Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Хора, не знам за вас, но последната седмица почва сериозно да ми писва.

Все по-трудно е вече да различиш песен - цяла песен с вокали - генерирана от ИИ. Това едно. И то - ако е направено за пародия нямам против, примерно тип "какво би било ако Елвис изпее Purple Rain" (това впрочем не е лоша идея) или "отряд котенца пеят Enter Sandman" - това го трая. Но все повече видеа се навъртат, с "песен" която има претенции да е истинска - вече ми се драйфа от това.

Второ - реални групи пускат нови песни, случва се да са песни които много ми харесват (и наистина знам че са реални хора-група, не ИИ) и част от видеото или цялото видео е ИИ-генерирано - драйфа ми се и от това вече. Имам предвид - разбирам че не всеки има пари точно в момента да плати за видео - ами може да потрае малко да посъбере ИЛИ ако все пак не му се дават по някаква причина - има сайтове за безплатни видео-отрязъци, реално снимани от реални хора, пуснати за безплатно ползване - ето това е напълно добро решение.

Защо?

И както казах, лошото е че реални групи (демек хомо-сапиенс-музиканти, че вече трябва да разграничим, че както върви скоро бихме имали роботизирани групи) които харесвам вече пускат видеа частично или изцяло генерирани от ИИ. Рок групи и по-лошото - метъл групи.

Ужас.

Не знам за вас, но когато видя такова нещо групата ми пада в очите. Губи уважение.

Да, ИИ-генерираното често е наистина много красиво, много ефектно и какво? Напълно съм съгласен, че често и мен много ми харесва каквото ИИ-генерира, но не бих го лепнал в мое видео ако имам такова. Обаче бих го ползвал за източник на идея как да изглежда моето видео.

Гледам понякога MTV80s и въпреки че имаше много кухи и скучни видеа тогава, пък повечето бяха такива че да ти е кеф - имаше нещо интересно за гледане.

Ша ма прощавате и ако некому съм крив да ме извинява, но това е моето мнение.

Чакам да поотмине модата. Да - ще има хора които ще слушат това, но аз не мога и няма да съм от тях.

14 часа е в момента, не мога да си сипя ракия да се успокоя, затова пия един Monster, че да се нахъсам още повече. Айде!

Отговорено
3 hours ago, RaverWild said:

...примерно тип "какво би било ако Елвис изпее Purple Rain" (това впрочем не е лоша идея) или "отряд котенца пеят Enter Sandman" - това го трая....

Определено си по-търпелив от мен. :lol:

Проблемът е, че алгоритмите от ден на ден стават все по-съвършени и все по-трудно разпознаваеми дали пеят хора или не. Изкуството и многогодишното обучение + къртовския труд на много музиканти вече съвсем започна да се обезличава и имам чувството, че след известно време ще останат само концертиращите изпълнители, които пеят на живо, а останалото дето е на запис, просто съм го отписал още отсега. ;) 

Отговорено

Сигурен съм, че с този пост не помагам за спихване на кръвното налягане, но ми се струва, че сме в началото на S-кривата.

Така че... стягайте бузи, нищо не сме видели още. :greenball:

Отговорено

Май вече съм го писал…  създаването на музика и изпълненията от живи хора отмират и много скоро просто ще се превърнат в скъпо хоби, много приятно, но безполезно.

Драматични промени предстоят и в киноиндустрията, че и в оная „другата“, много по-печеливша индустрия за възрастни, ако разбирате за какво ви намеквам.

Ние сме свидетели на преходен период, подобен на този, когато е умряло нямото кино или са изчезнали парните машини, или пък лентовите фотоапарати, или пък телевизорите с кинескопи, телефоните с бутони... или пък, което е най-тъжното - красивите блондинки, а както знаете, с изчезването на красивите блондинки изчезнаха и последните рицари! 

Предлагам да хвърляме  китарите и хващаме мотиките, че AI ще свири и ще пее, но едва ли скоро ще копа на полето, а трябва да се яде! :-)

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Отговорено

Хареса ми частта, в която хората посочиха баровете и казаха - не е жив човек, не можем да направим връзка слушатели-изпълнител на живо.

Обаче имаме социалното явление на хора, които му се кефят, дори да знаят какво е. Точно това, което споменах тук (линк към мой стар пост), защото бяхме свидетели как на 22ри Август 2009г една анимирана картинка на момиче напълни ентусиазирана концертна зала и я държа не само пълна а и пееща с нея, и това се повтори и в следващи години. Имам предвид Хацуне Мику (второто видео).

Да, има разлика - Мику не е ИИ. Мику е анимирана от хора, гласът е вид софтуеърен синтезатор, който също за база използва реален човешки глас (продукт на Yamaha) (и да - знам го със сигурност, защото лично видях и снимах момичето, чиито глас е основата на гласа на Мегурине Лука, впрочем ето част от интервюто, снимано от мен -видео 2013) и около нея свирят истински музиканти - музиката също не е писана от ИИ. Просто тогава нямаше тази компютърна мощ.

Сега обаче я има и цикълът е завършен - ИИ може да пише музика, да генерира картинки, да генерира видео и да генерира глас супер-реалистично. Имаме само 2 ограничения в момента:

1. Генерираните изображения на хора все още са 2Д само защото ги гледаме на такъв екран, но е въпрос на време развитието на достатъчно мощна холограмна технология ИЛИ развитието на достатъчно реалистична роботна технология, за да може ИИ реално да стъпи в нашият истински свят сред нас
  2. Ще остане да липсва сетивната връзка - да стиснеш ръката на изпълнител итн, което би се решило единствено с роботна технология

При всички случаи останаха съвсем малко технически пречки пред ИИ.

За мен въпросът остава точно както го формулирах в старият ми пост, чиито линк сложих с червено - ИИ е супер, но трябва да бъде ползвано само като пособие - лопата, чук итн - да си свършим някаква работа. Че ще има хора, които ще предпочитат да консумират основно ИИ-продукти ние няма как да спрем, това ще бъде изцяло нова култура в световен мащаб.

Нека си припомним дебютният филм на Джордж Лукас "THX 1138" (1971) - имаше момент, когато уморен след вечеря главният герой гледаше на холограмен проектор 3Д еротика, вероятно ИИ-генерирана - няма лошо, стига да не се консумират единствено само ИИ-продукти. В тази връзка намирам ИИ за ужасно готин, както писах в онзи си пост, защото позволява експериментиране с ненормални неща, например генерирал съм картинки по тема "космическа котка стреляща с маршмалолен лазер" (да ме прощавате, нямам представа как му викат по нашенски на ония меките пухкавите бонбонки като памук дето са на желатинова основа) и съм изкарвал часове да генерирам картинки с глупости и е супер-забавно.

Та така.

image.thumb.jpeg.fc8e4db2fc208c5cab50aee736d32e0f.jpeg

Отговорено
1 hour ago, RaverWild said:

Хареса ми частта, в която хората ....

.................

.................

....Та така.

В рамките на шегата бих попитал - "Тоя разказ чат джипитито ли ти го написа?:greenball:

Не се засягай, знам, че са твои мисли, но го казах, защото оня е много добър в съставянето на подобни разкази, стига да го насочиш правилно какви да са му размишленията. Нещата с ИИ вървят в бясно темпо, специализираният хардуер за него също...и не забелязвам особени напъни за някакви регулации, но в случая то няма и как да станат де - все едно ЕС да регулира какви ИИ-та да пускат китайците или американците. Някаква луда конкуренция се вихри и фирмите в тази област се множат с всеки ден, а и с тоя оупън сорс вече е достатъчно да имаш само една мощна видеокарта и да си пуснеш съответното AI локално на компютъра. Няма какво да го мислим, нещата вече са забатачени и ще се забатачват все повече, така че единственият вариант е да се приспособим към новото положение. Който успее де, че с тази бързина на промените хич не е лесно да насмогнеш...а че сума ти професии просто ще изчезнат, това е извън всякакво съмнение. ;) 

Отговорено

То с тия негови постоянни предложения накрая на всеки един отговор, дали случайно не искаш това или онова, дали не искаш да ти разкаже нещо интересно или пък да ти състави някой хумористичен разказ и тем подобни, GPT-то май се явява най-големият дървен философ...много му се старае да ти е полезен. :lol: