Jump to content
Българският форум за музиканти

Лютиери в или близо до Стара Загора.


Recommended Posts

Искам да си построя електрическа китара, но първо ми трябва тялото на китарата. Чувал съм за Диката от Пловдив, но го знам само по име, и че е лютиер. Също така не мога ли да се свържа с дърводелец тъй като това е електрическа китара и няма много значение от вид дърво, акустика и тн. Дърводелецът повече или по-малко пари ще ми вземе?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

26 minutes ago, Александър К. said:

Също така не мога ли да се свържа с дърводелец тъй като това е електрическа китара и няма много значение от вид дърво, акустика и тн.

Айде бе, няма ли? По тази логика hollow body китарите нямаше да съществуват, както и безбройните приперни кое дърво как звучи, да не говорим че някой модели китари имат от един и същи модел по няколко вида дърво. Ако говорим за тежък метъл и някакви активни адаптери, да, важността на дървото намалява, но при пасивни адаптери и по-леки стилове оказва ОГРОМНО влияние за тон, sustain, усещане и т.н. - цък.

26 minutes ago, Александър К. said:

Дърводелецът повече или по-малко пари ще ми вземе?

Не е въпрос до пари, а до експертиза. Калпав лютиер може да ти вземе малко пари, калпав дърводелец също. Разликата е, че шансът първия да разбира от китари е сравнително по-голям от дърводелецът, който прави основно мебели, да речем. Не че е невъзможно да има дърводелец лютиер, но е по-скоро изключение. 

Аз имам друг въпрос. Толкова ли не ти хареса някоя готова вече китара, изработена от лютиер, че имаш нужда от нещо толкова поръчково, щом твърдиш, че дървото няма значение?

P.S. Ако имаш толкова мерак да сглобяваш и цената е под въпрос, едно ей такова комплектче според мен ще ти е супер – цък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Аз имам вече две китари (класическа и електрическа) и искам да се пробвам сам да си направя. Очевидно не знам много, но харесвам сам да правя и сглобявам неща. Това за вида дърво ми го беше казал някой, но явно не е така. Мерси за отговора и ще разгледам линка, който си пратил.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има различни китове в Томан, разгледай и си харесай нещо. Може и да има други магазини за китове, аз лично се сещам за този. Тука сме писали за поръчките – цък – ако нещо не е ясно, питай. 

P.S. Ако обичаш не цитирай предходното мнение, а слагай стрелка нагоре (^)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Относно търсенето на тон в дървесината, няма да навлизам в полемика. Както се изразява един приятел - зависи какво искаш от живота. Но само ще кажа че няма да има случай в който публиката или дори слушател вкъщи като си пусне да слуша и някой да си каже "тоя песен не струва щото китарата му е от ясен а не махагон" или нещо такова...

Помисли си хубаво дали искаш да се хвърляш в тоя филм да си правиш китара, при положение че за нова избора е по-голям от всякога. За какво и дали въобще дърводелец ще свърши нещо не мога да кажа, но китара от лютиер ще ти струва повече от най-високия клас серийно производство китара... Пък вече ако искаш ти да си я изработиш - пробвай, но мисля че се губи идеята ако търсиш някой друг да я прави. Ако искаш само да си сглобиш отделни части - всичко се продава.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 hour ago, Rezachka said:

Но само ще кажа че няма да има случай в който публиката или дори слушател вкъщи като си пусне да слуша и някой да си каже "тоя песен не струва щото китарата му е от ясен а не махагон" или нещо такова...

Е то винаги е за кефа на музициращият ... Гери Муур добре го обобщи в това интервю – цък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Към строителя на китари.Като начало приготви си чертеж с всички размери на тялото,грифа,ъгъл между гриф и тялото.После останалия хардуер и отиваш при лютиера или дърводелеца с парите,които си готов да платиш за нещо със съмнителни качества.Обикновено майсторите не се хващат с такива проекти,защото всяка китайска талпа е направена на по съвременни машини и съответно качеството е непостижимо в гаражни условия.Работата е малко,като да забременее мъж.Опитите са безкрайни и все без успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ламби, май вече има успешен опит и бременен. Мисля, че някъде четох 🤓 А що така с лошо за родните лютиери? Има изключителни майстори - Диката, Стефчо Кудев, Вандел, КД....сигурно и още, дето ще ти направят квото искаш и както искаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако Българските майстори са толкова добри защо няма нито един техен инструмент в Софийските магазини?Най малкото щеше да изпъква сред Китайските и Индонезийски шир потреба инструменти.Майсторите обикновенно се занимават с дребни поправки на сравнително скъпи инструменти.Все пак трябва да изкарват някакви пари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Защото не е икономически изгодно нито за майсторът, нито за магазинът. Първо, как можеш да сравниш тиражът, в който оперира една китайска фабрика и едно ателие, където работи само един човек? Във фабриката има поточни линии, екипи от хора, които се занимават с проектиране, сглобяване, контрол на качеството, продажби, маркетинг, ИТ и т.н. и накрая да сложат цена, която хем да може да продаде инструментът, хем и да останат някаква печалба за магазините. 

Да речем, че един лютиер ще си играе цял месец да измайстори една китара, ще вложи цялата си енергия/труд/експертиза и ще изпипа всичко до най-малкият детайл и накрая за тази бройка ще иска 3000 лв. (измислих си го, нямам представа как вървят цените) и да речем, че иска да я сложи в един Софийски магазин, както ти казваш. Да, ама магазинът пък би имал условия от своя страна, примерно:

  • "искаме поне 50 бройки от моделът"
  • "искаме да наложим печалба от 10% от всяка бройка (примерно)"

И какво се получава накрая? Нито лютиерът може да им насмогне на изискванията, нито пък ще иска някой да печели на негов гръб, при положение, че е майсторил толкова много време ... ами няма да излезне сметката. Проблемът не е свързан с експертизата на лютиерите, а с начинът, по който функционира търговията. Освен това колко хора могат да си позволят лютиерска китара, особено в условията на тази криза/инфлация и българският стандарт на живот? Масово ще предпочетат нещо от Томан, не защото не ценят лютиерската китара, а защото просто не могат да си я позволят. Влезте в едно ателие за картини – нима са грозни или зле изрисувани? Не, просто 250-те лв., които е заделил някой няма да отидат за картина, а ще гледа да си купи някакъв електроуред/ремонт/нещо за колата и т.н. ... въпрос на мироглед и средства. Все пак, преимуществата да си купиш лютиерски инструмент според мен са:

  • персонално отношение към инструментът, който ще си закупиш – при положение, че е за теб, човекът ще се съобрази с цвят/дърво/електроника/сетъп/екшън и т.н., за да може ти да си доволен като клиент ... бизнесът му е пряко зависим от качеството, а него като при Стаг "колко бройки ще продадем за това четиримесечие" ...
  • шанс за схемо-технически по-добре сглобен инструмент, както и поставянето на стандартна електроника – нито ще видиш някаква гъжва от кабели при адаптерите, нито пък ще ти сложи някакъв изчанчен потенциометър със странни характеристики и размери, дето ако се повреди, ще се чудиш как да замениш ... има ли сме такъв казус тук във форума, с някакъв Бугера усилвател беше, дето са сложили такива елементи, че накрая да го направят "неремонтируем"
  • стимулиране на местната икономика и производство – печелиш си парите в България, харчиш ги отново в България, че дори има шанс да изхраниш нечие семейство

Та така. :) 

P.S. Погледнете тази статия за печалбата на Томан към днешна дата – цък. 1.4 милиарда евро. Трудно ми е да си представя в какви количества се продават инструменти, да не говорим каква прашинка в морето сме ние, като изписваме нещо от тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно вярно написаното от колегата koobenot.

Моята гледна точка-направил съм над 450 лъка за струнни инструменти.

От-до сам.Цените на материалите бяха приемливи.Още повече,че тук един майстор от Пловдив произвеждаше жабки и бяха на половин цена от германските.

Фернанбука и абаноса го купувах от Ханбург.1/3 ги купуваха български музиканти,останалото-навън.За последните 10-15г.какво стана-цената на фернамбука хвръкна от 200 евро нагоре за една цигулкова щанга.За контрабас над 300.Жабките над 100евро обикновените абаносови със сребърен обков.За специалните изпълнения да не говорим.2-3 пъти годишно получавам от Paulus имейли с промяна на цените нагоре.И спрях да правя лъкове.Колегата от Пловдив и той спря жабките.Цената на китайските лъкове са колкото смяната на косми.Като се износят космите-нов!Боклуци са,но какво да правят колегите музиканти.За заплатите да не говоря.На първокласен камерен български оркестър са му вдигнали заплатите на 1000лв.!!!Представяте ли си-прославили България по цял свят.За 20 годишното учене да не говорим.

Как ще се купуват хубави инструменти?Китайски максимум!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само не мога да разбера какво общо имат лъковете за цигулки с лютиерска електрическа китара.Просто не сте издържали на конкуренцията.А това,че няма майсторски инструменти в магазините са съвсем други.Аз ако съм майстор бих си плащал на магазина да промотира продукцията ми.В магазина евентуално някой музикант над средно ниво би подрънкал на продукта ми и евентуално платил исканите пари.Така стоят нещата от моя гледна точка на купувач.Почнахте да смятате печалбите на Томан,погледнете им и разходите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И произведителя на китари,и на цигулки и лъкове са все лютиери.

У нас няма конкуренция за производство на лъкове-двама сме само.

Като дадеш 4-500 евро за материали за колко може да се продаде един лък,като китайските са по 80-100лв.Карбоновите и те по стотина евро.

И кой музикален магазин може да ти ги продаде,а и да има печалба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.