dzwer Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s На 2.03.2025 г. at 9:19, Nikolov_76 написа: Според опитните: Скоро попаднах на твърдение, че кабелът променя звука. Ясно е, че може да вкара шум. Това съм го виждал....но да променя звука....🤔 След презапояване проблемът изчезнал. Та въпросът към хората с опит и дълът стаж в работата споялник е: Вариант 1 : спойката на жаковете на кабела влияе върху звука, т.е може ли да го промени- да доведе до затихване или загуба на честоти- високи например.... и други такива .... Вариант 2: Спойката си е спойка. Ако е физически здрава - каберът работи. Ако не - не работи. Да, кабелите могат да променят звука най-вече при пасивни инструменти(китари и басове) и при по-голяма дължина на кабела. Всяка марка и модел кабел си има специфичен капацитет на единица дължина - колкото по-голям е той, толкова по-глухо звучи кабела при еднакви други условия - дължина и апаратура, т.е. повече орязва високите честоти. Самата спойка ако е напълно изправна - не би трябвало да влияе осезаемо на звука, тъй като при еднакви други условия(кабел, жакове, апаратура) спойките имат твърде малка площ. Но знае ли човек, ако набарате супер-дупер-хипер отвратителен припой от магазин за левче, може и да има разлика Не съм го тествал, но примерно се получава студена спойка в единия жак на китарен кабел - реално от спойка се превръща в кондензатор. Входовете на китарните апаратури са предимно високоомни - по 1 мегаом, че и нагоре. В тоя случай, дори и да не се мери съпротивление в двата края на кабела, то той сигурно ще звучи и то с променен звук - ще му липсват ниски честоти примерно, ако не и ниски среди. За това от опит ви казвам - качествения припой има огромно значение за качеството на спойките, от там и качествен звук, според класа на използваните кабели и жакове/чинчове/букси... Ако опитате да запоите кабел към някоя клема на жак/букса и не става - леко надраскайте покритието на клемата. Евтините букси/жакове са нещо като хромирани и се поят по-трудно. И не дръжте повече от 2-3 секунди поялника долепен до клемите на буксите/жаковете, че стават едни веселби с пластмасовите изолации в тях... 2 Цитирай
Koobenot Отговорено %s в %s Автор Отговорено %s в %s 1 hour ago, dzwer said: За това от опит ви казвам - качествения припой има огромно значение за качеството на спойките, от там и качествен звук, според класа на използваните кабели и жакове/чинчове/букси... Абсолютно съм съгласен с твърдението. След цялостна профилактика изоснови на миксер Берингер, още преди 15 години, когато сериите бяха далеч по-допотопни, след презапояване на всички връзки по отношение на входове и изходи изкара по-чист звук от преди (стерео картина/бас/високи/атака). Със сигурност оказва влияние. Цитирай
Ламби Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Не знам какъв Ви е опита ама да говориш за съпротивление на кабел,който влиза в тенекиени букси и от двете страни.Във всички случаи съпротивлението трябва да се мери след тенекията.Хубава лъскава спойка с евтин тинол на тенекия е трудна работа.Ако приемем,че сигнала по кабела минава със скорост близка до тази на светлината можем да сметнем какви са загубите ако кабела е дълъг 3м и 6м 2 Цитирай
synchu Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Никой не говори за съпротивление - пише капацитет (при кабелите е в рамките на пикофаради на метър) и това оказва влияние върху високите честоти в зависимост от дължината на кабела. Все едно си вързал кондензатор към изхода на адаптерите. Стандартна физика. 2 Цитирай
dzwer Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Точно така А ако е много калпав кабела и го пуснете 5-6 метра да има - може да отиде в нанофарадите... Тогава определено ще се усети разлика. 1 Цитирай
emosms Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s хващал съм разлика от 30 см, едни скалъпени лампови кутишки с високоимпедансен изход, навързани... С единия кабел беше умряло 1 Цитирай
dzwer Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Ето от коментарите: Q: Is a higher or lower nF value better, I find it weird no one ever mentions this. A: I just use it 'to taste.' Currently I like high cap. on bass and lower cap. on electric guitar to give extra separation in a mix. Your call tho. I'm using differenct lengths of similar Quantum Audio Designs brand cables to achieve this. Цитирай
Baby Thomas Отговорено %s в %s Отговорено %s в %s Колкото по-малка pF стойност има един кабел - толкова по-добре! Ако ти е твърде оцъклено винаги можеш да коригираш с тон потенциометър, EQ в баса или ампа, дори позицията на микрофона. Обаче изяде ли ти честотите кабела... game over - няма как да ги възпроизведеш от въздуха. 1 Цитирай
Koobenot Отговорено %s в %s Автор Отговорено %s в %s И аз съм на това мнение. По времето на Хендрикс и Стиви Рей, като не е имало толкова прецизни корекции на тона, окей, съгласен съм, към днешна дата последния Fab Filter ти предоставя възможност за корекция всички ленти от 6 dB/oct до Brickwall, малко е странно да правиш гъжва от кабели, че да намалиш високи ... Цитирай
Recommended Posts