Jump to content
Българският форум за музиканти

Звукова карта помощ!


elimusic677

Recommended Posts

Здравейте Приятели!  имам следното питане от скоро се занимавам със звукозаписи и имам една стара звукова карта M-Audio fast track ultra  и искам да я сменям

за това питам вас какво е kHz и от голямо значение ли е  каква е разликата от примерно 10 бита звукова карта и 24? и какво да гледам когато поръчвам

Link to comment
Share on other sites

^ Ти кой клас си? Не сте ли учили какво е херц? Херца е мярка за измерване на честота. Колкото повече херцове, толкова по-качествен звук влиза и излиза от картата. Но в комбинация с битрейта. 

Битовете указват големината на данните в компютъра. Грубо казано. Колкото повече битове, толкова повече информация може да побере. И съответно искаш 24 бита. 

Аз ползвам 24 битова карта на 48 kHz. За сравнение CD-то е 16 бита 44 100 Hz.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Всяка карта с поне 24 bit, от 44 kHz нагоре ще ти свърши работа. Хубаво е да попрочетеш малко, ето ресурси:

Там има отговори на въпросите ти. Ако трябва да обобщя, 3 са най-важните неща при избора на интрфейс, ще ги изброя с приоритет:

1. Качеството на драйверите, качеството на драйверите, качеството на драйверите. Може да имаш платинени кабели, рубинени конвертори, позлатени предусливатели и куп други благини, струващи несметни богатства, но ако програмите крашват, има пуканки, пръщялки, гличове, бъгове, интерференции и куп други гнусотии, тоя интерфейс е безсмислен, колкото и да струва.

2. Броят на каналите - важно е да си наясно какво ще записваш. Ако са вокали/китара - един микрофонен вход. Вокали и китара - може би два. Барабани - може би пет. Биг бенд - може би двайсет. :)

3. Цената - все пак тези интерфейси не ги раздават от БЧК и струват пари. Фирма, от която бих те посъвтвал да бягаш надалеч е Behringer, всички, които познавам се оплакват от драйвери, шумове и прочие. Задели си малко повече пари и си вземи нещо читаво.

Какво ще записваш с този интерфейс?

Edited by Koobenot
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

От вече немалко години (10 да кажем) интерфейсите предлагат отлично качество, многократно по-добро от материала, който можем да предложим. Не си губи излишно времето в сравнение на херци, децибели и мегабайти, ами си избери един Focusrite (или друг съседен добър производител) според нужния брой вход/изходи и това е. :)

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Всичко над 19-20 бита е много добре. Хубаво е, да може да поддържа и повече от 48kHz.
24-битови са конверторите, не защото реално могат да ползват всичките 24 бита, а защото така е удобно от схемотехническа и компютърна гледна точка.
Иначе динамичен диапазон от 24 * 6 = 144dB е непостижим поради особености на физиката.

Както и да е - Вземи да кажем Focusrite Scarlett 3rd Gen, или съответния Focusrite Clarett, ако искаш нещо по-специално и можеш да си го позволиш. Със там колкото входове и изходи ти трябват.

Edited by Evtim Djerekarov
 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Преди 16 часа, elimusic677 написа:

10 бита звукова карта

Искам да разбера модела на тая 10-битова карта, понеже явно е някаква произведена в 1 екземпляр. :greenangel:

 

Преди 5 часа, Koobenot написа:

3. Цената - все пак тези интерфейси не ги раздават от БЧК и струват пари. Фирма, от която бих те посъвтвал да бягаш надалеч е Behringer, всички, които познавам се оплакват от драйвери, шумове и прочие.

Това с БЧК ми хареса - отиваш примерно да дадеш кръв и след това вместо шоколад, вафли и 3 дена отпуска ти дават някой Focusrite. :D

А що се отнася до фирмата Берингер - да, предполагам, че заради ниската цена на продуктите им, невинаги поддръжката и качествения контрол е такъв, какъвто трябва да бъде, но нека не обобщаваме така генерално. Имам всякаква техника в най-различен ценови диапазон за различни цели. Между аудиокартите имам както скъпи многоканални, така и от най-евтините за по 40-50 лв. и понеже наскоро взех една и от Берингер, от личен опит мога да твърдя, че проблеми с драйверите на платформа Win10 + различни видове DAW нямам никакви, а самата карта е достатъчно безшумна и добре записваща, като едновременно с това поддържа до 192 килохерца (става въпрос за серията, която е с Midas предусилватели). ;)

И накрая въпрос към колегата, който е пуснал темата - защо искаш да сменяш твоята M-Audio, която по принцип не е с лоши данни...предполагам единствено заради липсата на поддръжка на драйверите с новите операционни системи?

Edited by yamaha
 • Thanks 1
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Истината е че драйвера на тази звукова карта поддържа от Windows 8 на долу а аз работя с WIN 10 и WIN 11 а и ми прави някви бъгове докато слушам примерно музика през нея. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Така и предполагах. В случая си взимаш някой нов модел аудио интерфейс като тези, дето препоръчаха колегите или подобен, който поддържа 24 бита/96 килохерца (повечето от новите модели са с тези данни) и когато си избереш нещо, което ти се вписва в бюджета и те урежда с брой входове/изходи, не е зле да хвърлиш поглед върху отзивите на тези, които вече работят точно с този модел (проблеми, шум, драйвери), а и в Youtube има достатъчно ревюта на всякакви аудио интерфейси, където най-вероятно ще има и ревю-тест на твоя избор.

Както спомена Baby Thomas от доста време аудио интерфейсите в среден (понякога дори и базов) клас предоставят доста добро качество на звука и не струват толкова, колкото бяха аналозите им преди 20-30 години.

Edited by yamaha
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Quote

А що се отнася до фирмата Берингер - да, предполагам, че заради ниската цена на продуктите им, невинаги поддръжката и качествения контрол е такъв, какъвто трябва да бъде, но нека не обобщаваме така генерално.

За да не изпадам в сферата "Всичкология", ще кажа коя карта ме е тормозила - Behringer UM-2. Не желая да бъда погрешно разбран - Behringer за мен винаги е била фирмата на изненадите. Имам предвид, че определени модели на определени артикули са супер добри за цената си, а други пък са умопомрачителен боклук, всичко е мега конкретно и без тестове оставаме в зоната на алабалистиката. То за средния клас техника можеш да се натъкнеш на безполезни артикули, какво остава за нисшия ценови клас, където и чисто икономически е взето решението да се занижи качествения контрол ...  IMHO :).

Edited by Koobenot
Link to comment
Share on other sites

преди 33 минути, Koobenot написа:

За да не изпадам в сферата "Всичкология", ще кажа коя карта ме е тормозила - Behringer UM-2. Не желая да бъда погрешно разбран - Behringer за мен винаги е била фирмата на изненадите.

 Че може да очакваш изненада от някой техен продукт - с това никой не спори. :) ...въпреки, че понякога неприятни изненади съм имал и с далеч по-реномирани фирми.

А картата, която те е тормозила (с Xenix предусилвателя) върви със съвсем различен драйвер и де факто това си е универсалния безплатен Asio4All, за разлика от серията с Midas предусилватели и вероятно там са се постарали повече когато лично те са писали драйвера. ;) Повтарям, че моята още от качването на драйвера и досега не ми е създавала никакви проблеми и като цяло съм съвсем удовлетворен от това, което показва.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Избирайте си модели с поддръжка на CoreAudio, които не искат драйвер, и ще има само 🌈 & 🦄

Сравнително често ползвам X-Air 18, много добре бачка, не мож каза, че е Бери. :)

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Продължавам малко темата със подобен въпрос и умуване. Дали е време да си сменя интерфейса. 

Ползвам от 2012 г. стар интерфейс Tascam US 122 MkII по препоръка още тогава на някого от този форум - не помня кой. ( може да е някой от присъстващите в темата). 

Беше ми описан тогава, като стар, сигурен и железен. Поне до момента се държи, като такъв според моите възприятия на  домашен хоби-музикант.  Подържа си по техническо описание:  " The stereo signal is sent to your computer at up to 96kHz/24-bit audio quality. " Последният писан драйвер за него е от 12.01.2014 г. - като обобщен Windows драйвер за 32 и 64 bit версии. Ползвам го на WIN 10 64 bit. и нямам проблеми.  Има си някакви много редки прекъсвания при особено тежки натоварвания с VST-ta , но никога това не ми е създавало неудобства. 

 Дали звукът на китарата от plug-in с IR's би имал някакво съществено подобрение от по-нов, но и по-качествен интерфейс - например някой Scarlet или Claret или с голямо пресилване Universal Audio Apollo Twin USB Duo Heritage.  Предполагам последно изброените са различен клас един от друг спрямо електроника, чипове, ADC и DAC и т.н.    Universal Audio знам, че вече си е, като отделен компютър и е повече за професионалисти - най-малко цената му говори за това. 

За брой входове, изходи, потенциометри и т.н. отдавна съм наясно колко и какво ми трябва. Като софтуер става дума за най-популярните Guitar RIG, Amplitube, TH-U и други некитарни.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Зависи какво търсиш от китарния сигнал. Ако свириш някакви метъл тресни, не вярвам да усетиш кой знае каква разлика, но примерно аз дрънкам любителски блус/рок понякога, преди 10 години си купих първото M-Audio ProKeys Sono 61 с аудио интерфейс 44 kHz/16 bit и сега ползвам Focusrite Scarlett 2i2 3rd Generation с Neural DSP. Ами китарата звучи по-истински, volume potentiometer-а е по-смислен, примерно като го намаля на 1 се изчиства, като е на 10 е пълен break-up, пробива по-лесно в общия сигнал ... но и по онова време нямаше Neural DSP. Относително е. Най-добре иди до някой магазин с лаптопа и китарата и тествай. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.