Evtim Djerekarov Отговорено Май 9, 2010 Отговорено Май 9, 2010 (Редактирано) Съгласен съм със всичко, освен с това: ....едните изкарват четни, а другите нечетни хармоници. Това не е съвсем така. Нито лампата има само четни, нито транзистора има само нечетни. Това важи само за определени постановки, но в общия случай е невярно. Това е от онези неща, които се въртят като лозунги из нета, но нямат много общо с истината. Редактирано Май 9, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай
The_tormentor Отговорено Май 10, 2010 Отговорено Май 10, 2010 Аз вече съм избрал едната страна....Имах и от двете..И процесор и сега съм с Boss Metal Core от който съм доволен,защото е хиляди пъти по-добър от Metal Zone.....Просто мнения ме интересуваха и ги получих.....Благодаря !!!! Ам пич не съм запознат навътре в нещата,но имам претенции че понееее малко разбирам от дист.педалчета,та според мен Метъл Зона е по-добър от Метъл Кора и ще ти кажа защо.Метъл зона си има потенциометърче за настройка на средните,високите и ниските честоти ,а това потенциометърче за средните честоти е много важно за прецизноста на звука било то и за траш и за деат метъл саунд,докато Метъл Кора ограничава само със потенциометърчета за високи и ниски честоти,а няма средни 1 Цитирай
dblag Отговорено Май 11, 2010 Отговорено Май 11, 2010 (Редактирано) Така както е подхваната темата, да попитам има ли смисъл от стомпбоксове през транзисторен амп (от калибара на PV транстюб серията примерно) ? Процесор през лампа знам, че е лудост и се чудех дали vice versa важи в случая. Редактирано Май 11, 2010 от dblag Цитирай
Baby Thomas Отговорено Май 11, 2010 Отговорено Май 11, 2010 Странно заключение. Ако те кефи и звучи добре в микса, пускай което където ти е кеф. Ако те кефи самостоятелно и не звучи добре в микса, значи имаме проблем с харесването на гаден звук. А това (за съжаление) е често срещана болест. Говоря принципно... Цитирай
BlueZone Отговорено Май 11, 2010 Отговорено Май 11, 2010 Харесването на гаден звук е по-често заболяване, отколкото се предполага и е основен проблем. За късмет е лечимо, макар и трудно. Има обаче един фундаментален принцип, за който много малко хора мислят: Няма начин един инструмент да звучи еднакво добре както сам, така и в микс/цяла банда на живо. Винаги с едното от двете трябва да се направи компромис и то за предпочитане със звученето на инструмента сам, когато ще се свири с група разбира се. А проблема с потъването на китарата в най-честия случай е следствие от кофти амп-симулации в процесора. Получава се така, че човек като си го слуша у тях си, без да има база за сравнение (например истински амп), му харесва звука, обаче той реално е доста осакатен и няма читава динамика, но за сметка на това е изкуствено направен да е по-широко спектърен, отколкото реалния амп. Тогава, за да се чува китарата, тя трябва да бъде усилена така, че да пречи на всичко друго. Разбира се, идва и проблема със силното слушане - повечето хора слушат музика (и собствените си китари) по-силно, отколкото трябва, а знаем, че едно умерено усилено нещо звучи по-добре, отколкото намаленото такова. Като ходите да си купувате колони, в магазина никой не ви ги пуска на 30dB SPL примерно - дънят ви ги на поне 70-80dB, което, с оглед на Fletcher and Munson има пряко отражение върху възприемания честотен спектър от човешкото ухо, който факт е до голяма степен виновен за харесването на гаден звук, както и разбира се постоянната и болна нужда от "повече баси", която в днешно време е ескалирала до патология. Не може на шестструнна китара в италиански строй по 440Hz да и дъниш обилно честоти под 160Hz и после да ти звучи добре в микса/бандата. Цитирай
Coprophagus Отговорено Май 11, 2010 Отговорено Май 11, 2010 Аре и моите басистки пет стотинки. Според мен с як (лампов) амп се решава проблема с драйвовете и дисторжън педалчетата, защото един хубав амп макар да оцветява специфично може да се настрои да изкарва всякакъв звук разбира се при наличието и на подходящ кабинет. От там нататък през ефектс луупа се ръгат процесори, стомпбокс (според мен един хубав процесор е по-удачно и удобно) с разнте му хоруси, фленджъри, дилеи, ревърби... Вече ако се държи даден ефект да е пред ампа в чейна се купува отделно стомпбокс (уами примерно), ако дадения ефект няма труу байпас се слага един и това е. Истината е, че вариантите са толкова много, че може да те заболи главата само докато си направиш чейна като хората(добре че съм басист и ползвам от дъжд на вятър Уами и някой друг дилей). Абе както казва Мечо Пух- колкото повече, толкова повече (и умрял от свръхдоза). Ако те кефи самостоятелно и не звучи добре в микса, значи имаме проблем с харесването на гаден звук. А това (за съжаление) е често срещана болест. Не знам до колко се дължи на харесването на гаден звук точно. Даже съм на мнение, че една добре стояща китара в микса, сама трябва да звучи леко плоско и гадно (поне такива са ми впечатленията). Не знам хората които не им се чува китарата в микса когато свирят с процесори какво точно правят, но принципа при свирене с банда е да не се застъпват честотно много много инструментите, защото става една голяма мазня. Ако на всички в бандата еквалайзера им е тип усмивка (щото така ги кефи като свирят вкъщи) е съвсем нормално да не се чува някой от тях. Лично аз когато си правя саунда на репетиция, търся в кои честоти пробивам с баса усилвам леко тях и кътвам леко всичко останало. Така хем се чувам без да е нужно да усилвам на МАХ хем и китарите и вокала не се загубват. За свирене на живо работата е малко по-различна и зависи от помещението, техниката на клуба и т.н. но принципа е същия. Цитирай
TONY Отговорено Май 11, 2010 Отговорено Май 11, 2010 (Редактирано) Така както е подхваната темата, да попитам има ли смисъл от стомпбоксове през транзисторен амп (от калибара на PV транстюб серията примерно) ? Процесор през лампа знам, че е лудост и се чудех дали vice versa важи в случая. Няма особен смисъл, но може, най-добре е да пробваш. Например в клийн канала на Маршал велвстейт 8080 се получва прилично. Все известният метъл зон включен към някое нонейм транзисторно комбо ще звучи сигурно гадно, към Маршал велвстейт - нищо особено/донякъде приемливо, към Маршал JCM 900 - доста добре/отлично, към Маршал Енивърсари ( който е по-висок клас от 900-модела) направо екстра. Проба - грешка. Кой ти каза, че процесор през лампа е лудост? Кажи му да си гледа работата. Може да е прав, ако само е пробвал Зум 505 или подобен в гадно комбо. Наскоро свирих с Дигитек велв процесор включен към Меса Студио ( процесор с лампа към изцяло лампово комбо) - звукът беше превъзходен. Даже повече ме изкефи, отколкото същият проц, когато съм го пускал на стерео към два лампови Маршала. Въпрос и на пасване си е. Както и на проби. А има супер профи вариант - Лампова апаратура с рак порцесор. Аз например съм ползвал/пробвал такива варианти - с рак процесори на Роктрон, ТС Електроникс и Маршал. Просто - профи вариант си е. До Евтим Това е от онези неща, които се въртят като лозунги из нета, но нямат много общо с истината. Това нещо не е тръгнало като хорска приказка от нета. В списание Гитар плейър, което беше водещо наврмето / и все още е от водещите, имаше амп съмит (такива каквито си правим и ние, чат пат), но с най-голямите имена от бранша. Мнението за хармониците бе прокарано, ако не ме лъже паметта, от Аспен Питман и поддържано от много от участвалите. Естествено, то е една малка част от обяснението за разликата между транзисторният и ламповият звук. Има отделни теми за тази разлика. Редактирано Май 11, 2010 от TONY Цитирай
DJ SKRATCH Отговорено Май 11, 2010 Отговорено Май 11, 2010 Педали или Процесор? Естествено ПЕДАЛИ - просто са по-пробивни! Цитирай
dblag Отговорено Май 11, 2010 Отговорено Май 11, 2010 Няма особен смисъл, но може, най-добре е да пробваш. Например в клийн канала на Маршал велвстейт 8080 се получва прилично.Все известният метъл зон включен към някое нонейм транзисторно комбо ще звучи сигурно гадно, към Маршал велвстейт - нищо особено/донякъде приемливо, към Маршал JCM 900 - доста добре/отлично, към Маршал Енивърсари ( който е по-висок клас от 900-модела) направо екстра. Проба - грешка. Кой ти каза, че процесор през лампа е лудост? Кажи му да си гледа работата. Може да е прав, ако само е пробвал Зум 505 или подобен в гадно комбо. Наскоро свирих с Дигитек велв процесор включен към Меса Студио ( процесор с лампа към изцяло лампово комбо) - звукът беше превъзходен. Даже повече ме изкефи, отколкото същият проц, когато съм го пускал на стерео към два лампови Маршала. Въпрос и на пасване си е. Както и на проби. А има супер профи вариант - Лампова апаратура с рак порцесор. Аз например съм ползвал/пробвал такива варианти - с рак процесори на Роктрон, ТС Електроникс и Маршал. Просто - профи вариант си е. Много благодаря за разяснението! Не съм имал възможност да пробвам много комбинации и действително се влиая от чужди мнения, а това определено ще преостанови позициите ми на този етап. Цитирай
patman Отговорено Юни 28, 2010 Отговорено Юни 28, 2010 Някой може ли да каже на какво мнение е за комбинацията Marshall ma100c + Boss GT-10? Миналата година си взех боса и четейки писанията ви се чудя вече дали би влязъл в употреба някой ден с група, понеже за момента си свиря сам.. Цитирай
Svanio Отговорено Юни 28, 2010 Отговорено Юни 28, 2010 <- ама честно, само заради това дето си помолил да не се пише... Много ясно, че е относително бе човек! Ходи да убедиш човек, който използва процесори, че пеадлчета отделно са по-оферта и обратното. Цитирай
noflip Отговорено Юни 28, 2010 Отговорено Юни 28, 2010 аз виждам нещата така: процесор - повече ефекти на едно място камиончета - по-качествени ефекти Цитирай
Blind_Fury Отговорено Юни 29, 2010 Отговорено Юни 29, 2010 (Редактирано) аз виждам нещата така:процесор - повече ефекти на едно място камиончета - по-качествени ефекти Именно... замисли се само 1 ефектче примерно дист. ще е концентрирано върху постигане на конкретното звучене докато машинка с 50 копчета 2 дисплея и 9999999 ДИГИТАЛНИ (симулативни) ефектчета е лично за мен - излишна . Ако знаеш какво ще свириш ще разбереш, че процесор не ти трябва, но ако искаш да си експериментираш и да се правиш на любимия си китарист земай процесор И ако питаш мен вземи си 1 метъл зоун на бос. Струва си парите пък и името е подвеждащо - доста работи могат да се свирят имайки предвид свободата в настройките на средните честоти Редактирано Юни 29, 2010 от Blind_Fury Цитирай
sevenstring Отговорено Юни 30, 2010 Отговорено Юни 30, 2010 ... Boss GT-10?Миналата година си взех боса и четейки писанията ви се чудя вече дали би влязъл в употреба някой ден с група, понеже за момента си свиря сам.. Ще влезе, разбира се, и ще ти отнесе главата даже! Недей да тълкуваш превратно критиката към амп/каб симулациите на процесорите - това е тема с "вековна" история, която си има своите основания, но, каквито и да са (не)достойноствата им, истината е, че добрите (а Boss GT, Line 6 Pod XT и т.н. са такива) вършат работа на едно съвсем прилично ниво и за репетиции, и за гигове, че и за демо записи, и, ако това радикално не се получава, проблемът обикновено не е в процесора. Личен опит! Цитирай
R.Vengeance Отговорено Юли 2, 2010 Отговорено Юли 2, 2010 Хораааа,ся гледам темата ии да ви кажа аз самия мисля да си взема нов педал или процесор,ама се колебая точно какъв,че не съм много навътре в тая материя Свиря с Айбанец,а кубето ми е Стаг и търся нещо от порядъка около 150-200 лева там някъде,таа ми е интересно кво може да ми предложите и посъветвате. Цитирай
Recommended Posts