Jump to content
Българският форум за музиканти

ciriljhonson

Members
  • Мнения

    856
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    62

Всичко публикувано от ciriljhonson

  1. Относно шкурката - може да почнете от 80 през 120/240/320 Това за дървото, за лака и полиране 500/800/1200/2000 и така до полираща паста. ВНИМАНИЕ! НИКОГА не шлайфайте перпендикулярно на фладера(това са жилите на дървесината) , винаги е по посоката. Относно кита - бих използвал автокит или бих си направил. За второто се иска малко опит. Успех!
  2. Моля, не наричайте повече, човекът сторил това лютиер! Посоката ви е горе-долу вярна! В зависимост от вашите умения и условия, препоръчвам! Шкурене до дърво, мокрене, пак шкурка , кит, байц с подходящия цвят, лак(по възможност нитроцелулозен) няколко ръце.
  3. 5. Следва полирането! Това става посредством метална вълна, фини шкурки и няколко вида пасти! Прави се за абсолютния комфорт на свирещия! Освен, че изглежда добре, полираните позиции правят свиренето, с всичките му аспекти и техники, удоволствие! Накрая! Избор на позиции, като размер и материал е богат и голям. По принцип сребърно-никеловите са може би най-разпространени, стоманените пък бързо "изяждат" струните. В България, можете да ги намерите по магазините за музикални инструменти. Не са много и, за да не става реклама, ще се наложи сам да ги потърсите И не на последно място, тук у нас, има много специалисти които ще свършат цялата тази работа, професионално, качествено и с удоволствие. Цената за тази услуга не е кой знае колко, но си заслужава погледа, опита и ръката на лютиер. Желая ви успех!
  4. Leveling и crowning - това са двете процедури от които твоята китара се е нуждаела, поне преди интервенцията ти. Макар и на пръв поглед, да изглежда лесно и елементарно, това "мероприятие" изисква опит, сръчност, търпение и подходящи специфични инструменти, за да стане както трябва! Ще се опитам накратко да обясня, подред, какво и как трябва да се прави. 1. Първа стъпка е демонтажа на грифа (ако това е възможно) и изправянето му посредством trus rod-a! Това е много важна подготовка, към добрият резултат. Как да разберем, дали сме изправили грифа? Има няколко начина, най-лесният е посредством достатъчно дълга линия от метал или най-добре с Straight Edge. 2. След като грифът е изправен и подравнен, облепете с книжно тиксо (ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!). Това се прави, за да предпази грифа от надраскване и замърсяване от шкурките, пиленето и пастата с която ще полирате на по късен етап. Досадно е, но повярвайте ми има смисъл! Тези пластини, които сте използвал, са за кратки и бързи корекции и не са подходящи за целта! 3. До тук добре...;) Следва, маркирането на прагчетата с перманентен маркер. Това се прави, за да имате поглед къде и колко да отнемете, а това пък се прави посредством шкурка, залепена на достатъчно дълъг, алуминиев профил. Как се прави? Чрез двойно залепяща се лепенка, залепете шкурката (не по едра от 120) за профилът и посредством движения - напред/назад, бавно, без голям натиск започнете да шкурите. Идеалната дължина на алуминия е около 500мм, а широчината 50мм. Резултатът който се очаква, навсякъде да "светне" метал - равен и чист! 4. Тук идва и тънката част, Crowning-ът! Трябват ви специални пили, те са няколко и по вид и по размер. С тях се връща профилът на прагчето, така наречената корона! Защо това е важно? Защото по този начин китарата ще продължи да свири вярно и интонирано! Просто е...струната се опира във върха на прагчето и колкото този връх е плосък, толкова се повече се измества, променя, мястото на допир. Съответно променя, тона/нотата. С малко, но достатъчно!
  5. Hammond RT3! Е, ако до сега го нямаше в България, сега вече има поне един! Сбъдна се една мечта! Интересното е, че именно този модел - RT-3, е използван от Beatles, Pink Floyd и други групи през 60-те години в студията Abbey Roads. video-1616604923.mp4
  6. Колегата се казва Иво ВойКов и работи в Лютиерски център - София, ул. "Брегалница" № 57; тел. 088 889 5566 Успех!
  7. Ако тук предоставиш готов чертеж във векторен вариант, ще ти отрежат всичко каквото поискаш...и да ще ти отрежат една бройка. Попълваш формата за заявка и офериране, получаваш цена, потвърждаваш, изработват ти детайла и го пращат с наложен платеж до теб с куриер. Успех!
  8. Не си избрал правилният магазин! В Banzzaimusic шипват до България, според теглото на пратката. В твоят случай щеше да ти излезе 7.95 евро(0-500гр.)
  9. Има разлика между ефектите Boss произвеждани в Япония, Тайван и Малайзия и то най-вече в използваните компоненти и чипове. Кое е по-добре няма да коментирам, това трябва всеки сам да прецени, но при старите платки, можеше да се извършват куп модификации, при новите, вече не...
  10. ...забравих да добавя. Това при теб е несериозно и е отбиване на номера. Позицията и размера са му такива, че първо грифа не ляга равно, възможно е даже да поусуква леко, а за резонанса няма да коментирам. Махни го и пробвай някой от другите методи. Ще трябва да пипнеш после малко шиша и седлата, но ще стане хиляди пъти по-добре! Успех!
  11. Има няколко начина за корекция на ъгъла на грифа при китари от bolt-on тип. Първия е ясен - конструктора/производителя е заложил механизъм(винт), чрез който това се коригира. Втория е лесен - подлага се парче фурнир или перце със съответната дебелина в дъното на петата. Това май е твоят случай Третият е труден, но не невъзможен - изработва се тънка подложка с желаният ъгъл/градус - клинче. Има ги и готови, например в Стю Мак. Така не се губи контакт м/у грифа и тялото и загубата на резонанс е нищожен.
  12. Втулката на trusrod-а дебела и груба, лепенките не на място и различен шрифт, тремолото, string tree, всичко в тази китара крещи менте! Но най-сигурните белези са, боядисването на тялото и нискокачествената дървесина! Тъмният кант на sunburst-а е дебел и плътен, направен е така, за да не се види фурнира, а аз не съм виждал до сега, фурнирован американец.
  13. Именно, и там някъде е включен комфорта! Никой не говори през какво излиза звука, а как. Удобният, добре подържан и правилно настроен инструмент е разковничето.
  14. Направих си го навремето от месинг, поставяш желана шкурка и дерзаеш. Сега разбира се имам набор от подходящи пили и др., но това е друга тема. Знаеш ли, радвам се когато някой иска сам да се справи с дадена задача и проблем, но се дразня когато не го довършва до край, поради куп измислени причини и доводи. Дали има смисъл да са полирани или не, аз не мога да те убедя. Пълно е обаче с "тъпаци", които с желание плащат за това, а всеки уважаващ себе си лютиер, няма да допусне финиш и предаване на инструмент, без тази процедура.
  15. Няма смисъл освен, гладко бендване, още по нисък екшън, прецизна интонация, усещане за жена , иначе е пълна глупост! Ето ти идея за ръчно правен инструмент за радиус на позицията/прагчето. С него ще можеш и да полираш. Иначе, в магазините за муценски работи, има едни гъбички са полиране на нокти! Вършат чудна работа.
  16. Има USB, пробвай да го ресетнеш софтуерно. Другото е, че някой модели имат на дъното най-обикновена мемори карта от типа на SD Scan. Свали я и я форматирай.
  17. Здравейте! Има ли в България човек/сервиз, който може да диагностицира, ремонтира и реставрира електронни клавишни инструменти? Става въпрос за един Crumar Organaizer T2. Хубав ретро инструмент, особенно за любителите на органите. Всяка информация ще ми бъде от полза. Благодаря!
  18. Прекрасно написано от великият Валери Петров! Така си беше... ДВАМИНА Видях как стояха двамина другари пред щанда със двете електрокитари. Китарите бяха със жици и копчета, другарите бяха по джинсове с джобчета. Китарите бяха червено лакирани, другарите бяха съвсем препарирани и тъй пред тезгяха втрещени стояха, притиснали скули, в мечта и уплаха: че двете китари ще са техни след време; че друг ще превари преди тях да ги вземе! И отсам, от другарите, и оттам, от китарите течеше един диалог без слова и беше тъй тъжно, тъй тъжно това, че заети с покупки на легла и юргани, ний отсъждахме строго: „Какви хулигани!”, и не виждахме как, взели свойте китарки, с пуловер на шията, в блузите ярки, те пробиват тавана и литват в небето, високо, високо, там нейде, където бог Армстронг им казва с прегракнал глас: - Хайде бе! Де сте! Не можем без вас!
  19. Никъде, има метализирани пластмаси от два слоя, търси по фирмите с лазерно рязане.
  20. В ЦУМ, жените зад щанда, не даваха да се пипат китарите, за да не се разстроят.
  21. Пробвай да зададеш въпроса си тук: https://www.sandacite.bg/forum/
  22. Извинявай, но хайде да започнем от там, така че да ни дадеш ПЪЛНАТА информация от етикета, ако разбира се има такава... Имам чувството, че това е захранване от осемдесетте години на двайсти век. Една от причините да се модват ефекти от онова време е именно в захранванията. ACA или PSA "The ACA adaptor was made for the original Boss compact pedals back in 1977. The supply produces 12v's of "unregulated" DC power even though the pedals were designed to run off 9v's of DC power (like a 9v battery). This meant that the Boss designers implemented some internal circuitry in their pedals to drop the voltage down from the 12vDC that the supply produced to the 9vDC that the circuit needed. It's important to note that this circuitry only impacts the power supply input and not the battery snap. "
  23. 1.Вид и състояние на механиката. 2.Състояние на демпфери и чукчета. 3.Състояние на пинове и струни. 4.Състояние на резонаторна дъска и лира. 5.Състояние на клавиатура. Може да се окаже, че определеният от вас бюджет е достатъчен, но може и да е твърде оскъден. Транспорта ви е най-малкото перо. За 2000лв. мога да ви насоча към място с напълно реставрирани и поддържани пиана с гаранция.
  24. Прозрачно самозалепващо се фолио, в лаковете се съдържат разтворители и може да размият маркера. ...или нищо не прави. Зависи от мястото на полагане, но перманентен маркер върху китара се трие много трудно.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.