Jump to content
Българският форум за музиканти

Park G25R или Marshall от по-новите серии


Nikolov_76
 Share

Recommended Posts

Здравейте, според вас  Park- а отстъпва ли на по- новите или не .  И дали отново е въпрос на вкус. Това, че Park- а е 30 годишен може ли да е проблем?

Link to comment
Share on other sites

Ако е 30 годишен има шанс да е супер.Свирил съм на стар транзисторен Фендер и ми откъсна главата,стар Роланд и др,докато Фронтмен е най-гадния амп на планетата сигурно..Трябва да се чуе,иначе..догадки.

 

Link to comment
Share on other sites

За да не пускам следващата тъпа тема, ще пиша в тази.

Взех един стар 25 годишен Park g25r. 

Това, което ме притеснява е, че гейна на това кубе криви сташно много, дори намален до край. Звучи добре, но просто е страшно много. Ще съм благодарен, ако някой който има или е свирил с такова даде мнение - нормално ли е за модела или има някакъв проблем. 

Прави ми  впечатление, че потенциометъра за гейна се движи трудно, но не прекъсва. Има промяна в изкривяването, когато се усилва или намалява. Хода на потенциометъра е пълен, но дори намален до край гейна е ужасно силен. 

Моля, ако някой има такъв или е свирил с такъв усилвател да даде мнение.

Ще опитам да го запиша и кача.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Не е ли  рисковано да се вземе техника на 30 години, дори да звучи добре. Просто не знаеш колко и остава.... и ако гръмне, заслужава ли си усилията да се прави..?

От друга страна, вземаш от новата "шир-потреба" и се радваш че е ново, но дали старото няма да го надживее?

Говорим само за транзистори. Чувал съм, че лампите могат и 50 години да изкарат....

Овчи мисли са ме налегнали.....???

Все пак, ще се радвам ако някой сподели мнение...

Link to comment
Share on other sites

Не мисля, че има какво толкова да го мислиш - ако звучи добре, това е всичко, което те интересува - е, стига да не замирише на изгоряло. Предполагам, че щом е Park няма да струва кой знае какви пари.

А за гейна - вземи си някакъв драйв, който ти харесва, и свири на чистия канал с него.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Най вероятно потенциометъра не работи и все едно ти е усилен винаги до край. Ако можеш да запояваш, виж точно какъв е и го смени.

Link to comment
Share on other sites

Моля, ака някой има желание, да обясни, защо при този усилвател ( и дали само при него)не може да се вдига нивото на драйв канала с педал. И за да е по ясно- при чист канал - включваш педала и вкарваш драйв,  ако искаш - вдигаш и нивото колкото искаш с левъла на педала. При драйв канала-  с педала кривенето се увеличава, нивото- не.

Link to comment
Share on other sites

Няма какво друго да стане - физика. С всеки амп/педал е така.

Когато даден усилвател не може да усилва повече - той почва да криви. Просто над едно ниво няма как да произведе повече сила и почва да "бъгва" реално. Това докъм 70-те е  бил силно нежелан вариант. Та от това ниво нагоре колкото да усилваш от ампа или да му пускаш по-силен сигнал - той не може да усилва повече, само дефекта (кривенето) е по-голям.

Какво е овърдрайва? Режим, в който нарочно е вкаран усилвателя (най-вече преампа), защото хората са решили, че е подходящ за някаква по-агресивна музика. Но няма как да свири по-силно, само криви и компресира повече.

За да се чува по-силно трябва да имаш корекция след преампа, където (обикновено) е мастър волюма. При многоканалните усилватели там обикновено имаш друг мастър потенциометър с друго ниво (втори канал, втори MV). Евентуално може и да стане с нещо в луупа, например EQ педал да включиш за бууст на нивото. Но преди целия амп каквото и да правиш - само вкарваш повече кривене и компресия в и без това безкрайно изкривения преамп.

Link to comment
Share on other sites

Споням си, че съм имал такъв амп някога.

Става да се забавляваш известно време с него.

Гейна си му е достачно за целта, за която е създаден.

Това е практиз амп за вкъщи, ползваш известно врме , продаваш и минаваш на по висок клас.

Няма какво да го подобряваш, просто го ползвай известно време.

Link to comment
Share on other sites

Използвам драйв канала, със съвсем малко гейн и ми харесва. Искам с  педал да вдигам нивото когато свиря соло, но не става. Увеличава се кривенето, но нивото остава същото.

Когато съм на чистия канал на усилвателя съм с два педала. Единия за звука, който търся ( лек драйв) а с другия ( също овърдрайв) си вдигам нивото за солата.

Идеята ми беше да си спестя единия педал, но не става.....

Link to comment
Share on other sites

Има различни варианти за дигане на ниво - с клийн бустер, с еквилайзер и волюм педал. Като последните два, може да ги ползваш и като намалител.Т.е. максимума да ти е от ампа, а с тях да сваляш децибели надолу.

Това е по принцип. Пак ти казвам, не се прехласвай толкова по този Парк бай Маршал, не е лошо усилвателче,

но не очаквай от него повече, от това, което може да даде.

 

Пробвай да работиш с волюм пот-а на китарата, на 3,4,5 да ти е за ритъм, на макс за соло.

По добре не купувай други ефекти докато си с този амп. 

Edited by TONY
Link to comment
Share on other sites

Не че си струва занимавката, но принципно може да се модифицира с добавяне на втори MV (master volume) с щракалка за смяна между него и "оригиналния". Така ще имаш по две нива на всеки един клийн или овърдрайв тон.

Но трябва да намериш някой да ти го направи, да му платиш, да се сложи вътре още едно реле, втори MV пот, жак (или да се смени сегашния със стерео), после отвън кабел (става и китарен моно), някаква кутийка за фуутсуича, щракалка... Ще вземе да ти излезе 100 лева (примерно), може би е по-добре с някакво педалче все пак. :)

Link to comment
Share on other sites

Събери пари и си купи истински амп дето няма нужда от уйдурми.Посъветвахате вече,да  не инвестираш в настъпи кутийки.Това е практиз кубе и няма да звукне както ти се иска каквото и да правиш.Може да се окаже накрая,че си похарчил пари за приличен амп в опит да го докарваш с кутийки с някое съпротивление вътре.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.