Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Отдавна се каня да пусна някакви семпли с IRс на акустичка. Това е лек за един "древен" проблем, а именно попръцкването и тънкия звук на пиезо сигнала, който си остава такъв дори да се прекара през преамп и някой и друг ефект. С добавянето на зкустичен IR нещата (според мен) звучат доста по-добре.

Веригата е: KD Phenboy -> Focusrite и някой и друг плъгин (най-вече IR Loader).

По-долу има няколко аудио файла. Показва ги като видео, защото ги направих на МР4, платформата не дава да се качват mp3 такива. Но е "черно видео" със звук.

• Symphony Of Distortion. Последователно са закачени 3 различни двойки IRs: Gibson+Gibson (два модела), Gibson+Martin, Martin+Gibson (други модели)

• Chop Suey. Същото нещо, най-отпред и най-отзад има суровия пиезо сигнал.

• Are You Gonna Go My Way. Има само два IR (ляво/дясно). Свирено с излишно много динамика. По някое време се прокрадва такт-два от суровия сигнал да разбуди спящите. 😆

• Chop More Suey!. Има само два IR (ляво/дясно). С опит да се изсирят двете партии едновременно. И втората част е "грешна", че не ми се дропваше. 😊 Отново се прокрадва и суровия сигнал по някое време.

• Wasting Love. Има само два IR (ляво/дясно). Много не помня как беше, не знам защо нея ми хрумна да тествам, но бива. Отново се прокрадва суровия сигнал, мисля на 2 къси места.

Отговорено

Аз ползвам SIM1 XT+ който за мен е доста добър за обръщане от пиезо към акустичка озвучена с микрофон. За съжаление компанията вече май не работи :( но имам и плъгини , които обръщат един сигнал в друг като Toneforge DI Match и Melda MMatcher.....

Отговорено

@Baby Thomas, при мен нищо не се чува, пробвай да ги качиш в SoundCloud или нещо такова. 

Иначе, определено с IR-и звучи по-добре, аз съм пробвал доста, но в последно време се отказах, защото моята китара е с Fishman електроника, която подозирам, че прави нещо подобно и си звучи прекрасно и без IR-и. Даже трябва да има някъде тема, където сме писали кой какви акустични IR-и ползва.

Отговорено

И при мен не се чува на iPad, но на компа да. Може би не се поддържа аудио кодека в този "видео" файл. Те хубаво написаха да не използвам МР3 аудио в .mp4 видео... :D

Все пак е странно, че форум за музика поддържа сто файлови формата за закачане, но аудио такива - не. :greenball:

Отговорено

То форумът за музика си го правим ние, а Инвижън карат на калъп, все им е тая за какво хората по света пишат в софтуерния им продукт. ;) 

А иначе при мен на PC с Win10 файловете си свирят нормално и не ме учудва, че на i-устройства не се чува, то там нали си е малко затворена система. :P

Отговорено

Аз ползвам педал preamp cabinet simulator BOSS IR200, в който могат да се качват и за акустична китара "плъгини". За съжаление от мързел още не съм качил такива, та не знам как звучат. 

Отговорено

@Baby Thomas На мен ми харесаха примерите. Усеща се някакво чувство за "изкуственост", на хирургически слушалки, но в PA системата заспива веднага, никой няма да се усети на live ... :greenball:

Отговорено

@Baby Thomas В PA система тествал ли си, щото част от тия импулси може да имат резонанси и да направиш гадна микрофония в централното, обикновено микрофонира в областта на ниските среди и трябва вече гумен noise supressor или направо друг импулс или пък correction EQ. То доколкото разбирам IR-а е 3-измерен, има честота, dB на тая честота и времева компонента и някъде в тази комбинация нещата отиват по-дяволите + комбинацията с текущо пиезо и неговият предусилвател. 

Отговорено

Как ще хвана микрофония, аз да не съм балък да свиря с акустичка :greenball:

Шегичка, засегнатите да не се засягат. Ел. китарите ми имат пиезо бридж+преамп, съответно втори изход, който обработвам и пускам отделно.

Пробвал съм в централно на концерт и се получава идеално! Потенциалните проблеми са два (и то само ако използваш два импулса, стерео или пък не, но ако не са стерео ми се струва безсмислено): дефазиране, разлика в нивата. И за двете си има нагласяне, стерео IR джаджата ми има корекции и за двете, за всеки от каналите. Тойностите могат да се набарат и в домашни условия. Има обаче накои импулси с голям пик, но ниско RMS ниво и те са проблем. А не можах да намеря някакъв IR едитор, с който да си ги разбъзикам. Май само в процеса на "кепчване" може да се натамъни...

Някой ако знае чалъм как да се редактират импулси да каже.