Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Някой може ли да ми обясни как се получава този тип пеене "дране" в метъла, защото се опитвам вече от доста време, но не мога да се науча сама, изобщо не ми се получава :( Ще съм ви много благодарна!

Отговорено

При мен стана ето така :

Първо, както всички, започнах с граулове. Те са лесни д/г, трябва само да ревеш все едно искаш да комуникираш с едра маймуна в зоопарка. С времето ще можеш все по-дълго да поддържаш тона и ще ти свършва въздуха все по-малко, но не забравяй да го пееш, а не просто да повтаряш думите на избрания от теб вокал.

След това си пусни някоя група, чиито висок скриймо вокал не е толкова труден. Аз започнах с Jack Off Jill. Надуй си музиката и свободно кряскай с пенето. Може да не се получи изведнъж, но идва един момент, в който ти проблесва и го правиш без проблем. 

Ако гласа ти не звучи 1 към 1 с това, което чуваш, не се паткай, може да не грешиш, а просто гласа ти да е такъв. При този тип пеене има специфичност навсякъде. Някои звучат все едно повръщат, други - все едно имат нужда от незабавен ексорсизъм.

Отначало може да те боли гърлото и да прегракваш, но с времето ще стане по-лесно, стига да започнеш по правилен начин. 

Много зависи и от вида на песните, които искаш да пееш, но би трябвало да стане ако се водиш по нюха си.

Отговорено

А може и да си прецакаш гласа ако се водиш по нюха си.

Предполагам има вокални педагози дето знаят как и вероятно някои от тях могат да дават уроци по скайп.

Отговорено

Благодаря! Опитвам се да се науча от около година, но все не ми се получава. По принцип достигам много високи тонове, но с ниските имам проблем и мисля, че се дължи на това. Засега мога да се издера за около 5 секунди, но не мога да казвам нищо, обаче поне успявам да си запазя гласа. И на вокален педагог съм ходила, казаха ми да не се опитвам, ама лудо-младо, само за глупости мисли... :D  Ще се пробвам с Amaranthe или Archenemy, дано се получи. Мерси още веднъж за съвета!

• 1 month later...
Отговорено

Сам рядко се получава. Особено трудно е с жените. Казвам ти го от опит. Намери си учител (но не виртуален)!, който да ти обясни как точно става, за да не се повредиш. И не разчитай на обяснения от типа: са тука малко се напъваш и после задържаш, пък бля-бля. Има начин да се научиш да го правиш, ако толкова е на живот и смърт:) И последно!:)) Не ходи при преподаватели, които са естрадни труженици ( с цялото ми уважение към тях!), а при хора, които могат да ти покажат сами, когато се наложи. Успех и бъди внимателна. Това е ходене по тънък лед! 

Отговорено

Тва за леда е добра идея,ма не тънък а дебел,замразяваш си кожата праскаш лидокаин за местна упойка или 4-5 рикии и почваш да се дереш на живо,почни от ръка или крак :lol:

• 1 month later...
Отговорено

Пичове , това което прочетох от вас , няма много общо с това което иска момичето , вие искате да ми кажете , че някой учител по музика или пеене , е възприел нещо новаторско като Scream и Grow в 21 век?!? Всеки казва различно нещо , но истината е че за да се научиш ти трябват точно 3 неща:

1-вото и най-важно: е МИКРОФОН , без него няма как , няма как да разбереш нещо дали ти се получава , ако не го чуеш , не е ли така?

2-рото: Силно усилена музика , на слушалки или колони , с които да опитваш да издокараш гласът , който искаш!

3-тото: Намери някой на твоята възраст , който умее това нещо , за да ти даде съвет , но не отивай неподготвена!

Има 1-2 групи с които , можеш да започнеш , например: The Agonist , Arch Enemy , но като цяло гледай някоя от по- старите им неща , защото имаш дълъг път да извървиш преди да стигнеш тези гласове!

Ако има нещо неясно пиши ми лично или на скайп-а (има го в профила ми)! УСПЕХ!

Отговорено

^ Аз пък в твоите отговори не виждам нищо общо със запитването...
Дали ще имаш микрофон или не, няма никакво значение. Плюс това всеки си има собствен глас, така че подражаването на някой и опитването да докараш точно неговия глас е пълна загуба на време. Дори да ти се получава, какъв е смисъла да си имитатор?

От това, което аз знам, трябва да имаш правилна техника на пеене. В смисъл не е нужно да пееш вярно и т.н., ама е нужно да знаеш как да дишаш, да си ползваш диафрагмата и т.н. Това са ми го казвали хора, които могат и 2-те и са ходили и на учители (Естествено не за да учат growl-овете, ама веднъж знаеш ли как стават нещата правилно, всичко се подрежда)

• 4 weeks later...
Отговорено

Аз казвам как аз се научих , няма по-добро нещо от силна музика и микрофон , за научаването на такъв тип "пеене", ако си такъв професионалист , може да дадеш по-алтернативен метод за изкарване на дерящи вокали?