Jump to content
Българският форум за музиканти

Адаптера ми наистина ли е 9 волта?


Recommended Posts

Има доста стари фендери с доста стари елементи в тях които звучат убийствено, така че това, че нещо е старо не значи, че е зле.

 

Дали шуми или не трябва да се анализира а да не се съди по това, че има германиеви стари транзистори :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 75
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Да де ясно, но то си трябва апаратура. Идеята беше ако някой е попадал на същото захранване да си каже мнението. Ще пробвам с още някое и ще реша какво да го правя. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

накратко - англичаните имат един лаф "не съм толкова богат че да пазарувам евтино". В миналото ми се е случвало в опити да мина по евтино да си изгърмявам устройства. Сега при положение че ползвам скъпа техника не искам да рискувам, още повече след като съм хвърлил една голяма сума за дадена техника, не е голям проблем да събера още малко лев и да взема съответното захранване което върви с апаратурата - скъпата апаратура обикновено си върви със съответните аксесоари (понякога са в комплекта, понякога не - но поне се препоръчва какво да се купи). Иначе съм и електронен инженер и мога да си правя и ремонторам захранвания, но не всеки музикант разбира от електроника и в този случай по добре да играе на сигурно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Проблемът не е в германиевия транзистор. По принцип, GE транзисторите имат преимущества в определени схеми. С малкото си напрежение на насищане, което е около 4-6 пъти по-малко от това на Si транзисторите и много по-високото обратно пробивно набрежение Ube -> 20...40V спрямо 6V на Si са незаменими в някои случаи.

Проблемът на посоченото захранване е лошото изпълнение на конструкцията и лошото проектиране. Има много подобни захранвания, които са произвеждани за различни цели, например нисковолтовите за калкулаторите ELKA.

Тези захранвания не са предназначени за устройства, изискващи ниско ниво на пулсации, шум и висока стабилност на напрежението. Те са с ниска цена и съответно ниски параметри.

Както много правилно спомена master_gamgee, да префразирам, с пръдня боя не става. за подобни случаи съм мушнал в подписа си наздравицата от "Кавказка пленница" :hysterical: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поне трансформаторчето е използваемо ( и не е Китайско) , на снимката се вижда как не бива да се прави захранване - оголени проводници с 220В , неизолиран държач на бушончето , кабела минава под транзистора ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами това ми е достатъчно. Мерси! Ще ползвам трафа и натам ще си го досглобя. За англичаните и пръднята и аз съм на това мнение. Не че нямам пари да си купя. Явно съм ентусиаст и имам свободно време. :hysterical::hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Не намерих по-подходяща тема, а и не ми се иска да отварям нова, затова ще питам тук :rolleyes:

 

Поляритета на захранването на Boss и Dunlop еднакви ли са?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Здравейте!Ще си взимам нов адаптер за процесора Korg AX5G, който работи на 9 волта и реших да се консултирам с вас какъв да си взема, каква марка и т.н. Днес ходих в Технополис и там имаше адаптери марка Hama в три разновидности 600mA, 1000mA и 1500mA (максимални стойности)с превключвател на волтажа (от 1,5 до 12V) и на поляритета и струваха съответно 17, 22 и 25 лева. Обаче в ръководството на процесора ми никъде не пише на колко милиампера работи и не знам какъв точно да си взема. :(

Освен тези адаптери, които видях, какви други марки ще ми препоръчате да разгледам?

И още един малко тъп въпрос - в ръководствоtо ми пише "Please connect the designated AC adapter to an AC outlet of the correct voltage" а пък на входа на самия процесор пише 9v DC. В крайна сметка с постоянен или с променлив ток работи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

верно в упътването не пише. провери на самия педал дали не е написано някъде - примерно отдолу или някъде до буксата на захранването. иначе 600mA трябва да са му достатъчно според мен. zoom g1 за сравнение дърпа 300. съветът ми е да не купуваш от технополис, а от някой малък магазин за електроника. ще спестиш няколко лева, а качеството ще бъде същото - китайско. със спестените левчета пък можеш да си купиш части да си модифицираш адаптера, ако не е стабилизиран, и след това (не преди) да се почерпиш за добре свършената работа ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мерси за отговорите :) Baby Thomas, ти казваш, че устройството адаптира 220V AC към 9V DC, но доколкото знам тока в електрическата мрежа който е 220V не е ли променлив с честота 50 херца, т.е. DC?

А това "Please connect the designated AC adapter to an AC outlet of the correct voltage" го пише в ръководството на процесора, пък на самия процесор пише 9V DC и вече се обърках, явно едното от двете е сбъркано.

Редактирано от Greenleaf
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

In alternating current (AC or ac) the movement of electric charge periodically reverses direction. In direct current (DC), the flow of electric charge is only in one direction.

AC - променлив ток

DC - постоянен ток

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.