Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

В нашия офис всякакви условия има, оборудването е професионално, ама не съм сигурен кой настройва мелачките и т.н., щото някой път тече бавно, друг път - бързо... Сложили са надпис да не пипаме настройките на мелачката, което така или иначе не може да се направи, понеже с някакви болтове са блокирали врътката. Така че полза май няма голяма. Да не говорим, че мине се не мине има някакви колеги, които пуснат мелачката и я оставят да напълни целия контейнер с мляно кафе и на въпрос защо го прави, ти отговаря:

 

- Е, как защо - за да може на следващите колеги да им е готово смляно кафето!

 

:wallbash:  :wallbash:  :wallbash:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Току що изпих следобедното-кеф! Espresso Vivace изпечено в понеделник. Сега е точно на върха, т.е. минало е достатъчно време от печенето за да се развие аромата и да мине интензивното отделяне на CO2 и в същото време е съвсем прясно.

 

BTW, говорих с хората от Домани за сustom партида. Идеята ми е да изпекат техния yellow bourbon с една идея по-тъмно за да стане (според мен) още по-подходящо за еспресо. Кафето е уникално, пробвал съм го. Най-малкото количество, с което могат да заредят машината е 2.5 кг. зелено кафе, от което ще стане 2 кг. печено. Ако се съберем 3-4 човека можем да си направим един кооп. Аз бих взел дори и килограм, но повече няма смисъл защото ще остарее преди да го изпия. Най-удачно би било ако сме 4 човека и си разделим по 500 гр. Какво ще кажете, желаещи?

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може и мен да ме броите за кафето от Домани, но скоро взех пакет и може би след седмица-две ще имам нужда от ново зареждане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде, търси се още един човек и ще си разделим по 0,5 кг yellow bourbon, изпечен специално за нас. Аз също имам кафе за следващата седмица, така че мога спокойно да почакам. Имайте предвид също, че ще са му нужни 2-3 дни след изпичане докато "узрее" напълно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес прочетох пълното упътване на моя автомат и чак сега разбрах, че имал някаква функция за самоадаптация, която се прави постоянно, а промените се отразяват след 2-3 кафета. Не пише какво точно се измерва от машината и съответно какво се променя, но предполагам, че се контролира налягане и температура. Та бях ви казвал, че кафето ми седи малко силно и горчиво, поне за моя вкус, въпреки че екстракцията е 11 секунди, хем при най-фино мелене... В упътването пише, че ако кафето е силно, трябва да се увеличи едрината. Притесняваше ме, че като увелича едрината, времето на екстракция ще се намали още повече, но странното е, че това не стана. Първото кафе беше малко воднисто, но второто и особено третото се получиха много приятни, а и вече има много плътен и ароматен каймак (ако така се нарича)! Абе някаква тотално мътна Индия е тоя автомат, но все повече доближавам идеала си за кафе :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никога не съм ползвал такива функционалности, но звучи интересно. Ако ти се занимава, разкажи в детайл, как се работи с тази функция. Когато си съвсем доволен, може и да снимаш един "тек" :greenangel: .

 

 

Вчера обмислях варианта, да направя PID контролер на температурата и налягането, първоначално на CROWN-a.

Гледах из e-bay, има датчици за вода с удобен температурен диапазон и налягане до 20-25 bar, за по 8-10 лири, което е приемливо. Главният въпрос, който ме тормози е, дали да си играя да програмирам контролер или процесор, съответно да имам LCD с меню и бутони за управление и разнообразни функции, или да си направя два чисто аналогови PID контролера (с операционни усилватели) и да "усложня" панела на машинката само с два потенциометъра - "температура" и "налягане" и евентуално с някой светодиод. Кое ви се струва, по-смислено? Една от ползите на MCU би била, че могат да се имплементират много функции - проверка за вода в резервоара, standby, auto-power-off, дозареждане на бойлера при "парене", дори измерване на дозата. С аналогова техника, няма да има чак такива функции, но пък ще е доста минималистично.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже рано или късно ще спретна някакъв контролер, реших да сметна, дали е възможно да се поддържа относително константна температура въобще, когато тече кафе. В резултат на моите изчисления, въпреки всички (верни от определена гледна точка) приказки за важността на голям обем на бойлера и голям топлинен капацитет на главата, стигнах до убеждението, че дори при малък, 100-милилитров бойлер и стандартен 1050-ватов реотан, има достатъчно голяма отоплителна мощност, не само за да не пада температурата на водата по време на екстракцията, ами да се качва.

В съзвучие с това, малкият бойлер има и едно вероятно предимство - малък температурен градиент в обема му и съответно по-голям шанс за вярност на измерването на температурата (при наличие на контролер).

 

Навлизам в малко технически детайли, което не е точно в духа на темата, но все пак, и за личен "архив":

 

Имам следните отправни точки:

-Обем на бойлера: 100 милилитра.

-Температура на водата в резервоара: 15 градуса по Целзий (примерно, зимно време от чешмата).

-Желана температура на екстракция: 98 градуса по Целзий (най-високото, което бихме искали).

-Мощност на реотана на бойлера: 1050 вата (стандартно).

-Скорост на изтичане на кафето - 60 милилитра за 30 секунди (сравнително по-бързо, за да се смята за най-лошият "приемлив" вариант).

-В изчисленията игнорирам вторични ефекти и може би още неща.

 

1. Ако сега пълня бойлера със студена вода и искам да го нагрея до желаната температура, то за целта ще

са нужни 34 секунди.

 

2. Ако допълвам бойлера (правя си кафе) със студена вода със споменатата скорост на изтичане за 30 секунди,

то в бойлера би се вляла 60 милилитра студена вода, или ако реотанът беше изключен по време на екстракцията,

температурата в бойлера щеше да спадне до 48.2 градуса по Целзий. Ако екстракцията траеше 34 секунди при същите условия, то обемът "влята" студена вода щеше да е 68 милилитра, а температурата щеше да падне до 41.5 градуса (а студената вода се влива с температура 15 градуса).

 

3. всяка секунда в бойлера се вливат 2 грама 15-градусова вода, която реотанът теоретично може да нагрее (за тази секунда) до 135 градуса (не може, заради кипенето, но иначе би могъл).

 

Това ще рече, че дори при доста студена вода в резервоара и бързичко изтичане, добре направен и монтиран контролер би могъл да поддържа температурата на водата константна, дори при най-обикновена машина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление, не мога да отговоря на нито един от поставените въпроси, но днес се замислих за два мои :)

 

1.От лекар съм чувал съм, че при пускане на по-дълго кафе, се отделяли канцерогенни фракции. Какво е мнението ви за това?

2.Може ли кафемашина на 12V да направи хубаво кафенце? Питам за благото на брятата къмпингари. Моля, дайте примери, ако има читави машини с такова захранване.

 

Успех на всички, които сутрин пият правилната напитка! :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, трябва си поне около 800-900 вата мощност, което на 12V ще рече 70-ина ампера :).

Иначе, би могла, да се направи такава на газ примерно, с управление на силата на пламъка и малко (да кажем 40-50 ватово) реотанче за донагряване и 45 ватова помпа. Така може да стане приемлива машина. Въпреки това, вероятно ще трябва да е лека и компактна, което ще рече тенеке, пластмаса, тефон, може би някаква малка цедчица...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За къмпинг, една малка "кубинска" кафеварка на газовия котлон и си в джаза. Не ги подценявайте тези устройства, правят много хубаво кафе, а и газовият котлон е идеален за целта, понеже можеш бързо да регулираш топлината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес пробвах, да си направя капучино на Gaggia-та. Много ми хареса каква пара прави - това е може би най-добрата от функциите й. Понеже може да прави отделно пара, работи по интересен (за домашна машина) начин - има второ, малко бойлерче за пара и когато отворите копчето на парата, след кратко изтичане на вода, парата започва да излиза, а помпата припомпва по малко вода на тласъци, да не свърши в бойлерчето, така че от чучура равномерно излиза пара, чак докато не свърши водата в резервоара. Няма чакане да загрее бойлера, че да тръгне пара, да изстине машината, че да си пуснете пак еспресо, няма и варианта с изчерпване на парата, точно в средата на "паренето". Много е гот, Създава бърза, но лека, газообразна пара с еднаква струя през цялото време, без капчици в нея.

 

Не мога да говоря за качествата на фабричния й чучур (гледам, че я модват), защото засега не съм вещ в тази материя, обаче с тази машина човек може да си направи доста фина пяна, а общия млечен обем нараства наистина три пъти при парене, при това цялата работа отнема 20-30 секунди. При CROWN-чето чучура е такъв (а и консистентността на парата), че без специална тренировка и много добър синхрон, или получавате топло мляко с едри балони, или фината пара ви коства оплескването на всичко в млечни капки (защото "въздуховкарващата" дупчица е толкова близо до края на чучура, че винаги човек се чуди, дали не я е потопил и сваля малко съда, в резултат на което всичко става в мляко).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес някой (може би колега-маниак) е донесъл една ръкохватка без чучурчета, директно се виждат дупките на цедката, май им се казва botomless на тези? Та реших да видя как е... Тотална фира. Уж я затегнах здраво, но започна да пръска отвсякъде, стана голяма мизерия... Може да е от това, че не сложих достатъчно кафе. А може и да е заради едрината на смилане, защото после си направих с нормалната ръкохватка и кафето изтече за 5-6 секунди, беше много воднисто. Изобщо много ме е яд, че на цялата скъпа техника, едрината на смилане не се регулира често и няма никаква файда от техниката. Вкъщи на боклучавия ми автомат става по-хубаво кафето :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.