Jump to content
Българският форум за музиканти

Усилвател за вкъщи


nstanev

Recommended Posts

^^ В крайна сметка Бицев е прав, ако не ти харесват тези теми, не ги чети. Не може всички теми да са интересни на всички. Пусни си тема "какъв усилвател да си купим за да свирим с него на Уембли" или там каквото ти е интересно и го обсъждай с други на които им е интересно. Тази тема очевидно е интересна на други хора.

 

И не, няма да спрат темите за евтините неща. Така е устроен светът, че 99,999 % от населението не се раждат толкова заможни, че да си позволят най-доброто и скъпо нещо за всяко хрумнало им занимание. А и не е нужно. Всяко нещо си идва с времето. Едни са начинаещи, други са напреднали, доста хора опитват да свирят и се отказват в последствие, и това е съвсем нормално. 

 

Но нека не обръщаме сега идеята на темата. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я ме осветли с какво се свири на уембли,че да си го взема.Примерно живея в къща с каратаван какъв да си взема искам да пада мазилка.Съседите ми са фенове и няма да има събрание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зададох конкретен въпрос,не се прави на интересен.Като е ламбен и 100 вата,айде амеед на уембли ша ходим.Бая още работи ще ни трябват ми се струва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Придържай се към добрия тон моля. И пиши рабираемо. Отвори си тема по въпроса, който те вълнува защото тук си в офтопик.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз имам Blackstar HT-1R и Yamaha THR 5 и двата са перфектни за в къщи, особено съм очарован от Ямахата ,имал съм и микро кубето на Роланд и според моето разбиране за звук Ямахата го отвява от всякъде. Блакстара също е доста сполучлив амп ,чистият му канал идва малко тихичък и има какво да желае.Но като цяло е много сполучлив амп особено след като му смених говорителя звукна, осезаемо по-добре. Имах до скоро Engl thunder ,който си е супер усилвател,но просто не можех да го ползвам пълноценно в къщи. И да нормално е да се появяват такива теми, вярно е,че тези неща дъвкани безброй пъти, но и технологиите се развиват и излизат нови продукти и е хубаво да бъдат обсъждани.

Редактирано от gos
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За професионален музикант може би темата е отегчителна и досадна, но за любител, като мен, е интересна. Винаги научавам нещо ново. А който се нерви на предъвквана информация, да не би четенето и да е задължително за форумците?

Иначе, някой ден бих пробвал качествен 1-ватов усилвател, тъй-като 5-ватовия за вкъщи ми е прекалено много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

В канала на Андертънс имаше видео в което правят експеримент. 75 процента от сумата за китара и 25 за усилвател или 75 за усилвател и 25 за китара.  И май второто излезе по удачно.;-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И според теб това е удачно,то тогава китарите щяха да бъдат на една цена.Защо ли му викат усилвател!? а не лош съсед!? причината е,всеки се увлича - да чуе китарата си като на концерт от там идва проблемът,съседите пък случайно в този момент не им се ходи на концерт,ако слушат чалга ? В този дух много може да се пише,на мен самият редовно ми чукат по тръбите на парното..... Един комшия спря спора щото ако включа кабинета и главата ще им паднат полюлеите...... Та винаги ще има търсене на усилвателче което хем да се чува като на концерт,хем да не дразни съседите,нО от опит знаам че такъв няма.Пробвахме един ватов усилвател в един приятел,съседа ни прати полиция, защо ли!?

Та хубавата китара Е за Предпочитанее, но е твърде скъпа, а бе колко кола втора употреба!Другото най важно нещо е самия свирец,на кво и да свири се е тая,толкоз може,така звучи!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги съм се чудил защо всеки си купува усилвател с идея да го ползва усилен докрай.Като се има впредвид,че 100 ватовите са проектирани да се озвучи заведение как падат полилеи,плочки.Вярно е,че с тях се свири и на открито,но има микрофон,пулт,озвучител и поне 1 камион озвучителни тела.Иначе в стая 4 на 4 метра може да се вдига шум със всичко и с телевизор даже и пак да дойде полиция.То нека да нямаш нищо в главата пък другото само се нарежда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  ^ Не е всеки.Аз не го правя и вярвам че и много други съфорумци също.

Ако някой купува усилвател за да му извади душицата си е негова работа.

То е като да караш колата винаги колкото показват последните цифри на километража.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с вас щото сте прави сто процента, слушал съм ваши неща, и съм се възхитил на изпълненията а не на гига ви.Но явно новаците искат в къщи да звучат като идолите си .Що ми не разбират че първо трябва да се научат да свирят а после да събират ги като на идолите си!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен темата ми е интересна (казвам го като начинаещ).

Ще си позволя да направя едно сравнение с автомобилизма, което за мен е доста сходно.

Имаш бърза и добре подготвена кола. Иска ти се да натиснеш на някой прав участък, или другаде, където те "погъделичка". Ами и при мен е така. И аз искам да натискам и да доближавам колата до нейният максимум. Тук обаче идва голямото "НО!". Закона не го позволява! И така е правилно. По цял свят има писти, ралита, италиански преследвания и куп други дисциплини, където можеш да извлечеш максимума от автомобила си. Всичко друго е незаконно!

За мен до голяма степен е така и със свиренето в къщи. Вярно, нямам лампов усилвател и скъп гиг, но сте наясно, че с моето 20 ватово транзисторно кубче на Роланд, озвучавам половината квартал. Винаги обаче гледам да се съобразявам с часа и малкото пъти в които си позволявам е да си пусна бекингтрака и да усиля повече, го правя за една две песни. Ей така да се изкефя. Честно казано и на мен няма да ми е приятно да съм се върнал от нощна смяна и някой да почне да опъва жици.

Изводите, които аз съм си направил са, основни свиря на слушалки. Да ефекта е доста далеч от свиренето без слушалки, но за практис е ок. Второто нещо, което за съжаление рядко правя е, че имам едни познати с репетиционна и пичовете са ми казали да ходя, когато искам, но може би възпитанието ми и чувството за натрапчивост се пробуждат в мен и не ми е много удобно.

Най-удачния вариант за мен е точно такъв. Репетиционна, група, участия. Та да си начешеш крастата както трябва.

Вярно скъпо и ангажиращо, но клишето гласи, че кефа цена няма.

Някой може да каже "...Да, ама ние говорим за усилвател за вкъщи..." Да има такива, но който иска да жули яки жици и сола... има слушалки, който иска китарата му нежно да засвири ББ Кинг, пуска си клийн каналчето на едноватовият усилвател, сипва си едно питие и се отдава на мекия лампов тон.

Всичко друго е некоректно и незаконно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак ще повторя, с риск да ми се с карат , с транзисторни усилвателче можеш да чуеш приличен звук на тихо ниво на усилване , но с лампови не става, колегите са го обяснили в много теми, от там е и "спора " лампови транзисторни, а и двата служат за усилване.В случая начинаещите трябва наблегнах на обучението първо, след това на гига!

ПРИМЕР -КОЛЬО К, прави ревюта на китари и усилватели, от ниско бюджетни до високо, винаги ми звучат много яко! Обаче какъв извод си извадих, много години свирене и продължава да работи за усъвършенстване. Сравняваше Корт с Гибсън, загадка коя от двете е първа и коя втора, много хора съгрешихме, защо щото Кольо може да извади як звук от всяка китара и усилвател! ....... Как - с много свирене. .....

Какво се случва при новаците хванал китарата за два часа в седмицата, и брои , че свири от две години.......но комент. .....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ Моля те, нека не заковаваме постулати с такава убеденост :)

 

Аз пък съм останал с впечатление от четеното във форума, плюс от опита си с маломощни лампови ампове от последните години, че хубав звук МОЖЕ да се изкара от лампов усилвател, на ниски нива на усилване.

Стига да знаеш как, да знаеш силните страни на усилвателя, и как да ги използваш. Също така как да не се опитваш да изкараш такъв звук от него, който той просто няма.

Кольо, сигурно си забелязал, прави блестящи ревюта и на сравнително слабички усилватели, и не непременно усилени много.

Като пример мога да ти дам ревюто му на Peavey Classic 20, което до миналата седмица беше едно от най-гледаните ревюта на този усилвател в тубата с над 20,000 прегледа.

 

Смея да твърдя, че на първо място всеки ползвател на китарна (лампова или не) апаратура трябва да дефинира за себе си за какво му трябва усилвателя, къде ще свири и какъв звук търси.

След това да си избере усилвател, който да покрива избраните от него критерии.

Аз имам при мен лампи от 1W до максимум 30W, защото свиря само у нас и не на сцена. Едно- и пет-ватовите глави се държат великолепно на стайни нива на звук и бих могъл да свиря без да тормозя съседи, ако имах такива, разбира се.

 

Басирам се, че ако ти пусна запис направен със 100 ватовата Меса на приятел и с моята Меса в режим 10 вата, на волюм 2-3, няма да усетиш с кой усилвател е свирено.

 

Така че, единственото правило (както при много други житейски казуси) е, че правила няма.

А тия дето са най-напред с материала, всъщност най-добре чупят правилата :)

Това си е моето мнение, и никой не следва да се съгласява с него, разбира се :)

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.