Jump to content
Българският форум за музиканти

Препоръки за избор на китара.


MMI

Recommended Posts

Здравейте, 

Регистрирах се, и пиша с молба да ме посъветвате при избор на китара, тъй като аз самата нищо не разбирам от китари :) 

Решила съм да закупя класическа китара за моя съпруг, който като дете е имал желание да свири, но родителите му не са предприели нищо. Китара никога не е имал. Човека вече е на години и едва ли ще се занимава системно и сериозно със свирене на киктарата, по-скоро ще му доставя радост самата идея, че я има. Мисля да му купя и някаква школа за начинаещи.  Той обича хубавите и качествени неща и ми се иска  да се насоча към хубава марка, дори да е втора употреба стига да е запазена. 

Моля препоръчайте ми марки китари за горните нужди.  От това, кото прочетох разбрах, че тябва да е размер 4/4. 

Приемам всякакви препоръки и напътствия. 

 

Благодаря!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубави марки за класическа китара са: Yamaha, Takamine, Cordoba, Alhambria, Fender, зависи от бюджета. Аз бих препоръчал да вземете комплект - китара, тунер и школа. Продават се такива и имат всичко необходимо за начинаещ китарист. Не съм сигурен, че скъпата китара е добро решение за начинаещ, но важното е като я види да му се досвири в края на краищата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като каза "тунер" се сетих, че преди време бях взел един и още си стои в кутийката неизползван, така че ако жената вземе китарата без тунер, мога да й го изпратя в града, в който е, само на цената на доставката на куриера. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

4 hours ago, MMI said:

Друг въпрос изниква класическа или акустична?

Зависи по какво си пада човекът, ако е рок/поп/джаз – акустична ("уестърн"), ако е фламенко/класика – класическа. Дайте някакъв ориентировъчен бюджет, за да сме полезни на макс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо не си намирам вчерашнитие  писаници, затова пак накратко:

Бюджет до към 300,00 лв 

Според описанието горе мисля, че трябва да е акустична. Проблемът ми е, че понякога не пише какви са, а аз не мога по външния вид да преценя класическа ли е или акустична. 

 

Тази подходяща ли е?

6-струнна китара Yamaha c40

Може да бъде изображение с китара

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет, посочената китара е класическа. Ето нагледна илюстрация, основната разлика е, че акустичната има по-тънък гриф и звучи по-звънливо и силно (относително казано). Не споменахте каква музика ще свири съпругът ви.

https://qph.cf2.quoracdn.net/main-qimg-2f2bf402bb574d9cc4aa7d3dda785390-lq

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

56 minutes ago, MMI said:

Нещо не си намирам вчерашнитие  писаници

Разгледайте форумните правила, възможно е да сте цитирала предходното мнение, което не е позволено. Ако искате да го цитирате, просто поставете символ стрелка нагоре: ^

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свири е силно казано, по-скоро ще  научи няколко акорда, за да си си дрънка :) , но пък ако му се харесва предполагам ще дрънка нещо рокаджийско, балади  някакви. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е щом е "нещо рокаджийско/балади някакви" клоним по-скоро към акустична китара, като тази, например. От столицата/провинцията ли сте? Ако не сте от София и е трудно на място да се чуе/подбере нещо, може да се изпише инструмент и от Томан на по-добра цена. Колегите могат да кажат какъв им е опита с китарите от там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Към описаното за разликата между акустична и класическа китара на колегата, бих искал да добавя още нещо:

  • Класическата китара е с найлонови струни, а акустичните са с метални. Наилоновите струни са по-лесни за натискане. Металните са по-звънливи и затова много хора ги предпочитат. Поставянето на метални струни на класическа обаче би повредило инструмента заради по-голямата им обтегнатост, за каквато не е предвидена класическата китара.
  • Фингърборда (дъсчицата под струните на която са набити прагчетата) на класическите струни е плоска и грифът често е малко по-широк от на акустичните китари. Фингърборда на акустичните китари е с лек радиус. Това малко или повече обуславя различна постановка при свирене.  NeckDiff.thumb.jpg.7a2c39898059f31df5d988527bee3eba.jpg

 

Предвид посочените разлики, както вече беше казано, най-добре е да посочите каква музика харесва съпругът ви за да ви насочим към по-адекватен избор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не сме от София, но за мен е всичко едно. В смисъл, че аз и да чуя китарата на живо, като не разбирам нищо, ще е всичко едно да поръчам от някой сайт. 

Благодаря на всички!  Много полезна информация споделяте. 

Това мислите ли че свърши работа?

https://www.muziker.bg/fender-fa-115-dreadnought-pack-wn-v2-natural

 

 

Редактирано от MMI
Допълване
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виждам, че се предлага в различни сайтове. Бихте ли препоръчали от къде е надеждно да се пазарува? Погледнах из темте, но не видях тема за изпитани сайтове и магазини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.