Kurt Uvash Отговорено Август 7, 2009 Отговорено Август 7, 2009 В уроците от подписа ми съм обяснил и показвам най-малко 10 пъти как се прави това, но ще отговоря и текстово. Много зависи с какъв драйвер си. Защото в повечето случаи ако си с Asio4All това което искаш се избира от Windows миксера под раздел Recordings вътре в настройките му. Ако си с собствен ASIO драйвер (най-добре е да използваш ASIO), отваряш Reaper -> Options -> Preferences... -> раздел Audio -> Device -> вдясно избираш аудио система, вида на драйвера ти после, а сетне долу избираш разпознатите от драйвера ти входящи и изходящи канали (първи-последен). След това в панела на всеки трак (може и да ги уголемиш ръчно с Ctrl+търкалце с мишока) или да активираш, подготвиш за запис някой трак (бутончето най-вляво... червенко в повечето случаи) с кликане и ще ти се разшири трак-панела и ще ти покаже индикаторите на сигнала. Този индикатор е и падащо меню и оттам си избираш какво да влиза от това което си ибрал като (първи-последен) входящ сигнал от предните настройки, за които казах. Цитирай
Dawnfall Отговорено Август 7, 2009 Отговорено Август 7, 2009 Първите ти уроци ги изгледах и това съм го направил, но като избера това падащо меню има 3 опции: Mono Input (SoundMAX Digital Audio 1 и 2), Stereo Input (SoundMAX Digital Audio 1/2) и MIDI Input. А на твоите клипчета като гледам има много повече опции. Предполагам проблемът е в звуковата ми карта - вградена е, пък и компютърът е бая дъртичък. Май все още не ми е време да се занимавам с компютърни записи. Цитирай
Kurt Uvash Отговорено Август 7, 2009 Отговорено Август 7, 2009 Когато до̀йде това време, сам ще го разбереш. Иначе и аз съм записвал с Asio4All. Какво да влиза под името Mono/Stereo Input (SoundMAX Digital Audio 1 и 2) ще го избереш предварително от миксера на самия Windows: Start бутон (в Windows) -> All Programs -> Accesories -> Entertainment -> Volume Control. В неговия панел пък избираш Options -> Advanced Посочваш си SoundMAX-a и по-долу избираш радио бутоните и посочваш отметки на това кои канали искаш да видиш в Windows миксера. Input (Recording) - отметка слагаш на Line In Output (Playback) - отпушваш Line In Сега като избереш в Reaper падашото меню на трак-индикацията за сигнал, това което ти е: Mono/Стерео Input (SoundMAX Digital Audio 1 и 2) ще ти е винаги Line In, щото така си го избрал в миксера на Windows (като Input). В предишен пост съм обяснил и какви са подводните камъни, ако използваш Skype или други подобни. Цитирай
Dawnfall Отговорено Август 7, 2009 Отговорено Август 7, 2009 (Редактирано) И пак се чува само от микрофона. Едит: както и да е, някой друг път ще се занимавам. Сега заминавам за Пловдив, а там няма да имам нито китара, нито компютър, така че.. Редактирано Август 7, 2009 от Dawnfall Цитирай
Kurt Uvash Отговорено Август 7, 2009 Отговорено Август 7, 2009 ^ Е ти хубаво си показал картинките, но да беше показал и плъзгача за Recording - Line In и дали си слижил там отметката долу под плъзгача като избор. Този плъзгач, дето с го дал е за Playback - Line In. Иначе в самите списъци на прозроците сложи отметките на всички, за да ги виждаш всичките и във двата миксера (единият миксер ти е Recording-Inputs, а другият ти е Playback-Outputs). Нека видим мискера Recording-Inputs. Там трябва да сложиш отметка под плъзгача на Line In. Защото се обзалагам, че все още ти е на Mic. Цитирай
Slav Отговорено Август 7, 2009 Отговорено Август 7, 2009 И на отметката трябва да пише Select, а не Mute. Влязъл си в грешното меню. Цитирай
Dawnfall Отговорено Август 7, 2009 Отговорено Август 7, 2009 (Редактирано) Мда, прави сте, беше селектиран Microphone на Recording. Мерси, пък като се върна от Пловдив ще видя как се чува. Едит: остана малко време и врътнах едно записче. Всичко е 6! Редактирано Август 7, 2009 от Dawnfall Цитирай
Kurt Uvash Отговорено Август 9, 2009 Отговорено Август 9, 2009 Имаше проблем с едното видео за барабаните - YouTube не го приемаше заради големината по минути затова видеото за барабаните е разделено на три част: 1/2а, 1/2b и 2/2. Напомням и че може да ги ледате в пълна резолюция (HD бутончето) и на пълне екран (full screen бутончето до HD бутона)! Цитирай
Додо Отговорено Август 12, 2009 Отговорено Август 12, 2009 (Редактирано) Понеже не видях някой да го казва(поне не в прав текст) в по - горните постове... ще го кажа аз... Човече, ти си Бог! Евала и благодаря! Редактирано Август 12, 2009 от Додо Цитирай
Kurt Uvash Отговорено Август 12, 2009 Отговорено Август 12, 2009 ^Е, чак пък... Това че съм отделил време да прочета и без това подробния стартов учебник на английски (към който съм дал връзка в първите постове), не означава че съм бог. Или пък да запиша 15-тина урока за работа с тая програма. В последствие съм намислил и още поне 10-тина урока от общ характер да има и да започна с малко базови насоки за кое как се прави, базов микс и прочее. Но... по-натам. Успех на всички начинаещи, пък дано надминете всичко, което се опитвам да обясня (е има грешки тук там, но и програмата се променя всеки месец...). Цитирай
mom4o Отговорено Август 12, 2009 Отговорено Август 12, 2009 И аз ще кажа едно "позакъсняло" Благодаря Цитирай
Kurt Uvash Отговорено Август 14, 2009 Отговорено Август 14, 2009 (Редактирано) Излезе и версия 3.1 с адски много нововъведения като например това, ако нямаме отметка на Mastrer/Parent Send, то I/O бутона от трак панела се вижда като замъглен. Друго: когато искаме да направим Send от даден трак към друг, може порсто да изтеглим с мишката i/o бутона на първия трак към панела на желания да получи изпращането трак. Тези тримата пичове Джъстин, Кристофър и Шуа са ненормални програмисти, но и свирят на музикални инструменти. ВАЖНО: Ако искате да създадете директно тракове и връзки между тях (предложени по подразбиране от Reaper), просто изтеглете с мишката желания VSTi инструмент (например Addictive Drums) и така multi-output каналите директно ще бъдат назначени по отделни тракове в Reaper. Ръчно остава да си направите един трак-папка, който да съдържа всички тракове предложени по този начин от Reaper - иначе по предишния, пипкав вариант, както е описано във видео урока за барабаните (поне да се разбере що за връзки са това). Тази програма е убиец! Ето и снимка от една нова тема за Reaper. Страхотна е: Редактирано Август 14, 2009 от Kurt Uvash Цитирай
Black Bird Отговорено Август 14, 2009 Отговорено Август 14, 2009 Yay, дай линк към точно тази модификация на темата на скрииншота...? Цитирай
Baby Thomas Отговорено Август 14, 2009 Отговорено Август 14, 2009 ХА! Има бета за МакОС, ще взема да я боцна и да разцъкам! Супер! Цитирай
Recommended Posts