RaverWild Публикувано Октомври 13 Share Публикувано Октомври 13 Привет, Човърка ме да попитам кадрите на Теоритичен Факултет, както и по-напредналите в музикалните училища: В момента, според правилата за съвременна нотация в България и принципно по света, задължително ли е да се пишат паузите? Уточнение: Не съм вещ в музиката, детето е пети клас (не е в музикално училище) и понеже са ги хванали в базовите правила, скоро писали ноти и паузи, та се зачудих. Естествено предполагам, че е добра практика да се пише всичко и доста преподаватели биха го изисквали, но ме интересува как е в реалността при повечето. Подозирам че правилата за нотация са се изменяли през годините, както се изменят правилата за изписване на думи в различните езици (тенденция е всичко да върви към опростяване), подозирам че по някое време паузите са били напълно задължителни, но сега по пътя на логиката ми се струва, че ако изпишем една половинка нота и не напишем друго, то следва по подразбиране човека да се сети, че следва половинка пауза. Но това си е моя логика, знам ли. Нали се сещате - един от тези моменти, където не е важен въпроса, но те човърка с дни. Мерси. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Октомври 13 Share Отговорено Октомври 13 Далеко съм от училища, консерваротии и т.н. Но по моя логика няма как да не ги пишеш. 1. Ако свириш по ноти в реално време ще е много по-трудно да прецениш, че си видял две четвъртини и остава половин такт паузи, отколкото да видиш нотите + самите паузи. 2. Ако имаш някаква ритмика с омешани ноти +паузи... примерно четвъртина нота + осмина пауза + осмина нота + четвътина пауза и т.н. Как ще прецениш колко да не свириш между нотите? П.П. Паузите вероятно също са ноти, но не знам как да го напиша, може би тонове...? 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Koobenot Отговорено Октомври 13 Share Отговорено Октомври 13 И аз съм далеч от "академичности", но според мен нотите и паузите са музикални знаци, като първият обозначава звук с времетраене и височина, вторият тишина. Изпускането на паузи води до неточности и неразбории. Единствено съм срещал изпускания при разни хвърчащи листи/чернови/нотирани идеи, когато искаш да обясниш нещо на бърза ръка или пък когато мелодията, която свирите е световно-известна и ти предполагаш по презумпция какво трябва да се изсвири ... това нито е устойчиво, нито е точно и няма нищо общо с професионален нотопис. Ако за първи път виждам творбата ти, дадеш ми нотния лист и седна на пианото да свиря на "прима виста" ... какво правим? Свободна интерпретация? 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
RaverWild Отговорено Октомври 13 Автор Share Отговорено Октомври 13 Мерси. Ами честно нямам идея ако ги няма паузите. Както казах - предполагам. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Октомври 13 Share Отговорено Октомври 13 Бихте ли ми обяснили какви са тези "съвременни правила за нотация", както и кога, и кой точно ги е въвел без да разбера? Това много ми прилича на разгорялата се преди години дискусия за 'правилото на пълния член' - понеже много малко хора знаели кое се членува и кое не, имаше предложение просто да го махнат и навсякъде да имало само кратък член, тъй като така или иначе хората не били наясно, пък и не желаели да се научат. Паузите са си нотни знаци, напълно равностойни с нотите и останалите елементи, и без тях няма как да получиш времената на един пълен такт. Интересно ми е при дълга и силно раздробена поредица от ноти, разделени с паузи, как ще се ориентираш кога точно да спреш и кога да продължиш? А ако има точки до нотите и паузите...или пък са с по 2 точки? Или ако си в някой "дълъг" размер позволяващ множество 16-тини, 32-рини или още по-кратки ноти и паузи? Или ако имаш партитура, където в един момент свирят едни инструменти, а другите паузират или се вмъкват между тях? И още безброй примери могат да се измислят, така че няма нужда да се осланяме на шестото си чувство и да гадаем "какво е имал предвид композиторът", щом може просто да имаме паузи на нужните места. 3 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
RaverWild Отговорено Октомври 14 Автор Share Отговорено Октомври 14 А не знам. Аз питам. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Октомври 14 Share Отговорено Октомври 14 А ние отговорихме. Не се предвижда в скоро време писането на паузи да отпадне - махнем ли пауза, все едно махаме нота и целият ритъм отива по дяволите. Всъщност това е и един от основните проблеми на децата, които отскоро са започнали да се учат да свирят на някакъв инструмент (примерно на пиано) - редовно съкращават дължината на "тишината" и затова е необходим метрума, за да ти излезе ритъма. А и както споменах по-горе, музиката не е само до ниво "Мила, моя мамо" с 2 вида нотни стойности, а имаме безброй ситуации, където без паузи просто няма как да опишем музиката. 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
N.V.C Отговорено Октомври 14 Share Отговорено Октомври 14 Светът знае странни примери на съвременна нотация, при която самият автор не е нотирал всичко с пълна точност. Един пример е тази минималистична пиеска от съвременния композитор Arvo Pärt - Für Alina Това, което се вижда е целият и нотен запис. Написана е през 1976 г. Трайностите не са означени точно. Тактовете са с различна продължителност. Не е означен даже променлив тактов размер, защото ако помислим за някаква метрична пулсация става сложно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yamaha Отговорено Октомври 14 Share Отговорено Октомври 14 16 minutes ago, N.V.C said: Arvo Pärt - Für Alina След като го чух, стигнах до извода, че "Für Elise" повече ми допада. Човекът може и да не е написал размер, но не е спестил паузите още в първия такт. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
N.V.C Отговорено Октомври 23 Share Отговорено Октомври 23 Още някои примери за свободна/алеаторна нотация. Нещо подобно може да бъде полезно в електронната музика или при импровизация. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts