Jump to content
Българският форум за музиканти

emosms

Members
 • Content Count

  1,225
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

emosms last won the day on January 16

emosms had the most liked content!

Community Reputation

282 Excellent

Previous Fields

 • Инструмент
  китара, бас

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

1,433 profile views
 1. Ок, но как го сметна 82к, R6? За нищожния ток горе долу разбрах - Vbe и Vce saturation ги дават за минимален Ic от 10 mA. И после, намалява с увеличаване на температурата. Между другото, сега работи. Батерията дава 7.6 v... Нз батерията ли се ебава, или се омотах сам онази вечер в позициите на суича и мода - с вкл. батерия тр. да обезбрумява само нека, и да вкарва брум в паралелното и пследователно свързване на нек и мид. Бъга от онзи ден не може да бъде репродюснат :D. Съответно, при 7.6 v захранване има ~5.8 на емитера, ~5.2 на базата (не гизапомних точно) и 0.14 v на колектора. Т.е. Ve>Vb>Vc - транзистора си е в активен режим. Вместо сложни постановки с мерене на микроампери и тестови сигнали с точна амплитуда от миливолти, не може ли да закача един потенциометър на батерията и да свалям захранването, докато откаже? После ще го мислим.. Схемата с двата транзистор диода ще налепя. Между другото, като падне захранването под допустимото, ще имаме cut off?
 2. Защо нищожен ток на покой? Първата схема отказа на 7.3v, т.е. с делител на базата 68к/22к, имаме ~1.8v между базата и емитера, но през бобината, с dc съпротивление 4к7. С два транзистора/диоди ще имаме~1.3 v, което е ПО-малко.. от 1.8v.... R6 82к не разбрах какво го играе в случая... Ограничител на ток, за минимална консумация и предпазване на транзистор/диодите от късо?
 3. Все по-сложно става за тестване и настройка.. Какви толкова проблеми очакваш в схемата с двата транзистпра/ диоди и R6 82k? Частите ги няма още в елимекс - и там чакане.. П.п. не искам толкова да задълбавам в електроника, в свободното време по-добре да посвирвам. Още повече, от 3 години ми висят 2 мега проекта, с много части, изработени кутии и т.н. Стига толкова.. Примерно, нарочно подарих два лампови изходни трафа - карам на транзисторно комбо, и то за бас.. Пускаш и свири. Има параметрик, с процесор става и за солокитара. Стига правении.
 4. emosms

  Baevox усилватели?

  Може нещо от крайното лампово да има разлика, нямам спомени точно.. Но на ниски нива чак толкова.. Включвал съм зуум в лампово радио, мини система 2+1, транзисторно комбо за бас, за солокитара, директно в смесителен пулт.. Може би иска малко различна настройка на EQ, но все става, все зуум
 5. emosms

  Baevox усилватели?

  Ако няма драйв/ крънч от ламповия усилвател, а само клийн, не мисля че има смисъл усилавателя да е лампов. Ако има драйв/ крънч, процесор преди него с драйв няма никакъв смисъл - само аналогови камиончета. Зуума и в хайфи усилвател да го включиш, пак си прави неговия саунд, който става, но това не ти е саунда на ламповия амп. Ампа може да е всякакъв. Това че ампа няма лууп е кофти. От процесора, като компактен вариант, може да ползваш ревърб, дилей, и други модулиращи ефекти. Но, това трябва да е СЛЕД драйв/ крънча на самия амп. Иначе не става добре. Според мен си намери друг лампов амп, с "мръсен" канал (драйв/ крънч), и задължително с лууп (сенд/ ретърн). Преди ампа ползваш бустери/ аналогови драйвове, а в луупа другите ефекти. За другите ефекти - зуума си вкарва доста шумове. Някое качествено камионче или рак ефект, които да са с по-добро отношение сигнал/ шум от зуума.
 6. Не знам, нужно ли е чак толкова? 2N4403 с "по-голяма бета" не е ли достатъчно, и колко голяма тр. да е тази бета, като минимум? За Q1 и Q2
 7. Предполагам на 7,3 v транзистора не може да отпуши. Хвърчащите жици на постановката не изглеждат да са се откачили. Късно беше, не съм проверявал по обстойно. Няма такива екстри, евентуално през звуковата карта на компа нещо.
 8. Похвалих го и го урочасах... Първата схема, с един сигнал на фазата - вчера пускам да подрънкам, и не работи. Със и без батерия, едно и също. Меря батерията (някаква доста стара ще е) - 7.3 v... Поне се вижда, как без батерия/ с умряла батерия, нещата са в общи линии както са си - сингли, необезбрумени, стоков вид. Китарата пак работи. Тази последната схема всъщност е с по-малко елементи (1 jfet вместо 2 транзистора/ диоди). Би работила по-добре (при настройка) от диодно-транзисторното решение, но диодно транзисторното би работило без никакви допълнителни настройки? п.п. един транзистор по-малко, ок, но един тример повече - и на разработения лейаут, с тези габарити може да няма място.. на кантар..
 9. То си пише на китайската пръчка, hfe.. Ще взема и такива транзистори, но резултатът от първата ти схема е повече от добър! Най-смисленото и полезно нещо, което съм правил в 'китарджийската' електроника. Silent circuit-а на musicman е пълен боклук, в сравнение с това. Поне по демотата, които гледах. Но там сигурно маркетинговите помияри и търгашите в бранша спъват инжинерите, да си свършат работата.
 10. п.п. и ако не са подбирани по бета (нз в момента как се мери), има ли смисъл да ползвам други транзистори
 11. Tочно, че предните ги поръчвах предварително от комет, и не ми е толкова удобно. Ами просто обръщам емитер и колектор ли? Така и така до елимекс ще се ходи, за разни дреболии
 12. Засега не. Шума от процесора и от ползване на разни ефекти, самия амп, ще е порядък над шума на схемата. В инструменталните усилватели, освен че са удобни за ползване и компактни, не се стараят особено... Примерно - що за ТЪПОТИЯ, да имаш мощен пукот при вкл/ изкл на комбо, и то от реномирани марки ????? Тея нормални ли са и в кой век живеят... Та има още доста шум от ефекти, окабеляване и т.н., но той пък е порядък под брума на сингъла
 13. Не съм наясно със смд корпусите. За проба и за повечето мераклии, монтаж на тестова платка тр. да е достатъчен за изпълнение. Другото - поръчка на серии, бройки. Но не мисля, че ще е много популярен мод, заради допълнителната работа. Фрезоване на отвори, за да стане като хората. Иначе, за мен, това е най-смисленото нещо, с което да си подобриш саунда и китарата по електрическата част. Недоумявам, защо почти няма инфо и решения по въпроса, а проблема изглежда не особено сложен. В нета разправят тъпотии от сорта, че нямало безплатен обяд, че нойслес адаптерите променят звука на сингъла (така е), да ползваш комбинации в паралел на страт китара (звука е тотално различен), тъпи гейтове и настъпи кутишки, или просто да свикнеш с брума... И то на супер висококачествени клипове на популярни влогъри, в реномирани сайтове.. Мен винаги ме е влудявал и дразнел ужасно ! На всичкото отгоре, топ марки като Musicman и Suhr предлагат половинчати и незадоволителни решения. Толкова да е консервативна и изостанала електрониката в музикалната сфера, като се има предвид какви чудеса има в цифровия домейн... пък да зарежат този отвратителен проблем на ниво отпреди 100 години...!
 14. Предпоследната схема, лейаут за тестова платка (кръгчетата са дупките). Хваща се на ~ 4 x 2.5 см. Ще го проверя на свежо утре вдругиден, качил съм и въведената схема (ако има грешка..)
 15. Поизясни се. Мн. базови неща ми се губят в електрониката. За вътрешното съпротивление на транзистора се бъркам с мосфет - бях се мъчил да смятам катоден повторител (май се казваше), да свали изходния импеданс на лампов преамп. Схемата пак ще се прави на прототипна платка, но ще нахвърлям един лейаут с растер 0.1 инч, да е по-прегледно и лесно за изпълнение.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.