Jump to content
Българският форум за музиканти

fire_garden

Members
  • Мнения

    134
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от fire_garden

  1. fire_garden

    N-audio website

    Е голям кеф е станало!
  2. Отдавана не сме се появявали на небосклона! Айде да се отчетем с две инструментални композиции Записите датират поне от полвин година, ако не и повече, но чак сега се сетихме да ги наместим в някакъв микс! http://lemon-and-bea...NIE/Track01.mp3 http://lemon-and-bea...NIE/Track02.mp3 Инжой! ПП За тези, които не са чували за нас групата е инструментална, 4 члена сме ( все меки) - Барабани, бас, клавир, китара - то се чува!
  3. И намен ми стана интересно да пробвам нещо, но положението е тегаво . Ето един малък семпъл - малък е, защото за да се направи върху цялото аудио е голяма играчка, че трябват бая процедури, доста от които ръчни, и пак ефекта е ... трудно да се каже задоволителен. По принцип може да се направят още неща, но наистина е доста занимавка и ръчна работа - само с един плъгин с копче "махни ми шума" няма да се мине при всички случаи. ЦЪК ПП ... и би било добре дас е започне от нещо различн от мп3 по възможност
  4. Няма как да тръгне по тази схема, защото операционния усилвател (741) не е захранен (не е показано на схемата). Явно който е начертал схемата е решил, че който ще я прави ще се сети, че трябва да захрани операционния усилвател Трабва да "вържеш" 4-то краче на 741-цата към маса (минуса на захранването), а 7-мо краче към +са на захранването. Там където е отбелязано VCC на схемата (на края на резистора 10K, където има едно пресечено кръгче) също подаваш +са на захранването, което трябва да е 9 волта постоянно напрежение ... и с 10 волта ще стане
  5. Китарата, по кармична линия, попадна при мен Ето кратко "ръководство" за хора с аналогични проблеми: Това е въпросният, създаващ проблеми, пиезо-адаптер: Адаптера не е капсулован! Вероятно и от там е дошъл проблема, но и в това му е спасението Отделните пиезо "елементи" (не се наемем да правя анализ дали са на кристална или на полименрна основа, а и не мисля, че е чак толкова важно) са притиснати между горната пластмасова част на адаптера, където опират струните и долната метална основа: Самите пезокристали са едни паралелепипедчета, като долната и горна основи са метализирани за да правят контакт от едната страна с металната основа на адаптера, а от другата страна с една лента медно фолио. Съответно за фолиото и металната основа е запоен кабела на адаптера. На думи дори звучи по-сложно отколкото е в действителност Та на "кристалите" няма какво да им стане. Дори някои от тях са поначупени: Така или иначе те си вършат работата - от натиска на струните генерират напрежение. Проблема обаче идва от това, че с времето, от потта на дясната ръка, мръсотия, "разбъзикване" при смяна на струните кристалчетата не могат да правят добър контакт с основата и медната лентичка. Освен това имаше начупени парченца от самите кристалчета, които вероятно са повдигали единия от елементите (под 4-та струна) и той не е правел добър контакт. Направи ми впечатление, че при разглабянето медната лента имаше малко лепило (вероятно електропроводимо), което обаче беше почти заминало в комбинацията с мръсотията и по-скоро пречеше, отколкото да помага Вероятно ремонта би бил най-успешен, ако внимателно се почисти всичко и се сложи малко електропроводимо лепило на контактните повърхности на кристалите. В противен случай, за добър контакт, се разчита единствено на напрежението, което създават струните, но с времето, контактните повърхости се нарушават (от мръсотия, окисляване ... ). Вероятно проблемът с контактуването е комплексен, защото ми направи впечатление, че китарата беше настроена полутон надолу - може да не е достигала сила от струните за натиска на кристалите ... но да не влизам в излишни теории В крайна сметка, след внимателно почистване, китарчето просвири и по мое сктромно менение има още много живот в този адаптер, ако се понагласи грамотно, именно поради причината, че може да се разглоби. Ако медната лента се окисли твърде много, тя лесно може да се смени, разбира се от човек с опит; да се сложи подходящо електропроводимо лепило - разбира се пак от опитен човек, а не с четка тип "лепило за тапети". Самата китара се ползва доста, до колкото познавам собственика, и е нормално да има проблеми от време на време
  6. Електретен се казва Ако е електретен, лесно може да се направи захранване с батерия или с външно захранване. (3, 9 волта - всяко напрежение може да свърши работа). Дори може, ако ще ползваш лаптопа, да вземеш захранване от USB порта. Това е най-простия възможен начин, по-скоро показан в стилизиран вариант. При 9 волта 10k резистор би свършил работа. Кондензатора може да е какъвто има под ръка, но да не много малък като стойност. Примерноооо 10uF би свършил работа. Неговата стойност зависи от разни фактори, но да не влизаме в детайли, щом казваш, че си "абсолютно невеж по тази техническа част". Ако напишеш в google "electret microphone powering" ще излезе доста информация ПП А ако имаш някой познат, който е "в час" в мрежата има схеми на преампчета за електретни микрофони, които не са сложни и лесно могат да се реализират на универсална платка с достъпни части.
  7. ^ Всеки с наблюденията си! Вероятно използвания от мен израз "почти задължителна практика" предизвиква реакция, но ако се замислиш в микс, който колкото и да връщаш за пресмесване все не става, а в този стил това е доста често (поне това са моите наблюдения) Stem Mastering-га е идеално решение, когато миксинг инженера няма какво повече да даде от себе си.
  8. Добре, че се поотвориха нещата в последно време, че може да се пробват и прочутите западни мастеринг инженери! Има няколко човека и в БГ, които са добри в мастеринга, но не се рекламират много по нашите земи и основно работят за външни (чужди продукции), колкото и странно може би да звучи на някои хора. Както и да е. По принцип за такъв стил е за предпочитане да се мастерира на подгрупи - т.н. "Stem Mastering". В този стил това е обичайна, да не кажа почти задължителна практика и дава много добри резултати! Има много предимства, особено в този стил! Подозирам, че не е мастерирано така, а и щом сте навеждали цената, вероятно инженерО няма да е много навит на още работа - не знам де!
  9. Абе добре, че по нашите ширини още се намира сравнително безпроблемно от старото производство - спокойно можем да се гордеем, че сме в БГ
  10. Тези конкретно са хартиено-маслени. Такъв, точно тази марка, верятно трудно ще намериш в БГ, но подобен със сигурност ще намериш, особено както казва kolio_k, сред руските чарколяци. Руснаците имат страхотни кондензатори. Аз лично ползвам стирофлексен кондензатор (изолаторът е стирофлекс), руски, само че 6,8nF ... 160V или повече ... трябва да погледна колко беше С по-голяма стойсност от средата нататък на практика тона вмътнява повече от колкото ми трябва. С по-малка стойност мога спокойно да затворя тона до край и звукът не е твърде глух, и има един характерен отенък, когато потенциуметъра за тона е затворен до край. С по-голям кондензатор, поне на мен, иначе ми е твърде мътно при намален "тон", а и при напълно отворен "тон" влиянието е по-голямо. Слухът е най-добрия съветник - дори и тук да ти напишем цяла книга най-добре е да се сдобиеш с няколко различни типа кондензатори и да пробваш. По принцип смяната на 10-20 кондензатора на практика означава 10-20 пъти презапояване, а това, дори направено от опитен тип, си има последствия, но изкуството иска жертви И все пак да не забравяме, че не е важен най-добрия кондензатор на галактиката, а какво ръцете правят по грифа
  11. ТУК може да разгледате какво се предлага във FARNELL! Купуването става през магазините на КОМЕТ от БГ. На САЙТА на комет се търси продукта по "Order Code" от горния линк и излиза цената с включена доставка до обектите на КОМЕТ в БГ. Между другото има и много други чарколяци, които трудно се намират в БГ и могат да се поръчват по тази система, естествено на по-дебела цена.
  12. ^ На дали някой ще ти даде точно съотношение колофон-спирт, а и да ти даде ще те хвърли в приключение (3,782г колофон/5,600009ml колофон) - ще почне едно мерене ... В тея неща често е както при рецептите - на око. Вземаш едно шишенце спирт, изпразваш го на полвина, натрошаваш колофон (внимашай да не ръсиш много по килима, лепне и оставя не много приятни петна - пробвано е) и сипваш в спирта. Колко? Ми на око. Докато на цвят го докараш като уиски - колофона добре се разтваря в спирта, но бъди търпелив. Помагай му с разклащане, разбъркване. След това вземаш четчица или клечка за уши (но я натопи един път цялата и я изцеди, за да не оставя много влаканца по пистите) и лекичко намазваш предварително фино почистените писти с фина шкурка или стоманена вълна и след това със спирт или с вода (да не забравиш да изчакаш да изсъхне първо). После с поялник и тинол калайдисваш както metalhammer ти каза - внимателно с поялника и за предпочитане с хубав тинол!
  13. fire_garden

    Nie Band

    Благодарско за похвалите! Хляб не знам колко има в нас, но поне си правим кефа, а кеф като има душата не остава без хляб Телекастера е къстъм - не е серийна машина. Тялото е махагоново, а адаптерите са Кент Армстронг. Интересна китара е ... поне аз и се кефя много!
  14. ^^^Всички можеха да си опържат по едни яйца или картофи,да си оправят креватите и да си лъснат обувките^^^ Да - все неща, които нормално човек би трябвало да може на около 12 години при една нормална и смислена образователна система, ако приемем, че липсва домашно възпитание! Колко "смислено" е тогава образованието, щом ще разчитаме на казарма, за да ни научи на ред, дисциплина, уважение и самоуважение, елементарни житейски неща като да си вържеш връзките, да пържим яйца и картофи ... ? ПП Тя и без това темата отива на спам - и аз да замажа ... чинията!
  15. fire_garden

    Nie Band

    Темата е малко стара, но ме мързеше да се занимавам с материала доста време. Ето същото парче малко по-качествено смесено и с по-високо качество на картината, че това което съм постнал преди е смразяващо некачествено - може да се възползвате от 720p HD А ТУК е отходния "канал" на NIE Band в YouTube, където има всички парчета от въпросното участие (в същност не са всички, защото забравих да натисна РЕК от начало - старост нерадост). Приятно гледане и слушане, за който е приятно разбира се Айде
  16. Пичове - много е яко! Знам, че темата е в раздел за звук, но не може да има качествен звук без музика, а тук има музика което е най-важното! Като работа - единствено вокалите малко не се вписват в иначе много добре направените миксове. Но все пак - 6+ отвсякъде! ПП Обложката кърти!
  17. На практика аз не играя ролята на продуцент на проекта, нито ще издавам диск! Само записах хората и честно казано не знам какво са решили да правят с нещата си. Твърде е вероято да ги разпространяват от ръка на ръка. Но да си призная, ако се занимавах с издаване, с удоволствие бих организирал подобна идея, която ми се струва че има повече потенциал при подходящо продуциране и качествен запис.
  18. Брех че хубавинки - бравос!!!
  19. Абсолютно си прав - определено не би било лошо да има подпора "отдолу"!
  20. ^ Тамбурата не е проблем да се извади повече напред, но е само една! Малко неестествено е една тамбура да звучи по-силно от женси хор + тъпан, но все пак това е запис и може да се прави какво ни хрумне много ясно. Именно заради това питам как ви се струва. Иначе "проблема" с потъването на тамбурата е решим В момета съм оставил в голяма част естествената динамика от самия "свирец", която ленсо може да се свие и тамбурата ще е по-конкретна. Същото важи и за гласовете - оставил съм повече от естествената им динамика.
  21. Това е един запис на автентичен фолклор от Тетевенския балкан . Преди да задам темата чисто технически малко информация за самата формацийка. Около 15-тина души от едно село, близо до Тетевен – балканджии хора. За първи път ми се случи за запис да има повечко хора, непрофесионалисти и да няма нервност, припряност, капризи ... спокойни хора и това си личи от музиката. Най-хубавото е, че всичко е записано заедно – без кръпки, монтажи – звучи леко фалшиво на моменти, абе живо и натурално . И още по-хубавото, че е автентично – това не е фолклор от някой ансамбъл, а както „ръководителят им” каза, изпълнява се така, както са го чули от техните майки, бащи, баби и т.н. Самият човек каза, че така се е изпълнявало и преди 150 години. Е аз не, че имам спомен от тогава за да го докажа това, а и не мисля, че това е съществено. Идеята им е, чрез записи, тези песни да се запазят. Чисто технически не е записано в подходящото помещение за жалост, нито с най-добрите микрофни, но това е материала. Лично аз не съм голям разбирач от фолклор, така че приемам всякакви мнения по микса, а и как въприемате музиката като цяло, в този вариант на запис. Стремял съм се да не го омазвам в ефекти, както повечето хора винаги „препоръчват”, като чуят гайда или кавал, а да го вкарам в едно общо помещение и да звучи така, както се и изпълнява. Дали има нещо в тази насока вие ще споделите надявам се. ПП Лично мен този фолклор веднага ме грабна с автентичността си, а и веднага си го представих, че записан перфектно, би бил притежаван на CD с радост от доста запалени меломани и ценители. Говоря като, човек, който не знае какво има правено в БГ по този въпрос - признавам си mp3 СЕМПЪЛ
  22. Напълно съм наясно, че както спомена "нещата малко се застъпват с продуцентски решения, а в случая почти напълно тази роля изпълняваше самата група". Продукцията е добра, аз само отбелязвам, какво чувам и всеки който рабти с групи се сблъсква с този проблем със смесването на продуцентски, композиторски и всички там етапи да не изброявам какви "-ски" неща. "За БГ банда нивото е добро" отразява цялостния продукт по мое мнение - ясно е, че е в раздел смесване и мастеринг, но няма как на 100% да се отделят нещата. Това сигурно щеше да е същото мнение и да беше смесвано от най-добрия (ако има такъв изобщо) и накрая мастерирано от Боб Кац Както и да е. За "loudness war"-a, не може да се каже, че случая е "Металика" , но тази тема е дълга и се дискутира много. Всеки преценява как да мастерира продукцията си - въпрос на продуцентско решение, както каза ти. А и при зачекването на тази тема никой от нас (или поне аз) няма предвид, че продукциата е предобрена, а че просто с тези нива вече се гони и аз не знам какво - както и да е. Тръгнах да пиша толкова много неща, но ги изтрих, защото и аз самия на моменти се налага да надувам нивото до дупка, а пък теб съм зачекнал - въпрос на продуцентско решение както каза ти. Нещо, което трябва да се отбележи - много похвално, че сте се обънали към мастериране от човек, различен от този който смесва. Това е много правилно и често се заобикаля по нашите ширини. Естествено, че мастерирания вариант звучи по-добре от само миналия през един лимитър. За това и дума не може да става. Всеки може да намери един куп недостатъци, кои основателни кои не. А и ние често лице в лице не можем да се разберем като хората, какво остава с постове. Който не е правил цял албум със сигурност не знае за каква къртовска работа става дума, още повече за албум от самопродуцираща се груба с, при всички случаи, ограничен бюджет, и записан не с най-добрата възможна за стила техника. Винаги ще има какво да се критикува, много от нещата и ти си ги знаеш. Важното е, че албумът е готов и както гледам, феновете го приемта добре - значи си свършил работата.
  23. ^ Така е - подкрепям, че за да има добър резултат, заниманията с "ефектчета" и "усилвателчета" изискват сериозни познания по математика и то не само sin, cos, умножено, делено, а наистина познания по висша математика и физика, познания на съвременни инструменти (програми) за симулация, които много помагат и за да се ползват е почти задължително човек да разбира от математика, но пък и смятам, че няма нищо лошо да се копират проекти, пък какво като водят до лоши резултати (стига да не са свързани с токови удари и физически наранявания)?! Който има интерес ще копира някой проект, ще види че не работи и ако има мозък в тиквата ще види, че има нужда от повече познания и ще се заитересува. Който не - просто ще е пробвал, в по-лошия случай ще обвини целия сват, че не му помага и не му казва колко лесно може да стане - лошо няма. Всички се учим по един или друг начин в една или друга насока. Сори за офтопика
  24. Малко в страни от темата, но каквито и монитори да си вземеш, помисли и за едни прилични слушалки - винаги има нужда да се сравни на различна система, а слушалките са много подходящи за домашна работа, като допълнение към мониторите, особено ако мониторите са нисък клас. Доста по-лено може да имаш качествени слушалки, а мониторите зависят в голяма степен от помещението. Не че няма нужда от монитори, но помисли и за този вариант. Имам предвид, ако нямаш вече слушалки, може да предвидиш в бюджета и едни прилични такива. За домашна работа това ще ти помогне със сигурност и при запис и при обработка.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.