Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

В уроците от подписа ми съм обяснил и показвам най-малко 10 пъти как се прави това, но ще отговоря и текстово.

 

Много зависи с какъв драйвер си. Защото в повечето случаи ако си с Asio4All това което искаш се избира от Windows миксера под раздел Recordings вътре в настройките му. Ако си с собствен ASIO драйвер (най-добре е да използваш ASIO), отваряш Reaper -> Options -> Preferences... -> раздел Audio -> Device -> вдясно избираш аудио система, вида на драйвера ти после, а сетне долу избираш разпознатите от драйвера ти входящи и изходящи канали (първи-последен). След това в панела на всеки трак (може и да ги уголемиш ръчно с Ctrl+търкалце с мишока) или да активираш, подготвиш за запис някой трак (бутончето най-вляво... червенко в повечето случаи) с кликане и ще ти се разшири трак-панела и ще ти покаже индикаторите на сигнала. Този индикатор е и падащо меню и оттам си избираш какво да влиза от това което си ибрал като (първи-последен) входящ сигнал от предните настройки, за които казах. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 350
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Първите ти уроци ги изгледах и това съм го направил, но като избера това падащо меню има 3 опции: Mono Input (SoundMAX Digital Audio 1 и 2), Stereo Input (SoundMAX Digital Audio 1/2) и MIDI Input. А на твоите клипчета като гледам има много повече опции.

Предполагам проблемът е в звуковата ми карта - вградена е, пък и компютърът е бая дъртичък. Май все още не ми е време да се занимавам с компютърни записи. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато до̀йде това време, сам ще го разбереш. :greenangel:

Иначе и аз съм записвал с Asio4All. Какво да влиза под името Mono/Stereo Input (SoundMAX Digital Audio 1 и 2) ще го избереш предварително от миксера на самия Windows: Start бутон (в Windows) -> All Programs -> Accesories -> Entertainment -> Volume Control.

 

В неговия панел пък избираш Options -> Advanced

Посочваш си SoundMAX-a и по-долу избираш радио бутоните и посочваш отметки на това кои канали искаш да видиш в Windows миксера.

Input (Recording) - отметка слагаш на Line In

Output (Playback) - отпушваш Line In

 

Сега като избереш в Reaper падашото меню на трак-индикацията за сигнал, това което ти е: Mono/Стерео Input (SoundMAX Digital Audio 1 и 2) ще ти е винаги Line In, щото така си го избрал в миксера на Windows (като Input). В предишен пост съм обяснил и какви са подводните камъни, ако използваш Skype или други подобни. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

7567026381507473411249659306XHaLJpaXxeb50kF3rPY8.JPG16042651925803333541249659302tRR0cnefBHZ0hPhGbhTd.JPG

122346098315069204612496593107obT1x7lI2gQwhLvSMHo.JPG

И пак се чува само от микрофона.

 

Едит: както и да е, някой друг път ще се занимавам. Сега заминавам за Пловдив, а там няма да имам нито китара, нито компютър, така че.. :greenangel:

Редактирано от Dawnfall
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Е ти хубаво си показал картинките, но да беше показал и плъзгача за Recording - Line In и дали си слижил там отметката долу под плъзгача като избор. Този плъзгач, дето с го дал е за Playback - Line In.

 

Иначе в самите списъци на прозроците сложи отметките на всички, за да ги виждаш всичките и във двата миксера (единият миксер ти е Recording-Inputs, а другият ти е Playback-Outputs).

 

Нека видим мискера Recording-Inputs. Там трябва да сложиш отметка под плъзгача на Line In. Защото се обзалагам, че все още ти е на Mic. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:greenangel: Мда, прави сте, беше селектиран Microphone на Recording. Мерси, пък като се върна от Пловдив ще видя как се чува. :)

 

Едит: остана малко време и врътнах едно записче. Всичко е 6! :P

Редактирано от Dawnfall
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаше проблем с едното видео за барабаните - YouTube не го приемаше заради големината по минути затова видеото за барабаните е разделено на три част:

1/2а, 1/2b и 2/2.

 

Напомням и че може да ги ледате в пълна резолюция (HD бутончето) и на пълне екран (full screen бутончето до HD бутона)! :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже не видях някой да го казва(поне не в прав текст) в по - горните постове... ще го кажа аз... Човече, ти си Бог! Евала и благодаря!

Редактирано от Додо
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Е, чак пък... Това че съм отделил време да прочета и без това подробния стартов учебник на английски (към който съм дал връзка в първите постове), не означава че съм бог. Или пък да запиша 15-тина урока за работа с тая програма. В последствие съм намислил и още поне 10-тина урока от общ характер да има и да започна с малко базови насоки за кое как се прави, базов микс и прочее. :)

 

Но... по-натам. Успех на всички начинаещи, пък дано надминете всичко, което се опитвам да обясня (е има грешки тук там, но и програмата се променя всеки месец...). :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Излезе и версия 3.1 с адски много нововъведения като например това, ако нямаме отметка на Mastrer/Parent Send, то I/O бутона от трак панела се вижда като замъглен.

Друго: когато искаме да направим Send от даден трак към друг, може порсто да изтеглим с мишката i/o бутона на първия трак към панела на желания да получи изпращането трак.

 

Тези тримата пичове Джъстин, Кристофър и Шуа са ненормални програмисти, но и свирят на музикални инструменти. :)

 

ВАЖНО:

 

Ако искате да създадете директно тракове и връзки между тях (предложени по подразбиране от Reaper), просто изтеглете с мишката желания VSTi инструмент (например Addictive Drums) и така multi-output каналите директно ще бъдат назначени по отделни тракове в Reaper. Ръчно остава да си направите един трак-папка, който да съдържа всички тракове предложени по този начин от Reaper - иначе по предишния, пипкав вариант, както е описано във видео урока за барабаните (поне да се разбере що за връзки са това). :)

 

Тази програма е убиец!

 

Ето и снимка от една нова тема за Reaper. Страхотна е:

 

LimeflavourScreenshot_1.PNG

Редактирано от Kurt Uvash
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.