Jump to content
Българският форум за музиканти

Китара през слушалки

Nikolov_76

Recommended Posts

Здравейте,

Моля препоръчайте бюджетен вариант за свирене със слушалки, без комп или амп. Предполагам, трябва да е процесор или някакъв преамп.  Пред него ще се включва драйв или дист. Идеята е да се ползва при необходимост, като резервен вариант

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В какъв ценови диапазон се движим конкретно?

Аз бих избрал Harley Benton DNAfx GiT Core, защото можеш да му слагаш външни IR-и и цената е сравнително ниска. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

IK Multimedia ToneX One също е вариант, качествено, малко, удобно за носене, може да се ползва и за свирене на живо. Но няма ефекти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ И двата са добри варианти, според мен на всяка цена трябва да е моделиращ, а не с IR на самите ампове, за да може да ти възприема добре драйв/дистовете преди него. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Споменатите от теб модели на Mooer и Zoom са супер първобитни зъзкалки с допотопни вградени кабинетни симулации, които са гадни през колони/PA, а през слушалки ще са трагични и дори бих казал опасни за ушите. От всичките кабинети я има 1-2 дето стават, я няма, пък опция за външни 3rd party импулси – йок. От "малките Vox" ако визираш amPlug е още по-ограничаващо положението, защото всяко едно от тези има само един единствен звук от амп и те заключва там + не виждам да пише нищо за кабинети. Най-първобитните китарни процесори дори нямат IR за кабинет, било то дори вграден, ами след амп симулацията имат някаква EQ крива, която ужким да наподобява кабинет и е още по-зле. Предвид факта, че ще се ползва основно на слушалки ти трябва нещо, което хем да не ти пищи в ушите, хем да можеш да си създадеш някакъв сносен виртуален обем, било то с room reverb / stereo expander, че да се кефиш като свириш нощем (да речем). 

Според мен не се занимавай и ако наистина искаш бюджетно решение или Харли Бентъна дето споменах по-горе или нещо по-добро втора ръка.

P.S. Какви слушалки ще ползваш? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря.

Това ще се ползва рядко. По принцип, човека свири с амп, но по изключение, рядко, но ще трябват слушалки. Та за това няма смисъл да сехвърлят повече от стотина лева. Естествено, готов съм за втора употреба, но нямам идея какво. Никога не съм свирил със слушалки.

Не е за мен. Аз лично, когато трябва да съм тих, мога и акустично😀. Дъската резонира достанъчно в тишината. 😁

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имай предвид също, че ако слушалките са с висок номинален импеданс (Beyerdynamic DT 880 600 Ohm да речем), може да са тихи и ще се налагат по-зверски усилвания на присетите/master volume-а на процесора. Големите умове твърдят, че ужким тези дето били с по-висок импеданс били по-детайлни – цък – аз лично такъв тест не съм правил от един и същи модел с различни импеданси, за да го потвърдя с моят хардуер/уши. :) 

Освен това по-високият клас процесори имат глобално EQ с 10-тина ленти, откъдето можеш да отработиш честотни корекции за слушалките, ако нещо не е като хората ... да, не може да се сравни с качествен Sonarworks профил, но все пак е някакво компромисно решение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За 100 лева само кабелите не мож си купи дет' се вика. Как очакваш за такива пари да има някакви джаджи и то читави? :)
Щом има дисторшън, който ще използва - може и само един IR Loader отзад и толкоз. Но те са по-скъпи от символичния ви бюджет, така че... не знам. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ В НадалиЕкспрес и Томан има евтини IR loader-и, ама имат май само DI/небалансиран изход за PA и ако ръгнеш слушалки в такъв, не ми е много ясно какво ще се чуе, тези с изход за слушалки са по-скъпи и се връщаме пак на изходната позиция с проца. Наистина с толкова ограничен бюджет няма кой знае колко маневри. Другия вариант е яко ровене в НадалиЕкспрес, докато не се докопа до някакъв лоудър за 60 лв. с изход за слушалки и то пак въпросът е колко качествен е тоя изход и дали ще иска само да свири през IR-и или ще му трябват и присети ... нека даде още малко инфо. 

@Nikolov_76 Ей това е интересна хава, за 110 лв. почти се вмества в бюджета и се чува окей – цък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Да, няма голяма динамика или някакви умопомръчителни алгоритми, само че като го сравниш с Digitech RP155, дето го купувах преди 15 години за същите пари и имаше някакви странни кабинети и гаден софтуер, това е на светлинни години напред ... :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Vox amplug мини серията са правени за това. Верно стара технология, но вършат работа а и в момента има доста техни копия на пазара, не знам до колко успешни. Имам Lead версията, прилична и с дилей ефект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове