Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

^ Мисля, че ще служи повече като инструмент, отколкото като заместител. Музикалната индустрия много ми прилича на спортната – да имам китарата на Стив Вай, топката на Майкъл Джордан, бутонките на Меси и т.н. Да, можеш да изгенерираш глас, който може би дори е прекрасен, концептуалният ти албум ще е супер. Аз обаче съм твой фен и искам да те гледам на живо ... кой ще ми изпее прекрасната ти песен на живо? AI-я ли? Или ще ходим в бъдеще на концерти на холограми ... не мисля. Едно място, където спокойно може да се ползва на 100% са всякакви рекламни материали – аудио за сторита, кашове, интрота, аутрота, подигравателни къси песни, за такива неща не си заслужава според мен да ангажираш певец, дори Интернет албум, който никога няма да се изпълнява на живо ... окей. Но музикалната индустрия и за в бъдеще ще има нужда от идоли ... които са живи хора. 

@TONY ще слея постовете в темата за AI-я. ;) 

Отговорено
20 minutes ago, TONY said:

Вместо да се даде на някой да я изпее, както трябва, авторът си я изпява

със своят глас и емоция, AI оправя фалшименто моментите.

В днешно време е лесно някой да ти оправи фалшивото, а момчето дори не пее толкова фалшиво (то и песента е доста лесна за изпяване), но ако само точното пеене правеше човека певец, аз сигурно щях да съм Павароти. ;)  За мен пеенето е най-сложният музикален "занаят" и да кажем - авторът си изпява как да е своята песен, AI му я вкарва в тоналността, обаче ако споменатата емоция, останалите щрихи + всичките малки неща, които правят певеца професионалист все пак не достигат на автора, тогава песента му пак ще звучи посредствено с неговия глас. Разбира се тая гад AI-то се развива много бързо и в скоро време покрай това да му оправи фалшивото, ще може да му оправи и настроението в гласа, дикцията и каквото още трябва, но това вече минава в категорията "дълбоко чийтване" и не виждам никакъв смисъл да се правиш в клипа на такъв, какъвто не си и никога няма да бъдеш...то не стига фотошопа и всякакви други ефекти върху някои изпълнители, че като ги видиш на живо не може да ги познаеш, понеже си ги виждал само на клип, та сега и 'аудио-фотошопа' върху гласа си да го оставиш на AI-то, просто защото имаш тази възможност...не знам, за мен това си е едно самозалъгване какво всъщност представляваш. В днешно време малките се хвърлят на всичко, дето блести, без значение как - да кажем, тоя пич (дето свири по-добре, отколкото пее) ще направи примерно някаква песен, ще я даде на AI или на някой такъв като мен да го направи на това, дето не е, след това ще снима клип, някой друг ще направи с видеото същото, което е правено и с аудиото, после песента ще бъде качена във всички платформи, ще натрупа огромен брой гледания/слушания, защото крайният продукт, макар и неистински ще е добър, пичът ще стане за нула време звезда и не съм сигурен дали в процеса на времето няма да забрави кой какво е правил върху гласа и картината му и да си повярва, че е много велик. ;)

Отговорено

:offtopic-001:^ Постът на колегата @yamaha ме подсети за едно интервю с Тодор Колев, ще дам точни секунди за мнението му за дигиталните корекции:

Отговорено (Редактирано)

Тодор Колев  - Аз мисля, че в момента се опитват да правят бройлери, не е същото!

Абсолютно прав е великият ни творец Тодор Колев. 

Наскоро, Николо Коцев на стената си пусна , мнение, че AI ще унищожи творчеството. ( беше преди 2 седмици, не цитирам точно).

Аз му опонирах, че ако се ползва AI , като помощник може да е ок. 

Примерно , пианиста, който е направил прекрасна песен, но няма школуван глас и не е певец ( Ингви Малмстийн също може да си оправи вокалите, защото е китарист на китаристите, ама пее ужасно).

На мен също би ми свършил работа един AI певец.

Аз в подкрепа на твърдението си, че AI може да е полезен, използвах примера с един, с който се запознах виртуално и той ми обясни какво е направил.

Изкомпозирал си е един албум в стил Металика, нарекъл го е белият албум на Металика. Китарите си ги е изсвирил. Барабаните ги е редил.

Пее фалшиво , няма проблем, ИИ му оправя фалшиментото и му слага бленда, като на  Джеймс Хетфийлд.

На мен резултата ми хареса и бих ползвал AI като помощник. 

Има вариант да си изсвиря линията на пеене с китара ( или друг мелодичен инструмент) и AI да ти я замени с глас и текст ( ако имаш измислен)

Разбира се, добре е да се казва, кое какво и да не се лъже.

В скоро време , предполагам, че има възможност да се ползва ИГ искуствен глас, на който певец си пожелаеш. Кеф ти Дио, Халфорд, Дикинсън, Меркюри, Бон Скот, Клаус Майне, Ян Гилън, Плант  и тн.  Не знам дали ще стане, ама съм на 99,9 на мнение, че ще има такава възможност. ( ще има огромен бизнес , убеден съм)

Ето , какво може да направи един читав музикант с AI

Редактирано от TONY
Отговорено

Има и нещо друго, което няма нищо общо с AI. Имах честта да гледам два пъти Кори Тейлър на живо – веднъж с Slipknot, втори път с неговата си банда. Айде, със Slipknot е ясно какво става, там децибелите са високи, спектакъл, всичко е изцъклено и натопорчено и наистина ти се взема акъла. Но на соло изпълнението, ми направи впечатление, че дори когато този човек не пее, а само се разхожда по сцената и говори по микрофона усещаш специфична енергия. Върви по сцената, а сякаш подиумът под краката се трошеше. Разбираш, че отвъд гласа и техниката има куп други качества, които да накарат другите да се чувстват по определен начин. Това софтуерът няма как да ти го симулира. Иначе албумът по-горе си звучи напълно окей и трябва да се ослушаш дали е AI или не. 

Отговорено
24 minutes ago, TONY said:

В скоро време , предполагам, че има възможност да се ползва ИГ искуствен глас, на който певец си пожелаеш. Кеф ти Дио, Халфорд, Дикинсън, Меркюри, Бон Скот, Клаус Майне, Ян Гилън, Плант  и тн.  Не знам дали ще стане, ама съм на 99,9 на мнение, че ще има такава възможност. ( ще има огромен бизнес , убеден съм)

То това е възможно и към днешна дата, просто трябва да си натренираш модела сам. Ето една демонстрация от Иван Ванков-gatakka, който е взел всички публично достъпни аудио записи с Кирил Петков и е натренирал сам модел, където той пее песен на Устата.

:excl: Примерът е чисто илюстративен и предварително ще помоля да се въздържаме от политически/исторически коментари на всякаква основа. 

Заиграх се с тези ContentVec, много са мощни. С още малко ръчкане и GPU(та), мисля, че резултатът е добър.

Отговорено
2 hours ago, Koobenot said:

...Аз обаче съм твой фен и искам да те гледам на живо ... кой ще ми изпее прекрасната ти песен на живо? AI-я ли? Или ще ходим в бъдеще на концерти на холограми ... не мисля...

...Но музикалната индустрия и за в бъдеще ще има нужда от идоли ... които са живи хора...

За съжаление в днешно време музиката има все по-малко значение. И за още по-голямо съжаление вече не сме 90-те години. :) "Днешната младеж" масово изобщо не се интересува от това и за тях тя не е нищо повече от някакъв фон, колкото да не стоят на тихо. Да, има тук-там някое дете, което се интересува и дори свири. Но говоря че масово го няма това, което беше. Рик Беато имаше някакви размисли по темата. Доста интересно според мен, но за съжаление - не в положителна посока. 

Отговорено

Е що бе, аз под идоли визирам The Weeknd, Taylor Swift, Bruno Mars, хич да не е, ходят им на концертите, то че Cory Wong дори доста хора, дето се мислят за музиканти, не са го чували, е ясно ...