Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

А кой и къде е казал, че неговият шум е брум? ;) Нали взаимно стигнахме до извода, че незнайно как се е включил в марсохода, а той не работи на 50 херца.:lol:

Отговорено

Не знам колко херца е тоя моя шум но определено е "зелен" - от Марс ! ? - редом с белия, червения и розовия.  

Пробвах да изолирам заземяването на щепселите - първоначално на 4 пласта - вече не влизаше в разклонитела, затова 3 и дори по два. Сякаш имаше някакво малко намаляване на шума, но пак далеч от приемливото. Струва ми се, че всеки път изолирбенда си  се пробива - иначе няма как да влезе в гнездото щепсела.  

Пробвах друго - спрях захранването от мрежата на двата дисплея (монитори) намиращи се на стойка над мониторните колонки - шумът се промени опрделено. След като им разкачих и DVI кабелите от мониторите - остана още по малко- двойно по-тихо и различен от първоначалния, но .......пак си остана някакъв все още неприемлив шум.

Дори само леко да допра който и да е от двата DVI кабела от компютъра до буксата на някой от двата дисплея - в колонките рязко се усилва шума. 

Това ме насочва ...сякаш че проблема идва от видео картата и това някак влияе на USB порта  ?!? Поставих я чисто нова преди време и не ми е правила проблеми , нито е презорвана с нещо -  NVIDIА Quadro К2000  и два дисплея - ползвам CAD програми. Не е нещо кой знае колко голяма и мощна - предполагам доста от вас имат по два дисплея и далеч по мощни геймърски карти.

Засега ми остава утешението да ходя при колежката на нейния лабтоп (който също е с Quadro mobile) и поне да слушаме музика - там звука е идеален !!!

Чудя се защо при същата моя конфигурация PC и интерфейс - кое да е PC аудио или китарно кубе нямат никакви проблеми свързани с най-евтиния китайски, небалансиран кабел.

On 3/20/2021 at 8:49 PM, yamaha said:

Отговорено

Щях да предложа да извадиш графичната карта за тест, ама с тоя умрелия Ксеон дето няма един видео контролер в себе си... :P

Вземи от някъде някаква каква да е друга видео карта за проба.

Отговорено (Редактирано)

Номерът с изолирбанда работи по-често за брумове и по-рядко за друг вид шумове, а за твоя разбрахме от марсохода, че не е от първия тип. Колегата правилно предположи за видеокартата (аз не се сетих, понеже съм с i5 и ползвам вградения графичен чип), иначе още от едно време препоръчваха всичко дето се включва на слот в PC-то да е възможно най-далече от слота на аудиокартата. Твоят случай не е точно такъв, но това е пример как може да получиш смущения във всеки бус (вкл. и USB) от всеки един компонент. Друго, което забравих да спомена и което евентуално може да опиташ е да си вземеш няколко обиращи филтърчета за кабели и да ги накачиш на всички аудио и USB кабели, които си нямат по принцип, но това е по-скоро за профилактика, а не за някакъв генерален ефект.

Хубаво ще е и други колеги (доста тук се занимават и с електроника) да дадат по някой съвет, че моите вече се изчерпаха и освен да му пратя филтриращото уредче да му обира шума в крайния сигнал, друго май не се сещам.:unsure:

Редактирано от yamaha
Отговорено

Той Xeon-a си е много добре за работата , която върша с него и избран точно поради тази причина, а не I7. 

Имам 2-3 броя от тези същите филтърчета - (бяха в комплекта на един принтер сякаш) и точно се чудех за какво точно служат и дали да не пробвам и с тях.  

Иначе имам още една по-маломощна видео карта (старата ми) от същия тип. Ще помисля още малко дали да почна да разглобявам да инсталирам съответните драйвери и цялата галимация само за пробата. Не съм сигурен дали дъното си нямаше някаква вградена (най-вероятно) и да я активирам временно от BIOS-a, но изваждайки от слота Quadro-то - сякаш нещо ми говори, че точно то е проблема.  

Благодаря ви, че коментирате моя проблем ! 

Отговорено

По дънните платки не слагат видео контролери от 10-тина години, понеже почнаха да ги интегрират в процесорите. На дъното имаш изходи за монитор, но трябва процесорът, който инсталираш, да има графичен контролер. Xeon обаче нямат. Така че единствен вариант ти е с друга "външна" графична карта.

Отговорено (Редактирано)

Ами пробвах и това с видео картата - сложих старата. Разликата беше слабо забележима или май никаква - добре поне, че лесно го направих. 

Прави впечатление, че шумът рязко се усилва, когато стартирам браузъра за интернет (там си стоят заредени 8-10 страници) и сякаш при опресняването им ...начало на трафик по мрежата - колонките реагират.  При движение на мишката също се усеща реакция - непостоянна, но се усеща, че реагират. Пак споменавам, че съществена реакция има и при свалеяне  на DVI кабела от монитора в момента на отново докосване на DVI буксата. 

Съжалявам ако оспамвам темата и се надявам  никой да не се налага да чете тези постове поради подобен проблем. Да не се случва на никой такава дивотия ....

165301209_1071188526726023_4169520412022203115_n.jpg

Редактирано от H.R.
  • 3 months later...
Отговорено

PROBLEM SOLVED ! 

Behringer HD 400 - НАПЪЛНО реши проблема ! :) 

Не се чува абсолютно никакъв шум - нито марсоход, нито луноход, нито квазар, нито пулсар! 

След 3 месеца чакане за доставка от Тhoman през  Musicworld, накрая поръчката просто не дойде....

Тази джаджа я няма никъде налична в България.  Добре, че един приятел се прибира тия дни от Германия и го транспортира. 

• 1 year later...
Отговорено (Редактирано)

Скриват в малкия джоб е пресилено, но звучат доста добре и нямат дрънченето на разни резонансни честоти от пластмасовите отливки, които присъстват в много бюджетни монитори. Става дума за Edifier R2000DB. Отвяват със сигурност не-по-малко китайски, но уж по-приети нискобюджетни монитори като Alesis Monitor One МК3, например.

Но имай предвид, че Edifier имат по-нови модели също така, а тук-таме има сериозни review-та с измервания.

Ето интересен сайт с измервания на някои edifier-и, и изобщо на всякакви озвучителни тела:
https://www.audiosciencereview.com

Редактирано от Evtim Djerekarov
  • 8 months later...
Отговорено (Редактирано)

Update - още по-добър евтин вариант са новопоявилите се Edifier MR4. Дори във фабричния си вид, звучат по-добре, отколкото Alesis M1MkIII, Presonus Eris 3.5, както и други евтини монитори, а са доста по-евтини от тях. Изключително малки! Честотната им характеристика влиза в 3-4dB ръкав от 60 херца до 20kHz, което е много добре за толкова малки колонки, особено в ниските честоти. Имат и waveguide дизайн, поради което липсва характерния нискочестотен пик, характерен за много от нискобюджетните монитори с фазоинвертори. Не бумтят, високите са добри, правят приятна сцена. Естествено, не са твърде силни, но са много добри за смесване в стая или стаичка, или просто за турбо компютърни колконки. До определено ниво, свирят и с доста ниски изкривявания.

Имат няколко леки неравности (много по-малки от на други евтини монитори) в АЧХ, който могат да се поправят с еквилайзер, така че колонките да се вкарат в +-2dB ръкав, което си е прекрасно.

На Win7-11, може да се качи Equilizer APO и неговия графичен интерфейс Peace Equalizer (правят EQ на изходите на саундкартата, само за ASIO трябва човек да си сложи EQ на мастер трака).

EQ Може да се конфигурира така:

1:   Low Shelf   Fc 123 Hz Gain +3.00 dB

2:  Param         Fc 245 Hz      Gain +0.51 dB Q 2.92

3:  Param         Fc 590 Hz     Gain -1.63 dB Q 2.97

4:  Param         Fc 1186 Hz    Gain -1.09 dB Q 3.00

5:  Param         Fc 3128 Hz   Gain +2.97 dB Q 2.20

6:  Param         Fc 6170 Hz   Gain +1.67 dB Q 3.00

7:  Param         Fc 12872 Hz Gain -3.44 dB Q 1.61

Измервания:
https://www.erinsaudiocorner.com/loudspeakers/edifier_mr4/

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/edifier-mr4-review-budget-monitor.29068/

Отговорено

Субективно е, ще рече, че има добра отчетливост и позициониране на отделните елементи в стерео картината, както и добра прозрачност, без прекомерно маскиране на едни инструменти от други. 

Отговорено (Редактирано)
On 1/1/2021 at 8:01 PM, H.R. said:

Четейки темата и особено постовете на Evtim Djerekarov за Alesis M1 Active MKIII,  с малко отклонение  да попитам дали случайно някой е пробвал или имал достъп до тези колонки, по които се бях зарибил преди време, но така и не се задействах да ги купя.

Kali Audio LP-6

Никога не съм слушал LP-6, но пък има прекрасни ревюта (и измервания!) на LP-6v2, които ще имам възможност да чуя след седмица някъде, и ще напиша как ми се струват. Хубаво е, че и за тях има EQ настройки в spinorama, с които, ако човек иска да е максималист, може да ги вкара в около +-1dB за по-голямата част от честотния спектър.

Пише хубави неща за тях и по отношение на ъгъл на слушане, като се натъртва, че имат ниски изкривявания на нива, подходящи за Nearfield слушане, каквато им е и целта. По-големият модел LP-8v2, който е почти на същата цена, е ма-а-а-лко по-нелинеен, но пък има достатъчна мощност и размер, за да има сила, която позволява и farfield слушане с ниски изкривявания.

Ако мога да вярвам на данните, v2 са видимо по-линейни в средните честоти и нямат някои "къдравини" там, което мисля е много добра новина за всички, който искат да смесват вокали.