Jump to content
Българският форум за музиканти

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 04/14/2021 in all areas

 1. 5 points
  Така...изпих кафето, оправих песента и пак съм готов за джаза. Понеже сме в темата за мастериране, уточнявам, че това дето направих няма никаква връзка с мастерирането. Оправих ти фалшивите тонове (и то набързо без да им се старая много), оправих разминатия тайминг в гласа спрямо подложката (някъде влизаш късно, другаде рано), опитах се да оправя закъсняващата китара в десния канал в началото и на 2.15, но не ми се получи, затова направих обратното - издърпах отмерващия фус назад. Пуснах ти някой и друг ефект на гласа, един "още по-друг" за по-интересно в средната част в другата тоналност...ей такива работи само съм пипал. Не слушай много променения саунд - разлика има, но това по-скоро бяха получили се артефакти, които допълнително съм замаскирал и за съжаление така винаги се получава, когато се работи върху смесено вече парче ; когато го имаш на канали, нещата стоят по съвсем различен начин. Слушай го най-вече цялостно без да се задълбаваш в детайлите - пусни пак твоята версия, след това пусни моята, направи A/B сравнение и приеми разликата основно като насока какво да правиш следващия път като записваш песен. Пак повтарям - не слушай честоти и баланси, не става дума за тях в момента, слушай къде влизаш с фразите, как звучи гласа ти и т.н. Чудех се в какъв формат да го направя и накрая видях, че мога да го лепна към поста като 'ogg', само не знам защо форумът ми изписа, че зарежда видео. madman.ogg
 2. 4 points
  Ние сме Fusion Reactor в състав:Гено Господинов - БасЙордан Петков - ПианоБорис Борисов - БарабаниВалентин Данев - Китара Гост музикант - Мирослава Пейчева "Thursday party room" е фейсбук събитие, което се зароди заедно с групата (кое е първо е като въпроса с кокошката и яйцето...) през Декември месец. Оттогава всяка седмица в Четвъртък представяме по една пиеса изсвирена от нас (понякога и с гост музиканти). Можете да разгледате предишните издания на събитието и да ни подкрепите в нашия YouTube канал - https://youtube.com/channel/UC2EAhTPnOdkT2V6QasIgCIQ Както и да последвате Фейсбук страницата ни: https://www.facebook.com/FusionReactorThursdayPartyRoom/
 3. 3 points
  Както и колегите споменаха, материалът далеч не е готов за фаза мастер. Нещата са концептуално объркани още при запис - фалшиво изпяти моменти, липса на синхрон на места и странности в аранжимента. Забелязах следните проблеми: Фалшиво изпят на моменти вокал. Особено на припева във високите части. Проблеми с тайминга. Пеещият същевременно се отдръпва на няколко места от микрофона, което е нежелано. Изключително сух същевременно - дори да има някакъв ефект за пространство, трябва доста да се напъна, за да го чуя. Стърчи над цялото нещо - неправилно EQ и компресия, предполагам. Странни ритъм китари - тихи, центрирани, неправилно еквализирани, компромисно записани, на моменти неритмични. Звучат или сякаш са записвани с процесор за 100 лв. или със супер архаично VST. Същевременно никаква представа за обем и пространство. Китарното соло - това wah-wah е много странно, или е autowah или е някакъв евтин процесор, пляка неприятно в началото. Баса - доста се озорих докато го чуя, трябва да е доста по-агресивен и масивен за този стил. Барабаните - липса на всякакво пространство, нито като room нито като reverb. На моменти са неритмични. Касата е пукаща и силна. Чувам само пик, но не и масивност и дефинираност. Трябва сериозна ревизия - както на EQ, компресия и пространство, така и на тайминг. Цялостният аранжимент - липса на динамика между припеви и куплети. Виждам, че се заигравате с темпото и ритъма, което е интересен подхох, но трябва да бъде направен с вкус. За да се постигне максималното, нещата трябва да бъдат презаписани с правилния тайминг и да бъдат вярно изпяти и чак тогава да се мисли за смесване. Ако това не е възможно аз бих предложил следните подходи: сериозен AutoTune и ефекти върху вокала, които да замаскират фалшивите места ремонтиране чрез time warp на липсата на синрхон - има я във вокала, в барабаните и в китарите ако има достъп до DI траковете на китарите/баса, да се сложи поне адекватно VST за тоя стил - има доста изписано в тази тема. Ако няма такава, сериозно EQ/harmonic enhancement + правилни панорами. Липсва обем и плътност. цялостен remix на барабаните - както по отделните елеметни, така и като цяло - отново липсва обем и плътност. Моля се от сърце, да си редил MIDI, така поне можеш да ползва адекватни библиотеки - EzDrummer, Superior Drummer, Perfect Drums и т.н. Възможности бол. Работата изобщо не е до фикс с едно EQ, а с цялостна промяна на звученето. Съжaлявам за остротата на изказването, но предпочитам да съм искрен и да има критика, върху която да се работи. В парчето има надежда, но се иска и бачкане. Успех!
 4. 3 points
  Атенюаторът в доста случаи нищо не прави, само пари се дават на вятъра и хабиш крайните лампи повече. Добрият звук излиза повече от високо звуково ниво и размърдване на говорителя, а не толкова да понапънеш крайните лампи. Поне моите тестове това сочат. Имал съм 2 резистивни и имам и реактивен. Има смисъл за определени ампове, обикновено някакви без мастър волюм или на които голяма част от звука е в крайното стъпало (тоест не метълски). Абе работата е малко като да си купиш Ламборджини и да го караш из града с 40км/ч. Не можеш да го опънеш и да се изкефиш на макс, файдата ти е, че си го имаш.
 5. 3 points
  На този файл последните грижи са му МР4 формата или на колко херца да сложиш параметрично ЕКю за да оправиш проблема Х. Моят съвет е изобщо да забравиш термина мастъринг (който и без това се използва почти винаги неправилно). Реално трябва да започнеш от нулата, с такова качество на записа дори да си много добър "смесител" пак няма да постигнеш почти нищо. Jordan_J правилно елиминира изпълнението от уравнението, но мисля е добре да се отбележи, че добри аранжимент/изсвирване също са от доста голямо значение за смесването, колкото да не звучи супер логично на пръв поглед.
 6. 2 points
  Колеги, благодаря Ви за коментарите.
 7. 2 points
  От къде излиза добрият звук е тема на извечни терзания И мнения. По принцип има атенуатори и атенуатори. Но ценовият клас на този тип устройства, които според мен вършат работа, надхвърля този на изброените усилватели От изброените усилватели само Басбрейкър звучи относително сносно на ниски нива - отново според мен.
 8. 2 points
  Не звучи логично за тези дето не им е ясно или за онези, дето прекалено разчитат на гласовите си възможности. Винаги съм се опитвал да обяснявам същото на хора, които примерно искат да запишат някакво входно демо за конкурс и носят някакъв смачкан до последно сингбек...и като им кажа, че няма да звучат добре върху това, обикновено получавам отговора "Ама те журито ще слушат най-вече гласа", да ама тия от журито също са хора и повечето възприемат цялостно нещата. Аз също журирам от поне 10 години в подобен конкурс и съм наясно колегите как слушат и какво оценяват, та с чиста съвест мога да кажа, че подложката обикновено е половината от цялата песен. И понеже вече се прибрах, преди малко отново чух парчето - за разлика от слушането ми на онези микроколонки, където жиците направо си ми харесаха, сега установявам, че всичко вътре седи на нехомогенни пластове, а точно харесваните жици ми звучат все едно са от съседната стая. Оставям настрана, че във въведението онази китара в десния канал направо си закъснява, а на повторението й около 2.15 общата тяга рязко хлътва и в двата канала - не мога да измеря RMS-а в момента, но така на ухо имам чувството, че там пада поне с 10-тина децибела. Отделно оня метрономен фус ако го нямаше можеше и да не се забележи теглещата назад китара, то вярно че понякога се прави и умишлено като се търси даден ефект, но тука толкова закъснява, че чак дразни. Също съм на мнение, че идеята вътре е добра, но парчето изобщо не е за мастер, а си иска още доста работа на предварителните етапи...и като човек, работещ най-вече с гласове - много редакции върху вокала преди да стигне до смесване. P.S. Не съм никакъв спец в тези стилове, защото съм ги работил много рядко и не искам Panzergrenadier да ми се сърди за откровеното мнение - винаги предпочитам да съм прям, за да може човекът да работи върху себе си и да става все по-добър.
 9. 2 points
  Имах възможност и чух песента по-подробно преди малко. Според мен положението е изтървано още на етап микс. Изпълнението няма да коментирам. Но като баланс - не е добре - има много силна (и бизи) каса, тихи китари за този стил. Вокалът също не е добре балансиран и стърчи. Това парче изобщо не е за мастериране още. Върни се на чертожната дъска и премиксирай всичко както трябва, пък после ще мислиш и за мастеринг.
 10. 2 points
  Майка ми беше в болница на кислороден апарат, после още три месеца вкъщи на кислороден концентратор. Тъстът по подобен начин. Останалите го изкарахме на легло като парцали за една седмица, аз развих и бактериална пневмония, пих антибиотици. Имам познати мой набор, които бяха в болница и все още дишат трудно. Болестта не е измислица и не е лека, достатъчно хора си заминаха вече. Така че тия "не на страха" и прочее конспирации ми идват малко партизански. Но всеки си носи глава на раменете.
 11. 1 point
  Жестоко, поздравления!
 12. 1 point
  Прав си, на улицата съм чувал както доста посредствени неща и изпълнители, така и съм попадал на истински бисери, на които съм се спирал и съм ги слушал понякога повече от час. Мен лично ме кефи една ирландка - Али Шерлок, от години съм се абонирал за youtube-канала й, защото детето е много продуктивно и ужасно кадърно. Практически всеки ден пуска по някоя нова песен от улицата - свири си сама, пее както сама, така и с различни приятели в дует или в група и доколкото знам клипчетата ги помества баща й. А по-горе казах "детето", понеже миналата седмица направи 16 години.
 13. 1 point
  През изминалата "пандемична" година, в която почти замря концертната и клубна музикална дейност се оказа, че само практиката на уличните музиканти почти не спря. Няма нищо унизително да се свири по улици, подлези и градинки, защото "целият свят е сцена" - според Шекспир. Видя се, че в този мрачен период хората се радваха да чуят всякаква музика, макар и лошо изсвирена от някои така наречени "колеги", дегизирани като "музиканти". Живота не иска да се карантинира и музиката е едно от най-търсените съкровища в този мрак!
 14. 1 point
  НОЩ - R.I.P. Както вече знаете НОЩ-ният щаб изненадващо и тихо бе разпуснат, което доказва неговата вредна и безсмислена дейност. Надявам се че скоро и призракът на манипулативно раздуханият истеричен страх ще изчезне заедно с безполезните лигавчета, обезобразяващи и подтискащи човечността до гротеска. Да гледаш подозрително, да не смееш да целунеш любим/а, да не смееш да прегърнеш приятел или да подадеш миролюбива ръка на врага си. За съжаление вирусът SARS2 няма да се "кротне" скоро, но поне научихме важни уроци. Разбрахме, че почти никъде по света не можем да разчитаме на тези дето ни управляват, защото много лесно се изкушават да ни сложат намордника на диктатурата за да запазят личните си властови и други блага. Приятен и усмихнат ден на всички със слънчев поздрав от Бийтълс!
 15. 1 point
  Няма за какво, аз така си почивам, особено ако работя нещо, дето вече съм го чул стотина пъти и почти ми е запушило ушите - сменям музиката, за да запазя критерия за първото. А за вокалите - естествено, че с ефект ще са по-обемни, но пък за сметка на това останалото е пълна каша...не по твоя вина, просто не работя проект от канали, а върху стерео микс. @jabs, докато качвах ogg-то ми се отвори прозорец като за видео (и така го изписа), а после видях, че най-долу в поста ми го е заместило с лента на плеър по подобен начин като в поста с оригинала на колегата по-горе в темата (с десен бутон може да се тегли). Няма кой знае колко интересно, понеже от краен микс няма много опции за коригиране, направих го най-вече да чуе колегата, че като поизгладиш гласа, оправиш тайминга и сложиш някой ефект, нещата започват да звучат малко по-мазно.
 16. 1 point
  Добре е, че приемаш нещата позитивно, защото има хора дето се засягат, когато им направиш забележка. И понеже сега съм си у нас и почивам между работата на 2 песни, преди малко отново си пуснах парчето от горния линк - де факто ти не пееш фалшиво, просто имаш грешни тонове, които не си закачил както трябва в това бързо темпо и като се добави и факта, че доста закъсняваш с някои от вокалите, цялото парче започва да се разваля още от там. Останалите неща, които ги коментирахме досега с колегите (закъсняващата китара в началото, далечните китари, постните ударни, сухият глас седящ като кръпка и т.н.) допълнително доразвалят цялата ситуация. За мастер в това положение е безсмислено да се говори, тъй като дори и корифеите в тази област надали биха постигнали много. Сега смятам да изпия едно кафе и докато си почивам ще се опитам да поправя набързо някои от изброените дефекти - за съжаление нямам нещата на канали, но за някакво демо, колкото да добиеш впечатление мисля, че ще докарам нещо....тъкмо да сменя малко звуковия фон, че в момента съм на вълна джаз.
 17. 1 point
 18. 1 point
  Здравейте! Скоро имах нужда от още няколко покривала за мои китарни глави и кабинети. Обърнах се към Данчо от КЪСТЪМ КАВЪРС (Варна), от който съм поръчвал и преди и знам, че правят такива по поръчка. Пратих му размери и детайли по поръчката. Исках също да са бродирани с моето име на тях. Покривалата са страхотни! Цената също е супер, имайки предвид качеството и скоростта на изпълнение. Препоръчвам горещо на всеки, който има нужда от подобни! Знам, че правят и много други неща, като покривала за клавири, хамонди, чанти и т.н. Прилагам няколко снимки с нещата, които изработиха за мен. Предполагам и други колеги са поръчвали от тях и знаят за какво става дума. Надявам се темата да е полезна на много колеги!
 19. 1 point
  За вкъщи взимай процесор и свири
 20. 1 point
  С 15 вата лампов усилвател, в стая, и с Volume над 3-4-5 ще си пръснеш тъпанчетата. Остави съседите.
 21. 1 point
  Относително Long-shot, обаче все пак - опитай да почистиш контактите на всички ЮСБ-та с конктактен спрей - на самия комп, на кабелите, на интерфейса. Два пъти ми се е случвало да се държи супер странно заради това. Можеш да използваш ушни бъркалки, сплескваш с клещите, фъскаш малко и чистиш. Естествено може и да не е това, но пък е лесна операция и при всяко положение е добре да го отхвърлиш като източник на проблемите.
 22. 1 point
  Аз ще имам възможност чак след няколко дена, когато се прибирам, но тук на едни 10-сантиметрови колонки (и като се абстрахирам от вокала, който на този етап е в демо версия), жиците звучаха нелошо и с доста тяга. А това с "чертожната дъска" май няма да стане - човекът действа смело без бекъпи...което пък ме връща в 90-те години, когато започнах с едно Atari & Cubase Score, където имаше само 1 UNDO и трябваше много да внимаваш какви редакции правиш.
 23. 1 point
  ^ Като говорим за интелегентност, интелегентните хора ползват статистиката. И не я взимат от жълтите медии, фейсбук и форумите а от места, на които работят професионалисти в точно тази област за която ти трябва статистика. Ако си съгласен до тук, продължаваме нататък. Та като интелегентни хора, хайде да направим следното. Да видим колко хора са ваксинирани и колко от тях са умряли от ваксината. Като не взмем данните от жълтата преса. И да изчислим колко процента е смъртността от ваксини и да сравним с други болести и причини за смърт. И тогава като интелегентни хора, да направим някакви смислени заключения. Дай сега пак като интелегентни хора да помислим защо страхът не е целта на вируса и изобщо дреме ли му на вируса за страха. Страхът е нормален за човека и служи да ни предпазва да не умрем. Така ни е заложено от Създателя. Ако погледнем статистиката (нали сме интелегентни) ще видим, че има болести с доста по-висока смъртност от корона вируса. Защо не ни е страх от тях а от короната? Защото се създава психоза най-вече от медиите на тази тема. За да не бъда разбран погрешно, не казвам, че медиите не трябва да ни информират. Казвам, че ние като хора това искаме от медиите. Да ни покажат колко хора са умрели от нещо от което ние не сме. Ама може, знае ли човек. И тук вече влизаме в територията на психологията. Дали целта му е да прочисти планетата? Аз на първо четене се сещам за около 50000 по-ефикасни и бързи начини да се затрие половината население на земята. А при короната до колкото знам (от статистиката) е 4% от заразените. Насилственото прочистване няма да промени нищо. Ще се навъдим пак като хлебарки. И в историята има безброй доказателства за това. Ако има толкова умни хора, които да са пуснали вируса за да се прочисти планетата, дали може да са пропуснали този огромен факт?
 24. 1 point
  По принцип страха не е хубаво нещо в повечето случаи. В конкретния, всеки си има глава на раменете, но аз призовавам: Пазете се и пазете хората около вас! Който има познати, роднини, приятели в болница или е бил вече в болница, знае че това не е обикновен грип. И да, предишните години не съм имал толкова приятели и познати в болница. Даже не си спомням някога някой да е ходил там и да съм разбрал. И като казвам болница имам в предвид проблеми заради които се ходи в болница. Не е сериозно да се говори, че вдигаш температура и те взимат в болницата. Остави другото ама има(ше) и такива, за които нямаше място в болницата и ... Една приятелка наскоро ми каза: Не вярвах в това нещо докато не дойде у нас. Не искам да плаша никого, страхът не е добър съветник, но апелирам за отговорност и зрялост. В последната година видях и преживях много по-страшни неща от ковида, а съм сигурен, че има и още по-страшни. Но това не е повод да се подценява ситуацията. Да, хората умират от какво ли не. Ние също ще умрем някога от нещо. Но това не е повод да подценим ковида. Мерките на правителството и щабовете не мога и не искам да ги коментирам. Те правят най-доброто на което са способни. Друг е въпросът колко са способни. Не искам обаче да съм и на тяхно място, защото тук няма полезен ход. Каквото и да направиш, затриваш хора.
 25. 1 point
  А бе, знаете ли кога ще е мачът на Пулев със Серина Уилямс?
 • Newsletter

  Want to keep up to date with all our latest news and information?

  Sign Up
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.