Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено
3 hours ago, Ламби said:

Също съм любопитен кой проц включен пред усилвател може да наподобява истински амп.

AxeFX, ако имаш мотивация и време да видиш колко процеси от истински амп са имплементирани в него ... успех. :) 

https://wiki.fractalaudio.com/wiki/index.php?title=Amp_block

1 hour ago, emosms said:

и колко аларма ще вдига реално, не знам...

Като гледам параметрите, май е някакъв румънски, 88dB W/m SPL не е зле за вкъщи, няма да е много силно все ще се чуе нещо, какво вече друг въпрос ... 

https://www.optimusdigital.ro/en/8-20-cm-speakers/7901-an-2608-speaker-8-8-.html

• Отговори 125
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Бях се зарекъл да не се занимавам с тъпи жички, защото НЕ свиря, а това отнема само по себе си доста време.

Жичкопоенето, както и gear-slut-щината са отделни занимания, имащи малко общо със заниманията със свирене и музика!!

Обаче пуста краста... Процесорче е достатъчно и супер компактно за вкъщи, ако просто искаш да свириш, да извадиш поне едно парче като хората и да можеш да го свириш ритмично и чисто, в реално темпо.

Отговорено

Японските лампови hi fi усилватели от миналия век не стават за свирене на китара,да ми давате за пример процове дето струват колкото две стотарки неразумно.Дали живея в бункер иска ми се.Като имаш дертове колко ще е усилена стотарката просто я заобикаляш и си купуваш друго и така.Ама да твърдиш,че нещо става или не без да си го пробвал.Стотарките са проектирани за озвучаване на клубове 100 200 кв метра.Това,че с тях се свири и на стадиони е заблуда.За стадион трябват киловати не 100 вата.Инак в панелна гарсониера няма място и за китарата.Работата е,като със спортна кола,която трябва да караш с 50 в града,няма смисъл и си купуваш малолитражка пак кола,малък данък,не върви ама кола.

Отговорено (Редактирано)

Така е. Но тук говорим за тихо свирене в къщи. 

Ако се не лъжа Металика свирят с процесори на живо в момента. Въпроса е нещо дали те удовлетворява като звук и нива на усилване. Аз съм доволен сега, въпреки че ще потърся транзисторна глава, защото имам кабинет и преамп. Или пък не, времето ще реши. 

А хай фай усилвател с кабинет симулация? Какво представляват киловатните усилватели по стадионите? Дори в малък клуб пак ти озвучават  кубето.

https://www.facebook.com/100076467903449/posts/633375499221375/

Редактирано от svet.k
Отговорено

Свирят металика с процесори ама не са от 200 лева.Какво е необходимо за стадион няма да влизам в подробности отиди на концерт.В малък или голям клуб ти озвучават кубето защото от централното озвучителя може да те намали или засили за да се получи някакъв микс от аларма като в повечето случаи.В 90% от случаите той няма вина,че звучиш гадно просто сигнала към него е такъв.

Отговорено
15 hours ago, Ламби said:

... да ми давате за пример процове дето струват колкото две стотарки неразумно ... 

Ама чакай сега, колега, въпросът ти беше има ли такъв процесор – за имане – има. :) Ако трябва да намесваме факторът "Кой процесор ще звучи горе долу окей и ще струва по-малко пари, да речем до 700 лв.?" ... бих ти отговорил IK Multimedia ToneX. Моля, уточнявайте ги нещата да спорим подобаващо. Ти наистина ли мислиш, че за 200 лв. някой ще ти симулира всички преходни процеси (или почти всички) да се доближи до истински лампов амп? Няма да го коментирам това, всички знаем отговора на въпроса. 

Стотарките са проектирани за озвучаване на клубове 100 200 кв метра.Това,че с тях се свири и на стадиони е заблуда.За стадион трябват киловати не 100 вата.

Това тука ще го разделя на две части, а именно:

1. Ламповата и транзисторната мощност нямат общо. 1 W лампов амп може да звучи като 100 W транзисторен, при много други условия, като например входна чувствителност на усилвателя, захранвания, пад на напрежение, ако имаше един фактор, щяхме да го пишем навсякъде и всичко щеше да е окей. Ситуацията не е такава.

2. Стотарките са проектирани преди всичко да се ползват в кабинети. Дали ще са 1x12", 2x12", 4x12" или клъстер от някое от изброените зависи от дертовете на музиканта и контекстът. За контекстът ще говоря по-долу.

Ако клубът е маза за 10 човека, в PA пускам вокалите, другото просто си излиза от само себе си. Наистина, дори не бих си правил труда да слагам микрофони по кабинети и прочие, аудио системите в такива помещения са толкова примитивни, че освен певец, по-добре нищо друго да не пускаш в тях. Идеята е да пробиеш над барабаниста и да се чуваш на ниво, тук може и 2x12" да ти свърши работа.

Ако клубът е за 100-тина души, тук вече е възможно да се озвучават и повече неща - овърхеди, соло барабан, томове, каса, бас китара, микрофон пред ампа, имаш по-голяма зависимост от озвучител, но пак не ти е достатъчно голяма сцената, че да зависиш на 100% от PA. Тук вече 4x12" имало по-голям смисъл, но ако свириш фънк или джаз ... дали наистина, и барабаниста не блъска толкова здраво?

На средно голяма сцена, да речем с 3000 човека публика обикновено имаш:

• мониторен кръг за всеки музикант
  • Liner Array PA система с отделени бас и широка лента колони за публиката
  • озвучител за централното
  • озвучител за мониторния кръг
  • дигитален пулт за прецизно управление и професионални озвучители

Аз съм свирил през такава система на фестивал, за жалост не в България и мога да ви кажа, че се чува супер, но има условности. Абсолютно съм съгласен с @Ламби в този случай, че трябва да бъде подаден добър сигнал към озвучителите и наистина, тук много по-голяма роля има PA системата, защото сте поне на 4-5 метра един от друг и трябва да чувате какво става.

И сега черешката на тортата – голяма фестивал с 200 хил. души на сцена, бил съм гост на такъв фест, мисля, че са ми малки топките да свиря на такова място. :) Та там вече нещата са сериозни и има следните благинки, по скромното ми мнение и това, което съм видял:

• мониторен кръг на in-ear слушалки с индивидуален микс
  • мониторен кръг на nearfield монитори по сцената с индивидуален микс
  • мониторен кръг на sidefields монитори по краищата на сцената с индивидуален микс, за да пълнят сцената със звук, защото е громна
  • PA система с 8-10 клъстера всеки с по 30-тина колони line array на страна и не знам си колко бас каси под тях, за да покриват картината
  • професионална техника, инженери и нулеви компромиси
  • виждаш другите членове на бандата на десетки метри от себе си и докато барабаниста удари палка звукът идва със закъснение при теб

Ами, мили хора, това е мега яко, само че в този живот надали ще стигнем толкова далеч ... надали и заслужаваме, но поне знаем, ако някой е късметлия и е много трудолюбив на какви благини се радва. :) 

Та заключението е, че наистина колкото по-голяма сцената толкова повече зависимост от PA система. Конкретно за найшия случай, докато се доредим до там попълнихме бая бумащина и минахме прослушвания ... та нищо не е идвало даром, дори за средно голяма сцена. ;) 

Инак в панелна гарсониера няма място и за китарата.

В това на сто процента моето мнение резонира и с твоето и вкъщи съм китара -> VST -> мониторни колони, предадох се отдавна с тези ампове и проклетите ми комшии. 

14 hours ago, svet.k said:

А хай фай усилвател с кабинет симулация? Какво представляват киловатните усилватели по стадионите?

Основната разлика между профи и HiFi техиката е, че първата се бори за издръжливост при всякакви кретенски сигнали като вход, докато втората за прецизност. В едно транзисторно PA стъпало има куп защити, че като някой почне да реве в микрофона и се появи да речем пиков сигнал в PA да не изгори, в HiFi е наобратно – понеже се очаква сигнал, който е смесен/мастериран/изчистен от дефекти и няма да идват странни аномалии към стъпалото там инженерите се стараят при по-малки мощности да създадат амп, който репрезентира максимално вярно честотите, но няма издръжливостта на профи ампа. Това е основната разлика, според мен, има детайли и условности, но шаснът да изпушиш профи амп срямо HiFi при равни други условия е много по-малък. ;) 

9 hours ago, Ламби said:

В 90% от случаите той няма вина,че звучиш гадно просто сигнала към него е такъв.

Затова съм напълно съгласен – при гаден източник маневрите са малко, като в някой ситуации граничат с невъзможното ...