Jump to content
Българският форум за музиканти

Свързване на KAWAI cn29 към лаптоп


raliva

Recommended Posts

Здравейте, дещеря ми има такова пиано и тъй като отскоро започна да си измисля нейни мелодии, искам да ги съхранявам на лаптоп. Може ли да ми обясните как точно става? Разбирам, че на първо време трябва да купя кабел USB-Midi. И после?
Благодаря предварително на отзовалите се!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 5 часа, raliva написа:

Разбирам, че на първо време трябва да купя кабел USB-Midi. И после?

Това по-долу вероятно вече сте го разгледали...или не? :)

 

CN29 BG.pdf.pngCN29.png

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво искате да запишете, звука или нотите? С кабел в компютъра ще запишете нотите, които свири (то даже не е точно нотите, а е електронна информация, но е дълго за обяснение). Ако искате да запишете звука като MP3, за да си го слушате, не трябва да ползвате кабел, вместо това трябва да ползвате флашка, включена в пианото. От нея после можете да прехвърлите файловете в компютъра. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз доколкото виждам, тоя модел не може директно да записва на флашка. Има някакъв Recorder, но може да помни записи само във вътрешната памет на пианото. Възможностите според мен, конкретно за тоя модел са:

  • USB to Host - с USB кабел след инсталиран драйвер на компютъра (както описа колегата yamaha по-горе) може да се запишат MIDI съобщенията на компютъра или директно да просвирват VST инструмент в DAW. При тая опция ще се управлява външен звук на пианото, а не една от вградените бленди.
  • чрез MIDI OUT/MIDI IN жаковете - може чрез USB-MIDI интерфейс да се запишат MIDI съобщенията на компютъра и директно да се просвирва VST инструмент в DAW. Тая опция за мен е безсмислена, защото горната USB to Host покрива тази функционалност … това по-скоро важи за "тригиране" на саунд модули/други кийборди с MIDI IN/OUT връзки. При тая опция също ще се управлява външен звук на пианото, а не една от вградените бленди.
  • чрез Bluetooth MIDI - може да се сдвои с някое умно устройство (таблет/телефон) и да управлява звуци в него, които евентуално да бъдат записани. Може би е възможно и да се сдвои с лаптоп, който има вградено Bluetooth, но за мен остава загадка, как стои въпроса с латенцията, ако искаме директно просвирване на външен звук. Не знам дали е достатъчно ниска за да свирим и записваме едновременно.
  • да се подаде сигнала от PHONES изходите - може да се подаде сигнала от слушалките (има както малък стерео жак така и големия 1/4" stereo jack):

    image.png.527d73ab3531cbd729837c2c8432352b.png

    и да се подаде на входовете на външен аудио интерфейс (примерно Focusrite Scarlett 2i2) с ето такъв кабел:
    2m 3.5mm Stereo Jack to 2 x 6.3mm Mono Jacks Cable Lead | eBay 

или с такъв кабел:
Procab_6.35_mm_naar_2x_6.35_mm_jack_kabel_-_Procab_-_1.5_meter_StereoMono_CAB7211.5_PB07385_K010301267_big.jpg

След това от звуковата карта в компютъра. При тая опция  ще се подава вградения звук на една от вътрешните бленди на пианото. Това може да бъде отчетено като минус или плюс, зависи какво иска потребителя.

Това дигитално пиано не е много леко за записи. :crying:
Съвременните модели имат USB Audio опция, чрез която може директно да се запише аудиото в DAW на компютъра или USB Recorder директно на флашка.

Ако всичко това е много сложно, просто пуснете мобилния си телефон в режим на записване и го поставете близо до пианото. За запис на идеи е супер, повечето съвременни смартфони имат нелоши микрофони вече, че дори някои са стерео. За по-професионално качество - размислите ми по-горе. :) 

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбирам, когато някой си изтърси питанката, колегите се надпреварват любезно да му услужат с грамотни обяснения... а авторът на питанката просто зарязва темата и едно "благодаря" не оставя. Като че тия хора друга работа си нямат. Е така, бе, заради едното възпитание, благодаря се казва, питащ родителю на дъщеря... 💀

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Благодаря на всички за подробните обяснения! Мислех, че нови отговори ще ми идват на имейла, но не съм получавала никакви известия и не очаквах тук да постове, след моя :)

Всичко, което обяснявате ми звучи много сложно. Обясненията на Koobenot са доста подробни и трябва по-задълбочено да ги разгледам :)
За който питаше, операционната с-ма ми е windows 11. Взех кабел USB B -> USB A. Свързах пианото с лаптопа и изтеглих някакъв софтуер Audacity, но не работи. Явно няма да е толкова просто, колкото очаквах. 

Искам да запиша звука като mp3 или миди, които предполагам после мога да конвертирам. Ще пробвам сега и с флашка. Не ми се иска да записвам звука външно. 

Още веднъж благодаря на всички за отделеното време.

П.П. От пианото включих Bluetooth MIDI. На лаптопа в блутуут в Other Devices ми се показа "USB func for MIDI", но не знам какво да правя с него. Явно и някакъв софтуер ще ми трябва.

Редактирано от raliva
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Погледнете подробно какво съм написал. Пианото няма такава функционалност директно да раздава USB Audio по USB кабела. Или ще ви трябва външна звукова карта за записи или трябва да записвате на компютъра MIDI и да тригирате някакви външни звуци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако въпросът е как най-просто да се запишат изсвирените ноти, 
има даже online системи, които (би трябвало) да записват изсвиреното във midi - файл.

Например като тази: 
 

https://midi-recorder.web.app/#viz=on&layout=equal&gravity-direction=up&pixels-per-second=20&3d-vertical=0&3d-distance=100&scale-x=1&midi-range=0..128&theme=white-and-accent-color&hue-rotate=0

(Отваря се в браузъра, като преди това е включена MIDI клавиатурата.)

Но тъй като работя във Linux, използвам съвсем други системи и не съм изпробвал това 
дали работи във Windows и със конкретния клавир, за който става дума в тази тема.

Записания midi файл може да се импортира в най-простия аудиософтуер Audacity
и да се види като piano roll, за да се разшифроват нотите.
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

10 hours ago, Koobenot said:

Погледнете подробно какво съм написал. Пианото няма такава функционалност директно да раздава USB Audio по USB кабела. Или ще ви трябва външна звукова карта за записи или трябва да записвате на компютъра MIDI и да тригирате някакви външни звуци.

Избрах този начин: " 

  • USB to Host - с USB кабел след инсталиран драйвер на компютъра (както описа колегата yamaha по-горе) може да се запишат MIDI съобщенията на компютъра или директно да просвирват VST инструмент в DAW. При тая опция ще се управлява външен звук на пианото, а не една от вградените бленди. "

тъй като имам вече кабела. Свалих някакво Cubase (ако това се има предвид под DAW) и ще го мъча. Но сложен софтуер ми се струва. 

 

ЕДИТ:

4 hours ago, N.V.C said:

 

 

Даааа! Това стана! Конвертирах в mp3 и сега вече е това , което искам. Много благодаря! И на теб и на всички, които си направиха труда да ми отговорят!

Редактирано от raliva
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

raliva, накратко казано: за да запишете звук (например mp3) в компютъра, с това пиано ви трябва аудио кабел, няма да стане с USB. С USB кабел може да запишете самите ноти, които са изсвирени и в компютъра да успеете да произведете аудио от тях с подходящия софтуер, но ми се струва, че ще бъде доста сложно за вас, тези неща не са съвсем лесни за начинаещи.

Единственият пиано изход, доколкото виждам, е за слушалките. Лошото е, че на тези пиана когато се включат слушалки, се изключва звукът от говорителите и детето няма да може да чува какво свири, освен ако не е и то със слушалки. Но пък гледам, че има два изхода за слушалки, така че ще можете в единия да включите самите слушалки, в другия да включите кабела, от който ще записвате в компютъра. Старите лаптопи имаха стерео вход, за да могат да правят аудио запис. Новите обаче нямат и при това положение ще трябва да си купите някакъв възможно най-евтин аудио интерфейс, но те пак са по 60лв, като съответно ще трябва и кабел, който от едната страна да е със стерео жак за слушалките от пианото (малък или голям, в зависимост от това в кой от двата ще го включите), а от другата да е например с двойка чинчове, които ще се включат във входа на интерфейса, който пък се включва в USB-то на компютъра. Вижте все пак какви точно входове има лаптопът ви, може пък да има стерео вход и да минете без аудио интерфейс. Не се занимавайте с Cubase, това е професионална програма за запис, ще се объркате, вероятно е и пиратска, защото тя не е безплатна и е скъпа. Свалете си Audacity, която е опън-сорс, безплатна и перфектна за всякакви аудио записи, включително и полупрофесионални.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@CyberGene При подхода с аудио интерфейса може да се ползва също слушалковия изход на интерфейса, дори най-евтините интерфейси имат изход за слушалки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

53 minutes ago, Koobenot said:

@CyberGene При подхода с аудио интерфейса може да се ползва също слушалковия изход на интерфейса, дори най-евтините интерфейси имат изход за слушалки.

Това е вариант, но ако се ползва слушалковият изход на интерфейса, това означава нещото, което го записваш, да можеш да го мониторираш, което изисква настройка в софтуера да връща записвания входящ сигнал към изхода за прослушване, което пък вкарва и допълнителен лаг. Малко по-скъпите интерфейси имат хардуерен директен мониторинг (моят Scarlett 2i2 има такава функция и го взех именно заради нея, за да мога когато поискам да го ползвам като усилвател на синтезатора си, без да се налага да пускам някакъв софтуер – директно прехвърля сигнала от входовете към мониторите ми).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.