balombi Публикувано Март 3, 2010 Share Публикувано Март 3, 2010 Идеята на темата ми е тук да се постват акордните клишета характерни за даден стил . Напримерно 12 тактов блус знам само тази и една характерна за македонската музика . Моля тези който разбират повече от мен да пишат в темата . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
balombi Отговорено Март 4, 2010 Автор Share Отговорено Март 4, 2010 (Редактирано) Dm/Gm/C/F/Gm/Dm/Dm/Gm/Dm/Dm/A/Dm/ Ето това е от мен . Доколкото знам това характерна прогресия за македонския край . Ако някой има нещо друго нека сподели. ПП. Припева на песента Македонско девойче свиря точно с тази прогресия .Разбира се с леко корекций Редактирано Март 4, 2010 от balombi Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yotzzo Отговорено Март 4, 2010 Share Отговорено Март 4, 2010 Струва ми се, че темата е за теоретичния раздел. Да започнем с II - V - I / Dm7/ G7 /Cmaj7/ % / - Това в "жо мадор". Запиши си я и посвири в/у нея за начало. Надявам се обичайните заподозрени да доразвият темата систематично/ аз не мога/ и да я вмъкнат на подходящото място в теоретичния раздел. П. П. Пише се "прогресиИ", " корекциИ". Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
balombi Отговорено Март 4, 2010 Автор Share Отговорено Март 4, 2010 Извинявам се за правописната грешка , относно прогресията в "жо мадор" много е яка . И аз се надявам специалистите да пишат в темата , за да стане интересно за начинаещи и напреднали . По -скоро темата ми е като въпрос за такива така наречени клишета или шаблони в звученето на даден стил музика било то метъл или чалга . Единственият такъв ш.аблон , който знам е 12- тактов блус , но предполагам ,че на всичкин е известен . Но за всеки случай http://www.i-love-guitar.com/images/basic_...ar_12_bar_1.gif Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
CyberGene Отговорено Март 5, 2010 Share Отговорено Март 5, 2010 Записах за една минута една прогресия, която е нещо като разширен блус, макар че не съм го видял отникъде и не знам дали е всъщност чак толкова популярно, но в него има елементи, които съм чувал: Chord Progression 12 такта, акордите са: |: I7 | IV7 | I7 | Vm7 - I7 | IV7 | IV7 | I7 | IIIm7 - VI7 | IIm7 | V7 | I7 - VI7 | IIm7 - V7 :| Аз свиря в Bb, като някои акорди са леко алтерирани: |: Bb7 | Eb7 | Bb7 | Fm7 - Bb7 | Eb7 | Eb7 | Bb7 | Dm7 - G7(b9) | Cm7 | F7 | Bb7 - G7(b9) | Cm7 - F7(b9) :| Изсвирил съм го първо като акорди и после с ходещ бас. Извинявам се за неритмичността, но е от това, че почти не свиря, а и ползвам евтина MIDI-клавиатура с меки клавиши в офиса Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Steppenwolf Отговорено Март 5, 2010 Share Отговорено Март 5, 2010 По-голямо клише от въртенето на T-Tp-S-D няма. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
XAS Отговорено Март 5, 2010 Share Отговорено Март 5, 2010 За 12-тактов мажорен блус любимото ми клише е: F7 I Bb7 I F7 I F7 I Bb7 I Bdim I F6 I D9b I Gm7 I C9 I F6 - Abdim I Gm7 - C7 I. За минорен 12-тактов блус клишето е на J. Aebersold: Cm I Cm I Cm I C7+9 I Fm I Fm I Cm I Cm I Dm7/5b I G7+9 I Cm I Ab7+9 I. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
balombi Отговорено Март 5, 2010 Автор Share Отговорено Март 5, 2010 Напоселдък изчедох някой работи и ми стана интерено . Оказа се , че този 12 тактов блус си има много вариации. Ето тук поствам някой , които ме заинтересоваха . Бибоп Вариация / C7/ F7/ /Fdim C7/ Gm7/ C7/ F7 Fdim /C7 Em7/ A7 / Dm7 G7/ Em7 / A7 Dm7/ G7 / 30-те години на 20-ти век C7/ F7/ C7/ F7 / C7/ G7/ F7/ C7/ (този е 8 тактов ) Вариация на Каунт Беси C7/ F7/ Fdim C7/ Gm7 / C7 / /F7/ Fdim /C7/ A7/ Dm7/ G7/ C7 Цитирам по спомен , не знам дали са точно така . ПП Не искам темата да се отнася само за блуса и джаза . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Лими Отговорено Март 5, 2010 Share Отговорено Март 5, 2010 Ето типични прогресии за гръцка музика Intro:.. IV II ..V .. I . IV II . V .. I акорди D Bm E .. A . D Bm E .. A куплет I . II . V . IV II. V . I . IV II .. V. I акорди A Bm E . D Bm E . A . D Bm. E . A Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kolio_k Отговорено Март 5, 2010 Share Отговорено Март 5, 2010 Аз много харесвам тази рехармонизация на блус C7 /F9 /C7 /C7 / F7 /Bb7 /Eb7 /Ab7 / G7 /F7 /C7 Eb /Ab7 Db7/ Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Aquarelle Отговорено Март 5, 2010 Share Отговорено Март 5, 2010 Направило ми е впечатление, че в поп и рок музиката от 80-те години насам доста се харчи следната хармония: I m / VI / III / VII Ей така, на първо четене ми хрумват: - Alice Cooper - Poison - Joan Osbourne - One Of Us - Eagle Eye Cherry - Save Tonight - Heart - Alone - D2 - Не Мога Да Спра Да Те Обичам Има още доста хитове с такива акорди, но в момента нямам сили да мисля... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Лими Отговорено Март 5, 2010 Share Отговорено Март 5, 2010 Една от най-сладките блус хармонии на Fleetwood Mac Dm Bb7 A7 Dm Bb7 A7 Dm Bb7 A7 Dm Eb E A D9 A E9 F9 E9 A D A B модулация E A Bbdim7 E B9 C9 B9 E A E F# модулация Bm G7 F#7 Bm G7 F#7 Bm G7 F#7 Bm G7 F#7 Bm Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Viara Ivanova Отговорено Март 6, 2010 Share Отговорено Март 6, 2010 И аз се кефя на модифициран блус Ето прогресията на последната ми "блус" творба: A7 | G7 | G7 | A7 |% F#m|Emaj| D | B7 | F#m|Gmaj| E7 | E7 | D7 | A7 | E7 | E7 | % Bm | F#m | A7 | E7 | Bm | G7 | E7 |E7| също се кефя на прогресии с интересни модулации Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ивелин Отговорено Март 6, 2010 Share Отговорено Март 6, 2010 (Редактирано) | E | F7(add11) | A | C D :|| (Dream Theater - Take The Time) | Esus2 | Csus2 | Ebm/Db | Dsus2 :|| (Dream Theater - Erotomania) | Аb | Bbm | Db | Eb7 :|| (Дони и Момчил - Шапка на цветни петна) Редактирано Март 6, 2010 от Ивелин Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
indy Отговорено Март 6, 2010 Share Отговорено Март 6, 2010 Всичко това е чудесно, но не е ли по-добре да ги пишете с цифрован бас, по-практично е някак си. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts