Jump to content
Българският форум за музиканти

Стабилизатор за променливо напрежение


Recommended Posts

Имам проблем с електрозахранването - това, което трябва да са 230 волта невинаги са толкова, което пък ми създава малко ядове с апаратурата. Първоначално обмислях варианта да си купя UPS, но след като проучих малко нещата, разбрах, че качествен такъв с хубава синусоида излиза доста извън финансовите ми възможности. Затова започнах да разглеждам опцията за стабилизатор от този тип:

https://vikiwat.com/stabilizator-naprezhenie-avr-srv-secure2000-wl-2000va-230vac-servo-motor

Все пак при мен захранването не спира, просто не е стабилно. Никъде (или поне в бг сайтовете) обаче не намерих адекватни отзиви за такива устройства.

Та да си дойдем на въпросите:

- Ползвал ли е някой такива неща и доколко е доволен от тях? Препоръки на марки и модели не биха ми били излишни.

- Доколкото разгледах, двата основни типа на контрол на изходното напрежение са с релета или със серво мотор.  Предполагам тези със сервомотора предлагат по-добра точност на изходното напрежение, но дали това не генерира шум?

Не съм сигурен доколко темата е за този раздел. В случай, че не е - моля да бъде преместена!

 

Поздрави!

Link to comment
Share on other sites

В репетиционната сикупихме някакъв нескъп стабилизатор, понеже захранването е странно и на моменти сме измервали 250 волта. Джаджата е някаква си китайска марка, 2 кВата. Идеята ѝ е да пази от прекалено високо напрежение, пикове... И след закачането ѝ обаче се е случвало да премигва всичко и да се рестартират някакви цифрови дивайси (което вероятно е от прекъсване на ел. захранването, а устройството май не пази от такива), така че не знам колко точно пази и в каква посока...

Освен това имам устройство от т.нар.тип power conditioner на известната марка Furman. На хартия пази от високо напрежение, пикове, разни шумотевици чистело уж... Не съм имал грижи с него, но там, където го използвам, и без него не се наблюдават странности. Давах го обаче за проба на сцена с гадно осветление, вкарващо шум, и не помогна изобщо. Май единствената му файда (спрямо разклонителите със защита от 35 лева) е, че след токов удар можеш да го ресетнеш и използваш пак, а не да го изхвърлиш.

Не казвам, че не вършат работа, обаче малко е мъглява ситуацията... Май трябва да се измисли стратегия с тестове и измервания и да се види в коя ситуация коя джаджа как помага (или не). :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Мисля, че малко по-работещ вариант е да се опиташ да гарантираш постоянното правотоково захранване на съответния уред. Ако е някакъв трансформатор, да го замениш с импулсно захранване. Защото така или иначе променливото входно напрежение ще се преобразува все някъде до прав ток, нали :) За какво ти е да се мъчиш да оправяш синусоида, вместо да оправиш чертата? ;) Освен ако не говорим за някакъв електродвигател на променлив ток?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Вчера разговарях с мой познат, който спомена, че при варианта с релета е възможно в момента на превключване да има спад на напрежението. Поне такъв той бил наблюдавал в едновремешните български стабилизатори Стабитрон 350. Това беше основният мотив да си взема джаджа със серво мотор. Днес вече е при мен, тепърва ще тествам и ще споделям мнения.

@Baby Thomas 

Харесва ми идеята ти за проверка от кое кога има файда. Надявам се и други хора да споделят как си решават проблемите със захранването.

@CyberGene

Принципно не е невъзможно, но говорим за един рак процесор и за лампов усилвател (за момента). Твоят вариант автоматично означава преправяне на устройствата, а това ми се ще да го избегна. Има и някои други причини, поради които не искам този вариант, но да речем, че тази е основната.

 

Иначе обмислял съм и варианти с инвертор, но се отказах поради същата причина, поради която се отказах и от UPS - Скъпо решение (често) с кофти синусоида.

За момента се надявам това да ми реши проблемите. Все пак това е един малко по-"умен" автотрансформатор...

Link to comment
Share on other sites

Както повечето български музиканти и аз съм се сблъсквал с кофти ток в различни помещения - огромен проблем и за добрия звук, и за сигурността ни, и за техниката, която използваме. Опитите ми да намеря ефективно решение до момента не са се увенчали с успех.

Преди време бяхме тествали 2 серво джадже с приятел, но се отразяваха зле на звука на ламповите усилватели в помещението - не знам каква би могла да е причината, но потъваха средите и звукът ставаше гаден като цяло. Иначе устройствата успяваха да поддържат 230 в. без отклонения. @Mefistofel82, направи тест с бързо превключване с и без стабилизатора и чуй как е при теб. 


Доколкото съм чел мнения на музиканти от Furman има смисъл, само ако е от скъпите им устройства - AR серия и то от тези, които са по-масивни и с траф вътре. 
Попадал съм на откъслечни добри отзиви за  устройствата на Airlink - използват ги в разни студия, но мненията са били доста кратки и не достатъчно на брой за да се заинтересувам достатъчно:

https://airlinktransformers.com/category/conditioning-balanced-power-supply

 

 
 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

А някой да е пробвал DIY решение с Active PFC блок и след него директно Class D усилвател с обратна връзка след филтъра и цъкащ на поне 400-500kHz? На входа трябва да се измисли качествена синусоида, но примерно с едно DDS модулче с AD9850 и едно просто Arduino за контрола му. Само за качествено регулиране на амплитудата трябва да се помисли... Само стабилността при силно реактивни товари(индуктивни и капацитивни) ме притеснява...

Link to comment
Share on other sites

On 6/8/2020 at 2:30 PM, Baby Thomas said:

...... Освен това имам устройство от т.нар.тип power conditioner на известната марка Furman. На хартия пази от високо напрежение, пикове, разни шумотевици чистело уж... Не съм имал грижи с него, но там, където го използвам, и без него не се наблюдават странности. Давах го обаче за проба на сцена с гадно осветление, вкарващо шум, и не помогна изобщо. Май единствената му файда (спрямо разклонителите със защита от 35 лева) е, че след токов удар можеш да го ресетнеш и използваш пак, а не да го изхвърлиш.

То има Furman и Furman....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Лими

Това, което показваш изглежда готино, но е в графата Legacy Products. В момента ART не произвеждат такъв тип устройства, само филтри и подобни.

 

@разбойник

При първа възможност не само ще направя въпросния тест, но и ще опитам да запиша и споделя резултатите!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, synchu said:

То има Furman и Furman....

Така си е. Моят е от средната хубост PL-Plus E Series 2. Иначе те имат един корав модел с огромен тороид вътре и амнайсе намотки, който следи входното и изходното напрежение и превключва различни комбинации на първична/вторична намотка, за да доставя винаги оптимално напрежение. Проблемът е, че е голямо, ТЕЖКО и СКЪПО. :)

Още по-добър вариант е една японска дивотия, която се ползва от някои световни светила като тея от AC/DC. Беше с цифрово управление и точност до 1 волт, обаче е още по-голямо и тежко плюс това цената... 15к в долари май, ако помня вярно. Не е много като за нас сякаш. :P

Link to comment
Share on other sites

Здравейте отново!

Днес записах малко семпли, ето резултатите:

Със стабилизатор: https://soundcloud.com/mefistofel/gtr-with-vreg

Без стабилизатор: https://soundcloud.com/mefistofel/gtr-without-vreg

Китара Jackson Soloist Broderick 7 Pro -> Усилвател Crate Blue Voodoo 60 -> Кабинет Crate 4x12 Eminence Speakers (Не съм сигурен за точен модел) -> Микрофон Shure SM57

Показанията на дисплеите на стабилизатора бяха:

Vreg.thumb.jpg.4cc93af0cb3094e0b2ff2b126fbcd4a3.jpg

При проверка с мултицет, той показа по волт горница за двете стойности.

Лично за себе си не усещам някаква фрапираща разлика, а ако има такава, то я отдавам на 7-те волта разлика. Оставям на всеки да си прецени.

Надявам се да съм бил полезен!

 

Edited by Mefistofel82
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.