Jump to content
Българският форум за музиканти

lyubohar

Members
 • Posts

  385
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by lyubohar

 1. Как ли съм свирил в зала България,Джаз джамбуре Варшава,записи, плочи преди 40 години с прост български екраниран кабел от Млад техник например?!
 2. А струва ли си? Така като гледам ще отидат поне 100лв. А това кубе без говорители ставаше само за дрънкане у дома. За тези пари сигурно ще си намери работещо.
 3. Подозирам,че потенциометрите са такива: Ако са за печатен монтаж трудно ще се намерят друг тип да пасват. Много лесно се разглобяват и почистват.
 4. Първо честит празник.Да сме живи и здрави. Колега,какво искаш да кажеш с първичните намотки? Ако си уточнил кои са вторичните е много лесно да намериш първичните. Това са всички,които имат връзка една с друга с омметъра!Това са 1,2,3 + 4,5,6. Навържи ги една след друга и премери колко ома са.Трябва да са възможно с най голям омаж. Ако правилно си ги навързал пoдай 5,или 6.3V променливо на дебелите жици и виж колко волта ще получиш на 1 и 6. Най лесния начин е да подадеш 220V(230)на навързаните през лампа 60-100 вата с нажежаема жичка. И мериш на дебелите жици и на високоволтовата.Ако получиш около 5 и 6.3V и на анодната около 245V значи всичко е наред.
 5. Както казаха по горе трябва 2 намотки да са с най голямо съпротивление. Това трябва да са вторичната високоволтова-245V. 11 /12 и 13/14 са за отоплението-6.3 и 5 V и са с дебел проводник. Тази с пунктираната линия е екран към маса. Останалите,ги навързваш последователно и са за 220V.През лампа с нажежаема жичка го включваш в тези намотки. Обикновено проводниците на първичната за 220V и тази за анодното са с близки диаметри,като първичната е малко по дебела. По добре,ако има снимки на този стар усилвател,или марка ги покажи да видим какъв е трансформатора. Руснаците имат навика да ползват трансформатори с "О" сърцевина и с 2 макари с намотки.Такъв ли е?
 6. От всички инструменти,които си изброил никой не е подходящ. Става тази,или подобна машинка: https://assets.einhell.com/manuals-pdf/900_302972/d-manual-scroll-saw-pdks-120-a2-(-lb7)-.pdf Но цената не си залужава за еднократна употреба. Аз съм изработил над 250 подложки(колидж)за цигулки,виоли. Дуралуминийй с дебелина 1.5 и 2мм. Използвам резбарско лъкче с триончета за метал.По едри зъби. Ако алуминия е по тънк от 1мм.триончетата трябва да са с по ситни зъби. Условието е да не бързаш и да смазваш със смазка.И плюнка става. После с пили си оформяш кантовете.
 7. Ако този"тенекиен звук" е само на празни струни разбирам. Но ако е същият звук и по нагоре в позициите е в нещо друго причината,а не е в нъта. Той не участва като не си на празни струни.
 8. Най малко 20мм.Даже някои аудиоманяци лепят по 2 пласта. И разни разпонки м/у предна и задна стени.
 9. Не мога да дам съвет за говорител,но този 15мм.шпертплат според мен е много тънък. Ще се разбумти и кутията.Особено ако този говорител Oberton B200 е 200 ватов и ползваш мощен усилвател.
 10. И аз не бих препоръчал винтове,но за китара правена в "мебелен завод"и ремонтирана от лаик в лютиерската област става. Че и гарантирано няма да се отлепи пак.
 11. Ей,какво го направихте човека! Няма файда и от изгаряне. А може да се поправи за дрънкане. Почистване на старото лепило,два хубави винта през грифа,лепило и готово. Може малко кит на дупките и черен байц.Дори няма да се забелязва.
 12. Хе,така като я гледам тази китара е от времето,когато имахме група в читалище Антон Срашимиров-София-т.с. около 1968-70г. Сега да дам загадка-колко от вас по това време са свирили на китара и имало ли е найлонови струни? 100%се продаваха с метални.Даже надали по това време сме чували за тръс род в грифа. Освен 6 струнна акустическа имахме и 12 струнна с метални струни.Не помня някоя да и се изметнал грифа,разлепило магарето.Е,не бяха върха,но изкарвахме пари. Момчета,вие за където сте се запътили,някои от там се връщаме. С най добри чувства! ?
 13. "използвах от него само трансформаторите и кутията." Така е правилно както е уточнено по късно. Колега Baby Thomas стар човек съм и ставам в 06 часа. Отдавна съм се събудил.Обаче още не ме е хванала деменцията! С колегата НИКОНИ се чухме и уточнихме. Излишни обяснения си правим. Може да позатриеш 2 поста.
 14. Имам интерес към тези части. Писах на лични съобщения.
 15. За звученето не знам. Дървесината е доста твърда 770 kg/m3. -по твърда от бук например-.720 кг./м3. https://oreshak.bg/darvesina-izpolzvana-v-proizvodstvoto-na-suveniri-ot-oreshak Може би ще звучи добре. Но не се ползва за моливи.Там се ползва липа,а за по скъпи моливи-калифорнийски кедър.
 16. На тази китара само найлонови струни и липсват. На слабо звучащи струнни инструменти за предпочитане е да се слагат метални струни. Звука става малко по силен.За дрънкане на маса след 2-3 чашки става.?
 17. "Location:София" Аз виждам това. В Африка си,а търсиш винтчета в България? Ще намериш.В разни стари ел.и радио уреди се намират.
 18. Вземаш по едно за мостра и отиваш в магазин Евроболт на Сливница и Раковска.
 19. https://www.dictum.com/de/instrumentenbau-j Тук има всичко.
 20. Колега,занимавам се с лютиерство от 40г. Вярно с класически инструменти,но съм правил и китари. Нищо общо нямат сегашните инструменти от кремона с тези от 50г.назад. Тогава имаше и добри материали и добри майстори в завода. Сега добрите занаятчии в Казанлък си направиха собствени ателиета и правят добри инструменти. А от завода могат да се конкурират с китайските по 150лв. Освен това не сравнявайте китари за по 2-5000 лева с тези от соц периода за по 100.
 21. Обаче си имахме производство на китари за масова употреба.Че и усилватели май. И всеки завод,фабрика,читалища,училища си имаха самодейни оркестри.
 22. Любопитно ми е къде ще отиде тази прах,като напръскате с нещо? Ако е пък има чак толкова много прах-една мека четка и накрайник на прахосмукачка ще свършат работа. Ако пък прахосмукачката е от старите с извод за духане още по добре.
 23. Може и така да се направи,но това "не е нужно да е точно до грамче",мисля че е много погрешно. То целият натиск трябва да е 2-3грама.
 24. То купуването е лесната част. По трудната е ученето на иструмента. Успех.
 25. Здравейте. Струни за чело било и китайско за 25лв. си е наказание за пръстите и слуха. Струни за чело има и за над 500лв,така,че едни Томастик спирокор(червени)за 210лв.си е бюджетен вариант. Много челисти в професионалните оркестри свирят с такива.Всичко под тази цена е голям компромис. За лъка-ами там бюджетния вариант е китайски за 65-125лв.Но трябва да се избира. Как е извивката,колко е твърдината и после как свири.Иска си човек,който разбира. Иначе истинските лъкове са скъпи-от 5-600 до 20-30000евро. Може евентуално някой стар немски/чешки лък от бразилско дърво,но пак трябва разбирач и майстор да го стегне. Успех в търсенето.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.