Jump to content
Българският форум за музиканти

Greenleaf

Members
  • Мнения

    41
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

  • Топ дни

    1

Всичко публикувано от Greenleaf

  1. Ох, вярно че така беше, аз кво съм се заблудила. Мерси
  2. Мерси за отговорите Baby Thomas, ти казваш, че устройството адаптира 220V AC към 9V DC, но доколкото знам тока в електрическата мрежа който е 220V не е ли променлив с честота 50 херца, т.е. DC? А това "Please connect the designated AC adapter to an AC outlet of the correct voltage" го пише в ръководството на процесора, пък на самия процесор пише 9V DC и вече се обърках, явно едното от двете е сбъркано.
  3. Здравейте!Ще си взимам нов адаптер за процесора Korg AX5G, който работи на 9 волта и реших да се консултирам с вас какъв да си взема, каква марка и т.н. Днес ходих в Технополис и там имаше адаптери марка Hama в три разновидности 600mA, 1000mA и 1500mA (максимални стойности)с превключвател на волтажа (от 1,5 до 12V) и на поляритета и струваха съответно 17, 22 и 25 лева. Обаче в ръководството на процесора ми никъде не пише на колко милиампера работи и не знам какъв точно да си взема. Освен тези адаптери, които видях, какви други марки ще ми препоръчате да разгледам? И още един малко тъп въпрос - в ръководствоtо ми пише "Please connect the designated AC adapter to an AC outlet of the correct voltage" а пък на входа на самия процесор пише 9v DC. В крайна сметка с постоянен или с променлив ток работи?
  4. Аз също търся репетиционна в Плевен, някой знае ли дали в момента има функционираща такава. Знам, че група Ватикана имаха, но май са я продали или нещо такова?
  5. Благодаря на всички за бързите отговори. Исках да разбера как ще е най-добре и ще има най-малко странични шумове. Мисля да изпробвам варианта, който g_vayov е описал в последния си пост и после ще пиша как се е получило.
  6. Много благодаря за отговора. По принцип знам, че е по-добре еднопроводен кабел, но днес си взех един и продавачът ми казва: "тоя кабел е хубав, няма да имаш шум" И като го гледам в къщи - той е с две жилки, та за това попитах. @Fallenblood: би ли ми обяснил по-подробно?
  7. Здравейте. Изчетох цялата тема, но понеже не съм много на "ти" с кабелните истории, пак не ми стана съвсем ясно как е най-добре да запоя двужилен кабел. Предполагам, че и на други незапознати ще им е полезно някой от вас да обясни по-нагледно и за целта направих една схемичка: Не знам кое как точно се казва, затова съм означил двете места на жаковете, към които се запоява с 1 и 2, а краищата на двете жила и оплетката с латински букви за по-нагледно. Моля някой от по-опитните колеги да обясни коя буква към коя цифра се запоява, така ще стане съвсем ясно и едва ли ще има повече неразбрали. И при готовия кабел задължително ли е да се спазва кой край е за китарата и кой - за усилвателя и ще стане ли нещо ако случайно се размени?
  8. Естествено, че и аз предпочитам ако имах възможност да уча в чужбина, но просто засега нямам такава, поради най-вече финансови причини. Постоянно слушам колко е паднало нивото в НМА а и не само там, а навсякъде в България. Всяка година улесняват изпитите все повече, за да могат да приемат студенти "от кол и въже" както се казва, явно количеството за тях е много преди качеството. Така че аз нямам прекалено високи очаквания за Академията, макар че имам голямо желание да науча колкото е възможно повече неща, които ме интересуват. Да се надявам, че ще е така.
  9. На мен ми предстои кандидатстване в НМА тази година. Мисля да кандидатствам за влизане в ТЕОРЕТИКО-КОМПОЗИТОРСКИ И ДИРИГЕНТСКИ ФАКУЛТЕТ. Точно там се изучава и специалността композиция, за която питаш. Според мен ако не си се занимавал със свирене на пиано и солфеж, е невъзможно да издържиш изпитите. А те са общо три: І. СОЛФЕЖ - Писмен: две диктовки (едногласна и двугласна) в тоналности до два знака, с алтерации, по зададен тон "ла"; - Устен: изпяване на солфеж, определен чрез жребий по време на изпита, в тоналност до два знака, с алтерации, по зададен тон "ла". ІІ. ТЕОРИЯ НА МУЗИКАЛНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ - Познаване, построяване и изпяване на ладове, интервали и акорди (видове тризвучия и мажорно-малкия септакорд и техните обръщения) по зададен тон; - Нотиране на виолинов, алтов, теноров и басов ключ. ІІІ. ПИАНО - Три произведения, изпълнени наизуст: 1. Й. С. Бах - едно произведение по избор от следните: Прелюд и фуга от "Добре темперираното пиано" (І и ІІ том); Инвенция (двугласна или тригласна); Алеманда или Жига от Френска сюита; Прелюд, или Алеманда, или Жига от Английска сюита. 2. Първа част из соната по избор от Хайдн, Моцарт или Бетовен. 3. Пиеса по избор на кандидата. Сам прецени дали това е по силите ти ако тепърва ще започваш, не че искам да ти обезкуражавам, но доста късно си се сетил. Повече инфо тук.
  10. Аз също не разбирам напълно идеята на този раздел. Мисля, че ще е много по-добре ако се направят и "забодат" най-отгоре няколко образователни теми относно смесването и мастерирането - например тема за VST, какво представляват; тема за най-използваните ефекти и какви видове биват, тъй като аз също съм начинаещ в тази област и ще се радвам ако мога да прочета някои най-основни принципи и ориентираща информация в тази област. Ако има кой да се заеме, тогава би станал много полезен раздел.
  11. Ясно ми е това, което казваш, чета учебника на П. Хаджиев просто за обща представа, а хармонията я усвоявам основно от решаване, свирене и слушане на задачи, каденци и пр. Имам много добър преподавател, който освен на правилата, ни учи и на изключенията, които в съвременната музика едва ли са изключения всъщност. А това, което ти каза за секундата - не е казано, че ще се образува такава, ако акорда е в смесено или широко разположение.
  12. Не според мен, а според хармонията най-характерна е секстата в горния глас, която после се разрешава в първа степен - мелодически ход III - I. Пък и чуждият тон т.е. III степен е в горния глас, за да се чуе по-ясно и по този начин акорда да се различи слухово от обикновената доминанта. Не че не са възможни и други мелодически положения.
  13. Шопенов акорд - в класическата хармония познат като D67, съставен от V-VII-III-IV степени, като се използва мелодическото положение, в което в най-високия глас е III степен. Много е як.
  14. Greenleaf

    Photos

    Я, толкинист! Здравей, колега!
  15. Линкът е много интересен, собено аудиофайловете. Има какво да се научи от него. Много ме е яд, че нещо ни объркаха програмата (сега съм в 12 клас) и няма да учим музикална акустика (а и никога не сме учили), където проблемите за различните строеве и съотношенията между интервалите са широко засегнати. Все пак си взех учебника от библиотеката, супер интересни неща има в него. Някой път като имам време, ще постна тук някои неща.
  16. Да, прав си, но понеже на мен ми е интересно и след десетичната запетая, затова реших да попитам Те повечето ученици, дори не си отварят да прочетат урока, камо ли да се вглеждат в такива подробности. А учебникът е на Парашкев Хаджиев, издателство Музика, от 1990г. и е предназначен предполагам за музикалните училища, но в самия него никъде не пише такова нещо, дори увод няма.
  17. Но настройвайки се по Ла с различна честота, съотношенията между всички тонове ще се запазят, което предполагам ще означава, че ако настроя тоновете със същите съотношения между тях, то и строя се запазва. Пробвах да умножавам с 1,498 започвайки от до на малка, кето според учебника (щом До от субконтра е 16 Hz) трябва да е 128 Hz, понеже е най-близо до Ла от първа по квинти. И така Ла от първа се оказа 430 Hz. Пък и както Ивелин каза, има несъответствие и относно До на втора октава. А за обертоновете в учебника пише следното, което разбира се, е вярно, с това което ти каза: Всеки тон звучи в съчетание с още много други, по-високи от него, наречени обертонове , парциални , аликвотни или хармонични тонове. Те се получават в резултат на това, че трептящият източник на тон освен с цялата си маса трепти и с нейните части. Така при трептенето на цялата маса се получава главният, основният тон, който звучи най-силно и се възприема като единствен. От трептенето на половината маса се получава друг, по-висок тон, от трептенето на третината - трети, още по-висок и т.н. Броят на обертоновете е теоретично неограничен. Практически са доказани до 40 обертона. Следният пример показва обертоновете до шестнадесетия включително при основен тон До от голяма октава: Някои тонове не са чисти. Така 7 и 14 са по-ниски от Си бемол; 11 е по-висок от Фа и по-нисък от Фа диез; 13 е по-висок от Ла бемол и по-нисък от Ла. Редът, в който се явяват обертоновете, се нарича натурален звукоред. В този ред се явяват и натуралните тонове при медните духови инструменти, а така също и флажолетните тонове при струнните.
  18. Нищо не се споменава за каквито и да било строеве. В началото на учебника единствено се обяснява какво е камертон и в тази връзка се казва, че през годините абсолютната височина на камертона е била най-различна: 1788г - Париж - Ла от първа октава - 409 Hz 1850г - Виена, Берлин - Ла от първа октава - 442 Hz 1858г - Интернационална конференция в Париж - Ла от първа октава - 435 Hz 1885г - Интернационална конференция във Виена - Ла от първа октава - 435 Hz 1939 и 1941г - Интернационално споразумение - Ла от първа октава - 440 Hz Също така се споменава за обертоновия ред, като са доказани до 40 обертона, но това няма пряка връзка със строевете.
  19. Поздравления за хубавата тема. Тези неща с херците, геометричните съотношения между тоновете и различните строеве винаги са ми били интересни. Днес си отворих учебника по Ел. теория на музиката. Там си пише, че според Интернационално споразумение от 1941г. насам Ла от първа октава е 440 Hz. Но на едно място се споменава, че До от субконтра октава (най-ниския използваем тон в музиката) е 16 Hz, а До от пета октава е 4096 Hz. Не претендирам, че имам солидни познания в тази област и може би затова не разбирам достатъчно и ви моля да ми обясните несъответствието, което открих след няколко изчисления. Или има грешка някъде, или не мога да разбера за кой строй се отнасят горепосочените стойности от учебника, понеже там нищо не се споменава за строеве. Ако До от субконтра е 16 Hz то следва че До от малка октава е 128 Hz Нека приемем че квинтата отстои на 3/2 или 1,5 от основния тон, (както е при Питагоровия строй)чиято квинтата е дори по-голяма от тази на равнотемперирания строй. Целта ми е от това До на малка да стигна по квинти до Ла на първа, което не е трудно. Умножавам До от малка по 1,5 за да получа тонът, който отстои на квинта от него. 128х1,5=192 Hz - това би трябвало да е Сол на малка октава 192х1,5=288 Hz - Ре от първа октава 288х1,5=432 Hz, това би трябвало да е Ла от първа, но ние знаем, че Ла е 440 Hz Точно това не мога да си обясня. А ако използвам за умножение стойността 1,498 (равнотемпериран строй), Ла от първа е дори още по-ниско. Изчислих, че за да са верни данните от учебника относно До и за да стигна по квинти до Ла=440, квинтата трябва да е в съотношение с основния тон 1, 50920268..., което ми се вижда много. Гледах в няколко сайта и според тях в равнотемперирания строй До от субконтра октава е 16,35 Hz Изводът от всичко това е, че информацията от учебника е грешна и авторите нито са посочили за кой строй се отнасят стойностите, нито са си направили труда да изчислят или поне да проверят дали написаното от тях е вярно. Или аз бъркам някъде? Ако е така, моля да ме поправите.
  20. Здрасти, Самознай! Аз съм sister of the elves от БГТФ, ама тука се подвизавам с друг елфически ник Радвам се да те видя и в този форум . И дано с Лот Лориен пак наминете към Плевен някой път, с удоволствие ще дойда да ви гледам.
  21. Аз започнах да свиря на пиано на 6 годишна възраст, а сега съм на 18, т.е вече 12 години, и още не съм го научила съвсем хубаво (макар че съм в Музикално у-ще и съм печелила 3-та награда ). Наистина това е много труден инструмент, трябва много свирене, но след това се развива добра координация на ръцете. С китара започнах да се занимавам отпреди 2 години и 3-4 месеца, ходя на уроци. Китарата също е много труден инструмент, но за момента не мога да преценя кой от двата е по-труден, защото имам сравнително по-малък опит с единия. Но мога да кажа, че класическата китара е по-трудна за малките деца, които започват да се занимават с музика, заради постановката на ръцете, пък и струните изискват по-голям натиск отколкото клавишите, а това уморява детските ръчички повече. Затова децата започват да учат китара на 8-9 годишна възраст, докато при пианото може да се започне на 5-6г.
  22. Още не съм я прочела, но виждам, че има страшни снимки!
  23. Искам да ви попитам нещо. Проблемът е, че с Guitar Rig 3, или Amplitube (само тези две програми съм пробвала досега) си пускам разни ефекти и нищо не ми се променя в звученето на китарата. Включвам си китарата в Line In входа. Чува се само някакво бучене и шум от тонколоните, който си е отделно от звука на китарата. Звуковата ми карта не е външна - Realtek AC'97 Audio, Audio Driver Version: 5.10.0.6010 DirectX Version: DirectX 9.0c Audio Controller: nVidia(0059) Audio Codec: ALC850 Не съм спец и не знам дали тази карта става, взех си компютъра преди 2 години, така че не е отпреди 1993 Имам инсталиран ASIO4ALL. Не мога да чуя никакви ефекти Аз ли някъде бъркам, признавам, че не съм много навърте в тези неща. Какво трябва да направя, някакви настройки в програмите, или хардуерът ми не става? Благодаря на отзовалите се.
  24. Здравей! Не съм от Пловдив, но знам за един магазин, понеже преди време търсих в Гуугъл за муз. магазини. Ето линк
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.