Jump to content
Българският форум за музиканти

Tubeman II мнения


kkertev

Recommended Posts

Здравейте,четох доста ревюта за този преамп по чужди сайтове.

Сега искам да чуя и вашето мнение.(не намерих тема за това),или не подробна.

Нека пишат хора който са компетентни за продукта.

Интересува ме,качество на звукът,за какви стилове става,примерен чейн:китара----уауа----тюбмен----централно или кубе!!!!

Ще се ползва не за домашно свирене а за репетиций и концерти,в различни усилватели а понякога и в централно.

3-канала

1-чист,2-крънч,3-соло,-----еквалайзер за 3те канала.

Вапросите ми са:

До колко има драйв крънча и соловият канал,може ли да се ползва крънча за ритъм примерно стил соната арктика,крематори,пейн.

Ще ми трябва ли някакъв допълнителен лек драйв за бустване на крънч канал за повече гейн и какъв(в ритъм блендата).

Оправдано ли е съоотношението цена-качество на продукта.

Ето и гиърът ми за помощ на мненията.

Китара-ESP MII

Адаптери:S/D TB-5(brige) SH2n (neck)

Dunlop wah-wah 95q

Attax-40 (кубе).

Всяко едно компетентно мнение ме интересува, и би спомогнало за евентуална покупка.

Благодаря предварително.

Поздрави:К.Кертев. :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Tubeman е нещо много сериозно и добре изчислено/направено ... Цената си е напълно нормална, за работата, която върши. Ползвам Тая машинка още от '99 и никога не съм планирал да се разделям с нея- имах Tubeman I, после го продадох/замених за Tubeman II. Има компенсиран изход за включване директно в миксера, и той е адски добре изчислен също - резултата е супер!

 

Допълнителни стомпове не са ти нужни - Tubeman има всичкия гейн, който може да ти се наложи да ползваш. Звучи със страшна динамика - и на крънч и на лийд. Най слабото му място е чистия канал.

 

Казвал съм на няколко колеги, че ако си вземат Tubeman - ще се влюбят в него ... Е, така и стана - признавали са ми вече, че съм бил прав в това си предположение :cheers2: Наскоро правих тест - включих Тюбман директно в AMP IN секцията на китарната ми глава H&K TriAmp Mk II. Оказа се, че Тюбман звучи невероятно и ОПРЕДЕЛЕНО по-безшумно от оригиналната преамп секция на главата !! Резултата беше убийствен, без да преувеличавам. Така че, ако имаш преамп и сериозно кубе/апаратура, на която да ползваш поне AMP секцията с Tubeman ... резултата ще е много, много сериозен !

 

P.S. Между другото ATTAX 40 звучи много, много гот, само дето има 2 канала ... Почти същия резултат дава и H&K Blue или Silver series.

 

Поздрави !

 

Данчо

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз да кажа няколко думи :cheers2:

Купих от Данчо един Тюбман и го разцъках мисля достатъчно. Та Тюбмана по дефиниция е recording preamp. На живо директно в пулта определено издишаше ( да не стават недоразумения никога не ми е звучало нещо готино в пулта ) но в къщи си изкарвах какъвто искам звук. После като всеки нормален човек прочетох ръководството за ползване :) и там пише, че ако си имаш кубе или амп то най-добре да ползваш Tube Factor. И така и направих. Продадох Тюбмана и взех ТюбФактор. Определено сега съм по-доволен. Само да поясня Tube Factor -а е буустер/драйв. Демек си ползваш чистия канал и в този ред на мисли не е заместител на Тюбмана, който можеш директно да го ръгнеш в компа и после с малко корекции да си докараш какъвто искаш саунд. Та, крънч канал няма много гейн. А третия канал реже глави. За съжаление всички канали ползват общо EQ. Има прилична кабинет симулация но най-добре да ползваш импулси като записваш. Другото нещо, което знам, че не е баш лампов преамп ами хибриден - каквото и да значи това в този контекст ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Батка Tubeman II не стига че е с безумна цена,но е и с безумно високо ниво на шум,ако планираш да си го купуваш,задължително и нойз гейт.Иначе звук може да се догоди но чистия канал и аз съм на мнение че не става.Размера и тежеста също са му огромни.За тези пари по-добре Меса V twin,динамиката и контрола върху инструмента са с класи отгоре.Абе с две думи транзисторен дисторшън с лампа за красота .Дано съм бил полезен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...За тези пари по-добре Меса V twin,динамиката и контрола върху инструмента са с класи отгоре.Абе с две думи транзисторен дисторшън с лампа за красота...

 

Много хора са казвали, че и Mesa V-twin е на същия принцип и сигурно е така, не споря. Имал съм и V-twin, и Tubeman II. Разликата в двата е ефекта е обаче огромна, много повече от тази, която реално можете да си представите. Ако нямах нужда от финикийци, нямаше да продам последната ми Меса.

 

Винаги съм се кефил на лукавите и недоверчиви погледи на озвучителите като се появя на чек с комютърна чантичка на рамо, а след края на концерта и озвучител и хора от публиката са идвали да ме поздравяват за страхотния звук.

Като Mesa V-twin директно в пулта няма друго такова животно!

Редактирано от Vynyl Sky
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм съгласен и с двете мнения по-горе, oсобено с веселяшкото изявление "безумна цена", която в сравнение с другият преамп беше доста по-ниска (за класи над пък съвсем)? И лампата в никакъв случай не е само за красота. Дизайна на двата ефекта е близък, включително и при използването на лампата. Ако искаш пълна лампа си купуваш Kock Pedaltone или Bogner Fish.

Разликата с V-Twin e до голяма степен въпрос на вкус, защото колкото мнения за V-Twin има, точно толкова има и за Tubeman-a. Aз, например, съм много по-голям фен на Tubeman, отколкото на V-Twin-a. Е, и? При това го притежавам от момента, в който излезе. Ако не можеш да изкараш звук от него, значи някъде има проблем, но той не е в Тюбман-а. Ако искаш да изкараш звук, който го няма в Тюбман - е как да стане, като го няма?

Нивото на шум на Tubeman II по моите впечатления е доста ниско (под ниско имам предвид по-ниско отколкото на софтуерен симулатор, при това с китара през DI не за 20 кинта и в RME interface). Необходимоста от нойз гет, говори за наличие на проблеми в други елементи от веригата - китари, стъпало или там в каквото е било включено.

Всеки един от каналите е използваем и доста добре звучащ, според мен, включително и чистия, но Crunch канала е просто великолепен.

 

В harmony-central.com (колкото и да се изроди последните години) има достатъчно на брой впечатления и за двата преампа и като че ли феновете на Тюбмана са леко по-доволни, поне според оценките им.

 

Най-добрият съвет, като при всички такива наложени сравнения е - "отиди, посвири и чуй". Защото каква е ползата от това какво на мен ми харесва?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Харесвам Tubeman I повече от II, заради повечето звуци които предлага.(може и да греша, не съм притежавал 2-йка)

От друга страна 2-йката е по-функционална за свириене на живо.(това е сигурно)

Месата също я познавам добре.

Ако някой иска да ми подари само една от трите - бих избрал месата. Това обаче не значи, че е много по-добра.

И знайте, че месата има по-малко кривоч от тюбмените.(така поне аз го усещам)

Сигурно, не съм прав от техническа гледна точка - там има 2 лампета срещу 1.

Обаче на свирене тюбмена е по-метъл.

Конкретно - сетинга метъл на тюбмен 1 го дава по-метъл от червения канал на ви-туина.

Пак според мен. Предполагам, че според друг няма да е така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Sinergy: С трите канала имаш възможност да си направиш звук общо взето като за всеки стил, стига да ти допада звука на марката H&K. Според мен гейна на крънча няма да ти е достатъчен за ритъм в стила на Соната Арктика, Крематори и т.н. С драйв/буст предполагам ще стане, защото Тюбмена според мен се сработва общо взето добре с такива чудеса. Не съм си правил експерименти за ползването му с китарен амп, но спикър симулацията му на изхода към миксер според мен е доста добра. Не ми е направило впечатление да е с повече от обикновеното ниво на шум. От изходите му съдя, че не е проектиран за включване в комбо, а към китарно крайно стъпало. Най-добрият вариант е, разбира се, да го чуеш.

 

:thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото разбрах човека си е купил вече Тюбмана. - Честито!

 

Но нека да искажа своето мнение.

 

Ефекта както споменават колегите е хибриден - каналите са солид стейт - след тва сигнала преминава през лампа.

 

Дори да се абстрахирам от горното - ушите ми чуват един оцветен солидстейт сигнал без лоу енд , пръстите ми не усещат динамика на звукоизвличане.

 

Като заключение - добра играчка за вкъщи или ако ни мързи да разнасяме апаратура , липса на всякакво удоволствие или хъс да свириш с него.

Не на последно място цена колкото нормален изцяло лампов преамп - което е клас отгоре.

 

Дими

 

п.с.

Понеже моите постове създават напрежения в съфорумници - моля днес го пропуснете и не отговаряйте на горното - благодаря !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е щом човека си е купил честито! Но и аз да се намеся. Правил съм реплика на тази машина и съм се занимавал и с оригинала известно време. До някъде съм съгласен с мнението на metalhammer - определено се усеща, че е солудстейд :thumbdown: . Все пак лампата не е само за красота и върши известна работа. Определено сложен до един лампов преамп пада от класациятя, но ... все пак този е хобриден . По горе някой спомена, че били на "същия принцип" с ВиТуина. Е до колкото и двете използват опрационни усилватели и лампи са на един принцип, но иначе са съвсем различни като изпълнение и схемно решение, но това на дали е толкова важно в тази тема.

 

На тюбмена най-силен му е средния канал (крънч). В нещастния си опит да направят 10 копчета, инженерите на H&K са добавили този Войсинг на лийд канала, който така скапва, че не се трае. Въртиш и все не ти харесва. Ако тази добавка в схемата, която реализира този Войсинг се махне, третия канал звуква много по-близо до средния, но с повече ниска среда (естествено с повече гейн) и цвят. Ако някой се интересува, мога да напиша един пост как да си го моднете - много е елементарно.

Чистият канал определено може да е по-добър ... Някак си стои в страни от другите два канала, които са доста компресирани - когато превключиш на чистия той е твърде динамичен и няма никаква пробивност в общата картина в групата. Особено за не много добри китаристи, които не си владеят добре дясната ръка, резултата е трагичен (между другото, като споменах динамичен се опасявам, че ще бъда разбран погрешно, но както и да :) - забелязвам, че повечето хора казват динамичен звук, точно тогава, когато той е добре компресиран и лимитиран).

 

Кабинет симулации сме чували и по-добри, но тази върши работа. В лека опозиция на metalhammer ще кажа, че ми се е случвало с една и съща апаратура да свиря един път със страшно удоволствие и хъс, друг път отвратителено. Въпрки, че никога не съм се кефил на кабинет симулации и свирене директно в пулта, на последното участие на моята група се бях ръгнал директно в пулта (от мързел и понеже предишния път се бях пребил от носене на апаратури) и свирих с най-големия кеф, с който някога съм свирил ... но тук отиваме вече в друга тематика :hysterical:

 

Тюбмена не е най-добрата машина на света (и определено е скъп - мръсници :thumbs_up: - светка свирка, як дизайн и са понадули доста цената заради тая лампа), но според мен всеки трябва да има нещо подобно под ръка - било то H&K, V-Twin или пък някоя изцяло лампова машина. В крайна сметка има привържаници на всеки един от известните преампове. Някой спомена, че е голям и тежък. Аз пък мисля, че е лек и малък и супер удобно си го разнасяш на всякъде, като имаш под ръка възможност да не мъкнеш големи усилватели по учасия, ако те мързи. Забелязал съм, че понякога от мъкнене накрая си толкова уморен, че последното нещо което те интересува е звука :) !

Редактирано от fire_garden
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, Tubeman и V-Twin са хибридни, но това не ги прави лоши! Аз имах Месата и я разтиках заради опамповете. Сега имам изцяло лампов преамп и съм доста по-доволен от него. Но това не прави онези играчки лоши. Така или инак включен в централно няма особена разлика дали е хибридка или all-tube. Просто в миксер/комп/етц. супер много бяга динамиката и изобщо... умряла работа. Тей че Тюбмен е супер машинка за целите си! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е щом човека си е купил честито! Но и аз да се намеся. Правил съм реплика на тази машина и съм се занимавал и с оригинала известно време. До някъде съм съгласен с мнението на metalhammer - определено се усеща, че е солудстейд :thumbdown: . Все пак лампата не е само за красота и върши известна работа. Определено сложен до един лампов преамп пада от класациятя, но ... все пак този е хобриден . По горе някой спомена, че били на "същия принцип" с ВиТуина. Е до колкото и двете използват опрационни усилватели и лампи са на един принцип, но иначе са съвсем различни като изпълнение и схемно решение, но това на дали е толкова важно в тази тема.

 

На тюбмена най-силен му е средния канал (крънч). В нещастния си опит да направят 10 копчета, инженерите на H&K са добавили този Войсинг на лийд канала, който така скапва, че не се трае. Въртиш и все не ти харесва. Ако тази добавка в схемата, която реализира този Войсинг се махне, третия канал звуква много по-близо до средния, но с повече ниска среда (естествено с повече гейн) и цвят. Ако някой се интересува, мога да напиша един пост как да си го моднете - много е елементарно.

Чистият канал определено може да е по-добър ... Някак си стои в страни от другите два канала, които са доста компресирани - когато превключиш на чистия той е твърде динамичен и няма никаква пробивност в общата картина в групата. Особено за не много добри китаристи, които не си владеят добре дясната ръка, резултата е трагичен (между другото, като споменах динамичен се опасявам, че ще бъда разбран погрешно, но както и да :metalist: - забелязвам, че повечето хора казват динамичен звук, точно тогава, когато той е добре компресиран и лимитиран).

 

Кабинет симулации сме чували и по-добри, но тази върши работа. В лека опозиция на metalhammer ще кажа, че ми се е случвало с една и съща апаратура да свиря един път със страшно удоволствие и хъс, друг път отвратителено. Въпрки, че никога не съм се кефил на кабинет симулации и свирене директно в пулта, на последното участие на моята група се бях ръгнал директно в пулта (от мързел и понеже предишния път се бях пребил от носене на апаратури) и свирих с най-големия кеф, с който някога съм свирил ... но тук отиваме вече в друга тематика :metalist:

 

Тюбмена не е най-добрата машина на света (и определено е скъп - мръсници :P - светка свирка, як дизайн и са понадули доста цената заради тая лампа), но според мен всеки трябва да има нещо подобно под ръка - било то H&K, V-Twin или пък някоя изцяло лампова машина. В крайна сметка има привържаници на всеки един от известните преампове. Някой спомена, че е голям и тежък. Аз пък мисля, че е лек и малък и супер удобно си го разнасяш на всякъде, като имаш под ръка възможност да не мъкнеш големи усилватели по учасия, ако те мързи. Забелязал съм, че понякога от мъкнене накрая си толкова уморен, че последното нещо което те интересува е звука :hysterical: !

 

 

Наистина - много полезно мнение!! Имаш ЛС - във връзка с възможните модове на Тюбман 2 ...

 

Поздрави !

 

Данчо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ ^ Радвам се, че съм бил полезен с бращолевенията си :metalist:

 

И други хора ме питаха за този мод, така че ще се постарая възможно най-скоро да направя един пост, в който ще опиша моите идеи за модване на Tubeman II, подкрепени по възможност със семпли, схеми и снимки, така че повече хора да видят за какво става въпрос, а и да споделя моя опит по въпроса. Това "възможно най-скоро" ще е вероятно следваща седмица, че тази съм малко пътуващ :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.