Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Опитвам се да докарам звучене близко до SRV саунд, но все нещо не ми се получава. Китарата е с Texas special set, кубето е "Marshall 8080 valvestate", но по скоро е монитор на процесора "Line6 Floor pod", все нещо липсва и не се получава, ако може някой да даде идея ! ! ! Благодаря!

Отговорено

https://www.guitar.com/rigs/stevie-ray-vaughan-1985-rig-and-gear-setup

Разгледай това.Ако имаш емулация на посочените модели усилватели във твоя процесор може да постигнеш подобен саунд.Но винаги ще има някаква минимална разлика.Което не е повод за притеснение.Поекспериментирай със настройките на процесора.И не само.Успех.

Отговорено

То тва май е няква тролска тема, ама ако не е, разгледай това:
srv.jpg

това са ръцете на СРВ, купи си едни такива и ги сложи  на мястото на твоите и саунда ще дойде сам - гаранция!

Отговорено

Това с емулацията на Steel String Singer ще бъде много трудно - много специфичен усилвател и звук. В днешно време има нелоши копия, но със сигурност от бюджетна гледна точка, ще са по-тегави.

Но добър Фендър Blackface вид усилвател, стартирайки от Deluxe е удачна инвестиция в посока този звук. Втора ръка Super Reverb/Vibroverb та дори и Bandmaster.

Ръцете са важни, но и оборудването не е като да няма значение.

Отговорено

acoustico.

Ако се представиш, кой си , от къде на колко години и тн, за да съм сигурен , че не си Явката класика, който от шредър е решил да става блусар, ще ти напиша как с наличната ти техника да докараш приличен СРВ тон.

Като естествено най-важни са кунките.

Отговорено

То ампът е ясен кой е... ;) Ето една статия относно него и SRV:

SRV-Soldano.jpg

И още една подсказка - един от най-разпространените слухове е, че на V1 позиция SRV е използвал 5751.

Отговорено

Е, Солдано и Дамбъл са екзотики, кото Стиви е ползвал.

Да кажем, че един фендер в едни добри ръце, тс и федер лампов амп са достатъчни за целта.

Дори с наличния гиър на питащия има начин да се получи някакъв не много близък, но все пак

приличен или миниващ блус тон.

,

Отговорено

Аз имам един съвет - тонът на SRV си е тонът на SRV  и много ме съмнява че някой с възможностите, които имаме в България ( не изключвам да има изключения)  би се доближил до съответния звук. Да почнем с това че аз лично не познавам човек слушал Стиви на живо ( а дано пак да бъркам).

Приличен блус звук имат поне 5-6 китариста в България - Цвъри, Жоро Мархолев, Миро,Краси Табаков и тн. Което естествено няма как ,а и няма смисъл да се доближава до това което изкарва  SRV.

Ta , упражнението " Аз искам изкарам звука на китариста" Хикс освен че е непостижимо, е и безсмислено. Дори и да си купите Солдано-то или Дъмбъла, това е само един компонент от системата...а другите често са малко митове и легенди...

Мое лично мнение е че далеч по смислено упражнение е да видим аджеба не може да си откраднем нещо от техниката на въпросната китарна легенда , така че да стане част от нашия арсенал. Щото те и големите са чопнали оттук оттам и те не са измислили всичко..

В този ред на мисли, тук СРВ https://www.youtube.com/watch?v=FQ_DdgxRSak свирейки на 12 струнна китара си звучи 100% SRV. На питащия бих посъветвал да забележи уникалната дясна ръка на Стиви, която независимо дали свири соло или акорди не променя ритъм и динамика, което създава страхотно ритмично усещане като блус локомотив.

Това е много трудно и аз се опитвам от една година да стигна донякъде с тази техника и съм далеч от това което искам. 

Усвои дори само този елемент от неговата техника ( а има още много) и никой няма да те пита с какъв усилвател и китара свириш ( сега ще ме налазят хората които разбират от китари и усилватели ( аз лично не разбирам)).

Моите пет цента.

Отговорено (Редактирано)

Приличен блус звук имат поне 5-6 китариста в България - Цвъри, Жоро Мархолев, Миро,Краси Табаков и тн

Тук бъркаш много, не че изброените са лоши, но не са изключение. ;)

Извинете за :spam:

Изобщо защо трябва да се търси звук като еди кой си?

Слушайте ги, учете се от тях, попивайте врътки и техники, но винаги се опитвайте да ги вкарате в своя свят и мироглед,

Техниката, както вече не веднъж е писано, е само част от уравнението.

Редактирано от ciriljhonson
Отговорено

:) За бъркане , не мисля. Въпрос все пак на гледна точка. А от гледна точка на Son House и Blind Willie Johnson, и Стиви Рей Вон е далеч от блус звука.

Но да, съгласен съм с теб - и това се опитах да кажа, полезното упражнение е "попиване на врътки и техники ".

Отговорено

Според мен трябва да се обърне  особено внимание на звукоизвличането и фразирането+наистина стари и качествени инструменти.Старият и жесток звук не може да се достигне  дори и с най добрият процесор.Иначе  всичко е в главата на човек :blink: .Поздрави...... :cheers2: