с аудио интерфейс. Това е добър избор ако нямаш усилвател, или искаш да ползваш компютъра за такъв. Включваш директно китарата в аудио интерфейс и записваш чистия сигнал, след което добавяш ефектите (distortion, reverb, etc). Имай предвид че в 99% от случаите дисторшъна на външните усилватели е по-добър от този който ще постигнеш с компютъра. Все пак са правени специално за това. Недостатъка е, че губиш аналоговия звук на усилвателя и разчиташ единствено на софтуера за обработка на сигнала. Предимството е, че не улавяш никакъв шум.
 • С усилвател и аудио интерфейс. Този метод е същия като с микрофон, само дето микрофонът е заместен от аудио интерфейс. Има кабел директно от изхода на усилвателя (без да минава през неговия говорител, а директно отива в аудио интерфейса). Недостатъка е, че не улавяш характеристиките на говорителя (който уж е правен специално за това). Предимствата са, че така останалия шум и звуци в стаята нямат значение. Може да е по-шумно, но китарата ти ще е ок.
 • Има и други начини с direct box, но няма да се впускам в тях, тъй като са по-сложни и правят комбинация от записи (няколко трака, които след това трябва да се миксират).

Общо взето трябва да си отговориш на въпросите какво точно искаш да правиш и според тях да избереш начин. Дали искаш да записваш директен сигнал, който след това да обработваш с ефекти или искаш направо да запишеш готовия дистортнат сигнал от усилвател. Разбира се дори да е 1вия вариант, пак имаш възможност ефектите да се прилагат в реално време (т.е. да ги чуваш докато свириш). Софтуери като Guitar Rig и Amplitube правят точно това.

 

Общо взето в началото гледах да мина тънко и да не си купувам допълнителни устройства, но така или иначе стигнах до момент в който си купих. Ако си сериозен и искаш да свириш, погледни някакви аудио интерфейси, тъй като така или иначе в някакъв момент ще ти се наложи да си купиш. Аз ползвам TASCAM US-144 MKII който е един от най-евтините, но пак ми върши работа. Ако имаш конкретни други въпроси, ще се радвам да отговоря.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Благодаря за изключително подробния отговор! Ще изпробвам един по един всички варианти. Междувременно се сблъсках с един непреодолим засега проблем: при използване на входа за микрофон латенцията е огромна- повече от секунда. Това става и при използване на микрофон и при включване на китара. Правих какво ли не, инсталирах ASIO драйвери, ровичках в настройките- нищо! Някъде в чужд форум прочетох, че при Уиндоус 7 този проблем е нерешим. Някой да знае нещо повече по въпроса?

Link to comment
Share on other sites

Ами... проблема може да е на много места. Софтуера, драйверите и т.н. Ако ползваш ASIO обикновено в system tray до часовника излиза една иконка. Кликни я за да отвориш един панел с настройки за ASIO-то и пробвай да си поиграеш с Buffer Size. Колкото по-малък буфер, толкова по-малка латенция, но пък се товари процесора. Не съм сигурен дали това ти е проблема, но истината е, че каквото и даправиш, минимална латенция ще има. Затова съм ти препоръчал да си купиш аудио интерфейс :)

Link to comment
Share on other sites

Без аудио интерфейс не става. И то за китара (по-точно с високоомен вход)

Дори и най-евтиния китайски боклук е прекрасен, в сравнение със звуковата карта на компютъра.

Латенцията с гитар риг е минимална и почти незабележима, в програмата може да свириш върху трак и да се записваш, всичко в реално време (+ няколко ms)

В микрофонния вход на компа може да стане само ако записваш чист звук, в реално време, и после реампваш в програма като рийпър или друга, където добавяш гитар риг или друго като VST плъгин. 

Дори и този вариант не става в 'реално' време без аудио интерфейс.

Edited by emosms
Link to comment
Share on other sites

Пробва ли Аsio4all?

На долнопробните вградени карти понякога това е разрешението - друг интерфейс (драйвър) който работи по-добре като ASIO от фабричния. 

 

По принцип може да свалиш Reaper за звукозапис и да вземеш един от 1/4 към USB адаптери като този например:

http://www.musicworld.bg/bg/m_1410000/i_34967/Alesis_Guitar_Link_Plus.html

 

Инсталираш драйвърите и NI софтуера (емулацията) и ги посочваш в Reaper и трябва да си готов.

 

Като активираш за запис трябва после в Reaper да зададеш настрока за "passthrough" или "signal monitoring" за да може да чуваш миксирания сигнал.

 

Друг идиотски вариант ако ти трябва бързо и ако имаш сносен телефон които прави въздушни записи или диктофон да слошиш акомпанимента на слушалки и да дадеш 1-2-3-4 на китарата през усилвателя като дойде началото на песента, после да импортираш в софтуера от телефона записа и да синхронизираш 1-2-3-4 с началото на парчето. Налагало ми се е да го правя понякога като нещо се продрискваше в Уиндоуса. 

Link to comment
Share on other sites

Оле, това май надхвърли техническия ми интелект ;) Да ви кажа, след като си поиграх 2 дена с Guitar rig 5, като едва на втория ден успях да извлека звук от нея реших, че... просто трябва да си купя по-хубав усилвател :)

ПП. Да, asio4all+guitar rig намалява доста латенцията, но... май не си струва все пак.

Link to comment
Share on other sites

Пробва ли Link Plus? Това е кабел с вградена аудио карта, би трябвало да oправи латенцията. При добри случай съм докарвал до 4 м.секунди с моятa карта (Presonus) и почти не се забелязва. Иначе софтуерна емулация много, има даже и безплатни който не звучат зле. 

 

За жалост това си е проблем и с усилвател ако трябва да се записва. Разрешава се най лесно с карта която има опция да се миксира влизащия сигнал с плейбека от компютъра или с мишпулт в който се слага също втори канал от директен звук от усилвателя. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By RaverWild
   Някой записва ли звуци от улицата/механични итн? Търся съмишленик въоръжен с нещо като Zoon H1 или нагоре
  • By Радослав Кочев
   Здравейте,
    
   Наскоро си купих ето този усилвател: http://www.voxamps.com/AV60 от икономов.
    
   Мисля че се води моделиращ усилвател изцяло аналогов, но има 2 лапми, една за преампа и една за пауърампа. 
    
   Звучи много чисто, като high gain каналите също са много добри.
    
   Та проблема ми е че искам да записвам звука от него на компютър и да мога да го обработвам с някой DAW.
    
   Кой според вас кой е най-добрия начин за това? Чух че повечето студия използват микрофон отпред пред кубето... ако това е най-добрия възможен начин, дайте някоя препоръка какво да си взема (цената не е толкова от значение, стига да не е безумно скъпо). 
    
   Също така виждам че усилвателя има изход за друг кабинет и също така phones жак. Като сложа слушалки на тях се чуват всички ефекти + всичко останало. Та дали може от този изход да се записва в компютъра? Предполагам че за това ще ми трябва нещо такова с хубави ASIO драйвъри:
   http://rockshock.eu/kitari/efekti-za-kitara-bg/drugi-efekti-za-kitara-bg/peavey-xport-bg.html
   Въпроса ми е доколко хубав, чист студиен звук може да се изкара така.
    
   Приемам всякакви мнения, коментари и препоръки.
  • By Радослав Кочев
   Здравейте,
    
   Имам Zoom G3X ефект, който може да се включва към компютъра с usb и да играе ролята на DI Box или нещо такова.
    
   Ползвам го основно за да мога да записвам китарата. Имам усилвател който има phones out, който свързвам със входа за китара на G3X и всичко си работи добре и записва добре.
    
   Реших обаче да си купя лампов усилвател, като бюджета ми е до 1000лв, и искам лесен начин за запис на звука от усилвателя.
    
   Попаднах на този усилвател: VOX AC4C1-12
   http://rockshock.eu/kitari/kitarni-usilvateli-bg/lampovi-bg/usilvatel-vox-ac4c1-12-bg.html
    
   За него пише, че има изход за вход в китарен кабинет като на изхода пише: 4 Watts into 16 Ohm.
    
   Въпроса ми е дали мога да "включа" от този изход направо във китарния вход на G3X, или ще му дойде много и ще гръмне?
    
   Отворен съм и към други предложения за лампов усилвател, който може да се включи така към G3X.
    
   Китарката ми е тази, ако някой се интересува
   http://www.ibanez.com/products/u_eg_detail.php?year=2016&cat_id=1&series_id=4&data_id=379&color=CL01
    
   Всякакви коментари и забележки са добре дошли.
    
   Поздрави,
   Радо
  • By georgenchev
   Здравейте наскоро реших, че ще е добра идея да започна да записвам (акустична, електрическа китара и вокал) и си намерих един Shure SM57 и Prodipe Studio 22 Pro. Всичко е добре, но имам един ужасно досаден шум като пищене докато записвам. Знам че не от микрофона защото дори и да sвържа китарата директно в аудио картата пак се чува и знам, че не е от аудио картата, защото ако свържа микрофона директно в компютъра ми пак се чува. Не е от колоите ми, кабелите са добре свързани.
   Помогнете
  • By Myself_vr
   Здравейте, колеги!
      Имам много важен въпрос и ще се радвам ако някой се отзове скоро и ми помогне... ще съм много благодарен.
   Искам да запиша един мой, албум на диск във WAV формат. Вече съм записал всичко само ми остана да добавя таговете, които са информация за всеки WAV когато той се възпроизвежа и изписва изпълнители, песен, албум и т.н. Но не намерих програма и начин, които позволяват да се добави тази информация, а ми трябва спешно. Знае ли някой как да добавя тагове към WAV формат?  
      Надявам се съм бил достатъчно ясен и сте разбрали какво имам предвид.
      Благодаря ви предварително!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.