Jump to content
Българският форум за музиканти

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 03/28/2020 in all areas

 1. 4 points
 2. 3 points
  Ти си сигурен, че няма да правиш совалка? Нали за кафе става въпрос? Добре, че съм с La Pavoni ...
 3. 3 points
  Този е предпочитаният , но има и други вариации.
 4. 3 points
 5. 2 points
  Работата е там, че при датчици (температура, налягане), които имат котакт с водата или бойлера, нисковолтовата част (контролера) трябва да е галванично изолирана от мрежата и да управлява помпата и реотаните, да кажем, чрез оптрони. Най-евтиният според мен вариант е, за помпата да се ползва оптотранзистор от сорта на PC817, а за реотаните - оптотирак от сорта на MOC3063 (zero-crossing), управляващ някакъв подходящ мощен триак за товара (около 2000W реотан). Помпата, както и преди, ще се управлява с около 1kHz PWM. Понеже бобината на помпата има значителна индуктивност, то това е еквивалентно, на смъкване на напрежението от 220V до по-малки стойности, което намалява мощността на помпата. Мининалните допустими мощности (около 6-10W) се постигат, до колкото помня, с около 70-80% PWM. Под тези мощности, не може да се раздвижи буталото на помпата. При нагревателят, за секунда имаме 100 полувълни мрежово напрежение. Ако приемем време на реакция от половин секунда, това означава, че ако искаме да пропускаме цели полувълни през реотана (за добър power factor), то ще имаме 50 различни степени на мощност. Това може да се постигне чрез 2Hz PWM, който управлява гореспоментатите триаци. Управляващата част (която взима информация от датчиците и управлява PWM регулаторите, за да се опитва до поддържа зададени setpoint-и) може да е както цифрова (софтуерни PID регулатори, може би с възможност за автоматична калибрация), така и чисто аналогова (два PID регулатора, изпълнени със схеми с операционни усилватели, с тримери за донастройка на PID коефициентите на усилване и съотношенията в PID сумата), като в този случай, желаната температура и налягане, могат да бъдат или пресет тримери, или потенциометри, поставени на панела на машината.
 6. 2 points
  Любим инструментал на интересен китарист...
 7. 2 points
  Пищялките няма да се оправят, ако това питаш, най-вероятно си ги разтопил. Иначе да, филтърът ще “оправи” нещата така, че тази ситуация да не се повтаря с новите.
 8. 1 point
  killer яка техника за студио си си набрал а седмака някакъв мюзикмен ли е?
 9. 1 point
  Нямам отговор на въпросите ти, но проектът ти ми е вече доста интересен (откакто направих моя DIY проект за пианото и започнах да се интересувам повече от електроника) и ще го следя 🍻
 10. 1 point
  Някой има ли идея, къде сега човек може да намери електронен датчик за налягане, подходящ за еспресомашини, за прилични пари. В ebay има доста оферти, но честно казано, нямам идея, към кои да се ориентирам. Някой случа-а-а-йно да има опит с такива джаджи? За един тестов вариант преди време, бях намерил стар такъв датчик, но беше единична бройка. Става дума за датчик, който да мери налягане на течност в диапазона 0-30 bar, да има стойност на напрежение, като изход, и по възможност, да се захранва с 5 волта. Може и да има snubber на налягането. Хубаво е и, да е високотемпературен, но ако не е, ще се измисли решение чрез медна серпентина. Става въпрос за доразвитие на моята PWM платка от август 2016 г, като се добави аналогов PID за налягането и аналогов PID за температурата, където коефициентите се настройват с тримери, а на машината (евентуално) са изкарани само потенциометри за желана температура и налягане. Също, за разлика от тогавашната платка, тук ще има галванично развързване от силовата част, на "помпената" част - с PC817, а на нагревателната - с оптотриак.
 11. 1 point
  Ракията попривършва
 12. 1 point
  Пробвай с почистването първо. Нищо не ти струва. При мен не мина номера и след това беше сменен потеционметъра. Успех! П. С. Потенциометър на Дънлоп имаше в ММГ и то за под 50 лв.
 13. 1 point
  http://onlineshop.audio-factor.eu/
 14. 1 point
  И на мен ми е сред любимите😍
 15. 1 point
  Искаш да кажеш, че си ги свързал без филтри?🤤 П.П. Всъщност то си е написано, но не ми се вярваше че си го осъществил по "дърводелския" начин.
 16. 1 point
 17. 1 point
 18. 1 point
  Не мога да видя снимките, но при всяко положение подготовката на дървесината ще е най-важна за добрия краен резултат. Шлайфай с различни по размер шкурки и постигни максимална гладкост. След това можеш да изпозваш и масла - тунгово, Tru oil, някое на Osmo и др. По-меки са като покритие в сравнение с лак, но са лесни за нанасяне и търпят корекции.
 19. 1 point
  След дълги години гледане от далеч, най-накрая се сдобих с Axe FX II XL. Специални благодарности на Рафо (Musicman) и Атанас Шишков за ценните съвети и насоки.
 20. 1 point
 21. 0 points
  Здравейте, започнах проект, които се отказа, че не е по силите и знанията ми. Изпаднаха ми два говоритела turbosound txp-118 - 18 инча и реших да си направя две тонколони, но до сега не съм се занимавал с homeaudio само с caraudio. Та разчетох се из нета за колоните, сметах литрите, купих си и високочестотни говорители (тип хорна), сглобих ги послушах 5 мин, но като усилих веднага хорните дадоха фира. Поразчетох се и разбрах, че целия ми проект е бил голяма грешка 18ките биле само за бас, и все пак да си задам въпроса. Защо ми изгоряха високите? Бяха свързани директно към стапалото, трябва ли да се слага някакъв филтър или нещо което да поема мощтноста от стапалото?
 • Newsletter

  Want to keep up to date with all our latest news and information?

  Sign Up
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.