synchu Отговорено Януари 6, 2019 Отговорено Януари 6, 2019 Аз напоследък съм фен на Меса тип ъглите от споменатата кожа. 4 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Януари 7, 2019 Автор Отговорено Януари 7, 2019 Няма по-голям трън в задника от слагането на тия ъгли. :) Винтчетата малко тънички, но по-големите бяха жълти Цитирай
ciriljhonson Отговорено Януари 7, 2019 Отговорено Януари 7, 2019 Дай адрес да ти пратя шепа джиджани винтове. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 9, 2019 Отговорено Януари 9, 2019 (Редактирано) Правите вие разни чудеса тука... Често казано, засега, поради неголямото излишество от семпли, най-много ме впечатляват кутиите. Как я правите тази сглобка по ъглите? На ръка ли изрязвате "зъбите" или с някакви CNC фрези? Изобщо, можете ли да споделите нещо за кутиоправенето, че ще ми се наложи скоро, или да дадете линк, ако вече е писано? Редактирано Януари 9, 2019 от Evtim Djerekarov 2 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Януари 10, 2019 Автор Отговорено Януари 10, 2019 Сглобка с прави зъби (a.k.a. finger joint) може да се направи по няколко начина - на циркуляр със специален комплект дискове точно за целта; с нелегален комплект такива дискове; с настолна фреза (или ръчна с шаблон); с CNC машина; ръчно с резбарски лък... Първият вариант доколкото разбрах е забранен в EU като опасен метод (самите дискове не се продават), вторият е още по-опасен, последното иска доста опит и нерви (пробвах и става, но не е много лесно). Конкретно тази кутия ми я направи майстор, май на CNC машина. Сглобка тип "лястовича опашка" (a.k.a. dovetail joint) може да се прави по същите технологии. Малко по-здрава е, но и по-засукана и малко няма смисъл според мен. Освен ако не правиш гола кутия от красиво дърво. От моето търсене проучване едно 99% от майсторите работят с ПДЧ (много трошлив) или чам (разкривява се лесно), които са кофти избор. И другото кофти е, че само ги лепят и в най-добрия случай слагат и дибли. Което за мебели може да е ОК, но за амп/кабинет, дето постоянно има вибрации и се носи по участия - не е много добре. Макар че хиляди евтини китайски ампове се правят така и не се разпадат за по няколко месеца, така че... става пак. Просто аз в случая опитвам да направя нещо максимално добро (според способностите ми). 5 Цитирай
synchu Отговорено Януари 10, 2019 Отговорено Януари 10, 2019 Точно. Аз имам шаблон за dovetails, както и всички останали джаджи, които са необходими за производство на dovetail с обер фреза. Ако използваш конфигурацията за производство на един тип кутии (еднаква ширина на дъската) и разполагаш с помещение (аз използвам терасата) тогава всичко е прекрасно и бързо. Ако обаче не разполагаш с помещение и всяка следваща кутия е различна ширина (да кажем като повечето при мен) е доста играчка. Аз лично имам няколко кутии, които са с finger joint (които ми ги е правил мебелист и повече не иска ) няколко dovetail, които съм си правил аз и последните всички са т.нар. butt joint - т.е. просто лепене и добавям и дибли Съвременните лепила за дърво са доста здрави и по-скоро ще се счупи дървото, отколкото мястото на сглобката (проверено, слава богу не с амп). Още повече масово производителите (Меса, Маршал и Пииви например) използват сходен метод, разликата е че диблите са отново относително бавна процедура и използват пирони (с пневматични чукове) и лепене. Като материал основно използвам слепени дъски смърч или бор или напоследък паулония (от която дървесина съм супер доволен - лека и здрава), които първо са налични в Баухаус и второ структурно са доста устойчиви. 5 Цитирай
jorog Отговорено Януари 11, 2019 Отговорено Януари 11, 2019 (Редактирано) Може и от топола да се ползва за кутия.Продава се във мосю Бриколаж.Аз съм правил от чам за High Octane усилвателя и стана доста добре.Странично залепване със дибли.Съжалявам само ,че нямах оберфреза да кантирам външните ъгли.Черпих информация от видео туторите на Uncle Doug: https://www.youtube.com/watch?v=GTLfe9UViwE https://www.youtube.com/watch?v=IasuNgFqSYE https://www.youtube.com/watch?v=cxcLri3yn8Q&index=2&list=RDIasuNgFqSYE https://www.youtube.com/watch?v=qI8PTa4FieM https://www.youtube.com/watch?v=fi74yO8TUWQ Редактирано Януари 11, 2019 от jorog Цитирай
jorog Отговорено Януари 14, 2019 Отговорено Януари 14, 2019 Само едно лого на решетката и фейсплейт става връхтъ. 1 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 11, 2019 Автор Отговорено Юни 11, 2019 И вече завършен с панелите и всичко: 13 Цитирай
CyberGene Отговорено Юни 12, 2019 Отговорено Юни 12, 2019 Не знам как OCD-маниак като теб ще живее с надписа "Ω8" Карай, колкото ще караш с тоя панел и после наново! 3 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 12, 2019 Автор Отговорено Юни 12, 2019 Не знам за какво говорите, колега... Цитирай
CyberGene Отговорено Юни 12, 2019 Отговорено Юни 12, 2019 ^ Хаха, добре, ние поне сме спокойни вече Ама ти как ще спиш, не искам да те мисля 1 Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Юни 13, 2019 Отговорено Юни 13, 2019 Ама семпли няма ли да чуем? Мега добро се е получило иначе. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 14, 2019 Автор Отговорено Юни 14, 2019 Тепърва мисля да направим. Исках да завърша всичко с все табелки, за да не са половинчати видео семплите, така да се каже. :) Цитирай
Recommended Posts