Jump to content
Българският форум за музиканти

Tubescreamer Shootout


Baby Thomas

  

49 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

И съм съгласен с това, и не. Зависи от приложението. Наистина да се сравняват бустери няма много смисъл, те до голяма степен се делят просто на два вида, такива които вършат работа и такива които не я вършат, а това до голяма степен се определя също и китарата и най вече от използвания амп. Някои бустери вършат например много работа с едни ампове и си звучат откровенно гадно с други. А и много често от буст педалите се очаква при нужда и леко да отцветяват звука, например понапомпани среди или пък малко повече баси и тн. Скоро получих бройка от Фаийърсаунда на Ники и макар, че още не съм имал време д се заигравам с него (а трябва), за кратките 10 минути , в които дръннах с него, видях че е би ми вършил много добра работа за китарите ми тип страт, а също и за омекотяване на хъмбъкър саунда на Ямахата ми в джаз контекст/ досега използвах за целта TCElectronic Vintage distortion.

 

Аз специално съм по заинтересован от ползването на тези педали не като бустери, а по скоро като самостоятелни драйвове и там вече всичките са различни със своите нюанси и детайли. От доста отдавна въобще не използвам ламповите драйвове в амповете (освен за рок разбира се :blush: ), а комбинации от педали. Разбира се съм напълно съгласен че ламповия драйв трудно може да бъде бит с качество от педалчета, но приложението му е предимно в рока и блуса, а аз свиря доста други неща и там добрите педалчета се справят по задоволително от моя гледна точка и са много по гъвкави и лесни за употреба без сериозна загуба на качество. Проблемите при тях са предимно в цената и точно за това е толкова добре , че има хора тук във форума (като адаша Ники), които да ни ги правят на добри за българския плитък джоб цени.

 

В момента имам 8 драйва и смятам тези дни като намеря малко време да запиша малко семпли с тях. Нещо от типа -с малко драйв, с нормален и с максимум драйв, като навъртя тона им по най подходящия според мен начин от гледна точка на използвания амп с цел постигане на оптимален (поне от моя гледна точка ) саунд от всеки драйв. Върти ми се из главата само следната идея, мислех, че с цел да направя семплите наистина реалистични и показателни, да запиша един чист китарен трак (картата ми е 192/24) с прилично качество и като внимавам да е напълно линеен, особено от към ниво и след това просто да го пусна през ефектите в кубето. Това ще гарантира напълно еднакво свирене за всички и разликите между тях, ще се дължат само на особенностите на самите ефекти.

Разбира се , от музикална гледна точка това не е много правилно, защото човек нагажда свиренето според саунда и не свири еднакво на всички ефекти, но от гледна точка на сравнителни семпли, би трябвало да даде задоволителни резултати.

 

Вие как мислите , дали може да стане

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 56
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Според мен, свири отделно с всеки един педал, защото абсолютно съм съгласен, че човек нагажда свиренето си към всеки драйв и би трябвало целта да е - да се измъкне максимума от апаратурата, а не да се сравняват "стойности на резистори" :blush:

 

 

П.П. Ето - пък на мен Файърсаунда най-добре ми работи с Лес Пол и (относително) хай-гейн и драйв потенциометъра на 8 часа макс :no:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересна като идея и тъпа като реализация. Много си се самоядосах. Фак...

 

Въй, тоз Мастър верно не е така. Сега го чух на МР3-то. Аз карам по помен от едни хартиени ноти, които учих 1994-та... :no:

Обаче и там, както и на двата ми .ПДФ-а (все различни книги са) я пише по друг начин. На три места! И все грешно. Проверих преди малко. Ебаси ужаса! Че и пари искат за тия грешнотии, пфуййййй... :blush:

Имаше едни видео на Кърк, дето показваше май точно Мастъра. Ще взема да го издиря и него, щото може и той да не я знае как се свири. Какъвто е льохман... :no:

 

Малко офтопик : Ето го въпросното видео.

По темата : Аз гласувах за номер 2, но според мен на някои места и 4-те звучаха малко зле.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Голямо избиране падна... Между Но.2 и Но.4

 

Оставям настрана всякакви забележки и давам гласа си за Но.4

Просто защото ми звучи най-чисто и ясно...

 

С риск да "повлека крак в грешна посока", ще предположа, че Но.4 е Файърсаунда... (Не съм имал щастието да го чуя наживо... Съдя по разни други семпълчета, които чух из форума)

 

Чакам с нетърпение да видя дали съм познал :blush:

Редактирано от S-cape
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм си измислил краен срок за обявяването кое кое е, но ще кажа тия дни. Днес може да тейпна и директно да видим как ще е... :no:

 

Точно за него говорех, но на Мастъра не стигна до пре-хоруса. Страхливец! :blush:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По молба на авторите на 2те теми затварям тази, от която да се чуят семплите на ефектите, а гласуването ще става в темата на Евтим.

Ако нещо не е наред, си кажете, поправимо е. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Странно ... само на мен ми харесва Ефект:3 ;) Какво ли се учудвам - все пак тука има хора които къде къде повече разбират от мене ... А колкото до това колко са прочели само поста на Евтим си е друг въпрос :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Писах си мнението в оригиналната тема.

 

За мен:

 

1 звучи прекалено рязко, криви много остро и изведнъж.

2 звучи балансирано и достатъчно динамично.

3 звучи малко прекалено асиметрично и обло, може би има твърде много асиметрично изкривяване. Липсват му и хубавите високи хармониции на записа.

4 звучи много балансирано, ярко и бистро, но е малко по-нединамичен.

 

Колебая се между 2 и 4, но избирам 2.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това имах в предвид - доста хора минават на принципа : "Помощ от публиката в Стани Богат" ... Да видим колко ще изкажат друго мнение . Лично за мен този объл звук на #3 ме блазни много за Gary Moore звук ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки с вкуса си. Аз пиша от моята гледна точка, а 3 не ми харесва в повечето записи, макар че в сравнение с 1 е цвете, според мен. Лампата има много динамично поведение - понякога е по-симетрична, понягога е малко асиметрична. Не е успешен подход да сложиш асиметричен кривоч, който винаги е еднакво асиметричен.

В редки случаи това дава по-"лампов" звук, но обикновено това е за сметка на яснотата във високите честоти и прозрачността. С този подход липсва "sparkle"-a, блясъка, онези "звънчета" които се чуват с истинска лампа.

Не съм гледал схемата на ефект 3 и не знам кой е, но съм почти сигурен, че е правен с идеята да е асиметричен.

 

И все пак - всеки си има вкус и гласива според ухото си.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Попринцип не разбирам от изкривявания и всичките неща там за звука... но мога да кажа просто от слушане какво ми допадна.

 

Значи

 

1-вия за мен звучи най-кофти, много шава ако мога така да се изразя (би трябвало криви да кажа май)

 

2- като цяло ми е фаворит, динамично звучи и звука е приятен

 

3- има нещо, което не ми допада съвсем.. незнам..

 

4- също ми харесва, пак е динамичен , обаче и има разлика с 2-рия..

 

И като цяло се спирам на номер 2 за мой фаворит :virtuoz:

 

п.с. надявам се да не ми се смеете много на обясненията  ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да спомена нещо - Ефект 3 НЕ Е глух или мътен!!! Просто има доста силен аутпут и го намалих, за да не избива и клипва. Обаче от това нещо изчезнаха високите. Факт е, че до АМР-а ги чувах доста близки като нива и в никой случай тоя не беше толкова глух. Явно долу при микрофона обаче положението е било различно. Може би трябваше да намаля гейна на майк входа, а нивата да изравня после софтуерно. Или поне да запиша пробно и да настроя нивата според записа, а не според това как го чувам. При директния запис планиран за довечера ще оправя тази нередност, да видим какво ще се получи. :virtuoz:

 

Също така - всичките са различни и интересни и могат да се ползват както като буустър, така и като драйв. Имат си особености, слаби и силни страни. Радвам се, че има интерес към темата и то въпреки оплескването на анкетата оттатък. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.